İçeriğe atla

Ford B3 platformu

Ford B3 platform
Genel Bakış
ÜreticiFord Motor Company
Diğer adıFord B2E platformu
Mazda DY platformu
Mazda DE platformu
Üretim yıl(lar)ı2002–
SelefiFord global B platformu
HalefiFord B platformu
Mazda D platformu
Segment
SegmentSubcompact (B) platformu

Ford B3 platformu (B sınıfı otomobiller için), Ford Motor Company ve Mazda tarafından Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya geliştirme merkezlerinde ortak geliştirilen subcompact otomobil platformu.[1] B3 platformu önde MacPherson, arkada ise twist-beam arka süspansiyon ile tasarlanmıştır.[1] Ön süspansiyon kolları baskı çelik kaynaklanmış alt şasiye, alt şasi ise karosere bağlanmaktadır. Platform tasarlanırken farklı harmonik frekanslara sahip farklı motorlarla uyum göstermesi göz önünde tutulmuştur.

B platformunu kullanan araçlar:

  • Ford EcoSport (Brezilya). (BV2 (BV226) platformu)
  • Ford Fiesta (Güney Amerika'da BV2 (BV256) platformu, Avrupa'da B2 (B256 (4 kapı)/B257(2 kapı)) platformu)
  • Ford Fusion. (B2 (B226) Avrupa)
  • Ford Ikon (kod adı C195) (B1 platformu)
  • Ford Ka (Pre - B1 platformu) (B146)
  • Mazda Demio/Mazda2 (DY)
  • Mazda Verisa (DY)

Kaynakça

  1. ^ a b "Mazda2/Demio based on Fiesta" 6 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., SAE International, 2002-12-01.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ford Motor Company</span> Çokuluslu Amerikan otomotiv şirketi

Ford Motor Company, Henry Ford tarafından Detroit, Michigan, ABD'de 16 Haziran 1903 tarihinde kuruldu. Şu anda merkezi Dearborn, Michigan'dadır.

Mazda Motor Corporation, 1920 yılında Fuchū, Hiroshima Prefektörlüğü, Japonya'da kurulan çok uluslu Japon otomobil üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ford Fiesta</span> Otomobil

Ford Fiesta, Ford Motor Company tarafından 1976'dan 2023'e kadar üretilen, önden çekişli B segmenti otomobil modeli. Avrupa, Brezilya, Arjantin, Meksika, Venezuela, Çin, Hindistan, Tayland ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde üretilmektedir. Son nesil Fiesta dünya çapında satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Passat</span> Volkswagen firmasınca üretilen sedan otomobil

Volkswagen Passat Volkswagen AG ("VW") tarafından 1967'den beri çeşitli formlarda üretilen bir aile arabasıdır. Passat, Volkswagen Golf/Jetta ile Volkswagen Phaeton arasında kalan bir model olup şu anda Almanya'da bulunan Emden ve Mosel/Zwickau fabrikalarında üretilmektedir. Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında Passat olarak bilinen araç; başka bölgelerde Dasher, Santana, Quantum, Magotan, Corsar ve Carat isimleriyle de satılmıştır. Passat, Almancada Alize rüzgârları anlamına gelmektedir. Volkswagen Passat'ın sedan kasasının üretimi 2022'de durmuştur. Aracın şu an sadece Variant adlı Station Wagon kasalı bir modeli üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ford Focus</span>

Ford Focus, Ford'un ürettiği kompakt otomobil modelidir. İlk nesil Focus Temmuz 1998'de Avrupa'da, 1999'da ise Kuzey Amerika'da satışa sunuldu. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ve Güney Afrika'da Ford Escort, Asya ve Avustralasya pazarlarında ise Ford Lazer modelinin yerini aldı. 2005'te satışa sunulan ikinci nesil Focus, 2008'de makyajlandı. 2011'de üçüncü nesil satışa sunuldu. Focus'un sportif modeli olan Focus RS temel alınarak tasarlanan Ford Focus RS WRC ralli otomobili, 2006 ve 2007 Dünya Ralli Şampiyonası sezonlarında Ford'a Üreticiler Şampiyonluğu kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Mazda 3</span>

Mazda 3, Mazda'nın 2003 Mayıs ayından beri Mazda 323'ün yerine ürettiği kompakt otomobildir. Özellikle 2.3 litrelik MPS daha hızlıdır. Mazda 3'te Sedan ve Hatchback karoseleri vardır. Bu model Japonya'da Axela ismiyle satılmaktadır. 2007'de ise makyajlanmıştır. 17 Mayıs 2009'da ise 2.nesil Mazda 3 satışa sunulacaktır. Yeni Mazda 3'te Avrupa pazarı için 2.2 litrelik Dizel motorlar, Amerika pazarı için 2.5 litrelik benzinli motorların eklenmesi bekleniliyor. 2009 Mayıs ayı itibarı ile Türkiye pazarınada yeni kasası satılmaya başlanmıştır. Türkiye'de satışı Özaydın Otomotiv Mazda tarafından gerçekleştirilen yeni model şu an için 1.6 motor benzinli, Sedan ve Hatchback modellerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mazda 6</span>

Mazda 6, Mazda'nın 2002 Şubat ayından bu yana Mazda 626'nın yerine ürettiği orta sınıftaki otomobilidir. 2006 da makyajlanmış 2008 yılında ise tamamen yenilenmiştir. Arka amortisörleri birbirinden tam bağımsız çalışır ve firma tarafından E-Type olarak adlandırılır. Bu süspansiyonlar aynı zamanda 5 cm aşağı ve yukarı hareket kabiliyetine sahiptir. 100 km/s hızla panik frende 37 metrede durur. Her iki nesli de tamamen markanın mühendisleri tarafından Japonya ve Avrupa'daki tasarım stüdyolarında tasarlanmış, Amerika ve Japonya'daki fabrikalarda üretilmiştir. Güvenilir ve uzun ömürlü olmasına rağmen sıkıcı ve sıradan tasarımı sebebiyle rakiplerinin gerisinde kalan 626'nın yerini başarıyla doldurmuş firmanın kâr etmesini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mazda 5</span>

Mazda 5 ya da Mazda Premacy Japon üretici Mazda tarafından 1999'dan bu yana üretilen ve şimdilerde üçüncü neslinde olan bir kompakt MPV araçtır. 2005'in ilk aylarında yenilenenerek Avrupa'da Mazda 5 ismini almasına rağmen Japonya'da halen bu isimle satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ford C-MAX</span> kompakt otomobil

Ford C-MAX, Ford Motor Company tarafından 2003 yılından bu yana Saarlouis, Almanya fabrikasında ve 2011 ve 2019 arası Kuzey Amerika'da üretilen kompakt MPV otomobil. İlk nesli sadece Avrupa pazarı ve kısmen Yeni Zelanda için üretilen araç, ikinci neslinden itibaren Kuzey Amerika'da da satışa sunulmuştur. Büyük MPVler S-MAX ve Galaxy'nin üretime girişiyle C-MAX, Ford'un en küçük ikinci MPV'si olmuştur.

Mazda 121, 1975-2002 yılları arasında Mazda tarafından üretilen araçlar.

<span class="mw-page-title-main">Mazda Bongo</span> Mazda tarafından 1966dan beri üretilen kamyonet modeli

Mazda Bongo Japon otomobil markası Mazda tarafından 1966'dan beri üretilen kamyonet modelidir.

Mazda D platformu, Mazda tarafından geliştirilen subcompact otomobiller için bir otomobil platformudur. Birçok Mazda aracı için kullanılmaktadır. Aynı zamanda Kia Motors ve Ford tarafından üretilen modellerde de kullanılmaktadır.

Mazda platformları listesi, 1980'lerden bu yana Mazda tarafından kullanılan aşağıdaki otomobil platformlarını ifade etmektedir.

Mazda B platformu, kompakt arabalar için bir otomobil platformudur. Japonya ve diğer ülkelerde pek çok Mazda ve Ford Motor Şirketi araçları için kullanılmıştır.

Burada Mazda markalı otomobil modellerinin bir listesi bulunur. Japon iç piyasasında çoğu Mazda aracı dünyanın geri kalanının kullandığından farklı isimler kullanmaktadır. Japonca isimleri sıklıkla birincil olsa da, her iki isim de aşağıda mevcuttur.

Mazda G platformu, orta boy arabalar için kullanılan bir otomobil platformudur. Japonya’da ve dünyada birçok Mazda aracı tarafından kullanılmaktadır.

Mazda N platformu, arkadan çekişli spor otomobiller için bir otomobil platformudur. Bu platform, Mazda MX-5 modelinin iki nesli için temel oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şasi (otomotiv)</span> bir motorlu aracın ana yük taşıyıcı yapısı

Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nissan 240SX</span>

180SXSilvia240SX,1988 yılında tanıtılan 200SX (S12) modelinin yerine bir sonraki model yılı için Nissan tarafından Kuzey Amerika pazarına uygun tasarlandı. 240SX çoğu 2.4 litre ile donatılmış sıralı 4 silindirli motoru. KA24E'nin tek bir tepe kam mili vardı ve KA24DE'nin çift tepe kam mili vardı. 240SX'in iki ayrı nesli olan S13 (1989-1994) S14 (1995-1999) Nissan S platformuna göre üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Volvo P80 platformu</span>

Volvo P80 platformu, Volvo Cars tarafından geliştirilen ve üretilen orta sınıf otomobil için bir otomobil platformuydu. 1991'den 2005'e kadar kullanılıyordu. SUV, crossover, station wagon, cabriolet, coupe, sedan türleri var. Önden çekişli konfigürasyonlardaki farklı dingil mesafesi için tasarlanmıştır ve tüm tekerleklere uyarlanmıştır. Manuel şanzıman ve otomatik şanzıman ile hareket ederler. İlk kez 1991 yılında Volvo 850 ile çıkış yaptı. Yerini daha sonra Volvo P2 platformu aldı.