İçeriğe atla

Food and Travel

Food and Travel
TürYeme-içme ve seyahat kültürü dergisi
SahibiCiner Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adına; Ciner Yayın Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner
YayımcıCiner Yayın
Yazı işleri müdürüZeynep Yosun Akverdi
Genel yayın yönetmeniEmel Erden
Haber editörüTümay Yazıcı
Fotoğraf editörüMehmet Tel
MuhabirBiray Anıl Birer
DilTürkçe
Genel merkezİstanbul
ISSN1308-5131
Resmî sitewww.foodandtravel.com.tr

Türkiye'deki ilk sayısını 2008 yılının Eylül ayında vermiş, İngiltere kökenli aylık yeme-içme ve seyahat kültürü dergisi.

Derginin aldığı ödüller arasında PPA (Periyodik Yayınlar Birliği Editoryal ve Baskı Mükemmelliği Ödülleri) 2008 Büyük Ödülü ve 2007 En İyi Editör Adayı, çeşitli kurumlar ve ülkeler tarafından verilen Yılın Dergisi, Yılın Muhabiri, Yılın Abonelik Dergisi, Yılın Yemek Yazarı Ödülleri ve En Merak Uyandıran Makale Özel Ödülü bulunuyor.

Yeme-içme ve seyahat kültürünü birleştiren Food and Travel dergisi, dünyanın her köşesinden tatları ve yolculuk deneyimlerini konu ediniyor.

Food and Travel dergisi, dünyadan ve Türkiye'den alışılmadık ve seçkin tatilleri, farklı yemekleri, gurme yolculukları, otel ve restoran tavsiyelerini, yeme-içme ve seyahat dünyasına dair değişik önerileri, dünyanın önde gelen yemek ve seyahat yazarlarının kaleminden fotoğraflarla sunmayı kendisine amaç ediniyor.

Dergideki konular, Yeme-İçme (Yemek ve İçki olarak iki kategori halinde), Gurme Seyahat, Seyahat, Haberler ve Tarif Defteri olarak altı bölüme ayrılıyor.

Yeme-İçme

  • Dünya mutfağından seçkin yemekler
  • Şaraptan viskiye, votkadan biraya içki kültürü
  • Parti mönüleri
  • Şarap önerileriyle birleştirilen akşam yemekleri
  • Mevsimsel tarifler

Gurme Seyahat

  • Gurmelerin rehberliğinde dünyadaki lezzet duraklarına seyahatler
  • Dünyadan ve Türkiye'den sıra dışı otel önerileri ve restoran değerlendirmeleri

Seyahat

  • Hafta sonu kaçamakları
  • Şehir turları
  • Safariden cruise yolculuklarına kadar sıra dışı seyahat önerileri

Tarif Defteri

  • Dünyadan ve Türkiye'den özel yemeklerin tarifleri

Haberler

  • Sıradışı otel ve restoranlar
  • Ayın oteli, ayın gurme dükkânı, ayın restoranı, ayın konuğu

Resmi web sitesi: www.foodandtravel.com.tr1 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Diğer: yemek tarifi Bir Diğer: yemek tarifleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gurme</span>

Gurme, Fransız kökenli bir sıfat olan 'gurman'dan gelir. Gourmet, "lezzeti keşfetmiş, damak tadına sahip kişi" demektir. Ayrıca, "yemesini bilen" anlamına da gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarabı</span>

Türk şarabı, büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gastronomi</span>

Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός "mide" ve -νομία "-kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir. Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir. Pratik gastronomi, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden çeşitli yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, üretimi ve servisinin uygulanması ve çalışılmasıyla ilişkilidir. Teorik gastronomi, pratik gastronomiyi destekler. Tariflere, tekniklere ve yemek kitaplarına odaklanan bir sistem ve süreç yaklaşımı ile ilgilidir. Yemek gastronomisi, yiyecek ve içeceklerle ve bunların oluşumuyla bağlantılıdır. Teknik gastronomi, gastronomik konuların değerlendirilmesine titiz bir yaklaşım getirerek pratik gastronominin temelini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ'da Avrupa mutfağı</span> 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinleri, yeme alışkanlıkları ve yemek pişirme yöntemleri

Orta Çağ Avrupa mutfağı, 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinlerine, yeme alışkanlıklarına ve yemek pişirme yöntemlerine verilen genel addır. Bu dönem boyunca beslenme düzeni ve pişirme yöntemleri Avrupa genelinde değişimlere uğramış ve tüm bu değişiklikler Avrupa'nın modern mutfak kültürünün temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan mutfağı</span>

Antik Yunanistan'da mutfak kültürü, yalınlığı ve dönemin tarımsal yetersizliklerini yansıtmasıyla bilinir. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları, Akdeniz mutfağının üç ana ögesi olan buğday, zeytin yağı ve şarap üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Türk mutfağı</span> Türk gastronomi geleneğine dahil bütün yiyecek ve içecekler

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Vermut</span>

Vermut, alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla "aromatize" edilmiş bir tür şaraba verilen addır. Şarabın 'alkolle takviyesi'nden kasıt içerisine brandy veya benzeri bir distile (damıtık) alkollü içecek ilave edilmesidir. Popüler aromalı şarap ve fortifiye şarap türü sayılır. Vermutun aromatizasyonu ise genelde tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi aromatik bitkilerle yapılmakla beraber birçok vermut üreticisi işlemde kullandığı bitkilerin reçetesini ticari bir sır olarak saklamaktadırlar. Aromatizasyon işlemi geçmişte, vermut yapımında kullanılan ucuz ve kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmek için yapılmıştı. Bugün dahi vermut yapımında özelliği olmayan ucuz beyaz şaraplar kullanılmaktadır. Vermutun ortalama alkol oranı %17-18'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda</span> vücut tarafından tüketilen, enerji sağlayan madde

Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya mutfakları</span>

Dünya mutfağı kavramı, Yerel Mutfak kavramı ile karıştırılmaktadır.

Eyüp Kemal Sevinç, Türk profesyonel ve eğitmen aşçı, televizyon programcısı.

<span class="mw-page-title-main">Yassı kadayıf</span> Türk mutfağından tatlı

Yassı kadayıf ya da taş ekmeği Türk mutfağından tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

SUITCASE Dergisi ilk defa 2012 yılında iş insanı ve hayırsever olan Serena Guen tarafından yayınlanmaya başlayan bir çoklu medya gezi dergisidir. Dergi hem üç ayda bir çıktı dergi olarak hem dijital ortamda; iPad ve iPhone uygulaması üzerinden hem de internet sitesi üzerinden ulaşılabilirdir.

<span class="mw-page-title-main">Pasta şefi</span>

Pasta şefi veya pâtissier hamur işi, tatlılar, ekmekler ve diğer unlu mamullerin yapımında usta, profesyonel bir mutfakta istasyon şefi ve aşçıdır. Büyük otellerde, bistrolarda, restoranlarda, pastanelerde ve bazı kafelerde çalışmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Tutak</span>

Fatih Tutak, Türk şef ve restoran sahibidir. Türkiye'de 2 Michelin Rehberi Yıldızı'na sahip tek restoran olan TURK Fatih Tutak isimli restoranın hem işletmeciliğini hem de baş şefliğini yapmaktadır.

İsmet Saz, Türk işletmeci ve yemek şefidir. İstanbul'daki Toi, Steeve ve Bronco restoranlarının kurucusu ve sahibidir. Kendi tarifi yemekler, restoran işletmeciliği ve televizyon ekranlarında katıldığı yemek programlarında jüri üyeliği ile çalışmalarına devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Kadeh</span>

Kadeh, içki içmeye yarayan bardaklara ve kimi kutsal ayinlerde kullanılan ayaklı kaba verilen isim.

Güzelyurt Lokantası veya Güzelyurt Restoran, 1928 yılında kurulmuş, Erzurum'da faal olan en eski restorandır.