İçeriğe atla

Forcipulatida

Forcipulatida
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Echinodermata
(Derisi dikenliler)
Alt şube: Asterozoa
Sınıf: Asteroidea
(Denizyıldızları)
Takım: Forcipulatida
Perrier, 1884[1]
Familyalar[1]

Forcipulatida, Asteroidea sınıfından denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.

Fiziksel özellikleri

Bu takımda bulunan denizyıldızları, Brisingida takımında yer alan denizyıldızları ile kısa saplı üç kemikçikten oluşan belirgin pedicellariae özelliğini paylaşır. Ancak Forcipulatida takımı üyelerinin gövdeleri daha güçlü bir yapıya sahiptir.[2] Bu takımın içinde bayağı denizyıldızı Asterias rubens gibi çok tanınan denizyıldızı türleri yer alır.

Taksonomi

Forcipulatida takımı altı familya barındırır:[1]

Notlar

  1. ^ a b c "The World Asteroidea Database - Forcipulatida". Marinespecies.org. 29 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2014. 
  2. ^ Barnes, Robert D. (1982). Invertebrate Zoology. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. s. 948. ISBN 0-03-056747-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denizyıldızı</span> Omurgasız ve derisi dikenli deniz canlısı

Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.

Denizyıldızı ile ilgili maddeler:

<span class="mw-page-title-main">Brisingida</span>

Brisingida, Asteroidea sınıfından, derin denizde yaşayan denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Notomyotida</span>

Notomyotida, Valvatacea üsttakımına bağlı denizyıldızlarının oluşturduğu monotipik bir takımdır. Derin denizde yaşayan bu takımın üyeleri uzun ve esnek kollara sahiptir. Kolların iç yan kısımları kendilerine özgü uzun kas kirişleri barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Paxillosida</span>

Paxillosida, Valvatacea üsttakımına bağlı denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Valvatida</span>

Valvatida, Valvatacea üsttakımına bağlı denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Velatida</span>

Velatida, Asteroidea sınıfından denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır. Gövdeleri kalın ve merkezi diskleri büyüktür.

<i>Pisaster</i>

Pisaster Asteriidae familyasından denizyıldızlarının bulunduğu bir cinstir. Pasifik Okyanusu'nda Alaska kıyılarından Kaliforniya'nın güney kıyılarına kadar gelgit bölgesinde yaşarlar. Büyüklükleri 70 cm'ye ulaşabilen Pisaster cinsi denizyıldızları tipik olarak beş kolludur. Toprak rengi, kahverengi, turuncu ve mor renkli olabilirler. Önemli kilittaşı türlerden sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Pycnopodiidae</span>

Pycnopodiidae, Forcipulatida takımından denizyıldızlarının oluşturduğu bir familyadır.

<i>Protoreaster nodosus</i> Deniz Yıldızı Türü

Protoreaster nodosus, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Hint ve Pasifik Okyanusu'nu kıyılarında sığ ve ılık sularda yaşar. Kollarının üst kısımlarında boynuz şeklinde koyu renkli ve tek sıra dizilmiş dikenleri bulunur. Dikenlerin ucu küttür. Kolların altında bulunan tüp ayaklar mor ya da soluk pembe renklidir. Genellikle beş kolludurlar ancak nadiren dört ya da altı kolları bireylere de rastlanabilir ve çapları 30 cm. civarındadır. Renkleri genellikle kırmızı ve kahverengi tonlarındadır ama açık toprak rengi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Pterasteridae</span> Velatida takımından denizyıldızlarının oluşturduğu bir familya

Pterasteridae, Velatida takımından denizyıldızlarının oluşturduğu bir familyadır. Genellikle derinsularda yaşarlar ve üst yüzleri şikindir. Çoğu türü yavrularını gövde içinde bulunan ve denizsuyu içeren bir cepte büyütür. En erken döneme ait fosilleri Kretase'nin son dönemlerinde kalmadır.

<i>Linckia guildingi</i> denizyıldızı türü

Linckia guildingi, Ophidiasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu ve Karayip Denizi'nin tropikal sığ sularında yaşar. Merkezî diski küçüktür ve genellikle uzun, silindirik beş kolu vardır ama sıklıkla dört ya da altı kollu olarak da görülür. Genellikle yeşil renkli olsa da kahverengi, mavi ve mat kırmızının değişik tonlarında renge de sahiptirler.


Solaster exiguus Fisher tarafından 1910 yılında tanımlanmış bir denizyıldızı türüdür. Solaster exiguus Solasteridae familyasının Solaster cinsine ait bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Solaster longoi</span>

Solaster longoi Stampanato ve Jacques Jangoux tarafından 1993 yılında tanımlanmış bir denizyıldızı türüdür. Solaster longoi Solasteridae familyasının Solaster cinsine ait bir türdür.

Rhipidaster vannipes Percy Sladen tarafından 1889 yılında tanımlanmış bir denizyıldızı türüdür. Rhipidaster vannipes Solasteridae familyasının Rhipidaster cinsine ait bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Solaster stimpsoni</span>


Solaster stimpsoni Addison Emery Verrill tarafından 1880 yılında tanımlanmış bir denizyıldızı türüdür. Solaster stimpsoni Solasteridae familyasının Solaster cinsine ait bir türdür.

Paralophaster hyalinus, H.E.S. Clark tarafından 1970 yılında tanımlanmış bir denizyıldızı türüdür. Paralophaster hyalinus, Solasteridae familyasının Paralophaster cinsine ait bir türdür.


Solaster hypothryssus Fisher tarafından 1910 yılında tanımlanmış bir denizyıldızı türüdür. Solaster hypothryssus Solasteridae familyasının Solaster cinsine ait bir türdür.

<i>Thromidia catalai</i> denizyıldızı türü

Thromidia catalai ya da Catala(nın) denizyıldızı, Mithrodiidae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. İlk olarak 1977'de, bu türe Yeni Kaledonya'da rastlayan Avustralyalı biyologlar E. C. Pope ve F. W. E. Rowe tarafından tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Forcipulatacea</span>

Forcipulatacea, Asteroidea sınıfına bağlı bir hayvan üsttakımıdır.