İçeriğe atla

Forks Over Knives

Forks Over Knives
YönetmenLee Fulkerson
YapımcıJohn Corry
Brian Wendel
YazarLee Fulkerson
OyuncularT. Colin Campbell, Ph.D
Caldwell Esselstyn, M.D.
John A. McDougall, M.D.
Neal D. Barnard, M.D.
Rip Esselstyn
MüzikRamón Balcázar
KurguJohn Orfanopoulos
Brian Crance
Michael Fahey
StüdyoMonica Beach Media
DağıtıcıVirgil Films and Entertainment
TürüBelgesel
Çıkış tarih(ler)i6 Mayıs 2011 (2011-05-06) (limited release)
30 Ağustos 2011 (2011-08-30) (DVD)[1]
Süre96 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce

Forks Over Knives, çeşitli kronik hastalıkları önlemenin veya tersine çevirmenin bir yolu olarak düşük yağlı beslenme [en], tam yiyecek [en] ve vegan beslenmeyi savunan çıkar grubu kaynaklı 2011 ABD yapımı belgesel filmi. Film, rafine şekerler, beyazlatılmış unlar ve yağlar dahil aşırı rafine edilmiş ve işlenmiş gıdalardan kaçınmayı ve bunun yerine tam tahıllar, baklagiller, yumrulu yiyecekler, sebzeler ve meyveler yemeyi öneriyor.[2][3][4]

Filmin adı, çatallarına koydukları yiyecek konusunda seçici davranılırsa, cerrahın bıçağının altına girmekten kaçınabilecekleri görüşüne dayanılarak seçilmiştir.

Özet

Amerikalı hekim Caldwell Esselstyn ve beslenme biyokimyası profesörü T. Colin Campbell'ın kariyerleri incelendiğinde Forks Over Knives, obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser dahil birçok hastalığın bir yemek yeme şeklindeki değişikliklerle önlenebileceğini ve tedavi edilebileceğini iddia ediyor. Bitki bazlı diyet yapmak, işlenmiş gıdalardan ve hayvanlardan gıdalardan kaçınma önerilmektedir.[3][5][6][7]

Film 20 yıllık Çin-Cornell-Oxford Projesi [en]'nin genel bir bakışı özetlemektedir. Profesör Campbell The China Study (2005) adlı kitabında, koroner arter hastalığı, diyabet, obezite ve kanser bulguları ile başta Batı'nın beslenme biçimi olan işlenmiş ve hayvansal temelli gıdalar (süt ürünleri dahil) diyetiyle bağlantılı olduğunu öne sürmektedir.[8]

Resepsiyon

Rotten Tomatoes'da filmin 37 eleştirmen tarafından yapılan incelemelere göre %59 onay oranı bulunmaktadır.[9] Metacritic'te film, 18 incelemeye göre 100 üzerinden ortalama 57 puan aldı ve bu da eleştiri ve incelemelerin "karışık veya ortalama" düzeyde olduğunu gösteriyor.[10]

Chicago Sun-Times gazetesinden Roger Ebert filme dört üzerinden üç yıldız verdi ve şöyle yazdı: "İşte hayatınızı kurtarabilecek bir film. Forks Over Knives incelikli yapılmamış, tıp fakültesinde doktorların izlemesi için yapılmış gibi görünüyor."[11] The Boston Globe'dan Loren King ona dört yıldızdan üçünü verdi ve "Uygunsuz Gerçek (An Inconvenient Truth) filminin küresel ısınma için yaptığını, Lee Fulkerson'ın ikna edici belgeselinin vegan diyeti için yaptığına" işaret etti.[5] The Philadelphia Inquirer'dan Carrie Rickey filme dört üzerinden üç yıldız verdi ve filmi "gıda evanjelizminin ciddi ve gerçeklerle dolu bir çalışması" olarak tanımladı.[12]

The Washington Post'tan Sean O'Connell filme dört üzerinden iki yıldız verdi ve bunun "kuru, tekrarlayan bir belgesele sıkıştırılmış ilginç ve bilgilendirici bir sağlık dersi" olduğunu savundu ve "umutsuzca karizma, mizah veya özümseme beklenen, sabit bilimsel gerçek akışını dengeliyor".[13] New York Observer'dan Rex Reed de filme dört üzerinden iki yıldız verdi, "cenazeli" tonunu ve metnini eleştirerek, "film henüz bilmediğimiz hiçbir şey söylemiyor ve 96 dakika bize ne kadar hasta olduğumuzu söylemek için çok uzun." görüşünü yazdı.[14] Metro Times'tan Corey Hall filme bir "C" verdi ve "Daha fazla sebze yemenin sizin için iyi olduğu şeklindeki temel önermeyi tartışmak imkânsız olsa da, Forks, sağlam bir et ve mandıra karşıtı tercihi benimsiyor ve bu tercih eleştirilere kapıyı açık bırakıyor."[15]

Film, Eğlence Tüccarları Derneği [en] tarafından 2012'de Yılın Belgesel/Özel Çıkar (Documentary/Special Interest) başlığı altında ödüle layık görüldü.[16]

Konu hakkındaki eserler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Times, Seattle (30 Ağustos 2011). "New DVDs: 'Madea's Big Happy Family,' 'Forks Over Knives'" (İngilizce). The Seattle Times. 15 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Forks Over Knives Diet Explained - Frequently Asked Questions" (İngilizce). forksoverknives.com. 28 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b Hickman, Angela (16 Mayıs 2011). "The food revolution of Forks Over Knives will not be processed" (İngilizce). National Post. 
  4. ^ Knight, Chris (19 Mayıs 2011). "Film Review: Forks Over Knives (3 stars)" (İngilizce). National Post. 
  5. ^ a b King, Loren (16 Mayıs 2011). "Documentary argues virtues of a vegan diet". The Boston Globe (İngilizce). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  6. ^ Catsoulis, Jeannette (5 Mayıs 2011). "Soul Food, Vegan Style". The New York Times (İngilizce). 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  7. ^ Kasey, Minnis (21 Aralık 2011). "Exclusive interview with Lee Fulkerson, writer and director of 'Forks Over Knives'" (İngilizce). This Dish Is Vegetarian (TDIV). 9 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  8. ^ "Forks Over Knives: The Official Movie Website (Synopsis)" (İngilizce). 25 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2012. 
  9. ^ "Forks Over Knives" (İngilizce). Rotten Tomatoes. 4 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2019. 
  10. ^ "Forks Over Knives: Reviews" (İngilizce). Metacritic. 24 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  11. ^ Roger Ebert (11 Mayıs 2011). "'Forks over Knives' review" (İngilizce). Chicago Sun-Times. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  12. ^ "'Forks Over Knives': A bad-diet horror story" (İngilizce). The Philadelphia Inquirer. 19 Mayıs 2011. 26 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Forks over Knives review". The Washington Post. 13 Mayıs 2011. 11 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  14. ^ "New York Observer Review". New York Observer (İngilizce). 22 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2015. 
  15. ^ "Forks Over Knives Metro Times Review" (İngilizce). Metrotimes.com. 12 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2015. 
  16. ^ "EMA Recognizes Indie Films and TV Series" (İngilizce). 2012 Entertainment Merchants Association’s Independent Home Entertainment Award. Haziran 2012. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karbonhidrat</span> sadece karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşik

Karbonhidrat, karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarından oluşan, genellikle hidrojen-oksijen atomu oranı (suda) 2:1 olan bir biyomoleküldür ve dolayısıyla ampirik (deneysel) formülü Cm(H2O)n şeklindedir. m, n'den farklı da olabilir olmaya da bilir. Ancak, tüm karbonhidratlar bu kesin stokiyometrik tanıma uymaz (örneğin üronik asitler, fukoz gibi deoksi şekerler) ve bu tanıma uyan tüm kimyasallar otomatik olarak karbonhidratlar (örneğin formaldehit ve asetik asit) olarak sınıflandırılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Vejetaryenlik</span> Et içeren gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, çift toynaklılar tüketmemeye denir. Ayrıca, hayvan kesiminin tüm yan ürünlerini yemekten kaçınmayı da içerebilir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. Bunlara istisnâ olarak süt ve süt ürünlerini kullanan lakto-ovo vejetaryenler, ilâveten yumurta yiyip süt ürünlerini tüketmeyen ovo vejetaryenler, diyet süt ürünlerini tüketen, ancak yumurtaları tüketmeyen lakto vejetaryenler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Veganlık</span> Hayvan kökenli ürünleri ve gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Veganlık veya veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Vegan kişiler, vejetaryen'lerden farklı, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve yumurta, süt, bal, yün gibi diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddeder.

<span class="mw-page-title-main">Çiğ et diyeti</span>

Çiğ et diyeti evcil köpek ve kedileri pişmemiş et, yenilebilir kemik ve organlarla beslemeyi esas alan bir diyet çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda işleme</span>

Gıda işleme, tarımsal veya hayvani besin hammaddelerinin gıdaya ya da daha evvel tüketilebilir gıda haline getirilmiş maddelerin başka bir gıda maddesine dönüştürülmesidir. Gıda işleme; tahılın öğütülmesinden un yapımına, evde yemek pişirmekten hazır yemek yapmak için kullanılan karmaşık sanayi yöntemlerine kadar gıda işlemesinin pek çok şeklini kapsar. Gıda işlemesiyle hasat edilmiş ekinler ya da kesilmiş hayvansal ürünlerden pazarlanabilir ve görece uzun raf ömrüne sahip yiyecekler yapılır. Hayvan yemi üretiminde de benzer yöntemler uygulanır. Birincil gıda işleme çoğu gıdaları yenilebilir yapmak için gereklidir. İkincil işleme malzemeleri ekmek gibi bilinen gıdalara dönüştürür. Üçüncül gıda işleme, çok şeker ve tuz içerdiği, çok az lifli olduğu, beslenme ihtiyaçları açısından sağlıksız olduğu, beslenmeyi ve obeziteyi artırdığı için eleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Paleolitik diyet</span>

Paleolitik diyet, modern yiyecekler dahilinde olmak üzere Paleolitik çağında yaşayan insanların yediği yabani bitkiler ve hayvanlar ile beslenmekten oluşur. Diyetin en önemli unsurlardan bir tanesi Paleolitik zamanında bulunmayan yiyeceklerden uzak durmaktır. Örneğin, işlenmiş hayvansal gıdalar, buğday ürünleri, baklagiller, rafine yağlar ve rafine şeker bunlardan bazılarıdır. Paleolitik diyeti 2010 yılından sonra, 21. yüzyılın moda diyeti haline gelmiştir. Ancak, her yeni çıkan diyet gibi Paleolitik diyeti de eleştiren diyetisyenler ve doktorlar var.

<span class="mw-page-title-main">Kedi maması</span>

Kedi maması, kedi ve yavru kedilerin tüketmesi için üretilen evcil hayvan maması ve besindir. Kedi sağlığı'nda önemli rol oynar. Kedilerin diyetlerine uygun özel besin maddeleri vardır. Vitamin ve amino asit gibi besin maddeleri, mamaların üretim esnasında basınca ve kimyasal işleme maruz kalıp bozulacağı için üretimden sonra eklenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Coca-Cola Light Plus</span>

Coca-Cola Light Plus,, The Coca-Cola Company tarafından sunulan vitaminler ve minerallerle takviye edilen Diyet Coca-Cola çeşitidir. ürün aspartam ve asesülfam potasyum karışımı ile tatlandırılmıştır.

Çiğ beslenme veya çiğ gıda diyeti, yalnızca veya çoğunlukla pişmemiş ve işlenmemiş yiyecekleri yemeyi kapsayan bir diyet uygulamasıdır. Felsefeye veya yaşam tarzına ve istenen sonuçlara bağlı olarak, çiğ gıda diyetleri bir dizi meyve, sebze, fındık, tohum, yumurta, balık, et ve süt ürünlerini içerebilir. Diyet ayrıca çeşitli filizlenmiş tohum, peynir ve yoğurt, kefir, kombuça veya lahana turşusunu da kapsayan fermente edilmiş yiyecekler gibi basit işlenmiş yiyecekleri içerebilir, fakat genellikle pastörize edilmiş, homojenize edilmiş veya sentetik böcek ilaçları, gübreler, çözücüler ve gıda katkı maddeleri kullanılarak üretilmiş gıdaları içermez

<span class="mw-page-title-main">Köpek maması</span>

Köpek maması, köpekler, yavru köpek'ler ve diğer ilgili köpekler tarafından tüketilmek üzere özel olarak formüle edilmiş ve tüketilmiş evcil hayvan maması'dır. Köpek sağlığı'nda önemli rol oynar. Çiğ et diyeti,Köpek eti, vejetaryen ve vegan köpek diyeti, köpek yavrusu beslenmesi, yaşlı köpek diyeti ve köpek bisküvisi de buna dahildir. Tüm etoburlarda olduğu gibi, köpekler de keskin, sivri dişlere sahiptir ve et tüketimine bitkisel maddelere göre daha uygun kısa gastrointestinal yollara sahiptir. Bu doğal etçil tasarıma rağmen, köpekler binlerce yıldan fazla bir süredir adapte olmayı başarmış, etin ve et olmayan artıkların ve insan varlığının artıklarının üzerinde hayatta kalmayı ve köpeklerin karbonhidratları sindirme kabiliyetini gösteren çalışmalarla çeşitli yiyeceklerde gelişmeyi başarmışlardır. Kolayca köpekler ve kurtlar arasında önemli bir fark olabilir.

Gousto, Birleşik Krallık merkezli bir yemek aboneliği ve çevrimiçi bakkal hizmeti sağlayıcısı. Resmi adı SCA Investments Limited olan şirket 2012'de Shepherds Bush'ta (Londra) kurulmuştur. Gousto, abonelerine yemek tarifleri ve tarifte yer alan taze gıda ürünlerini gönderir.

<i>Dominion</i> (film, 2018)

Dominion, 2018'de yapımcı ve yönetmeni Chris Delforce olan Avustralya yapımı bir belgesel film. Film, hayvanların düzenli olarak birçok şekilde istismar edildiğini göstererek bu konuda duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor. Toplam altı istismar biçimi aydınlatılmıştır: Çiftlik hayvanları, vahşi hayvanlar, evcil hayvanlar, eğlence hayvanları, kürk hayvanları ve hayvan deneyleri.

<i>Vegucated</i>

Vegucated, vegan diyetine geçmenin zorluklarını araştıran 2011 Amerikan belgesel filmidir. Film, "Altı hafta boyunca vegan diyeti yapmayı kabul eden, et ve peynir seven üç New Yorkluyu anlatıyor."

<span class="mw-page-title-main">Gıda kimyası</span>

Gıda kimyası gıdada bulunan başlıca bileşenleri, gıdayı oluşturan renkleri, tatları ve meydana gelen reaksiyonlar gibi pek çok farklı konuları ele almaktadır.

Feingold diyeti, ilk olarak Benjamin Feingold tarafından 1970'lerde gıda katkı maddelerini hiperaktivite ile ilişkilendirdiği ortaya çıkan araştırmayı takiben tasarlanan bir eliminasyon diyetidir. Bu ilişkilendirilen katkı maddelerini ve çeşitli yiyecekleri ortadan kaldırarak diyetin durumunu hafifletmesi gerekmektedir. Zamanında popüler olan diyet, o zamandan beri "modası geçmiş bir tedavi" olarak anılmaktadır. Etkili olduğuna dair iyi bir kanıt yoktur ve insanların takip etmesi zordur.

<span class="mw-page-title-main">Gıda endüstrisi</span>

Gıda endüstrisi, dünya nüfusu tarafından tüketilen gıdanın çoğunu sağlayan karmaşık, çeşitli işletmelerden oluşan küresel bir ağdır. Gıda endüstrileri terimi, gıda maddelerinin üretimi, dağıtımı, işlenmesi, dönüştürülmesi, hazırlanması, muhafazası, nakliyesi, belgelendirilmesi ve paketlenmesine yönelik bir dizi endüstriyel faaliyeti kapsamaktadır. Günümüzde gıda endüstrisi, büyük ölçüde emek-yoğun olan küçük, geleneksel, aile tarafından yürütülen faaliyetlerden büyük, sermaye-yoğun ve son derece mekanize endüstriyel süreçlere kadar uzanan imalat ile son derece çeşitlenmiştir. Birçok gıda endüstrisi neredeyse tamamen yerel tarıma, ürüne veya balıkçılığa bağlıdır.

Detoksifikasyon, vücudu belirtilmemiş "toksinlerden" kurtarmayı amaçlayan bir tür alternatif tıp tedavisidir. Detoksifikasyon ile yaygın olarak ilişkili faaliyetler arasında diyet yapmak, oruç tutmak, belirli gıdaları tüketmek veya bunlardan kaçınmak, kolon temizliği, şelasyon tedavisi ve amalgam içeren diş dolgularının çıkarılması yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda sosyolojisi</span>

Gıda sosyolojisi, toplumun ilerleyen tarihi ve gelecekteki gelişimi ile ilgili kaygılardan ortaya çıkan gıda çalışmasıdır. Gıda sosyolojisi içerisinde; üretim, hazırlık, tüketim, dağıtım, etik, kültürel vb. konular barındırır. Toplumumuzdaki gıda dağıtımının yönü, gıda tedarik zincirindeki değişikliklerin analizi ile incelenebilir. Özellikle küreselleşme, gıda dağıtım endüstrisinde baskı etkisi yaratarak gıda tedarik zinciri üzerinde önemli etkilere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Fruktan</span>

Fruktan, fruktoz moleküllerinin bir polimeridir. Kısa zincir uzunluğuna sahip fruktanlar, frukto-oligosakkaritler olarak bilinir. Fruktanlar agave, enginar, kuşkonmaz, pırasa, sarımsak, soğan, yacon, jícama, arpa ve buğday gibi hem monokot hem de dikot besinler başta olmak üzere anjiyospermlerin %12'sinden fazlasında bulunabilir.

Akdeniz diyeti, Güney İspanya, Güney İtalya ve Girit'e özgü beslenme alışkanlıklarından ve geleneksel yemeklerden esinlenerek 1960'ların başında formüle edilen bir diyettir. Akdeniz ülkelerinin mutfaklarını kapsayan Akdeniz mutfağından ve kuzeybatı İspanya ve Portekiz'in Atlantik diyetinden farklıdır. Belirli bir zaman ve yerden esinlenmiş olsa da, “Akdeniz diyeti” daha sonra çok sayıda bilimsel çalışmanın sonuçlarına dayanarak rafine edilmiştir.