İçeriğe atla

Fortifiye şarap

Olgulaştırılan fortifiye şaraplar (Sherry)

Fortifiye şarap (Likör şarabı), yüksek alkollü damıtılmış bir içki eklenerek alkolü yükseltilen bir şarap çeşididir.

Şarap üreticileri, port şarabı da dahil olmak üzere birçok farklı fortifiye şarap geliştirdiler. Bazı fortifiye şarap çeşitlerine örnek olarak; sherry, madeira, vins doux naturels, marsala, commandaria ve aromalı vermut şarabı verilebilir.

Tarihçe

Şarabın alkolle fortifiye edilmesinin nedeni, etanolün doğal bir antiseptik olduğu için şarabı korumaktı. Uzun deniz yolculuklarında şarapları koruma ihtiyacından doğan fortifiye şaraplar yaratıldı.16. ve 17. yüzyılda ticaret nihayet tüm dünyayı kapsayacak şekilde genişledikçe, Avrupa'dan yola çıkan şarapların çoğu okyanuslardaki uzun deniz yolculuklarında bozuluyordu. Bu sorunu gidermek için şarap üreticileri, şarabı doğal bir antiseptik olan alkol ile korumak için brendi ilave etmeye uygulamasına başladılar.[1][2]

Üretim

Bir kadeh madeira şarabı

Eklenecek yüksek alkollü içkinin tipi ülkelere ve yasalara göre değişiklik gösterse de genellikle üzümden yapılmış bir içki kullanılır. Brendi sıkça tercih edilir. Yüksel alkollü içki fermantasyon öncesi veya fermantasyon sonrası eklenebilir. Fermantasyon işlemi tamamlanmadan şaraba eklendiğinde, damıtılmış içecekteki alkol mayayı öldürür ve geride kalan şekeri bırakır. Sonuç, normal olarak hacimce yaklaşık % 20 alkol içeren hem daha tatlı hem de alkolü yüksek bir fortifiye şarap elde edilir.

Fermantasyonun tamamlanmasına izin verilirse, ortaya çıkan şarabın (çoğu durumda) şeker oranı düşük olacak ve sek şarap olarak kabul edilecektir. Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra şaraba eklendiğinde, genellikle şekersiz ve alkolü yüksek bir fortifiye şarap elde edilmiş olur. Bazı geç hasat üzümlerin fermantasyonu yüksek şeker nedeniyle, belirli bir seviyeden sonra kendiliğinden duracağından, bu şarapların fermantasyon sonrası fortifiye edilmesi ile oluşan şarap tatlı olabilir.[2]

Genel olarak tüm sıcak ülkelerde fortifiye şarap üretilmektedir.[2] Fortifiye şarap üreten bazı bölgelere Manzanilla (İspanya) Jerez (İspanya), Porto (Portekiz), Madeira (Portekiz), Marsala (İtalya), Kıbrıs ve Banyuls, (Fransa), Rutherglen ve Glenrowan (Avustralya) ve Sisam adası[3] örnek verilebilir.

Çeşitler

Mahlep şarabı

Tokat'ta mukim Diren Şarapçılık tarafından mahleple aroma verilmiş, Diren Mahlep Aromatize Şarabı % 18 alkollü, 50cl ambalajda üretilmektedir.[4]

Vişne likör şarabı

Denizli, Çal ilçesinde bulunan Küp Şarapçılık tarafından vişne meyvesinden (üzüm kullanılmaz) Küp Vişne Likör Şarabı, % 17 alkol oranıyla, 75CL cam şişe ambalajında üretilmektedir.[5]

Kayra Madre

Kayra şarapçılık tarafından Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin kupajından elde edilen, 5 yıl boyunca Fransız meşe fıçılarda olgunlaştırılan % 19.5 alkol oranlı güçlendirilmiş şaraptır.[6]

Çamlıbağ Mistel

Çanakkale, Bozcaada'da Çamlıbağ şarapçılık tarafından Kuntra üzümlerinden elde edilen kırmızı monosepaj bir güçlendirilmiş şaraptır.[7]

Komandarya şarabı

Ana madde: Komandarya şarabı

Komandarya, güneşte kurutulup meşe fıçılarda yıllandırılan Limasol'un kuzeyindeki Kıbrıs'ın eşsiz AOC bölgesindeki yüksek rakımlı Mavro ve Xynisteri asmalarından yapılır.

Madeira şarabı

Ana madde Madeira şarabı

Madeira şarabı

Madeira, Madeira Adaları'nda yapılan fortifiye şaraptır. Şarap, kendi başına aperitif olarak içilen sek şaraplardan, genellikle tatlıyla birlikte içilen tatlı şaraplara kadar çeşitli tarzlarda yapılır. Madeira, olgunlaşma sürecinin parçası olarak kasten ısıtılır ve oksitlenir. Böylece şişe açıldıktan sonra kendine özgü tatları ve çok uzun ömrü olan bir şarapla sonuçlanır.

Marsala şarabı

Ana madde: Marsala şarabı

Marsala şarabı, hem fortifiye hem de zenginleştirilmemiş çeşitleri olan bir Sicilya şarabıdır.[8]

İlk olarak 1772'de bir İngiliz tüccar olan John Woodhouse tarafından şeri ve porto şarabının ucuz bir ikamesi olarak üretilmiştir[9] ve adını adanın limanı Marsala'dan almıştır.[8]

Güçlendirilmiş çeşit, brendi ile harmanlanarak daha genç, biraz daha zayıf, en az %17 hacmen alkollü ve en az dört ay yaşında Fine ve en az %18 ve en az iki yaşında "Superiore" olarak iki stil elde edilir.

Zenginleştirilmemiş Marsala şarabı, tahta fıçılarda beş yıl veya daha fazla yıllandırılır ve buharlaşma ile %18'lik sertliğe ulaşır.[8]

Mistelle

Mistelle (İtalyanca: Mistella, Fransızca: Mistelle; İspanyolca, Portekizce, Galiçyaca: Mistela, Latince mixtella/mixtvm) bazen güçlendirilmiş şaraplarda, özellikle Vermut, Marsala ve Sherry ancak esasen Fransız Pineau des Charentes gibi apéritifler için temel olarak kullanılır.[10]

Fermente edilmemiş veya kısmen fermente üzüm suyuna (veya pommeau yapmak için elma suyuna) alkol eklenerek yapılır.[11]

Alkol eklenmesi fermantasyonu durdurur ve sonuçta Mistelle, şekerlerin alkole dönüştüğü tamamen fermente edilmiş üzüm suyundan daha tatlıdır.[12]

Moscatel de Setúbal

Moscatel de Setúbal, Setubal Yarımadası'ndaki Setúbal Belediyesi çevresinde üretilen bir Portekiz şarabıdır. Şarap, esas olarak İskenderiye Muscat üzümünden yapılır ve tipik olarak aguardente ile takviye edilir. Tarzın, Portekiz'deki 1834 yılına dayanan en eski sofra şarabı şirketinin kurucusu José Maria da Fonseca tarafından icat edildiğine inanılıyordu.

Porto şarabı

10 yıllık esmer porto

Porto şarabı, Portekiz'in kuzey eyalet bölgesi’ndeki Douro Vadisi'nden güçlendirilmiş bir şaraptır.[13] Genellikle tatlı kırmızı bir şaraptır ancak aynı zamanda sek, yarı sek ve beyaz veya roze olarak da yapılır.

Sherry

Sherry tadımı

Sherry, İspanya'nın Jerez kasabası yakınlarında yetişen beyaz üzümlerden yapılan güçlendirilmiş bir şaraptır. "Sherry" kelimesinin kendisi Jerez'in ingilizleştirmesidir. Daha öncelrri, Sherry'ye, Sack denirdi. Avrupa Birliği'nde "Sherry" korumalı menşe adıdır. Bu nedenle, "Sherry" olarak etiketlenen tüm şaraplar yasal olarak Cádiz ilinde Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda ve El Puerto de Santa María arasındaki Sherry Üçgeni'ndeki alandan gelmelidir.[14]

Fermentasyon tamamlandıktan sonra, Sherr, brendi ile zenginleştirilir. Takviye fermantasyondan sonra gerçekleştiğinden, çoğu Sherry başlangıçta sektir ve daha sonra tatlılık eklenir. Buna karşılık, mesela porto şarabı, fermantasyonunun yarısında zenginleştirilir. Bu ise şekerin tamamının alkole dönüşmemesi için işlemi durdurur.

Sherry, Finolar gibi sek, hafif çeşitlerden Olorosolar denilen daha koyu ve bazen daha tatlı versiyonlara kadar çeşitli tarzlarda üretilir.[15] Kremalı Sherry daima tatlıdır.

Terminoloji

Avrupa Birliği mevzuatı uyarınca, fortifiye şarap %15–22 hacmen alkollü ve birçok ek kriteri karşılayan kuvvetlendirilmiş bir şaraptır. Bazı kaliteli likör şarapları için muafiyet tanınmaktadır.[16]

Kaynakça

  1. ^ "Fortified Wines". IntoWine (İngilizce). 14 Mart 2007. 22 Ekim 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2020. 
  2. ^ a b c The Oxford companion to wine. 3rd ed. Robinson, Jancis. Oxford: Oxford University Press. 2006. ISBN 0-19-860990-6. OCLC 70699042. 
  3. ^ admin. "PDO Samos". Wines of Greece (İngilizce). 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2020. 
  4. ^ admin (6 Mart 2021). "DİREN MAHLEP (TOKAT) | Degustasyon". 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2024. 
  5. ^ "Küp Vişne Likör Şarabı". Şirince Şarapçılık. 16 Temmuz 2023. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2024. 
  6. ^ editor (26 Haziran 2014). "KAYRA MADRE 2008 (TEKİRDAĞ) | Degustasyon". 19 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2024. 
  7. ^ "Çamlıbağ Likör Şarabı Mistel Satın Al". İyişarap. 19 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2024. 
  8. ^ a b c Halley, Ned (2005). The Wordsworth Dictionary of Drink: An A–Z of Alcoholic Beverages. Wordsworth Editions. s. 384. ISBN 978-1-84022-302-6. Erişim tarihi: 4 Nisan 2009. 
  9. ^ Hailman, John R. (2006). Thomas Jefferson on Wine. Univ. Press of Mississippi. s. 306. ISBN 978-1-57806-841-8. Erişim tarihi: 4 Nisan 2009. Marsala wine. 
  10. ^ Robinson, Jancis, (Ed.) (1999). "Mistela". The Oxford companion to wine (2.2yer=Oxford bas.). Oxford University Press. ISBN 0-19-866236-X. OCLC 41660699. 
  11. ^ "mistelle Definition in the Wine Dictionary at Epicurious.com". epicurious.com. 6 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2009. 
  12. ^ Biancalana, Antonello. "Production of Fortified Wines". DiWineTaste. 14 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2009. 
  13. ^ {{Kitap kaynağı |soyadı1=Porter |ad1=Darwin |url=https://archive.org/details/frommersportugal00port |başlık=Frommer's Portugal |soyadı2=Price |ad2=Danforth |yayıncı=IDG Books Worldwide |yıl=2000 |isbn=0-02-863601-5 |basım=16.16
  14. ^ "Spanish law". 10 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2009. 
  15. ^ "Sherry types". SherryNotes (İngilizce). 23 Temmuz 2013. 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  16. ^ "Council Regulation (EC) No 479/2008; Annex IV, §3 (European Union document)". s. 46. 22 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şarap</span> üzümden yapılan fermente içecek

Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Misket (üzüm)</span>

Misket üzüm familyası, yüzyıllardır dünyada şarap üretimi, kuru üzüm ve sofralık üzüm olarak tüketilen Vitis vinifera türüne ait 200'den fazla üzüm çeşidini içerir. Renkleri, Muscat Ottonel gibi beyazdan, Moscato Giallo gibi sarıya, Moscato rosa del Trentino gibi pembeye ve siyaha yakın olan Hamburg Misketi 'ne kadar değişir. Misket üzümleri ve şarapları neredeyse her zaman belirgin tatlı çiçek aromalıdır. Misket üzüm çeşidinin çokluğu ve sayısı belki de en eski evcilleştirilmiş üzüm çeşidi olduğunu akla getirir. Vitis vinifera üzüm çeşidindeki çoğu familyanın Misket çeşidinden geldiğine dair teoriler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz şarap</span> bir şarap türü

Beyaz şarap, maserasyon olmadan fermante edilen bir şarap türüdür. Rengi saman sarısı, sarı-yeşil veya altın sarısı olabilmektedir. Herhangi bir renkte kabuğa sahip olabilen üzümlerin renksiz posasının alkolik fermantasyonu ile üretilir. Beyaz şarap en az 4.000 yıldır varlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şarabın tatlılığı</span>

Şarabın öznel tatlılığı, sınıflandırılması, yaşlanması ve tadımında da önemli bir unsurdur. Şaraptaki şekerin miktarı ve göreceli alkol, asit ve tanen seviyesi de çeşitli faktörlerin etkileşimiyle belirlenir. Şeker ve alkol şarabın tatlılığını artırır; asitler (ekşilik) verirken acı tanenler buna karşı koyar. Bu ilkeler Émile Peynaud'un The Taste of Wine adlı 1987'deki çalışmasında özetlenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Saperavi</span>

Saperavi Gürcistan'a özgü; asidik, teinturier tipi bir üzüm çeşididir ve bölgenin en iyi bilinen şaraplarının çoğunun yapımında kullanılır. Ermenistan, Moldova, Ukrayna, Özbekistan, Azerbaycan, New York Eyaleti ve Kuzeydoğu Ohio ve Türkiye'de Artvin ilinde az miktarlarda yetiştirilmektedir. Yaprakları 3 loblu, iri ve yuvarlaktır. Meyveleri türüne bağlı olarak orta ila büyük, eliptik veya yuvarlak, koyu mavimsi ve ince kabukludur; yaklaşık 5 aylık olgunlaşma süresi vardır.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Zinfandel</span> Üzüm çeşidi

Zinfandel ya da Primitivo, şarap yapımında kullanılan kırmızı bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer alan Zinfandel'in, DNA analizleri neticesinde genetik olarak Hırvat üzümleri Crljenak kaštelanski ve Tribidrag ile Puglia, İtalya'da yetiştirilen Primitivo ile eşdeğer olduğu belirlenmiştir. Avrupa Birliği, Ocak 1999'da Zinfandel'i Primitivo'nun eş anlamlısı olarak tanımlarken ticari anlaşmazlıklar nedeniyle bu süreç Amerika Birleşik Devletleri'nde daha ağır işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılıkta olgunlaşma</span>

Bağcılıkta olgunlaşma, hasat başlangıcını işaret eden asmadaki şaraplık üzümlerin olgunlaşmasının tamamlanmasıdır. Olgunluğu tam olarak neyin oluşturduğu, hangi tarz şarap üretildiğine ve şarap üreticisinin olgunluk kıstaslarına göre değişir. Üzümler toplandıktan sonra şarabın kalitesini etkileyecek olan üzümün fiziksel ve kimyasal bileşenleri belirlenir. Bu yüzden hasat için en uygun olgunluk anının belirlenmesi şarapçılıkta en önemli karardır.

<span class="mw-page-title-main">Sherry</span> Fortifiye şarap türü

Sherry, popüler İspanyol şarabı türüdür. Beyaz üzümlerden yapılan fortifiye şaraplardır. Endülüs, İspanya'daki Jerez de la Frontera şehri yakınlarında yetiştirilmektedir. Sherry, öncelikle Palomino üzümünden yapılarak çeşitli stillerde üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Fermantasyon (şarap)</span>

Şarap yapımında fermantasyon süreci üzüm suyunu alkollü içeceğe dönüştürür. Fermentasyon sırasında, maya meyve suyunda bulunan şekeri etanol ve karbon dioksit'e dönüştürür. Şarapçılık'ta fermantasyonun başlangıcında şıradadaki oksijen seviyesinin yanı sıra fermantasyon sıcaklığı ve hızı da önemli hususlardır. Sıkışmış fermantasyon ve birkaç şarap hata gelişme riski de bu aşamada oluşabilir ki bu "birincil fermantasyon" için 5 ila 14 gün arasında ve potansiyel olarak ikincil fermantasyon için 5 ila 10 gün daha sürebilir. Fermantasyon, Riesling gibi birçok beyaz şarapta yaygın olan paslanmaz çelik tanklarda, açık ahşap fıçıda, şarap fıçısında ve birçok köpüklü şarap'ın üretiminde olduğu gibi şarap şişesinin içinde de yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şaraptaki şekerler</span>

Şaraptaki şekerler şarap yapımını mümkün kılan doğa olayının merkezindedir. Fermantasyon işleminde, şarap üzümlerinden gelen şekerler parçalanır ve maya tarafından alkole (etanol) ve karbon dioksite dönüştürülür. Üzümler, yapraklardan fotosentez ile üretilen sakaroz moleküllerinin yer değiştirmesi yoluyla asmada büyürken şeker biriktirir. Olgunlaşmada sakaroz molekülleri invertaz enzimi tarafından hidrolize (ayrılır) edilip glukoz ve fruktoz'a dönüşür. Hasat zamanına kadar, üzümün %15 ila %25'i basit şekerlerden oluşur. Hem glikoz hem de fruktoz, altı-karbonlu şekerdir ancak üzümde üç, dört, beş ve yedi karbonlu şekerler de bulunur. Beş karbonlu arabinoz, ramnoz ve ksiloz gibi şekerler fermantasyondan sonra hala şarapta mevcut olduğundan, tüm şekerler mayalanabilir değildir. Çok yüksek şeker içeriği, belirli bir (yüksek) alkol içeriğine ulaşıldığında mayayı öldürür. Bu nedenle hiçbir şarap tamamen "sek" tamamen mayalanmaz. Şarabın alkol içeriğini belirlemede şekerin rolü, şarap yapımında yalnızca alkol içeriğini artırmak için şaptalizasyon olarak bilinen süreçte bazen şarap üreticilerini şeker eklemeye teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol şarabı</span>

İspanyol şarabı kırmızı, beyaz ve köpüklü şarap tarzında ülke çapında üretilir. İber Yarımadası'ndaki İspanya, şarap üzümleri ekilen 1.2 milyon hektar alanıyla ikinci en büyük şarap üreticisi İtalya'nın arkasından Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri‘nin önünden en çok şarap üreten uluslardan biridir. Bunun nedeni kısmen, bazı İspanyol şarap bölgelerindeki kurak topraklara dikilen eski asmaların az verimi ve geniş aralıklı olmasıdır. Ülke, İspanyolların yılda kişi başına ortalama 21.6 litre şarap tüketimiyle dünya tüketiminde dokuzuncu sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Şarap yapımında maya</span>

Şarap yapımında mayanın rolü, şarabı meyve suyundan ayıran en önemli unsurdur. Oksijenin yokluğunda maya, fermantasyon işlemi yoluyla meyvenin şekerlerini alkol ve karbondioksite dönüştürür. Üzümlerde ne kadar çok şeker varsa, maya kuruyana kadar fermantasyon yapmasına izin verilirse şarabın potansiyel alkol seviyesi o kadar yüksek olur. Bazen şarap üreticileri, bazı artık şekerler bırakmak için fermantasyonu erken durdururlar ve tatlı şaraplarda olduğu gibi şarapta tatlılık. Bu, fermantasyon sıcaklıklarını mayanın aktif olmadığı noktaya düşürerek, mayayı çıkarmak için şarabı steril filtreleyerek veya maya hücrelerini öldürmek için brendi veya nötr ispirtolarla takviye ederek elde edilebilir. Mayalar mevcut besin maddelerini tükettiğinde ve şarap henüz kuruluğa ulaşmadığında olduğu gibi, fermantasyon istenmeden durdurulursa, bu sıkışmış fermantasyon olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Oloroso</span>

Oloroso Jerez ve Montilla-Moriles'te yapılan ve oksidatif yaşlanmayla üretilen bir çeşit fortifiye sherry türü şaraptır. Normalde Amontillado'dan daha koyudur. Oloroso genellikle koyu ve cevizimsidir.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Ximénez</span>

Pedro Ximénez birkaç İspanyol şarap bölgesinde yetiştirilen beyaz İspanyol şarap üzüm çeşidinin adıdır, ancak en önemlisi Montilla-Moriles bölgesinin denominación de origen ' sindedir. Burada, yoğun tatlı, koyu bir sherry olan bir çeşit fortifiye şarap üretmek için kullanılır. Üzümleri sıcak güneş altında kurutarak, tatlılığı yoğunlaştırarak yapılır, daha sonra kuru üzüm ve pekmezin güçlü bir tadına sahip, solera'da güçlendirilmiş ve yıllandırılmış yoğun, siyah bir şarap oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Marsala şarabı</span>

Marsala, İtalya'nın Sicilya'daki Marsala şehrini çevreleyen bölgede üretilen sek veya tatlı fortifiye şaraptır. Marsala ilk olarak 1969'da Denominazione di Origine Controllata (DOC) statüsünü aldı. Avrupa Birliği, Marsala'ya Korunmuş Menşe Adı statüsü veriyor ve diğer ülkelerin çoğu Marsala teriminin kullanımını Marsala bölgesinden gelen ürünlerle sınırlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Geç hasat şarabı</span>

Geç hasat şarabı, asma üzerinde normalden daha uzun süre bırakılan üzümlerden yapılan şaraptır. Geç hasat genellikle geç hasat Riesling gibi tatlı şarabın üretiminde kullanılır. Geç hasat üzümleri genellikle kuru üzümlere daha benzerdir, ancak asmada doğal olarak suyu çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slovak şarabı</span>

Slovak şarabı, 6 şarap üretim alanına ayrılmış olan Slovakya'nın güney kesiminde üretilir. Tokaj hariç Slovak şarapları uluslararası alanda çok iyi bilinmese de, yurtiçinde ve komşu ülkelerde popülerdir. En iyi şaraplar, kendi bağları olan orta ölçekli şarap imalathaneleri tarafından üretilir ve beyaz şarap üretimi en baskın olanıdır; buna tarihi tatlı şarapların tüm yelpazesi dahildir - buzlu şarap, kuru üzüm şarabı ve botrytize şarap.