İçeriğe atla

Foshan Ancestral Temple

Koordinatlar: 23°02′07″N 113°06′59″E / 23.035151°K 113.116307°D / 23.035151; 113.116307
Foshan Ancestral Temple

Foshan Ancestral Temple, Çin'in Foshan kentinde bulunan bir Daoist tapınağıdır. Çin Ulusal Turizm İdaresi tarafından onaylanan, 25.000 metrekarelik (270.000 fit kare) bir alanı kapsayan ulusal bir AAAA turistik cazibe merkezidir. Foshan Ancestral Temple, iyi korunmuş antik yapı kompleksi ve bereketli halk kültürü ile her yıl yurtiçi ve yurtdışında bir milyon ziyaretçiyi ağırlıyor.

Tarih

İlk olarak Song hanedanlığında İmparator Zhezong döneminde, Yuanfeng Dönemi'nde (1078-1085) inşa edildi, ancak Yuan Hanedanlığı'nın sonlarına doğru yıkıldı. Ming Hanedanlığı'nın Hongwu Dönemi'nin 5. yılında (1372) yeniden inşa edildi. Tapınak, Guangdong suları üzerinde gücü olduğu söylenen "Kara Savaşçı" Xuanwu'nun Kantonca bir formu olan Beidi'ye ("Kuzey Tanrısı") adanmıştır.

1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra tapınak, Foshan Belediye Müzesi'ne dönüştürüldü ve Guangdong eyalet hükûmeti tarafından korunan ana kültürel kalıntılardan biri olarak listelendi.[1][2]

Mimari

Foshan Ancestral Temple, Ancestral Temple, Confucius Temple (孔庙), Huang Feihong Memorial Hall (黄飞鸿 纪念馆) ve Ip Man Hall (叶 问 堂) 'dan oluşur.

Atalar Tapınağı, Kuzey İmparatoru olarak bilinen Taoist tanrı Xuan Wu'ya tapınır. Antik bina 11. yüzyılda inşa edilmiştir ve şu anda Devlet Konseyi tarafından korunan önemli bir kültürel kalıntıdır. 1956 yılında ziyarete açıldı.

Konfüçyüs Tapınağı 1911'de inşa edildi. Burası, eski Çin eğitimci Konfüçyüs'e insanların hayranlık duyması için önemli bir yer. Tarihi alan Foshan Belediye Hükûmeti tarafından korunuyor ve 1981'den beri ziyaretçi alıyor.

Huang Feihong Anıt Salonu ve Ip Man Salonu, Foshan doğumlu iki dövüş sanatı ustası Huang Feihong ve Ip Man'i anmak için 21. yüzyılın ilk yılında yeni kuruldu.

Kültür

Foshan Ancestral Temple kültürü, Taoizm kültürü, dövüş sanatı ve halk sanatını içerir. Ayrıca her yıl Bahar Kutsama Töreni, Tapınak Fuarı, Halk İçme Ritüelleri ve Sonbahar Ortası Festivali gibi farklı türlerde halk kültürü etkinlikleri düzenlenmektedir. Ayrıca Okul Öncesi Çocuklar İçin Aydınlanma Töreni, Aslan Dansı, Kanton Operası, Foshan Dövüş Sanatı Gösterisi ve Kanton Operası gibi diğer etkileşimli halk-gelenek etkinlikleri de vardır. Bu tür faaliyetler tüm yıl boyunca yapılır.

Kaynakça

  1. ^ "Foshan Ancestral Temple". 5 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  2. ^ "Foshan Ancestral Temple". 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin Seddi</span> Ayrı Çin krallıklarının inşa ettiği dünyanın en uzun savunma duvarı

Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay Körfezi'nde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho Nehri'ni ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Konfüçyüs</span> Çinli filozof, eğitimci ve yazar (MÖ 551–479)

Konfüçyüs ya da Kongzi, , Çinli filozof, eğitimci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tang Hanedanı</span> 618-907 yılları arasında Çinde hüküm sürmüş bir hanedanlık

Tang Hanedanı, Sui Hanedanı'nın ardından Çin'e hüküm sürmüş hanedandır. 618'de Li Shimin, Sui Hanedanı'nı devirerek Tang Hanedanı'nı kurdu. Li Shimin daha çok Tang Hanedanı'nın kurucusu İmparator Taizong olarak bilinir. Çin imparatorlarının en ünlülerinden biridir. Tang Hanedanı döneminde Çin'in komşularının üzerinde çok büyük etkisi vardı ve birçok komşu krallıkları vergiye bağlamıştı. Bununla birlikte Göktürk Kağanlığı 659 yılında, İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı ise 744 yılında Tang Hanedanı'nın egemenliği altına girmiştir. Yaklaşık 300 yıl yönetimde kalan Tang Hanedanı zamanında Han Hanedanı'ndan bile daha parlak bir dönem yaşandı. Bu dönemde imparatorluk toprakları genişletildi; değişik ırk, kültür ve dinlerden halklarla ilişkiler kuruldu ve sonradan Batılı toplumları şaşkınlığa uğratacak bir yönetim sistemi kuruldu. Bazı kaynaklarda Tang Hanedanı'nın Çinleşmiş Türk-Tabgaç kökenli olduğu geçmektedir.

Wing Chun Wing TsunWing TzunVing Tsun ya da Wing Tsung, Güney Çin kökenli bir dövüş sanatı. Wing Tsun kavramı, sanatın günümüz şartlarına uydurulmuş versiyonlarını ifade etmek için kullanılır. Geleneksel olan Wing Chun ise günümüzde sayıca azdır.

<span class="mw-page-title-main">Yasak Şehir</span> Çin imparatorluk sarayı

Yasak Şehir, Ming Hanedanı'nından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükûmetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konfüçyüsçülük</span> Çin merkezli etik ve felsefi sistemi

Konfüçyüsçülük, Ruizm veya Ru klasisizmi olarak da bilinir, antik Çin'de ortaya çıkan bir düşünce ve davranış sistemidir ve çeşitli şekillerde bir gelenek, felsefe, din, hükûmet teorisi veya yaşam biçimi olarak tanımlanır. Konfüçyüsçülük, Çin filozofu Konfüçyüs'ün öğretilerinden, daha sonra Yüz Düşünce Okulu dönemi olarak anılacak bir dönemde gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Guangzhou</span> Stadt in Schina, Huuptstadt vun Guangdong

Guangzhou ya da Guanco, Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti'nin merkezi ve en büyük şehridir. Çin Hanedanı'na kadar dayanan 2,200 yıllık tarihi vardır; tarihi boyunca da Güney Çin'in siyasi, askerî, ekonomik, kültürel, bilim ve eğitim merkezi olarak işlev göstermiştir. Günümüz Guangzhou şehri, Çin'in birinci kademe şehirlerinden biridir. Lingnan kültürünün doğduğu ve geliştiği yer olup Modern Çağ'da devrimlere patlak verildiği bir yer olmuştur ve günümüzde çağdaş Çin kültürünün önemli bir beşiğidir. Guangzhou belediye dairesi, 1921 yılında Çin anakarasındaki ilk belediye yönetimi olarak açıldı. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı verilerine göre Guangzhou şehrinin 10,641,400 kişilik nüfusu vardı. Komşu şehir Foshan ile beraber sayıldığında nüfus açısından Çin'in en büyük ikinci ve Dünya'nın en büyük 10. metropol alanını teşkil eder.

Mezar sanatı ölülerin kalıntılarının yerleştirildiği mezarlar veya bu yerlerde bulunan eserlerden oluşur. Mezar eşyaları, ölünün kalıntıları dışında mezarın içine yerleştirilen ve genellikle ölünün kişisel eşyalarından, cenaze töreni için özel olarak yapılmış nesnelerden ya da ölümden sonraki yaşamda ihtiyaç duyulacağına inanılan nesnelerin minyatür versiyonlarından oluşan eşyalardır. Yazılı kalıntısı bulunmayan kültürler hakkındaki bilgilerin çoğu bu kaynaklardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yip Man</span> Çinli dövüş sanatları ustası (1893–1972)

Yip Man, Wing-Chun dövüş sanatını açık bir şekilde dış dünyaya öğreten ilk Kung-Fu ustasıdır. Aralarında Bruce Lee’nin de bulunduğu, daha sonradan kendileri de birer usta ve öğretmen olarak dövüş sanatları dünyasında söz sahibi olan birçok kişiyi yetiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Qufu</span>

Qufu, Doğu Çin'in güneybatı Şantung eyaletinde bir şehirdir. Eyalet başkenti Jinan'ın yaklaşık 45 km (28 mi) güneyinde ve Jining'deki il merkezinin 45 km kuzeydoğusundadır. Qufu'nun alanı 815 kilometrekare olup toplam nüfusu 653.000'dir. Nüfusun 188.000'i kentsel alanlarda yaşamaktadır.

<i>Ip Man</i> (film)

Ip Man, yapımcılığını ve yönetmenliğini Wilson Yip'in üstlendiği 2008 yapımı Hong Kong filmi. Büyük Wing Chun ustası ve Bruce Lee'nin akıl hocası Yip Man'ın yaşamına dayalı biyografik dövüş sanatları filmi. Hikâye İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında Foshan şehrinde meydana gelen olaylara odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin kültürü</span>

Çin kültürü, modern dünyadaki en eski jeopolitik varlık olan Çin'in topraklarında yer alan, en zenginleri 10.000 yıl öncesine dayanan, çok çeşitli alanlardaki muazzam ve karmaşık başarıları kapsar. Nitekim günümüz Çin, hanedanların ve siyasi rejim değişiklikleriyle Çin Şi Huang'ın M.Ö. 221 yılında kurduğu Çin İmparatorluğu'nun doğrudan vârisi olarak görülebilir. Pratiklerin, nesnelerin ve kavramların etkili bir şekilde yayılmasına olanak sağlayan bu süreklilik, Çin kültürünün belli unsurlarına bölgesel ve tarihsel farklılıkların ötesine geçen genel bir görünüm kazandırmaktadır. Bu unsurlardan bazı örnekler, mandarin rejiminde ve toplumsal ve ailevi ilişkilerin kavranmasında görünebilen Konfüçyüsçü etkiler ya da Çin dünyası genelinde benimsenmiş felsefi veya metafizik kavramların ve dini pratiklerinin kökeninde bulunan Taoizm damgası. Çin İmparatorluğu'nun prestiji, bu ortak kültürünün Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya'ya yayılmasına katkıda bulunmasının yanı sıra Çin uygarlığını zenginleştirmiş birçok yabancıyı cezbetmiştir. Diğer kültürel başarılar ancak belli bir bölgeye ya da bir döneme özgüdür. Bu açıdan, Çin kültürünün çeşitli alanlarının 19. yüzyıldan beri Batılı nüfuza ve moderniteye yaklaşma biçimi ve küreselleşmeye karşı göstermeye devam ettiği tepki büyük bir ilgi meselesidir. Çin'in ekonomik gelişimi popüler geleneklere ve sanatlara meydan okumaktadır. Nakış veya tiyatro gibi birçok kültür biçimi kaybolma sürecindedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de din</span> Çin içerisindeki birçok din

Çin, dünyanın en eski ve sürekli öğreti ve felsefi geleneklerinin beşiği olmuştur. Çin'de batıdaki anlamıyla bire bir örtüşen bir din anlayışı hiç olmamıştır. Milattan önce 6. yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan düşünce okulları kendi içinde özgün olarak sürekli gelişmiştir. Bu yüzden Çin'de inanç sistemleri olarak Çin kültürünü tarihi boyunca şekillendiren Konfüçyüsçülük, Taoizm ve çok sonradan gelen Budizm düşünce okulları sıralanır. Bu iç içe geçmiş düşünce okulları kendi aralarında kökten farklı bir evren anlayışı taşımazlar ancak klasik anlamıyla batıda ortaya çıkan Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık dinlerinden kökten ayrıdırlar. Bu düşünce okulları öncesinde de Çin'in hem toplayıcı ve avcı şamanik toplumlarında hem de yerleşik tarım toplumları döneminde kainatın doğuşuyla ilgili anlatılan masal ve efsanelerde evrenin; klasik dinlerde olduğu gibi bir yaratıcı tarafından yaratılmasından çok her şeye hamile olan ve hiçbir şeyin henüz bir biçimi olmadığı karanlık bulamaç bir şeyden doğduğu inançları yer bulmaktadır. Bu bulamaç, karanlık hiçbir nesnenin henüz şekil almadığı ama her şeye hamile olunan bu hale masallarda Hundun, düşünce okullarında Dao denmektedir. Dao'dan Gök ve Yer yani somut ve soyut olan her şey doğar, yin ve yang değişim ilkeleriyle her şey biçim alır ve dönüşür. Günümüzde Kuantum Kuramı'nın kozmogoni görüşleri Çin'de ortaya çıkan bu evren anlayışına daha yakın durmaktadır. Gök uzayı, yer ise yıldızlar, gezegenler gibi yoğun her şeyi temsil etmektedir. Dao düşünce okulunda Gök ve Yerin ham doğası yani kendiliğindenlik hali olan Zìrán (自然)'a uyması çabasız çabayı uygulaması en uygun yönetim olarak anlatılırken, Konfüçyüsçü okullara göre ise Gök ve Yer ilişkisi hiyerarşik ele alınır, erdem ve görevlere önem verilir, dolayısıyla devletin yönetimi ve halk ile ilişkisi buna uymalıdır anlayışı hakim olmuştur. Çin imparatorları, özellikle Konfüçyüs okuluna göre Gök gibi olmalıydılar ve bu yüzden "Göğün Vekaleti"ni (Tianming) talep edip Çin efsanevi ve geleneksel pratiklerine katılırlardı. Yaygın inanç sistemi bu şekilde kendini gösterirken sonraki yüz yıllarda Batıda ortaya çıkan dinler Çin'de yayılmak istemiş olsa da halk arasında bu inanç sistemleri çok rağbet görmemiştir. Ancak günümüzde sayıları fazla olmasa da Çin'de Hristiyanlık ve müslümanlık da yaşamaktadır. 1949 Mao Zedong devriminden beri Çin, bir ateist ve Marksist kurum olan Çin Komünist Partisi tarafından yönetilmektedir. Bu dönemde bilimsel bir zemini olmayan hiçbir görüşe izin verilmedi. Dini hareketler ve kurumlar önce hükûmet kontrolü altına alındı, sonra Kültür Devrimi (1966-1976) sırasında baskıya uğradı. Devrimin yumuşama döneminde geleneksel öğretiler ve sonradan gelen dini örgütlere haklar verilmeye başlanmıştır. Hükûmet henüz beş tane öğreti ve dini resmen tanımaktadır: Budizm, Taoizm, İslam, Protestanlık ve Katoliklik. 21. yüzyılın başında kurumsal idarelerde Konfüçyüsçülük ve Çin halk gelenekleri giderek daha fazla tanınma kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin sanatı</span>

Çin sanatı, Çin'de yapılan ya da Çinli sanatçıların yaptığı görsel sanattır. Erken "taş devri sanatı" M.Ö. 10.000 yıllarına dayanır ve çoğunlukla basit çömlekçilik ve heykeller içerir. Bu erken dönemin ardından Çin sanatı, Çin tarihiyle olduğu gibi çoğunlukla yüzlerce sene süren çok sayıda hanedanlık dönemiyle karakterize edilir.

Budist tapınakları Kore peyzajının önemli bir parçasıdır. Bu makalede Kore Budizmine kısa bir bakış sunulmakta, daha sonra Kore'deki önemli tapınaklardan bazılarına değinilmektedir. Kore tapınakların çoğunun, Sino-Korece'de "tapınak" anlamına gelen -sa ile biten isimleri dikkat çekmektedir.

Kanton'un On Kaplanı Çin'deki Çing hanedanlığı döneminde 19. yüzyılda yaşamış olan Guangdong Eyaletinden on Çinli dövüş sanatçısından oluşan bir grubu ifade eder. O zamanlar güney Çin'deki en iyi savaşçılar oldukları söyleniyordu. Varlıklarının çoğu halk efsaneleri ve nesilden nesile aktarılan hikâyelerle süslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wong Fei-hung</span>

Wong Fei-hung (doğum ismi Wong Sek-cheung diğer adıyla Tat-wun; Çinli bir dövüş sanatçısı, doktor ve halk kahramanıydı. Çok sayıda dövüş sanatları filmi ve televizyon dizisine konu oldu. Wong Fei-hung, Çin dövüş sanatlarının Hung Ga tarzındaki uzmanı olarak kabul edilmiştir. Wong, bir doktor olarak, Guangdong Eyaleti, Guangzhou Şehrindeki bir tıp kliniği olan Po Chi Lam'da akupunktur, Dit Da ve diğer Geleneksel Çin tıbbı türlerini uyguladı ve öğretti. Guangdong Eyaleti'ndeki, Foshan Şehrindeki doğum yerinde ona adanmış bir müze inşa edilmiştir.

Lingnan kültürü veya Kanton kültürü, Lingnan bölgesinin Çin kültürünü ifade eder: ikiz Guangdong ve Guangxi eyaletlerinin isimleri sırasıyla "doğu genişliği" ve "batı genişliği" anlamındadır. Kesin konuşmak gerekirse "Lingnan kültürü" terimi iki tanımlodor:

  1. Saf coğrafi koşullar terimi Kantonca kültürü aynı zamanda kültürleri sadece içerir Hakkas, Teochews, Taishanese, Hainanese ve bu gibi non-Han grupları Zhuangs, Tanka veya She Lingnan bölgesinde.
  2. Daha tipik olarak, yalnızca Guangdong ve Guangxi'deki tarihsel olarak baskın kültürel-dilsel güç olan Kanton kültürüne atıfta bulunmak için kullanılır.
<span class="mw-page-title-main">Liwan Bölgesi</span>

Liwan Bölgesi, Çin'in Guangdong Eyaletinin başkenti olan vilayet düzeyindeki Guangzhou kentinin 11 kentsel bölgesinden biridir. Bölge İnci Nehri tarafından iki kısma ayrılır: kuzeydoğuda Xiguan ve güneybatıda Fangcun.

<span class="mw-page-title-main">Chen Klan Atasal Salonu</span>

Chen Klan Atasal Salonu veya Chen Klan Akademisi 72 Chen klanı tarafından 1894'teki Qing Hanedanlığı'ndaki imparatorluk sınavı'lar için küçüklerinin konaklaması ve hazırlanması için Çin'in Guangzhou kentinde inşa edilen akademik bir tapınaktır. Daha sonra Chen Klan'ın Sanayi Kolejine ve ardından orta okullar olarak değiştirildi. Şimdi ise Guangdong Halk Sanatları Müzesine ev sahipliği yapmaktadır. Zhongshan 7. Yolunda Chen Klan Akademi metro istasyonu yanında yer alan Chen Klan Atasal Salonu, dokuz salon ve altı avluya sahip 19 binadan oluşan simetrik bir komplekstir. Güneye bakan kompleks, kuzey-güney ekseni etrafında biçimlendirilmiştir. Yapıda, ahşap oymalar ve çanak çömlek gibi güney Çin sanat eserlerinden oluşan geniş bir koleksiyon vardır. Chen Clan Ataların Salon kompleksi, geleneksel Çin mimarisini ve dekorasyon stilini örnekler ve dünya çapında kültürel ve mimari gelişmeleri etkilemiştir. 1988 yılında "Devletin Koruması Altında Ulusal Öneme Sahip Kültürel Eserler" listesine eklenmiştir.