İçeriğe atla

Fosil odun

Taşlaşmış yumuşak ağaç
Tamil Nadu'dan fosil odun
Thirvakkarai, Tamil Nadu'daki Pliyosen'den kalma ahşap fosil

Fosil odun, fosil olarak korunmuş ahşap parçalarıdır. Zamanla odun, bir bitkinin en iyi korunan (ve en kolay bulunan) parçası haline gelir. Fosil odun taşlaşmış olabilir veya olmayabilir. Fosil odun üzerine yapılan çalışmalara bazen paleoksiloloji ve fosil odunu inceleyen kişilere "paleoksilolog" adı verilir.

Fosil odun, bitkinin korunmuş olan tek kısmı olabilir ve bitkinin geri kalanı tamamen bilinmemektedir:[1] bu nedenle, bu tür odun özel bir botanik ad alabilir. Bu genellikle "xylon" ve tahmini afinitesini gösteren bir terim içerecektirAraucarioxylon (Araucaria ya da ilgili bir cinsin ahşabı), Palmoxylon (belirsiz bir palmiye ahşabı) veya Castanoxylon (belirsiz bir chinkapin ahşabı).[2]

Türler

Taşlaşmış odun

Taşlaşmış odun, permineralizasyon süreciyle taşa dönüşen ağaç fosilleridir. Ahşabın orijinal yapısı korunurken tüm organik malzemeler minerallerle değiştirilir.

En dikkate değer örnek Arizona'daki taşlaşmış ormandır.[3]

Mumyalanmış odun

Mumyalanmış odun, permineralize olmamış ağaç fosilleridir.[4] Ağaçlar kuru, soğuk veya sıcak ortamlara hızla gömüldüğünde oluşurlar. Paleobotanikte değerlidirler çünkü dendrolojide mevcut bitkilerde kullanılan aynı tekniklerle incelenebilecek orijinal hücreleri ve dokuları muhafaza ederler.[5]

Ellesmere Adası'ndaki[6] mumyalanmış ormanlar ve Axel Heiberg Adası dikkate değer örnekler arasındadır.[7]

Batık ormanlar

Batık ormanlar, deniz ilerlemesiyle sular altında kalan ağaçların kalıntılarıdır. Son buzul döneminden bu yana deniz seviyesi yükselmesini belirlemede önemlidirler.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Petrified Wood from Western Washington". 2001. 11 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2011. 
  2. ^ Paleobotany and the evolution of plants. 2. Cambridge University Press. 1993. s. 31. ISBN 978-0-521-38294-6. 
  3. ^ "Petrified Forest National Park". National Park Service, US Department of the Interior. 2 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2011. 
  4. ^ "Mummified Forest Shows Effect of Changing Climate". Canadian Geographic. 17 Ocak 2011. 5 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2011. 
  5. ^ Paleobotany: the biology and evolution of fossil plants. Academic Press. 2009. s. 33. ISBN 978-0-12-373972-8. 
  6. ^ "Science: Unearthing a Frozen Forest". Time. 22 Eylül 1986. 27 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2011. 
  7. ^ "2-million-year-old 'mummy trees' reveal harsh climate". NBC News. 16 Aralık 2010. Erişim tarihi: 8 Nisan 2011. 
  8. ^ Coastal geomorphology: an introduction. John Wiley and Sons. 2008. s. 52. ISBN 978-0-470-51729-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devoniyen</span> Paleozoyik Zamanın dördüncü dönemi

Devoniyen, Paleozoyik Zaman içinde 419,2 milyon yıl önce sonlanan Silüriyen'den, 358,9 milyon yıl önce Karbonifer'in başlangıcına kadar süren jeolojik bir dönem ve sistemdir. Bu döneme ait kayaçların ilk olarak incelendiği yer olan İngiltere'nin Devon bölgesine atfen adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karbonifer</span> Paleozoyik Zamanın beşinci dönemi

Karbonifer, Palezoyik Zaman'ın beşinci dönemidir. Yaklaşık 358,9 milyon yıl önce Devoniyen Dönemi'nin sonlanmasıyla başlamış ve 298,9 milyon yıl önce Permiyen Dönemi'nin başlamasıyla sonlanmıştır. Karbonifer, Latince kömür anlamına gelen carbō ve taşımak anlamına gelen ferō sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bundan dolayı Karbonifer, Latincede "karbon-taşıyan" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Taşlaşmış orman</span>

Taşlaşmış orman, karasal bitkilerin fosilleşmiş kalıntılarıdır.

Evrimin kanıtları ve canlıların ortak atadan geldiği, bilim insanlarının uzun yıllar boyunca çeşitli alanlar ve disiplinlerde canlıların akrabalık derecesi ve ortak kökenine dair çalışmalarda ortaya çıkarılmış olup bu kanıtlar, evrimsel süreçlerin meydana geldiğini göstererek evrimin bir olgu olarak gerçekliğini doğrulamış ve Dünya üzerindeki yaşamın türlülük ve çeşitliliğine neden olan doğal süreçler hakkında bir bilgi zenginliği sağlamıştır. Bu kanıtlar, yaşamın zaman içinde nasıl ve neden değiştiğini açıklayan ve bilimsel bir kuram olan modern evrimsel sentezi desteklemektedir. Evrimsel biyologlar, test edilebilir varsayımlarda bulunup hipotezleri test ederek ve nedenlerini açıklayan ve gösteren kuramlar geliştirerek ortak atayı belgelerler.

<span class="mw-page-title-main">Taşlaşma</span>

Jeolojide taşlaşma, organik materyallerin, orijinal materyallerin yerine konması yoluyla taş şekline dönüşmesi ve orijinal boşlukların mineraller ile dolması sürecidir. Taşlaşmış ağaç bu sürecin yaygın bir sonucudur. Omurgalılardan bakterilere kadar tüm organizmalar taşlaşabilir. Taşlaşma iki benzer sürecin birleşimi yoluyla meydana gelir. Bunlar Permineralizasyon ve değişimdir.

<span class="mw-page-title-main">Örümceklerin evrimi</span> keliserli atasından köken ve jeolojik zaman içinde örümceklerin çeşitlenmesi

Örümceklerin evrimi, ilk gerçek örümcekler yengeç benzeri keliserli atalarından evrimleştiğinden beri, en az 380 milyon yıldır devam ediyor. 3,958 cins ve 114 familyada taksonomik olarak sınıflandırılmış 45.000'den fazla mevcut tür tanımlanmıştır. 120.000'den fazla tür olması da bir ihtimaldir. Fosil çeşitlilik oranları, bilinen 1.952 keliserli'den tanımlanan 1.593 örümceğimsi türü ile mevcut çeşitliliğin önerebileceğinden daha büyük bir oran oluşturmaktadır. Hem günümüze ulaşan hem de fosil türleri her yıl bu alandaki araştırmacılar tarafından tanımlanmaktadır. Örümcek evrimindeki önemli gelişmeler arasında örü memesi gelişimi ve proteinli ipek salgısı bulunmaktadır.

Ağaç çiftliği, kereste üretimi için yönetilen özel bir ormandır. Ağaç çiftliği terimi ayrıca ağaç tarlaları, ağaç fidanlıkları ve Noel ağacı çiftlikleri için de kullanılır.

Ulusal Fosil Ağaç Parkı, Tiruvakkarai, Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki Villupuram Bölgesi'nde bulunan ve Hindistan Jeolojik Araştırması (GSI) tarafından korunan bir Ulusal Jeo-miras Anıtıdır. Park 1940 yılında kuruldu. Thiruvakkarai'nin 1 km doğusunda, Tindivanam ile Puduçeri arasındaki yol üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Mississippi Taşlaşmış Ormanı</span>

Mississippi Taşlaşmış Ormanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Mississippi eyaletindeki Flora yakınlarında bulunan taşlaşmış bir ormandır. Özel mülkiyete aittir ve halkın ziyaretlerine açıktır. Ormanın 36 milyon yıl önce köknar ve akçaağaç kütüklerinin eski bir nehir kanalından aşağıya, daha sonra taşlaştıkları mevcut bölgeye doğru sürüklendiğine ve bu süreç sonucunda oluştuğu kabul edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda yer alan iki taşlaşmış ormandan diğeri, New York'taki Gilboa Fosil Ormanı'dır. Ekim 1965'te National Natural Landmark olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Gilboa Fosil Ormanı</span>

Gilboa Fosil Ormanı, New York, ABD'de yer alan bir taşlaşmış ormandır ve dünyanın en eski ormanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. New York'taki, Schoharie County yakınlarındaki Gilboa Barajı yakınında bulunan alan, yaklaşık 380 milyon yıl önce meydana gelen Devoniyen Dönemi'ne ait ağaç gövdelerine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada kendi türünden hayatta kalan tek fosiller, Dünya'nın en eski ormanlarının kalıntılarıdır. Bu alan, New York City'nin bir su projesi ve bir baraj kazısı başlattığı 1920'lerden beri paleobotanistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Proje sonucunda, bazıları Gilboa Barajı sahasında ve Schoharie County'deki New York Güç Kurumu Blenheim-Gilboa Ziyaretçi Merkezi'nde ve New York Eyalet Müzesi'nde sergilenen bir fosil ormanından büyük dik ağaç kütükleri ortaya çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Escalante Taşlaşmış Orman Eyalet Parkı</span>

Escalante Taşlaşmış Ormanı Eyalet Parkı, ABD'nin Utah eyaletinde, Escalante kasabasının 800 metre (0,8 km) kuzeyinde yer alan bir eyalet parkıdır. 1991 yılında bir ziyaretçi merkezi inşa edildi. Merkez bitki ve deniz fosilleri, taşlaşmış ağaç ve 150 milyon yıldan daha eski fosilleşmiş dinozor kemiklerinin sergilerini içermektedir. Fosilleşmiş Orman Yolu, mesa'nın kenarını fosil ağaçların çoğunun bulunduğu tepeye kadar saran bir mil (1,6 km) uzunluğunda döngüdür. Çapı iki fit veya daha fazla olan ağaçlar, mesa'yı kaplayan çakıltaşları üzerinden aşındığı patika boyunca birkaç yerde görülür. Bu çakıltaşları, Morrison Formasyonunun Brushy Havzası Bölümü'nün tepesinin yakınında yer almaktadır. Ağaçlar çok renklidir ve Park kurulmadan önce hobisler tarafından toplandı. Tomrukların toprağa batmadan önce bir nehir tarafından taşınan ve daha sonra akik olarak fosilleşen kozalaklı ağaçlardan olduğuna inanılmaktadır. Parkurun girişinin yakınında 15 metrelik bir kütük bulunmaktadır ve Morrison Formasyonu'ndan bilinen en eksiksiz fosil kütüklerinden biridir.

Specimen Dağları, 8.379 feet yüksekliğinde, Yellowstone Milli Parkı'ndaki Lamar Vadisi'nin güney kenarı boyunca yaklaşık 8,5 mil (13,7 km) boyunca uzanan bir sıradağdır. Sıradağ, Lamar Vadisi'ni Mirror Platosu'ndan ayırır. Sıradağ, Tower Junction bölgesinden Amethyst Dağı'na kuzeybatıdan güneydoğuya doğru yönlendirilmiştir. Sıradağ, ametist, opal ve taşlaşmış ağaç varlığıyla tanınır. Yerel madenciler tarafından Specimen Dağı olarak anılıyordu ve muhtemelen araştırmacılar tarafından 1870'ten çok önce adlandırıldı. Sıradağın güney tarafı, Tower Junction ve Soda Butte Creek arasındaki 18,8 mil (30,3 km) uzunluğundaki Specimen Dağları Yolu ile aşılır. Yol Taşlaşmış Orman ve 9.614 fit (2.930 m) yüksekliğindeki Ametist Dağı'nın zirvesinden geçer.

Macquarie Gölü Taşlaşmış Ormanı; Yeni Güney Galler, Avustralya'daki Fennell Körfezi'ndeki Lake Macquarie'de bulunan taşlaşmış bir çam ağacı ormanıdır. Jeolojik olarak Permo-Karbonifer katmanlarında yer almaktadır. En yakın kasaba Swansea'dır.

<span class="mw-page-title-main">Fosil Ormanı, Dorset</span>

Fosil Ormanı, İngiltere'nin Dorset kentindeki Purbeck Adası'nda, Lulworth Koyu'nun doğusunda yer alan Jurassic döneminden kalma eski bir batık ormanın kalıntılarıdır. Jurassic Coast'ta, deniz kenarındaki uçurumun geniş bir çıkıntısında yer almaktadır. Saha Lulworth Atış Alanı içindedir ve bu nedenle sınırlı erişime sahiptir. Ormanın bazı kısımları, Portland Adası'nda ve batıda Weymouth kasabası yakınlarındaki taş ocaklarında da görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Batık orman</span>

Batık orman; körfez, deniz, okyanus, göl veya başka bir su kütlesinin altında kalan ağaçların in situ kalıntılarıdır. Bu kalıntılar, deniz seviyesi değişikliği ve erozyonla ortaya çıkmadan önce genellikle birkaç bin yıl boyunca çamura, turba veya kuma gömülmüş ve oksijenden yoksun kalarak sıkıştırılmış tortu içinde korunmuştur. Göl veya deniz seviyesinin yükselmesi sonucu bir orman sular altında kalabilir ve bu da göl veya denizlerin ilerlemesine ve ormanın sular altında kalmasına neden olabilir. Bir gölün altında yer alan bir batık orman, bir nehir vadisinin toprak kayması veya insan yapımı bir barajla tıkanması sonucu da oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Chemnitz taşlaşmış ormanı</span>

Chemnitz taşlaşmış ormanı, Almanya'nın Chemnitz kentinde yer alan taşlaşmış bir ormandır.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman geniş yapraklı ve karma ormanlar</span>

Ilıman geniş yapraklı ve karma ormanlar, geniş yapraklı ağaç ekolojik bölgeleri ve kozalaklı ve geniş yapraklı ağaç karma iğne yapraklı orman ekolojik bölgeleri ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından tanımlanan ılıman iklim karasal habitat türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ecdysozoa</span>

Ecdysozoa, bir protostom hayvan grubu olup Arthropoda'nın da içinde bulunduğu, Nematoda ile birkaç küçük şubeyi içerir. İlk olarak Aguinaldo ve ark. 1997'de, esas olarak 18S ribozomal RNA genleri kullanılarak inşa edilen filogenetik ağaçlara dayanıyordu. Dunn ve ark. tarafından 2008'de yapılan büyük bir çalışma, Ecdysozoa'yı bir klad, yani ortak bir atadan ve onun tüm soyundan gelen bir grup olarak güçlü bir şekilde destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Paleobotanik</span>

Paleobotanik jeolojik bitki kalıntılarının geri kazanılması ve tanımlanması ile ilgilenen bir botanik dalıdır. Ayrıca bu kalıntılardan geçmişteki biyolojik çevrenin yeniden inşası ile de ilgilenir ve genel olarak bitkilerin evrimsel tarihini konu edinir. Eşanlamlısı paleofitolojidir. Paleontoloji ve paleobiyolojinin bir bileşenidir. Paleo- öneki "antik, eski" anlamına gelir ve Yunanca παλαιός, palaios'tan türetilmiştir. Yakından ilişkili olduğu bir diğer alan da fosilleşmiş ve var olan sporları ve polenleri inceleyen palinolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Lycopodiophyta</span>

Lycopodiophyta veya Lycophyta, kapsamlı sınıflandırıldıklarında çomaklı yosunları (lycopodiales) içeren bir damarlı bitki grubudur. Lycopodiophytina alt bölümü içine yerleştirilirler. Mevcut damarlı bitkilerin en eski soylarından biridir. Bu grup, Silüriyen dönemine tarihlenen soyu tükenmiş bitkileri de içerir. Lycophyta, Karbonifer döneminin baskın bitki türlerindendi ve 40 metre (130 ft) uzunluğunda olan ağaç benzeri Lepidodendrales'i de içeriyordu. Ancak günümüzde mevcut olanlar nispeten küçük bitkilerdir.