İçeriğe atla

Forever Marshall Islands

Forever Marshall Islands
Türkçe: Sonsuza kadar Marshall Adaları
Millî marş

Marshall Adaları Marshall Adaları
Ulusal Marşı

GüfteAmata Kabua
BesteAmata Kabua
Kabul tarihi1991
noicon

Forever Marshall Islands (Türkçe: Sonsuza kadar Marshall Adaları), Okyanusya ada ülkesi Marshall Adaları'nın millî marşıdır. Müzik ve şarkı sözleri eski devlet başkanı Amata Kabua tarafından oluşturulmuştur ve marş 1991 yılında kabul edilmiştir.

Adalarda bağımsızlığın ilan edildiği 1986 yılından 1991 yılına kadar Ij Io̧kwe Ļo̧k Aelōn̄ Eo Aō marşı kullanılmıştır.[1]

İngilizce marşın sözleri

My islands lie o'er the ocean;
Like a wreath of flowers upon the sea;
With the light of Mekar from far above;
Shining with the brilliant rays of life;
Our Father's wondrous creation;
Bequeathed to us, our Motherland;
I'll never leave my dear home sweet home;
God of our forefathers protect and bless forever Marshall Islands.

Marshallca marşın sözleri

Aelōn̄ eo ao ion lometo;
Einwot wut ko lōti ion dren elae;
Kin meram in Mekar jen ijo ilan̄;
Erreo an romak ioir kin meram in mour;
Eltan pein Anij eweleo im wōj;
Kejolit kij kin ijin jikir emol;
Ijjamin Ilok jen in aō lemoran;
Anij an ro jemem wonakke im kejrammon Aelin̄ kein ad.

Türkçe çevirisi

Adalarım okyanusta yatıyor;
Denizdeki çiçeklerden bir çelenk gibi;
Mekar'ın ışığı çok yukarıda;
Yaşamın parlak ışınlarıyla parlıyor;
Efendimizin harika yaratımı;
Bize miras kalan vatanımız;
Evim evim güzel evimi asla terk etmeyeceğim;
Atalarımızın Tanrısı, sonsuza kadar Marshall Adaları'nı koruyor ve kutsuyor.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Marshall Islands Overview at Encyclopedia of Nations". 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2020. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marshall Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Marshall Adaları ya da resmî adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Marshall Adaları, resmî adıyla Marshall Adaları Cumhuriyeti, bir ada ülkesi ve Uluslararası Tarih Çizgisinin biraz batısında, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator'a yakın bir konumdadır. Coğrafî olarak, ülke daha büyük Mikronezya ada grubunun bir parçasıdır. Ülkenin 58.413 kişilik nüfusu 29 mercan atolü 1.156 ayrı ada ve adacıktan oluşmaktadır. Başkent ve en büyük şehir Majuro'dur. Ada %97,87 ile herhangi bir egemen devletin sudan oluşan topraklarının en büyük kısmına sahiptir. Adalar, kuzeyde Wake Adası, güneydoğuda Kiribati, güneyde Nauru ve batıda Mikronezya Federal Devletleri ile deniz sınırlarını paylaşır. Marshall Adalılarının yaklaşık %52,3'ü Majuro'da yaşıyor. Birleşmiş Milletler verileri, 2018'de 58.413 olan tahmini bir nüfusu göstermektedir. 2016 yılında nüfusun %73,3'ü "şehirli" olarak tanımlandı. BM ayrıca km² başına 295 nüfus yoğunluğunu belirtir ve 2020 yılı için öngörülen nüfusu 59.190'dır. Mikronezyalı kolonistler, MÖ 2. binyıl civarında kanolar kullanarak Marshall Adaları'na ulaştılar ve adalar arası navigasyon, geleneksel çubuk haritalar kullanılarak mümkün hâle getirildi. Sonunda buraya yerleştiler. Takımadalardaki adalar ilk olarak 1520'lerde Avrupalılar tarafından, İspanya'nın hizmetinde olan Portekizli bir kâşif olan Ferdinand Magellan, Juan Sebastián Elcano ve Miguel de Saavedra'dan başlayarak keşfedildi. İspanyol kâşif Alonso de Salazar, Ağustos 1526'da bir atol gördüğünü bildirdi. İspanyol ve İngiliz gemilerinin diğer seferleri izledi. Adalar, isimlerini 1788'de ziyaret eden John Marshall'dan almaktadır. Adalar tarihsel olarak bölge sakinleri tarafından "jolet jen Anij" olarak biliniyordu. İspanya, adaları 1592'de sahiplendi ve Avrupa güçleri adalar üzerindeki egemenliğini 1874'te tanıdı. 1528'den beri resmen İspanyol Doğu Hint Adaları'nın bir parçasıydılar. Daha sonra İspanya, adaların bir kısmını 1885'te Alman İmparatorluğu'na sattı ve onlar o yıl adalarda ticaret yapan ticaret şirketleri, özellikle Jaluit Şirketi tarafından yönetilen Alman Yeni Gine'nin bir parçası oldu. I.Dünya Savaşı'nda Japonya İmparatorluğu, 1920'de Milletler Cemiyeti'nin Güney Denizleri Mandası'nı oluşturmak için diğer eski Alman topraklarıyla birleştiği Marshall Adaları'nı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında A.B.D., 1944'te Gilbert ve Marshall Adaları kampanyasında adaların kontrolünü ele geçirdi. Bikini Atoll'da nükleer testler 1946'da başladı ve 1958'de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Don't Phunk with My Heart</span>

"Don't Phunk with My Heart", Amerikalı hip hop müzik grubu The Black Eyed Peas'in 2005 yılında yayımlanan Monkey Business adlı albümlerinden çıkan ilk teklidir. Şarkı, başlığında kullanılan phunk sözcüğü yüzünden tartışmalar yarattı. Bu sözcüğün yerine kimi yerlerde mess kullanılsa da, şarkı geniş olarak uluslararası pazarda asıl haliyle yayımlandı. Şarkının sözleri will.i.am, Stacy Ferguson, Printz Board, G.Pajon Jr ve Full Force tarafından yazıldı ve will.i.am tarafından yapımı üstlenildi.

Aşağıdaki listede filmler Akademi ödülleri kuralları takip edilerek ödül aldıkları yıllara göre sıralanmıştır. Uygulamada ise belgesel filmlerinin dağıtımındaki sıkıntılar sebebi ile bazen üretim yılından sonraki yıllar olmak üzere farklı yerlerde farklı yıllarda yayımlanabilmektedir.

2011 yılından beri Tıva Cumhuriyeti'nin yeni milli marşı için Men Tuva men bakınız.

<i>Anthology</i> (Michael Jackson albümü) Michael Jackson albümü

Anthology, Michael Jackson'ın Jackson 5 döneminde kaydettiği fakat yayınlanmayan nadir şarkılarından ve Motown'un derlediği şarkılardan oluşan bir toplama albümdür. Albüm ABD'de 14 Kasım 1986 tarihinde tekrar yayınlanmıştır, 8 Kasım 1995 ise yeniden yayınlanmıştır. Dünya çapında 3.000.000 kopya satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koste Seselwa</span>

Koste Seselwa, Afrika ada ülkesi Seyşeller'in ulusal marşıdır. Ülkenin yeni bayrağı ile birlikte 1996 yılında yürürlüğe giren ulusal marşı o tarihten bu yana kullanılmaktadır. Marş adada kreyol bir dil olan Seselvaca dilinde yazılmıştır. Ulusal marşın İngilizce ve Fransızca versiyonları gayriresmî konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">South Sudan Oyee!</span>

South Sudan Oyee!, Afrika ülkesi Güney Sudan'ın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 2011 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Ulusal marş bağımsızlığın ilanından önce oluşturulmaya başlanmış, SPLM politbürosu komisyonu tarafından gelen birçok öneriler içerisinden birkaç tanesinin sözlerinin birleştirilerek oluşturulan marşın, bestesi de düzenlenen bir yarışma sonucu belirlenmiş, bu yarışmada marşın melodisinin Sudan ulusal marşı'nın aksine daha neşeli bir melodi olmasına özen gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arise, O Compatriots</span> Nijeryanın ulusal marşı

Arise, O Compatriots, Afrika ülkesi Nijerya'nın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında Nigeria We Hail Thee marşını kullanmaya başlayan ülke, 1978 yılında bu marşı kabul ederek kullanmaya başlamıştır. Ülke çapında düzenlenen yarışma ile elde edilen gönderiler sonucunda kabul edilen bu marş, ülkenin yeni ulusal marşı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Blessed be the Land of Zimbabwe</span> Zimbabvenin ulusal marşı

Blessed be the Land of Zimbabwe, Afrika ülkesi Zimbabve'nin ulusal marşıdır. Ülke bağımsızlığını kazandığı 1980 yılından 1994 yılına kadar 19. yüzyılda yaşayan Güney Afrikalı Enoch Sontonga'ya ait olan popüler bir Afrika marşı olan Nkosi Sikelel' iAfrika şarkısının Zimbabve diline tercüme edilmesi sonucu ortaya çıkan Ishe Komborera Africa'yı ulusal marş olarak kullanmıştır. Ishe Komborera Africa marşı günümüzde resmiliğini yitirmiş olsa da, toplum arasında önemli bir yer tutmaktadır. 1994 yılında yapılan değişiklik ile Blessed be the Land of Zimbabwe ulusal marşı kabul edilerek diğeri kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">God Bless Our Homeland Ghana</span>

God Bless Our Homeland Ghana, Afrika ülkesi Gana'nın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1957 yılında kabul edilmiş, 1966 yılında gerçekleştirilen askerî darbe sonucu Philip Gbeho tarafından yazılan Lift high the flag of Ghana ile başlayarak devam eden sözleri tamamen değiştirilerek yeni sözleri ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">My Bougainville</span>

My Bougainville, Okyanusya ülkesi Papua Yeni Gine'deki Bougainville Özerk Bölgesi'nin bölgesel marşıdır. Marş 2018'de resmen kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Patriots of Micronesia</span>

Patriots of Micronesia 1991 yılından bu yana Okyanusya ada ülkesi Mikronezya Federal Devletleri'nin millî marşıdır. Bu marş, bağımsızlığın kazanıldığı 1976 yılından bu yana kullanılan Preamble ulusal marşının yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kunan Kiribati</span>

Kunan Kiribati, Okyanusya ada ülkesi Kiribati'nin millî marşıdır. Marşın metni ve müziği, ada ülkesinin bağımsızlığı vesilesiyle 1979'da Ioteba Tamuera Uriam (1910-1988) tarafından oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">God Save Our Solomon Islands</span>

God Save Our Solomon Islands,, Okyanusya ada ülkesi Solomon Adaları'nın millî marşıdır. Ada, millî marşı 1978 yılından bu yana kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Advance Australia Fair</span> Avusturalyanın 1984ten beri kullanılan ulusal marşı

Advance Australia Fair, 1984 yılından bu yana Avustralya millî marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stand Ye Guamanians</span>

Stand Ye Guamanians, Amerika Birleşik Devletleri'nin Okyanusya'da bulunan denizaşırı bölgesi Guam'ın resmî millî marşıdır. 1919'da tanıtıldı. Marşın metni Ramon Manalisay Sablan tarafından yazılmıştır.

Come Ye Blessed, Okyanusya ada bölgeleri Pitcairn Adaları ile Norfolk Adası'nın bölgesel marşıdır. Marş Britanya Denizaşırı Toprakları'na dahil olan Pitcairn Adaları'nın iki bölgesel marşlarından biri, diğeri ise " Biz, Pitcairn Adası'ndan" marşıdır. "Come Ye Blessed" aynı zamanda Avustralya'nın dış bölgelerinden olan Norfolk Adası'nın resmî bölgesel marşıdır ve çoğu ada etkinliğinde söylenir.

Yakutistan Millî Marşı, Rusya'nın federal bir bölgesi olan Saha Cumhuriyeti'nin bölgesel marşıdır. Millî marş, Saha Cumhuriyeti'nin bayrağı ve arması ile birlikte Saha Cumhuriyeti'nin resmi simgelerinden biridir. Başlangıçta Saha (Yakut) dilinde Savva Tarasov ve Mihail Timofeyev tarafından yazılmıştır. Vladimir Fedorov, marşı Rusçaya çevirmiştir. Müziği Kirill Gerasimov tarafından bestelenmiştir. Marş resmi olarak 15 Temmuz 2004'te kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">EnenKio Krallığı</span> Mikro ulus

EnenKio Krallığı, Marshall Adaları yakınlarında kurulmuş ve Robert Moore tarafından yönetilen bir mikro ulustur.