İçeriğe atla

Fort Sumter Muharebesi

Fort Sumter Muharebesi
Amerikan İç Savaşı

Fort Sumter Bombardımanı, Currier & Ives (1837-1885).
Tarih12-14 Nisan 1861
Bölge
SonuçKonfederasyon zaferi
Amerikan İç Savaşı'nın başlaması
Taraflar
 Birlik Konfederasyon
Komutanlar ve liderler
Robert Anderson P. G. T. Beauregard
Çatışan birlikler
1. Birleşik Devletler Topçu Birliği Konfedere Devletler Geçici Kuvvetleri
Güçler
85[1] 500 (tahmini)[2]
Kayıplar
0[3] 0[3]

Fort Sumter Muharebesi (12-14 Nisan 1861), Birlik karşıtlarının, Güney Karolina'da Charleston yakınlarındaki Fort Sumter'ı bombalaması ve bölgeyi teslim alması, Amerikan İç Savaşı'nın başlamasıyla sonuçlanan muharebedir. Yedi Güney eyaletinin birlikten ayrılma bildirimlerini takiben bu eyaletler Güney Karolina'daki Birlik Ordusu'nun Charleston Harbor tesislerini terk etmesini talep etti. 26 Aralık 1860 tarihinde Binbaşı Robert Anderson, gizlice Fort Sumter girişinde önemli bir kale olan Sullivan Adası'nı ele geçirdi. 9 Ocak 1861 tarihinde kıyıya yapılacak saldırıyı engellemek amacıyla ABD Başkanı James Buchanan'ın adaya batarya ikmali girişimi başarısız oldu. Daha sonra Güney Karolina yetkilileri Fort Sumter hariç, Charleston bölgesindeki Federal yönetimi devirdi.

1861 ilk aylarında Fort Sumter çevresindeki durum giderek bir kuşatmaya benzemeye başladı. Mart ayında, Tuğgeneral Beauregard, yeni kurulan Konfederasyon Devletleri Ordusu ilk generali olarak Charleston Konfederasyon güçlerinin komutanlığına getirildi. Beauregard ilk olarak Fort Sumter karşısındaki Charleston liman çevresindeki bataryaların güçlendirilmesini emretti. Birlik askerleri adadaki bataryaları sağlamlaştırmak için çok çaba sarf etti ancak kuşatma nedeniyle kale koşulları korkunç derecede zorlaştı. Fort Sumter Birlik Komutanı Anderson'un elinde çok kısa süre yetecek asker ve malzeme vardı.

Fort Sumter ikmali, yeni ABD Başkanı seçilen Abraham Lincoln yönetiminin ilk krizi oldu. Onun bu girişimi Konfederasyon hükûmetinin bir ültimatom vermesiyle sonuçlandı. Güney Karolina Valisi Francis W. Pickens kaleye haber göndererek Fort Sumter'ın hemen tahliye edilmesini istedi. Binbaşı Anderson teslim etmeyi reddetti. 12 Nisan sabah 04:30 da, liman çevresindeki Konfederasyon topçu bataryaları kaleyi bombalamaya başladı. Birlik garnizonu karşılık vermesine rağmen, önemli ölçüde batarya savaş dışı kaldı ve 34 saat sonra Binbaşı Anderson kaleyi tahliye etmeyi kabul etti.

14 Nisan'da teslim törenleri sırasında havaya açılan ateşin bir Birlik askerinin ölümüne neden olmasına rağmen, bu ateşin doğrudan bir askeri hedef olmadığı göz önüne alınırsa, her iki tarafta da can kaybı yoktu.

Savaş sonrasında, Kuzey ve Güney'de askerî birliklere katılım arttı. Lincoln yaptığı acil çağrıyla isyanı bastırmak için 75,000 gönüllüyü askere çağırdı. Bu sırada dört eyalet daha Konfederasyon'a katıldı. İç Savaş başlamıştı.

Kaynakça

  1. ^ Welcher, p. 699; Kennedy, p. 1.
  2. ^ "Fort Sumter Battle Summary". National Park Service. 8 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2011. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 16 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2015.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "nytimes.com" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerikan İç Savaşı</span> ABDde Kuzey ve Güney arasında yaşanan bir iç savaş (1861-1865)

Amerikan İç Savaşı veya genelde Güney eyaletlerinde kullanılan diğer adıyla Eyaletler Arası Savaş, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington'daki yönetimi ile ülkeden ayrılmak isteyen 11 Güney Eyaleti arasında çıkmış dört yıl süren geniş kapsamlı bir iç savaştır. Savaşın temel nedeni, ekonomisi tarıma dayalı güney eyaletlerinde yoğun olarak ucuz işgücü mahiyetinde kullanılan köleliğin ülkenin Kuzey Amerika'nın batı bölgelerine doğru genişlemesi nedeniyle tartışılmaya başlanması ve sanayileşmiş kuzey bölgelerinde uygulandığı gibi tüm ülkede yasaklanıp yasaklanmayacağı konusundaki anlaşmazlıktı.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Lincoln</span> 16. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1861–1865)

Abraham Lincoln, Amerikalı siyasetçi, hukukçu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. başkanıdır. 1861'den suikasta uğrayıp öldüğü yıl olan 1865'e kadar görev yapan Lincoln, döneminde çıkan Amerikan İç Savaşı'nda Amerikan ulusunu anayasal bir birlik olarak savunmak için Birleşik Devletler birliğini yönetti, savaşı kazandı. Dört yıllık başkanlık sürecinde köleliği ortadan kaldırmayı ve ABD ekonomisini modernleştirmeyi başardı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Karolina</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Güney Carolina, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu bölgesinde bir eyalettir. Kuzeyinde Kuzey Karolina, güneydoğusunda Atlas Okyanusu ve güneybatısında Savannah Nehri boyunca Georgia ile sınırlanmıştır. Güney Carolina, 2020 nüfus sayımına göre 5.124.712 kayıtlı nüfusuyla ABD'nin en geniş 40. ve en kalabalık 23. eyaletidir. 2019'da GSYİH'si 213,45 milyar dolardı. Güney Carolina 46 ilçeden oluşmaktadır. Başkent, 2019'da 133.273 nüfusa sahip Columbia'dır; en büyük şehri ise 2019 nüfusu 135.257 olan Charleston'dur. Greenville–Anderson–Mauldin metropol bölgesi, 2018'de 906.626 nüfus tahminiyle eyaletteki en büyük bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Jefferson Davis</span> Amerikalı siyasetçi

Jefferson Finis Davis, 1861-1865 yılları arasındaki Amerikan İç Savaşı sırasında Güney eyaletlerinin kurduğu Amerika Konfedere Devletleri'nin başkanı. Savaştan sonra iki yıl tutuklu kalmış ve vatana ihanetle suçlanmış, ama hiçbir zaman mahkeme önüne çıkarılamamıştır.

Kuşatma ya da muhasara, bir şehrin, bir ülkenin ya da bir bölgenin abluka altına alınıp dış dünya ile ilişkisinin kesilmesidir. Kuşatma diplomasi, casusluk ve muharebe gibi pek çok aşamayı içeren bir süreçtir. Bu yollarla tahkimatın ele geçirilmesi planlanır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Konfedere Devletleri</span> 1861den 1865e kadar Kuzey Amerikadaki fiili federal cumhuriyet

Amerika Konfedere Devletleri, Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrıldığını ilan eden 11 güney eyaletinin 1861'den 1865'e kadar oluşturduğu devlet. Amerikan İç Savaşı Amerika Konfedere Devletleri ve Amerika Birleşik Devletleri arasında olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Muharebesi</span> Kuşatma

Budapeşte Muharebesi, Sovyet kuvvetlerinin II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru sınırı geçerek Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye yönelen genel taarruzlarının devamında kentin kuşatılması ve alınması sırasında yaşanan çatışmalardır. Macar ve Alman birliklerince savunulan kent, 29 Kasım 1944 tarihinde Kızıl Ordu'ya bağlı birlikler ve artık Sovyetler Birliği'nin müttefiki olan ve Almanya'ya savaş ilan etmiş bulunan Rumen ordusu tarafından kuşatıldı. Kuşatma, kenti savunan kuvvetlerin 13 Şubat 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olmasıyla sona erdi. Kenti kuşatan Sovyet güçleri, Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi'ne bağlı birliklerdir. Savunmadaki kuvvetler, Alman Waffen-SS birlikleri ile Macar Ordusu'dur. Budapeşte kuşatması II. Dünya Savaşı boyunca yaşanan en kanlı kuşatmalardan biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Königsberg Kuşatması</span> Taarruz harekâtı

Königsberg Kuşatması, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet kuvvetlerinin giriştiği Doğu Prusya Taarruzu'nun son harekâtıdır. Sovyet kaynaklarının da dahil olduğu bazı kaynaklarda Königsberg Taarruzu olarak geçmektedir. Sovyet 3. Belarus Cephesi kuvvetleri, kente taarruzun ardından dört gün süren sert çatışmaların ardından, bugün adı Kaliningrad olan kente kontrolü sağladılar. Kentin Sovyet birliklerince kuşatılması 1945 yılının Ocak ayı sonlarında başlamıştı. Königsberg ile Pillau limanı arasındaki kara köprüsünü elde tutmak / ele geçirmek için şiddetli çatışmalar yapıldı. Fakat 1945 yılının Mart ayına gelindiğinde Königsberg, artık esas cephe hattının yüzlerce kilometre gerisinde kalmıştı. Sovyet birlikleri üç gün süren taarruzlarıyla Alman mevzilerini savunulamaz duruma düşürünce, 9 Nisan 1945'te Alman birlikleri teslim oldu ve bölgedeki çatışmalar sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Breslau Kuşatması</span>

Breslau Muharebesi olarak da bilinen Breslau Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın son aylarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir kuşatma harekâtıdır. Almanya'nın Aşağı Silezya bölgesindeki Breslau kentinin Kızıl Ordu birliklerince üç ay süren kuşatmasıdır. Breslau, Sovyet kuvvetlerinin Aşağı Silezya Taarruz Harekatı sırasında 13 Şubat 1945 tarihinde kuşatılmıştı. Avrupa'da savaşın resmen sona erdiği 6 Mayıs 1945 tarihine kadar da kuşatma altında kalmıştır. Kenti savunan Alman garnizonu 6 Mayıs 1945 günü teslim oldu. Birkaç gün sonra da tüm Alman kuvvetlerinin teslim olmasıyla II. Dünya Savaşı resmen sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wilson's Creek Muharebesi</span>

Wilson's Creek Muharebesi veya Oak Hills Muharebesi, Amerikan İç Savaşı'nda Trans-Mississippi Cephesi'ndeki ilk büyük muharebedir. 10 Ağustos 1861 tarihinde Batı Birlik kuvvetleri ile Missouri Eyalet Muhafızları arasında gerçekleşti. Sonuç olarak Birinci Bull Run Muharebesi'ne benzetildiği için "Batı'nın Bull Run'u" olarak tabir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fort Donelson Muharebesi</span>

Fort Donelson Muharebesi, 11-16 Şubat 1862 tarihleri arasında Amerikan İç Savaşı Batı Cephesi'nde Birlik ve Konfederasyon Kuvvetleri arasında gerçekleşti. Bu savaşta, Tennessee-Kentucky sınırına yakın Fort Donelson'daki Konfederasyon Kale Birliği'nin etkisiz hale getirilmesiyle Birlik kuvvetleri için Cumberland Nehri üzerinden Güney eyaletlerinin işgali için önemli bir yol açılmış oldu. Birlik kuvvetlerinin komutanı Tuğgeneral Ulysses S. Grant'ın başarısı üzerine ona, Grant "Koşulsuz Teslim" lakabı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Shiloh Muharebesi</span>

Shiloh Muharebesi veya Pittsburg Landing Muharebesi, Amerikan İç Savaşı'nda 6-7 Nisan 1862 tarihleri arasında Batı Cephesi'nde, Güneybatı Tennessee'de gerçekleşti. Tümgeneral Ulysses S. Grant komutasındaki Birlik Ordusu Tennessee'nin içlerine girmek için Tennessee Nehri'nin batı kıyısına geçti. Pittsburg Landing'de kamp kuran General Albert Sidney Johnston ve General PGT Beauregard komutasındaki Konfederasyon güçleri, Grant'ın ordusuna ani bir saldırıda bulundu. Konfederasyon kuvvetleri ilk gün önemli başarı elde etse de savaşın ikinci gününde yenildi.

<span class="mw-page-title-main">Forts Jackson ve St. Philip Muharebesi</span>

Forts Jackson ve St. Philip Muharebesi Amerikan İç Savaşı'nda New Orleans hakimiyeti açısından belirleyici savaş oldu. Şehrin güneyindeki Mississippi Nehri üzerinde iki Konfederasyon kalesi Birlik Donanması tarafından saldırıya uğradı. Farragut Konfederasyon en büyük şehri New Orleans'a nehrin güneyinden saldırdı. Şehir zaten kuzeyden saldırı tehdidi altındaydı. Birlik Başkanı Abraham Lincoln, Kuzeyden basıncı azaltmadan güneyden saldırı hareketi için ortak Ordu-Donanma harekâtı emri verdi. Birlik Ordusu, Siyasi General Benjamin F. Butler komutasında 18.000 askerle; Donanma ise David G. Farragut komutasındaki Batı Körfezi Abluka Filosu'nun büyük bir kısmıyla bu harekâta katıldı. Böylece David Dixon Porter komutası altındaki destek filosu güçlendirilmiş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mobile Bay Muharebesi</span>

Mobile Bay Muharebesi, Amerikan İç Savaşı sırasında 2-23 Ağustos 1864 tarihleri arasında Mobile Bay, Alabama'da gerçekleşen deniz muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'nın Cromwell tarafından fethi</span> İrlandanın İngilizler tarafından işgali

İrlanda'nın Cromwell tarafından fethi (1649-53), Üç Krallık Savaşları sırasında İrlanda'nın Oliver Cromwell komutasındaki Parlamento yanlısı Yeni Ordu tarafından ele geçirilmesini anlatır. Cromwell ve ordusu Rump Parlamentosu adına 1649 yılı Ağustos ayında İrlanda topraklarına ayak basmıştır. 1641 yılındaki ayaklanmadan sonra İrlanda'nın büyük çoğunluğu İrlanda Katolik Federasyonu'nun kontrolüne geçer. 1649 yılında Konfederasyon yanlıları İngiliz İç Savaşında mağlup olmuş olan İngiliz monarşi yanlılarıyla ittifak yaparlar. Bunun üzerine adaya müdahale eden Oliver Cromwell komutasındaki Parlamento yanlısı ordu ülkeyi işgal ederek ittifaka son verir. İrlanda'nın işgali çok kanlı olmuştur ve savaş sırasında yapılan uygulamalar Cromwell'in şahsında halen tartışılmaktadır. Savaşın İrlanda toplumuna etkisi çok yıkıcı olmuştur. Kıtlık ve salgın hastalıklar yüzünden nüfusun çok büyük bir bölümü hayatını kaybetmiş, 50 bin İrlandalı ise zorunlu işçi olarak göç ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Drogheda Kuşatması</span>

Drogheda Kuşatması, sürmekte olan İngiliz İç Savaşı sırasında İrlanda'nın Cromwell tarafından fethi sırasında yaşanmıştır. 3-11 Eylül 1649 günleri arasında doğu İrlanda'da bulunan Drogheda kasabası İrlandalı Katolik Konfederasyonu ve İngiliz monarşi yanlıları tarafından savunulmaktaydı. Oliver Cromwell komutasındaki Parlamento yanlısı Yeni Ordu birlikleri tarafından kuşatılan ve sonrasında zorlu bir muharebe sonunda alınan kasabada Parlamento kuvvetleri tarafından çok sayıda sivil ve askeri savaş esiri öldürülmüştür. Tarihçiler arasında, yapılan uygulamanın bir katliam olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine dair tartışmalar hala devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birlik Ordusu</span>

Birlik Ordusu, Amerikan İç Savaşı sırasında birlikten yana olan devletlerin silahlı kuvvetleridir. Birlikten ayrılmaya çalışan devletlerin kurduğu Konfedere Devletler Ordusuna karşı mücadele vermiş ve zafer kazanmıştır. Zaferin ardından Amerika Birleşik Devletleri Ordusu olarak tüm ülkenin silahlı birlikleri olarak görev yapmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konfedere Devletler Ordusu</span>

Amerika Konfedere Devletleri Ordusu, Amerika Konfedere Devletleri'ni askeri açıdan her türlü saldırıya karşı korumayı amaçlayan ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı kurulmuş olan askeri örgüttür. Amerika Konfedere Devletleri'nin Amerikan İç Savaşı'ndaki (1861-1865) yenilgisinden sonra dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fort Henry Muharebesi</span>

Fort Henry Muharebesi, Amerikan İç Savaşı sırasında 6 Şubat 1862'de Donelson, Stewart ilçesi, Tennessee'de yapıldı. Batı Cephesinde Birlik ve General Ulysses S. Grant için ilk önemli zaferdi.

<span class="mw-page-title-main">Modon Kuşatması (1500)</span>

Modon Kuşatması, 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda bir evre. 20 Haziran-9 Ağustos 1500 arasında Mora'nın ucundaki bu stratejik Venedik kalesini karadan ve denizden kuşatan Osmanlı ordusu ve donanması 51 günlük kuşatmadan sonra kaleyi fethetti.