İçeriğe atla

Fotis Kondoğlu

Sinyatürü
Fotis Kondoğlu
Doğum adıPhotios Apostolelis
Doğum08 Kasım 1895(1895-11-08)
Ayvalık, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm13 Temmuz 1965 (69 yaşında)
Atina, Yunanistan
UyrukOsmanlı rum ve Yunanistanlı
AlanıResim, Yazar, ikonograf
Etkin yıllar“Otuzların doğuşu”
Sanat eğitimiAthens School of Fine Arts
EtkiledikleriYannis Çaruhis; Nikos Evanopulos
Ödüller
Atina Akademisi (modern)
İmzası

Fotis Kontoğlu (Yunanca: Φώτης Κόντογλου, resmî ad: Φώτιος Αποστολέλης Photios Apostolelis, d. 8 Kasım 1895, Ayvalık - ö. 13 Temmuz 1965, Atina), Yunan yazar, ressam ve ikonograf. Yunanca deyim araştırmaları yaptı, edebiyat ve resim çalışmalarında bulundu. En önemlisi Bizans ikonacılarının temsilcisiydi. Onun “Otuzların doğuşu” düşüncesinin bugünkü temsilcileri öğrencileri, Yannis Çaruhis ve Nikos Evanopulos’tur.

Yaşamı

Fotis Kontoğlu, Nikolu Apostelli ve Despos Kontoğlu’nun oğludur. 1895'te Ayvalık’ta doğdu.

Bir yıl sonra babasını kaybetti, üç kardeşiyle birlikte dayısı Aya Paraskevi (Tımarhane Adası)’deki başpapaz Stefanos Kontoğlu’nun yanına girdiler, bunu annesinin aile soyadını kullanmasına borçluydu. Çocukluk ve gençlik yıllarını Ayvalık’ta geçirdi. 1912 de cimnazyuma başladı, Strati Duka’dan sanat ve resim dersleri aldı. Melisa (arı) adında süreli bir yayın çıkaran bir öğrenci topluluğunun üyesi oldu, Kontoğlu resim süslemelerini yapıyordu. Daha sonra Atina’daki güzel sanatlar okuluna devam etti ama mezun olamadı. 1914'te öğrenimini Paris’te deam etmye gitti, yabancı okulların resimlerini inceledi. Aynı zamanda Illustration dergisinde çalıştı, 1916′da ikona kitabı yapmasını sağlayan olan ilk ödülünü Knut Hamsun’dan aldı, 1917′de İspanya ve Portekiz’i, 1918′de de Fransa’yı gezdi. İlk edebi eserini Pedro Cazas’ı yazdı. I. Dünya Savaşı'nın sonunda 1919′da yurduna döndü. “Neo Antropi” (Yeni İnsan) adında bir manevi topluluk kurdu. Ona İlyas Venezi ve Stratis Dukas’da katıldı “Kidonya Bakiresi’nde” Pedra Cezas’ı getirdiler. Onlara Fransızca ve sanat tarihi öğretti.

Mübadele'den sonra Atina'daki Kondoğlu evi

Küçük Asya Felaketinden sonra önce Midilli’ye daha sonra Atina’ya gitti. Yunan edebiyatı üzeri ne coşkuyla çalışmaya Elleni Aleksiu, Markos Avgeris, Galetia Kazancaki ve Nikos Kazancakis tarafından davet edildiler.

1923'te Aya Oros’u (Aynoros) gezdi, oradan Bizans resmini keşfetti, birçok çizim yaptı ve yazı yazdı. Bu konudaki ilk çalışması “Atoke Sanatı”dır. 1925'te Neo İyonya’da Maria Hacı Kaburi ile evlendi.

Son olarak Atina Belediyesi’nde ressam olarak çalıştı.

13 Temmuz 1965'te Atina’da öldü.

Eserleri bugün Atina ve Kahire müzelerinde sergilenmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret</span> Türk şair, öğretmen, yayıncı

Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

Osman Nedim Günsür “Tüm nesnelere sevgiyle yaklaşan ressam” olarak nitelenen ve naif özellikler de taşıyan figüratif bir anlayışla gerçekleştirdiği toplumsal içerikli yapıtlarıyla tanınan Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Odisseus Elitis</span>

Odisseus Elitis , Yunan şair.

<span class="mw-page-title-main">John William Waterhouse</span>

John William Waterhouse,. Bir İngiliz ressamı. Neo-klasik ve Ön-Raffaelocu akımlara uyan mitoloji ve edebiyattan uyarlanan kadın resimleri ile ünlüdür.

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Cenap Şahabettin</span> Türk şair, anı yazarı ve hekim (1870 - 1934)

Cenap Şahabeddin, Türk şâir ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Paul Signac</span> Fransız ressam (1863 – 1935)

Paul Victor Jules Signac, Fransız neo-empresyonist ressam. Georges Seurat ile beraber puantilist (noktacı) stili geliştirmiştir.

El Greco,, Yunan maniyerist ressam, heykeltıraş ve mimar.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

Eşref Üren, Türk ressam ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Kocamemi</span>

Ahmet Zeki Kocamemi, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mary Cassatt</span> Amerikalı ressam (1844 – 1926)

Mary Stevenson Cassatt, Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">William Holman Hunt</span>

William Holman Hunt, Ön-Raffaeloculuk akımının kurucularından olan İngiliz ressam ve çizer.

Robert Henry, Ashcan okulunun kurucularından, öğretmen ve gerçekçi Amerikan ressam. Kentsel gerçekçiliğin 20. yüzyılın başlarında en önemli temsilcilerinde olan ressam ayrıca The Eight adlı ressamlar topluluğunun da kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

<span class="mw-page-title-main">Yeğişe Tadevosyan</span> Sanatçı

Yeğişe Martirosi Tadevosyan geziciler akımından eserler vermiş Ermeni ressam. 1935'te Ermeni SSC tarafından "Onur Sanatçısı" unvanıyla ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu'nda felsefe</span>

Bizans felsefesi, özellikle 8. ve 15. yüzyıllar arasında Bizans İmparatorluğu'nun filozof ve bilginlerinin kendine özgü felsefi fikirlerini ifade eder. Hristiyan bir dünya görüşü ile karakterize edilmiştir, ancak fikirleri doğrudan Platon, Aristoteles ve Neo-Platoncuların Yunan metinlerinden alınan bir dünya görüşüydü.