İçeriğe atla

Form faktör (cep telefonu)

Kontrol Edilmiş

Form faktör, bir cep telefonunun boyut, şekil ve stilinin yanı sıra, ana bileşenlerin yerleşimi ve konumunu ifade eder.[1] Kalıp telefonlar, kaydıraklı telefonlar ve kapaklı telefonlar gibi üç ana form faktörü yanı sıra, bu formların alt kategorileri ve bazı atipik formlar vardır.[2]

Kalıp

Bir kalıp (ayrıca kütük, blok telefon olarak da bilinir) telefon genellikle köşeleri yuvarlatılmış veya kenarları olan küp şekilli telefondur.[3] Adı, boyutu ve şekli bir kalıp çikolata benzerliği ile türetilmiştir. Bu biçim faktörü Nokia ve Sony Ericsson gibi çeşitli üreticiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Kalıp tipi cep telefonlarında genellikle tek bir yüz üzerinde ekran ve tuş takımı bulunur.[4] Samsung SPH-M620, çubuğun her iki yanında da farklı cihazlar sunan benzersiz bir kalıp tarzına sahiptir: bir tarafında bir telefon ve diğerinde bir dijital ses çalar. Sony Ericsson'un ünlü bir 'MarsBar' telefon modeli CM-H333 de mevcut idi.

Tuğla

"Tuğla", neredeyse her zaman büyük, eski kalıp tipi telefonları, çoğunlukla büyük pil ve elektroniği olan erken cep telefonlarını ifade etmek için kullanılan bir argo terimidir.[5] Ancak, "tuğla" daha yakın zamanda genel olarak eski telefon modellerine uygulandı.[6] Motorola DynaTAC gibi bu tür erken cep telefonları, küçük antenler ve daha ince pil paketleri sayesinde daha taşınabilirlik sunan yeni daha küçük modellerle yer değiştirmiştir.

DynaTAC 8000X
DynaTAC 8000X

"Tuğla" terimi, akıllı telefonların ötesine geçerek video oyunu konsolu, yönlendirici veya başka bir cihaz da dahil olmak üzere çoğu çalışmayan (brick) tüketici elektroniğini ifade eder.

Arduvaz / Dokunmatik ekran

Bir kayrak veya dokunmatik ekranlı telefon, bir tablet bilgisayarı gibi, dokunmatik ekrana ve bir ekran klavyesine dayanarak birkaç fiziksel düğmeye sahip cihazlardır. İlk piyasada bulunan dokunmatik ekranlı telefon, 1994 yılında piyasaya sürülen IBM Simon Personal Communicator idi.[7] 2007'de piyasaya sürülen iPhone, şu anda bu tasarımın başarısı ve etkilenmesinden büyük ölçüde sorumludur.

2010'ların ortalarından beri neredeyse tüm akıllı telefonlar "dokunmatik ekranlı" arduvaz formundadır. Bazı olağandışı "arduvaz" tasarımları arasında LG New Chocolate (BL40) veya Samsung Galaxy Round bulunur.

Phablet

Phablet veya smartlet, arduvaz/dokunmatik ekranın bir alt kümesidir. Telefon ve tablet kelimelerinin bir birleşimi olan phablet, bir akıllı telefonun ve tabletin işlevlerini birleştirmek veya askıya almak için tasarlanmış bir mobil cihaz sınıfıdır. Phablet'lerin tipik olarak ekranları 5.5 inç ve 7.9 inç arasında ölçer (çapraz olarak). Phablet'lerin büyük ekranları mobil web tarama ve multimedya görüntüleme gibi ekran yoğun etkinlikleri tamamlar. Ayrıca eskiz, not alma ve açıklama eklemeyi kolaylaştırmak, ayrıca entegre bir kendi kendine saklanan kalem için optimize edilmiş yazılımlar içerebilirler. 2020 itibarıyla, çoğu bütçe ve giriş seviyesi Android akıllı telefon, phablet olarak kabul ediliyor. Minimum 6,5 inç ekran boyutu ve 160 mm veya daha yüksek bir uzunluk kullanırlar.

Kapaklı

Bir çevirme veya kapaklı telefon, menteşelerle bağlanan iki veya daha fazla bölümden oluşur ve telefonun daha sıkı hale gelmesi için kapağı açıp kapatabilmesini sağlar. Açık olarak çevrildiğinde, telefonun hoparlörü ve mikrofonu kullanıcının kulağına ve ağzına daha yakın yerleştirilerek kullanılabilirlik geliştirilir. Kapalı çevrildiğinde, telefon kullanım için açıldığında olduğundan daha küçük ve taşınabilir hale gelir.[8]

Motorola, bir zamanlar kapaklı telefon terimi için bir marka sahibiydi. Kapaklı telefon terimi, genel konuşma biçiminde kapakçık yerine jenerik hale getirilmiş ve daha sık kullanılmıştır. Motorola, ünlü Motorola StarTAC çevirici telefonun üreticisiydi.

Motorola, 2010 yılında Motorola Backflip akıllı telefonuyla farklı türde bir kapaklı telefonu tanıttı. Kapatıldığında bir taraf ekran, diğeri fiziksel bir QWERTY klavyesi idi. Menteşe, kısa kenar yerine telefonun uzun kenarı üzerinde durur ve ekranı çevrildiğinde klavyenin üstündedir.

Kapaklı terimi, bu form faktörü için genel olarak kullanılmaya başlandı. Çevirmeli telefon, dikey eksende açılan telefonlara yönlendirildi. Kapaklı tasarım, 12 basamaklı tuş takımı ile basit cep telefonlarını ("zırhlılar") barındırmak için en iyisidir, ancak cep telefonları daha karmaşıklaştığında (akıllı telefonlar gibi) daha yaygın hale gelen QWERTY klavyeler için daha yetersiz oldu.[9]

2000'lerin ortalarından itibaren, "kapaklı" tasarımlar mevcudiyetlerinin zirvesine ulaştı ve sonradan tamamen yerini kalıp ve dokunmatikli telefonlar aldı.

Motorola StarTAC
Sony Ericsson W350i
Motorola Ming

Kızaklı

Kaydırmalı veya kızaklı telefon, genellikle iki, ama bazen daha fazla raylar üzerinde birbirinin üzerinden kayan bölümlerden oluşur. Çoğu kızaklı telefonlar, çağrı yapmak için kullanılan hoparlörü ve telefonun ekranını barındıran bir ekran bölümüne sahiptir, başka bir bölümde tuş takımı veya klavye bulunur ve kullanılmak üzere dışarı kayar.[10] Kayan form faktörünün amacı, operatörün tam fiziksel klavyelerden veya tuş takımlarından faydalanmasını sağlamaktır. Birçok farklı şirkette kayan telefonlar geliştirildi: Samsung Corby ve BlackBerry Torch.

Siemens SL10, 1999'da sunulan ilk sürgülü cep telefonlarından biriydi. Bazı telefonlarda, tuş takımını yerleştiren otomatik kaydırıcı bulunur. Birçok telefon, kullanıcı telefonunuzu birbirinden ayırmaya başlar başlamaz tuş takımı bölümlerini açıyor.[11] Eşsiz modeller, farklı işlevler sağlayan, yukarı veya aşağı kayan 2 modeldir. Nokia N85 veya Nokia N95 bu örnektir.

Kaydırıcı form faktörünün, yan kaydırıcı veya QWERTY kaydırıcılı bir versiyonu, alt segmentteki klavyenin dikey erişimini kullanır. Yan kaydırıcı form faktörü öncelikle iki başparmak ile klavyeye daha hızlı erişmeyi kolaylaştırmak için kullanılır.[12] Motorola Photon Q, Danger Hiptop, Sony Mylo ve HTC Touch Pro dört temel örnektir.

Kaydırıcılar, üreticilerin daha fazla tuş takımı düğmesini ve özelliğini (özellikle yan kaydırıcı veya QWERTY kaydırıcıyı) aynı form faktörüne yerleştirmesine izin verdiği için kapaklı formunun yerini aldı.[13] 2000'lerin sonlarına doğru, "kızak" tasarımları popülerliklerinin zirvesine ulaştı ve daha sonra tamamen geliştirilmiş dokunmatik arayüzlere sahip dokunmatik biçim faktörlerinin popüler almasıyla azaldı. 2015 yılında BlackBerry (daha önce RIM) birkaç yıldır ilk ana kızaklı telefon olan BlackBerry Priv'i piyasaya sürdü. Model şu ana kadar sattıkları Blackberry işletim sistemini değil, Android'i temel aldı.[14]

BlackBerry Torch 9800 kaydırmalı telefon
Motorola Droid kaydırmalı QWERTY telefon
Sony Ericsson Xperia Play taşınabilir oyun konsolu

Olağandışı biçim faktörleri

Aşağıda, cep telefonu pazarında kısa ömürlü (Saat hariç) bazı olağandışı biçim faktörleri yer almaktadır.

Döner

Dönen telefon, merkez ekseni etrafında birbirine dönen birden çok, genellikle iki bölümden oluşur. Döner form faktörünün kullanımı kaydırıcınınkiyle aynı hedefleri taşır, ancak bu form faktörü daha az kullanılır. Örnekler Amoi 2560, Danger Hiptop, LG U900 + 960 + V9000, Motorola Flipout + V70 + V80, Nokia 7370, Philips 968, Siemens SK65, Sharp SX862 ve Sony Ericsson S700i + Sony Ericsson W600'dür.

Taco

2003 yılında piyasaya sürülen Nokia N-Gage, yaklaşık taco şeklindeki form faktörü için plastik taco ve cihazın yan tarafında mikrofonların yerleştirdi. Cihazın yanına konuşmak gerekir. Diğer modeller Nokia 3300 ve Nokia 5510'u içerir.

Saat

Kullanıcıya telefon görüşmesi yapma olanağı veren tam 4 bantlı GSM ve Bluetooth desteğine sahip bir kol saati, genellikle akıllı saat veya saat telefonu olarak anılır.

Karışık

Nokia N90 veya Panasonic FOMA P900iV gibi bazı telefon modelleri, hem bir döner hem de bir çevirme ekseni kullanır.

Çoklu ekran

Motorola Flipout çoklu ekran telefon
N-Gage QD
Nokia N93 miks telefon

Tipik çok ekranlı telefon faktörü, telefonun her iki tarafında iki dokunmatik ekran ile kayraktır. Bunun örnekleri Yotaphone ve Siam 7X'tir. Önlerinde normal dokunmatik ekrana sahipken arkada ise elektronik mürekkep ekranı var. Birçok ekranlı form faktörlü modeller ana ekranın üstünde küçük, ayrı ekrana sahip olan LG V10 veya LG V20-dir. Selfie çekmek için ön kameranın varlığı akıllı telefonlarda önemli bir özellik olmuştur, ancak çerçevesiz bir ekran elde etmek zor oldu. Nubia X, Nubia Z20 ve Vivo NEX Dual Display, ana kamera ve daha küçük ikinci arka ekranı birleştirerek bu sorunu çözdü.

Yukarı açılır kamera

Oppo N1, manuel bir çevirmeli kamera kullandı. Asus Zenfone 6 akıllı telefonunda, öne bakan özel kamera çentiğini ortadan kaldıran tam ekran bir ön kısım içeriyor.

Sarılmış ekran

Xiaomi, neredeyse tamamen gövdesini çevreleyen bir ekrana sahip olan Xiaomi Mi MIX Alpha'yı ortaya çıkardı.

Çift dokunmatik ekran

Nisan 2011'de Kyocera Communications, iki adet 3.5" ekranlı Kyocera Echo akıllı telefonunu piyasaya sürdü. Telefonun birincil ekranı, boyutunu küçülterek ikinci ekranın üzerinde yer alabilir.[15] Kasım 2017'de ZTE, Axon M'yi duyurdu. Ekranlar iki öne bakan ekran veya bir öne ve bir arkaya bakan ekran şeklinde katlanabilir.[16]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  6. ^ https://www.revolvy.com/main/index.php?s=Form%20factor%20(mobile%20phones) []
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  13. ^ http://www.ebay.com/gds/What-Are-the-Differences-Between-Flip-Slide-Candy-Bar-and-Swivel-Mobiles-and-Smartphones-/10000000178358636/g.html []
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">Mobil cihaz</span> bilgisayar türü

Mobil cihaz, elinde tutabilmek ve kullanabilmek için yeterince küçük olan bir bilgisayardır. Genel olarak, herhangi bir el tipi bilgisayar cihazında dijital düğmeler ve klavye ile fiziksel bir klavye ile birlikte fiziksel düğmeler ile bir dokunmatik ekran arayüzü sağlayan bir LCD veya OLED düz ekran arayüzü bulunur. Bu tür cihazların çoğu internete bağlanabilir ve araç eğlence sistemleri veya kulaklık gibi diğer cihazlarla Wi-Fi, Bluetooth, hücresel ağlar ve NFC aracılığıyla birbirine bağlanabilir. Entegre kameralar, sesli ve görüntülü telefon görüşmeleri yapma ve alma yeteneği, video oyunları ve GPS özellikleri yaygındır. Güç genellikle lityum pil ile sağlanır. Mobil cihazlar, söz konusu yetenekler için uzmanlaşmış üçüncü taraf uygulamaların yüklenmesine ve çalıştırılmasına izin veren mobil işletim sistemleri çalıştırabilmektedir.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9000 Communicator</span>

Nokia 9000 Communicator, Nokia tarafından 1996 yılında sunulan kapaklı telefondur. Ayrıca gelmiş geçmiş en ünlü iş telefonu serisi olan Nokia Communicator serisinin ilk telefonudur. Kapak yandan açılır. 640x200 çözünürlüğe sahip tek renkli bir LCD ekran ve Psion PDA'ya benzer tam bir QWERTY klavye bulunur. Örneğin o sıralar cep telefonları sadece telefon etmeye ve SMS yollama yararken bu telefon günümüzde bile telefonlarda olmayan fax çekme özelliğini taşıyordu. İşlemcisi ise Intel 24 MHz 80386'dır. İşletim sistemi GEOS'dur. Bu telefonun üst modelide Nokia 9110 Communicator'dur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Lumia</span> Windows Phone işletim sistemli telefonların oluşturduğu cep telefonu ailesi

Microsoft Lumia veya Lumia, Microsoft'un Windows Phone işletim sisteminin Windows RT, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile işletim sistemine sahip telefonlarının oluşturduğu cep telefonu ailesidir. Lumia adı, Finceden 'Lumi', "kar" anlamına gelen sözcük formundan türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kapaklı telefon</span>

Kapaklı telefon, iki veya daha fazla bölümde bir menteşe ile katlanan bir cep telefonu form faktör özellikli telefondur. Menteşe uzun kenardaysa, cihazın kapaklı olarak adlandırılması daha olasıdır.. Kılıf açıkken, telefon kullanılmaya hazır hale gelir. Kızaklı telefon gibi, arabirim parçaları kapanırken olduğundan daha fazla yüzey alanı sunan kapakçıkın içinde tutulur. Tuşlar ve ekran gibi arayüz bileşenleri, kilit kapatıldığında korunur, cihazı daha kısa veya daha dar bir hale getirir ve cihazın taşınmasını kolaylaştırır. Kapaklı dizaynın bir dezavantajı yorulma veya arıza olma eğilimi olan bağlantı menteşesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızaklı telefon</span> telefon biçimi

Kızaklı telefon, bir cep telefonu form faktör özellikli telefondur. İki, bazen daha fazla raylar üzerinde birbirinin üzerinden kayan bölümlerden oluşur. Kaydırıcının iki parçası vardır, ancak aynı eksende sabitlenmez, fakat paralel düzlemlerde bulunurlar. Bu düzlemlerde birbirlerine göre genellikle yalnızca bir yönde hareket etmelerini sağlayan "kayar" özel mekanizması ile bağlanırlar. Çoğu zaman telefonun ön üst kısmında bir ekran, bir hoparlör ve az sayıda kontrol düğmesi vardır. Kullanıcı bu düğme sayesinde çağrıya hızlı bir şekilde cevap verebilir ve ayrıca telefonunun gerekli işlevlerine hızlı bir şekilde erişebilir. Alt kısımda genellikle bir pil, temel elektronik bileşenler ve ön paneldeki kontrol düğmeleri yetersiz olduğunda kullanılan sayısal tuş takımı bulunur.

QMobile Pakistan'da akıllı telefon üreten ve pazarlayan bir tüketici elektroniği şirketidir. Merkezi Sind Eyaleti'nin Karaçi şehrindedir. Aylık olarak satılan yaklaşık bir milyon cep telefon ile Pakistan'daki en büyük akıllı telefon markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">HTC 7 Pro</span>

HTC 7 Pro HTC tarafından Ocak 2011 yılında tanıtılan bir Windows Phone sistemli telefon modelidir. Windows phone 7 sürümünde çalışır. Bir business class akıllı telefondur.

Swype orijinal olarak dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar ve tabletler için kullanılan, 2002 yılında kurulan Swype Inc. tarafından geliştirilen sanal bir klavyedir. Kullanıcının bir kelimenin ilk harfinden son harfine bir parmak veya kalemi sürükleyerek sözcükleri girdiği, yalnızca sözcükler arasında kaldığı bir klavyedir.

<span class="mw-page-title-main">Palm Treo Pro</span>

Palm Treo Pro 5 Ocak 2009 yılında hem GSM, hem de CDMA'da sunulan, Palm Treo ailesine ait bir kombinasyon PDA / cep telefonu. Palm'ın dördüncü Windows Mobile sistemli Treo'sudur. Kısa süren Sprint taşıyıcılı Palm Treo 800w'nin yerini aldı. Windows Mobile 6.1 Professional sistemlidir.

Nokia 600 Nokia tarafından Ağustos 2011 yılında sunulan, Symbian Belle sistemi üzerinde çalışan çok işlevli dokunmatik ekranlı bir cihazdır. Cihaz modern nesil akıllı telefonun pek çok özelliğiyle birlikte geldi. Siyah, Beyaz, Pembe ve Kireç olmak üzere dört renkde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 303</span>

Nokia Asha 303, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup bir bir QWERTY cep telefonudur. "Bağlanın. Sosyal olun. Eğlenin." sloganı ile yapıldı. Londra'daki Nokia World 2011'de üç Asha telefonu olan Nokia Asha 200/201, Nokia Asha 201 ve Nokia Asha 300 ile birlikte ilan edildi. 303, Asha ailesinin amiral gemisi olarak kabul edildi. Nokia X3-02 ve Nokia Asha 302 modelinin yerini aldı. Ardılı ise Nokia Asha 311-dir. Temel özellikleri QWERTY klavye ve kapasitif dokunmatik ekran, Pentaband 3G radyo, 3G üzerinden SIP VoIP ve Wi-Fi ve daha önce hiç Series 40 telefonunda görülmemiş olan Angry Birds'i oynama özelliği idi. Nokia Asha 303, herhangi bölgeye pazarlandığına bağlı olarak bir dizi dilde mevcuttur. Güney Asya'da satılan modeller en az sekiz dili desteklemektedir: İngilizce, Hintçe, Gujarati, Marathi, Tamil, Kannada, Telugu ve Malayalam.

<span class="mw-page-title-main">Ericsson R380</span>

Ericsson R380 2000 yılında Ericsson'un bir yan kuruluşu olan Ericsson Mobile Communications tarafından yapılan bir GSM cep telefonuydu. Cep telefonu ve cep bilgisayarının (PDA) işlevlerini birleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7710</span> Nokia tarafından 2 Kasım 2004 yılında piyasaya sunulan akıllı telefon

Nokia 7710 Nokia tarafından 2 Kasım 2004 yılında piyasaya sunulan akıllı telefon. Seri 90 sisteminde çalıştı. Dokunmatik ekranlı ilk Nokia cihazıydı. 7710, asla piyasaya sürülmeyen Nokia 7700'e dayanıyor. Symbian OS v7.0s sürümü üstünde Series 90 arabirimini çalıştıran Nokia'nın ilk ve tek akıllı cihazıydı. Nokia 770 ve Nokia N800 modelleri cihazın ardılı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9210 Communicator</span>

Nokia 9210 Communicator Nokia tarafından 21 Kasım 2000 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur ve enine açılır. Nokia 9110 Communicator modelinin 2. nesli oldu. Cihazın ardılı olarak Nokia 9300 ve Nokia 9500 Communicator geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9500 Communicator</span> akıllı telefon

Nokia 9500 Communicator Nokia tarafından Şubat 2004 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur. Nokia 9210 Communicator modelinin yerini aldı. 9500 modeli, 150 MHz Texas Instruments OMAP işlemci ve 64 megabayt SDRAM ile donatılmıştır. İki ekrana sahiptir - tamamen işlevsel bir iç ekran ve soyutlanmış 40 Serili kullanıcı arabiriminde çalışan kısıtlı fonksiyonlu harici ekran. Cihazın yerine ise Nokia E90 Communicator modeli geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 8110</span>

Nokia 8110, Nokia'nın 1996'da satışa sunduğu cep telefonudur. 9 Eylül 1996'da Nokia'nın 8000 serisi telefonlarının birincisi olarak açıklandı. Samsung SPH-N270 ve Nokia 8146 / Nokia 8148 de aynı tarzdadır. Nokia 8810 ve Nokia 7110 modelinin ardılıdır. Ayırt edici tarzı 'kaydırıcı' form faktörünün ilk örneğiydi. Kayan bir kapak, cebinde taşınırken ve kullanım sırasında aşağıya doğru uzatıldığında tuş takımını koruyarak mikrofonu ağızlara daha da yakınlaştırır. Kapağın açılması eylemi ayrıca gelen bir aramayı cevapladı. Özellikle açıkken davanın belirgin eğriliği, ona "muz telefonu" takma adını kazandırdı. Aynı zamanda tek renkli grafik LCD olan ilk Nokia telefonu oldu. Şubat 2018 yılında yeni nesil Nokia 8110 4G sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bilgisayarlarlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, bir mobil bilgisayar listeleridir.

Nokia X5-00/01, Nokia'nın cep telefonlarının X serisinde yer alan bir çift akıllı telefondur. Orijinal Çin modeli Symbian 9.3 ile birlikte gelirken, dünya genelindeki model S60 3.Sürüm Özellik Paketi 2 arayüzünü kullanmaktadır.