İçeriğe atla

foobar2000

foobar2000
Geliştirici(ler)Peter Pawlowski
İşletim sistemiWindows
TürOrtam oynatıcısı
LisansÇekirdek: Özel, SDK: BSD
Resmî sitesiwww.foobar2000.org

foobar2000, Windows için programlanmış ses oynatıcıdır. Programın yapımcısı Peter Pawlowski'dir. Açık kaynak kod ile programlanmıştır. Programın kaynak kodları foobar2000'in resmi sitesinde yayınlanmaktadır. foobar2000, kolay kullanım ve basit ara yüzüne sahip olması nedeni ile kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Getirdiği birçok yenilik vardır. Kendi script dili sayesinde, pek çok özelleştirme seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca foobar2000 için yazılmış, İnternette değişik sitelerden bulunabilecek eklentiler ile, birçok yeni özellik de eklenebilmektedir.

Özellikleri

  • Sekme ile oynayacak liste kontrolü.
  • Düşük hafıza gereksinimi.
  • Kolay ara yüz.
  • Tema oluşturma.
  • Oynayacak liste içinde rastgele, sıra ile ve sekmeler arasında rastgele çalma özelliği.
  • Albüm listesi oluşturma ve hızlı şarkı arama.
  • Desteklediği formatlar: MP1, MP2, MP3, MP4, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CDDA, WMA.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pascal (programlama dili)</span> yüksek seviyeli programlama dili

Pascal bilgisayar programlama dili pek çok öğrenciye bilgisayar programlamayı öğreten ve çeşitli versiyonları bugün hâlâ yaygın olarak kullanılmaya devam eden en önemli programlama dillerinden biridir. İlk Macintosh işletim sisteminin çoğu ve TeX Pascal ile yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ogg</span>

Ogg ya da bir diğer yazılışıyla OGG, Xiph.org Vakfı tarafından geliştirilen açık ve özgür bir çokluortam dosya biçimidir. Yazılım patentlerinin tehdidi altında olmayan bu dosya biçimi, akışkan video için optimize edilmiş yüksek kalitede çokluortam gerçeklemeleri için geliştirilmiştir.

Aşağıdaki tablolar birkaç ortam oynatıcının genel ve teknik bilgileri karşılaştırılmaktadır. Bu makale beklenildiği gibi tam ya da güncel olmayabilir. Dış bağlantılar eklentileri ya da özellik eklerinin sayfalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amarok (yazılım)</span>

Amarok, KDE projesi kapsamında geliştirilen gelişmiş bir müzik çalar yazılımdır. İlk sürümü Haziran 2003'te yayınlanmıştır. KDE bünyesinde geliştirilmekle birlikte KDE'nin sürüm takviminden ayrı bir takvim izler. Amarok, kelime olarak eskimo dilinde kurt anlamına gelir. Özgür GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslıdır. Sloganı Müziğini yeniden keşfet tir.

<span class="mw-page-title-main">K3b</span>

K3b, Linux sistemler için tasarlanmış, KDE projesi kapsamında gelişitirilen özgür ve ücretsiz bir CD/DVD/Blu-ray yazma uygulaması. K3b kullanılarak; Veri CD'leri oluşturma, Ses CD'si hazırlama, kalıp dosyası yazdırma gibi temel yazdırma işlemlerinin yanı sıra Video CD/DVD'lerini ya da Ses CD'lerini bilgisayara kopyalama gibi daha pek çok işlem gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Quintessential Media Player</span>

Quintessential Player; ücretsiz, kullanıcı eklentileri ve skinleri ile büyüyen bir ortam oynatıcısıdır. Birçok türde müzik ve video dosyasını oynatma; çoklu parça etiketi (tag) düzenleme ve audio parçaları mp3, ogg vorbis, wav ve wma formatlarına çevirme gibi özelliklere sahiptir. Beta aşamasında olan son sürüm ile oynatıcıya bir ortam kitaplığı yöneticisi eklenmiş, bu değişiklikle artık Quintessential Player yerine Quintessential Media Player adını almıştır.

Ogg Media (OGM), Ogg Ortam Dosyası anlamına gelen, bir içerik biçimidir. Tobias Waldvogel tarafından geliştirildi. OGM AVI biçiminin yapamadığı birçok özelliği bulundurmakta. OGM'nin desteklediği bazı özellikler:

Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir. Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:

<span class="mw-page-title-main">FLAC</span> ses kodlama formatı

FLAC dijital sesin kayıpsız olarak sıkıştırılması için kullanılan bir ses kodlama formatıdır ve aynı zamanda referans kod çözümü uygulamasının adıdır. FLAC algoritması ile sıkıştırılmış sayısal ses orijinal boyutunun% 50-60'ına kadar indirgenebilir ve orijinal ses verilerinin özdeş bir kopyasına dek sıkıştırma yapabilir. Örneğin sıkıştırılmamış 1 dakikalık WAV dosyası boyutu yaklaşık 10 MB iken, FLAC dosyası 4,2-6,3 MB arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dosya uzantısı</span>

Dosya uzantısı, bilgisayar sistemindeki dosya ve uygulamaların hangi program veya işletim sistemiyle çalıştığını gösteren son takılar.

Matematikte matematiksel programlama, eniyileme ya da optimizasyon terimi; bir gerçel fonksiyonu minimize ya da maksimize etmek amacı ile gerçek ya da tam sayı değerlerini tanımlı bir aralıkta seçip fonksiyona yerleştirerek sistematik olarak bir problemi incelemek ya da çözmek işlemlerini ifade eder. Örneğin bu problem şöyle olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Audacity</span>

Audacity, Windows, Mac OS X, Linux gibi birçok platformda çalışabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme ve ses kaydetme yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Düzenli ifade</span> bir arama modeli oluşturan karakter dizisi

Düzenli ifadeler veya kurallı ifadeler, bilgisayar bilimlerinde ele alınan metindeki kimi katarların kısa yoldan ve esnek bir biçimde belirlenmesini sağlar. Bu katarlar belli karakterler, kelimeler veya karakter örüntüleri olabilir. Düzenli ifadeler, bir biçimsel dil kullanarak yazılır ve bir düzenli ifade işleyici tarafından yorumlanır. Bir düzenli ifade işleyicisi ya ayrıştırıcı olarak hizmet eden ya da metni inceleyip verilen tarife uygun kısımlarını belirleyen bir programdır.

GLSL, C tabanlı yüksek seviye bir programlama dilidir.OpenGL ARB tarafından,geliştiricilerin grafik işhattına assembly veya donanım-bağımlı bir dil bilmeden direkt erişim sağlaması için yaratılmıştır.

SoundCloud, İsveç'te kurulan ve Berlin'den yönetilen çevrimiçi ses dağıtım platformu ve müzik paylaşım sitesi. Kullanıcıların ses dosyalarını yükleyip tanıtmasına ve paylaşmasına, dinleyicilerin bu dosyaları web üzerinden dinlemesine olanak sağlar. 2007'de Alexander Ljung ve Eric Wahlforss tarafından kurulan SoundCloud zaman içinde dünyanın en büyük müzik akış servislerinden biri oldu. Ücretsiz ve ücretli üyelik seçenekleri bulunmakta, bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılabilmektedir. 200 milyon şarkı ve 20 milyondan fazla sanatçıdan oluşan küresel bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Audacious</span>

Audacious, düşük kaynak kullanımına odaklanan, yüksek ses kalitesini destekleyen ve geniş bir ses formatı yelpazesini destekleyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir müzik çalar yazılımıdır. Başlıca olarak POSIX uyumlu Unix benzeri işletim sistemlerinde kullanım için tasarlanmış olup, sınırlı şekilde Microsoft Windows'u da desteklemektedir. Audacious, 2011-12 yıllarında Ubuntu Studio'da varsayılan ses oynatıcı olarak kullanıldı ve Lubuntu'da Ekim 2018'e kadar varsayılan müzik oynatıcı olarak hizmet verdi. Ancak Ekim 2018'de VLC ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Android Honeycomb</span>

Android Honeycomb veya Android 3.0–3.2.6 "Honeycomb" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 8. versiyonudur. Sürümün ismi "petek" anlamındadır. İlk 3.0 versiyonu 22 Şubat 2011 yılında yayımlandı. Sürümle beraber, Motorola Xoom adlı tablet tanıtıldı. Bundan önce sunulmuş sürümler yalnızca akıllı telefonlar için uyumlu idi. Bununla, ilk kez Android işletim sistemi tabletlere yol açtı. Sürüm Linux kernel 2.6.36 bazında hazırlanmıştır. Android Honeycomb yalnızca tabletler için tasarlanmış ve sadece tabletlerde bulunan tek Android sürümüdür. Android 3.0 Honeycomb, tabletlere özel geniş ekranı ve holografik kullanıcı arayüzü ile büyük ilgi topladı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft FrontPage</span>

Microsoft FrontPage, Microsoft tarafından Microsoft Windows işletim sistemi için bir WYSIWYG HTML düzenleyicisi ve Web sitesi yönetim aracıdır. 1997-2003 yılları arasında Microsoft Office paketinin bir parçası olarak markalaştı. Microsoft FrontPage'in yerini ilk kez Aralık 2006'da Microsoft Office 2007 ile birlikte piyasaya sürülen Microsoft Expression Web ve Microsoft SharePoint Designer aldı.

Aralıksız oynatma ardışık ses parçalarının kesintisiz olarak çalınmasıdır, böylece orijinal ses kaynağındaki göreli zaman mesafeleri kayıttan yürütme sırasında iz sınırları üzerinde korunur. Bunun faydalı olabilmesi için, parça sınırlarındaki diğer eserler diğerlerinden kopuk olmamalıdır. Çabuk olmayan kayıttan çalma, Compact Discler, gramofon kayıtları (Plak) veya kasetler ile ortaktır, ancak sıkıştırılmış dijital ses kullanan diğer biçimlerle her zaman mevcut olmayabilir. Boşluksız kayıttan çalma özelliği bulunmaması, müziğin dinleyicilerine, bazı klasik müzikler, Progresif rock, konsept albümleri, elektronik müzik ve izleyici sesi ile canlı kayıtlar gibi parçaları birbirine doğru çevirmek için verdiği rahatsızlığa neden olur.

Roxio Creator, Roxio tarafından üretilen bir optik disk yazma programıdır. İlk başta Easy Media Creator adı ile piyasaya çıkan program, önceki Easy CD Creator serisinin güncellenmiş bir sürümüdür.