İçeriğe atla

Ford D Serisi

Ford D Serisi
Ford D1211 (Güney Afrika)
Genel Bakış
ÜreticiFord of Britain
Diğer adıFord N Serisi (Almanya)
Üretim yıl(lar)ı1965-1983
Fabrikasıİstanbul, Türkiye (Ford Otosan, 1966-1983)
SelefiThames Trader
HalefiFord Cargo
Gövde ve Şasi
SınıfOrta-ağır sınıf
DüzenÖnde boy ekseninde motor, arkadan itiş
BenzerleriBedford TK
Leyland Terrier
BMC TM 150
Teknik Özellikler
MotorFord *Dover* 5,7 litre (350 cu in) sıralı 6 silindir dizel
Aküsü12V
Genişlik2.500 milimetre (98 in)
Ford D-Serisi kamyonet
Cummins Diesel 7.7 motor kullanılan Ford D1000

Ford D serisi, 1965 yılında Ford UK tarafından tanıtılan orta-ağır sınıf kamyon modelidir.[1] Bu seri Thames Trader

serisinin devamı niteliğinde üretilmişti ve General Motors'un Büyük Britanya'daki alt kuruluşu tarafından üretilen Bedford TK kamyonlara daha modern tasarımda bir rakip seri üretmek amacı taşımaktaydı.

1965 yılında sabit kasalı türevleri brüt ağırlık olarak 5.28 tondan 12.95 tona kadar, damperli türevleri ise 10.97 tondan 12.95 tona kadardı.[1] Daha ağır modeller, çift arka dingil seçeneği eklenerek üretilmeye başlandı. Çekici tarzında üretilen modeller de kısa süre içinde seriye dahil edildi.

Ford D serisi için 3.97 litre, 5.42 litre ve 5.95 litre olarak üç yeni dizel motor üretildi.[1] En küçük motor dört silindirli olarak üretilmişken daha büyük motorlarda ise altı silindir vardı.[1] Motorların beygir gücü 83.6(hp) ile 129.7(hp) arasındaydı.[1] Avrupa dışı satış göz önüne alınarak benzinli motor seçeneği de mevcuttu. Benzinli motorlar 130(hp) - 151(hp) beygir gücü sunmaktaydı.[1]

Bedford TK ve çeşitli ABD üretimi diğer ağır kamyonlarda olduğu gibi, Ford D serisi kamyonların sürücü kabini düz burunlu üretilmişti ve motor kabinin altına koyulmuştu.[1] Motora erişim için tüm kabin öne doğru yatırılabiliyordu. Kabinin önündeki menteşe karşı dengeleme sağlayabilmesi için yay çubuğuna sahipti. Bu sistem birçok yorumcunun söylediği üzere, kabinin motor erişimi için öne doğru tek elle yatırılabilmesini sağlıyordu.[1] Motorlar, iç kabinin aşırı yüksek olmadan düz bir zemine sahip olabilmesi amacıyla dikeyle 45 derece açılı montajlanmıştı.

Nisan 1967'de 28 ton brüt ağırlığa sahip ve Ford UK tarafından üretilen en büyük kamyon olan Faz II D1000 serisinin eklenmesiyle Ford D serisi genişletildi.[1] D1000'ler Cummins tarafından üretilen 7.7 litre V8 motorlara sahipti.[1]

Ford D1210, Ford-Otosan tarafından da 1965 yılındı üretilmeye başlanmıştır. Ağustos 1983'te üretim sona erdiğinde Ford Otosan bantlarından çıkan D1210 kamyon sayısı 56.124'dü.[2]

1981 yılına gelindiğinde Ford D-Serisi, Avrupa pazarında Ford Cargo olarak ve Avustralasya pazarında Ford N-Serisi (Hino Ranger) olarak değiştirildi.

Kaynaklar ve daha fazla bilgi

  1. ^ a b c d e f g h i j [Ford] Heavy vehicles". Autocar. 128 (nbr 3766): 105. 18 April 1968.
  2. ^ Ford Otosan Wikipedia Page

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadol</span> Türkiyenin ilk otomobil markası

Anadol, Türkiye'de seri olarak üretilen ilk otomobil markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Romeo</span> İtalyan otomobil üreticisi

Alfa Romeo, 1910 yılında İtalya'nın Milano şehrinde, Milanolu aristokrat bir aile tarafından kurulmuş olan bir otomobil üreticisidir. Özellikle 1960'lı yıllarda Avrupa'da popüler bir marka haline gelen Alfa Romeo, 1986 yılında Fiat'a katılmıştır. Yönetimi Fiat'ın elindedir. Ürettiği spor model otomobillerle dikkat çeken Alfa Romeo, ilk zamanlar kamyon, minibüs ve troleybüs gibi çeşitli vasıtaları da üretse de daha sonra sadece binek otomobil üretmeye karar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 924</span>

Porsche 924, Alman otomobil üreticisi Porsche tarafından üretilmiş yüksek performanslı bir spor otomobilidir. İki kapılı, 2+2 coupé veya cabriolet karosere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türk otomotiv sanayii</span>

Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi 1929’da Ford tarafından İstanbul serbest bölgede denenmiş montaj hattı kurulmuş fakat 1930’lu yıllardaki ekonomik kriz ortamı içinde gelişim gösteremeden sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maultier</span>

Maultier, Opel Blitz model kamyonlarının Nazi Almanyası döneminde savaşta arazi şartlarındaki kabiliyetlerini yükseltmek amacıyla arka çekiş sistemine palet takarak modifiye edilmeleri sonucu üretilen modifiyeli kamyonlardır. Ağır ve yavaş olmalarından dolayı bu modellere Almancada katır anlamına gelen maultier ismi yakıştırılmıştır. Askeri adı SdKfz olarak bilinir. Gücünü 3,6 litre opel 6 silindirli motorundan alır. 75 hp olan motor, bu büyük ve güçlü arka aks sistemini ilerletebilimek için her 100 km de 65 litre benzin harcar. Maksimum hızı 40 km'nin üstüne çıkamaz. Ama her tür arazi şartında, bataklıklarda, çamurlu ve karlı arazilerde normal kamyon modelinden daha başarılı bir arazi performansı çizer. Kullanıma geç girmesi savaşın dönüm noktası olan Stalingrad Muharebesi gibi lojistiğin öneminin büyük olduğu pek çok savaşı kaçırmıştır. Kursk Muharebesi'nde rol almış, savaş yaz aylarında geçtiği için pek bir performans sergileyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Renault 9</span> Otomobil

Renault 9 ve Renault 11, Fransız üretici Renault tarafından 1981–1988 yılları arasında üretilen Alt orta sınıf otomobildir.

<span class="mw-page-title-main">Hyundai Accent</span> Hyundai Tarafından Üretilen Aile Aracı

Hyundai Accent 1994 yılında üretimine başlanan Hyundai'nin güncel modelidir. Bazı ülkelerde Verna adı altında satılmaktadır. Accent modeli Türkiye'de 1994-2000 yılları arasında üretilen modeller yumurta kasa, 2000 - 2003 yılları arasında üretilen modeller Milenyum kasa, 2003 - 2006 yılları arasında üretilen modeller Admira kasa ve 2006-2012 yılları arasında üretilen modeller Era kasa olarak isimlendirilmektedir. Accent modeli bugün Güney Kore, Hindistan, Rusya ve İran'da üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Honda Civic</span> C Segment (Kompakt)

Honda Civic, Honda tarafından ilk olarak küçük araç olarak üretilmeye başlandı. Küçük araç olarak üretilen Civic, zamanla değişikliklere uğrayarak hem daha lüks hem de boyut olarak daha büyüyerek kompakt araç sınıfına doğru adım atmış oldu. Teknik olarak orta boy bir araç da olsa şu an hala kompakt sınıfında kabul edilir. Honda Civic, günümüzde Honda Accord ve Honda Jazz arasında kalır. 2006 yılı itibarıyla dünya çapında 16,5 milyon satış rakamına ulaşmış, bunun 7,3 milyonu Amerika Birleşik Devletleri'de satılmıştır. Bir dönem, Kanada'da en çok satan araç olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Opel Vectra</span> Opel tarafından üretilen otomobil modeli

Opel Vectra, 1988'den 2009'a kadar üç nesil olarak üretilen bir büyük aile arabasıdır. Opel'i D segmentinde temsil eden Vectra Türkiye dışında bazı ülkelerde Vauxhall, Holden ve Chevrolet markaları altında satılmıştır. Vectra, Opel Ascona'nın yerini almış ve 2009 yılında yerini Opel Insignia'ya bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anadol A8-16</span>

Anadol A8-16, Anadol tarafından 1981-1984 yılları arasında üretilen orta sınıf otomobil modelidir.

Ford Otosan, 1959 yılında Vehbi Koç tarafından Acıbadem, Üsküdar'da kurulmuş Türk otomotiv şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Ford Taunus</span>

Almanya ve bazı diğer ülkelerde satılmış Ford modelleri serisinin adı. Adını Almanya'daki Taunus Dağları'ndan alan modeller, 1939 yılında ilk kez Saarlouis'te üretilmiş ve 1993'te kadar çeşitli tiplerde üretimi sürmüştür. 1982 yılında Avrupa'da üretimi durmuştur. 1986 yılından itibaren Ford Otosan tarafından Acıbadem, Üsküdar, İstanbul'daki fabrikada ile 1.6 OHC motor Taunus'lar üretilmeye başlanmıştır. 1988 yılında GL - S isimli ve 2.0 litre motor hacmine sahip model üretilmiştir. Bu modelde hidrolik direksiyon, ön camlar otomatiktir ve opsiyonel klima mevcuttur. En son olarak 1990 - 1993 arası 1.6 GT ve 2.0 GT- S serisi üretilmiştir. GT ve GTS serisi modeller şasi hariç tamamiyle Türk mühendisler tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ford Cargo</span>

Ford Cargo, Ford tarafından üretilen, kabini motorun üzerinde bulunan kamyon serisi. İlk olarak 1981 yılında Ford tarafından Birleşik Krallık'ta satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">BMC Profesyonel</span>

BMC Profesyonel, BMC tarafından üretilen, kabini motorun üzerinde bulunan kamyon serisi. İlk olarak 1996 yılında BMC tarafından Türkiye'de satışa sunulmuştur. Sınai mülkiyeti bir Türk firmasına ait olan ilk kamyon serisidir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Fatih</span>

BMC Fatih, BMC tarafından 1986-2010 yılları arasında üretilen bir kamyon serisidir. İlk olarak 1986 yılında BMC tarafından satışa sunulmuştur. Fatih kamyonlarda Amerikan Cummins motoru kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mazda Bongo</span> Mazda tarafından 1966dan beri üretilen kamyonet modeli

Mazda Bongo Japon otomobil markası Mazda tarafından 1966'dan beri üretilen kamyonet modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Volvo F88</span>

Volvo F88/F89, 1965 ve 1977 yılları arasında İsveçli otomobil üreticisi Volvo tarafından üretilen bir dizi ağır hizmet kamyonuydu.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 241</span>

Fiat 241, Fiat tarafından 1965 ve 1974 yılları arasında üretilen bir minibüstür. 1400 kilogramın üzerinde bir yük kapasitesine sahipti ve kamyon, kamyonet ve çıplak şasi gibi çeşitli modellerde mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Bedford TK</span>

Bedford TK, Bedford Vehicles tarafından 1960-1994 yılları arasında üretilen bir orta kamyon modelidir. Önceki, Bedford S type'ın yerini almış olup 1981'den itibaren Bedford TL'nin ucuz bir modeli haline geldi. 1987'de Bedford'un Dunstable fabrikası AWD tarafından satın alınmasıyla 1992 yılına kadar yalnızca askerî modelleri üretildi.