İçeriğe atla

FontForge

FontForge
Asıl yazar George Williams
Geliştiriciler Frank Trampe, Ben Martin, Adrien Tétar, Khaled Hosny, Jeremy Tan
İlk sürüm 1 Nisan, 2004 (2004-04-01)
Kararlı sürüm
20220308 /8 Mart 2022 (2022-03-08)
Kod deposu
Yazıldığı dil C
Tür Font editör
Lisans GNU General Public License v3 ve BSD license karışımı
Website fontforge.org 21 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür.[1] Linux, Windows [2] ve macOS [3] dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.

Özellikler

FontForge, otomatik biçim dönüştürmeyi ve diğer tekrarlanan görevleri kolaylaştırmak için iki betik dili uygular: kendi dili ve Python.[4] FontForge, GUI'sinden, komut satırından komut dosyaları çalıştırabilir ve ayrıca herhangi bir Python programına entegre edilebilmesi için özelliklerini bir Python modülü olarak sunmaktadır.[5]

FontForge, Adobe'nin OpenType özellik dosyası belirtimini destekler (sözdizimi için kendi uzantılarıyla birlikte).[6] Ayrıca Cambria Math için tanıtılan ve Office 2007, XeTeX ve LuaTeX tarafından desteklenen resmi olmayan Microsoft matematiksel dizgi uzantılarını (MATH tablosu) [7] destekler. FontForge'da en az bir ücretsiz OpenType matematiksel yazı tipi geliştirilmiştir.

FontForge, yazı tiplerini ekranda işlemek için FreeType'ı kullanır.[8] 15 Kasım 2008 sürümünden bu yana FontForge, kenarları yumuşatılmış grafikler ve karmaşık metin düzeni desteği sağlayan grafikler ve metin işleme [9] için libcairo ve libpango yazılım kütüphanelerini kullanır.

FontForge, bitmap görüntülerini otomatik olarak izlemek ve bunları bir yazı tipine aktarmak için Potrace veya AutoTrace'i kullanabilir.

FontForge kodunun bazı bölümleri, OpenType yazı tiplerini okumak ve ayrıştırmak için LuaTeX dizgi motoru tarafından kullanılır.[10]

FontForge kaynak kodu, ikili yazı tipi dosyalarının içeriğini gösteren 'showttf' ve bir WOFF dönüştürücü ve dönüştürücü de dahil olmak üzere bir dizi yardımcı program içerir.

Desteklenen biçimler

FontForge, çok çeşitli yazı tipi biçimlerini destekler.[11] Yerel Spline Yazı Tipi Veritabanı biçimi (.sfd dosya adı uzantısı) metin tabanlıdır [12] ve fark dosyaları kolayca oluşturulabildiği için tasarımcılar arasında işbirliğini kolaylaştırır. FontForge, XML tabanlı birlikte çalışabilir UFO kaynak formatını da destekler.

Yazılım, diğer birçok yazı tipi biçimini destekler ve yazı tiplerini bir biçimden diğerine dönüştürür. Desteklenen yazı tipi biçimleri şunlardır: TrueType (TTF), TrueType Collection (TTC), OpenType (OTF), PostScript Type 1, TeX Bitmap Fonts, X11 OTB bitmap (yalnızca sfnt), Glyph Bitmap Distribution Format (BDF), FON (Windows), FNT (Windows) ve Web Open Font Format (WOFF). FontForge ayrıca Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri (SVG) formatına ve Unified Font Object (UFO) formatına yazı tiplerini içe ve dışa aktarır.

FontForge ile geliştirilen yazı tipleri

Sans Guilt [13] yazı tipi örneği, Gill Sans'ın OSP tarafından yeniden yorumlanması,[14] Belçikalı bir tasarım kolektifi Royal College of Art öğrencileriyle işbirliği içinde OFL altında mevcuttur.
  • Amiri (yazı biçimi)
  • Asana-Math
  • Cantarell (yazı biçimi)
  • DejaVu yazı tipleri
  • Ücretsiz UCS Anahat Yazı Tipleri
  • Inconsolata
  • Junicode
  • Linux Libertine
  • M+ Yazı Tipleri
  • OCR-A
  • Squarish Sans
  • XITS yazı tipi projesi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ fontforge (8 Ekim 2021). "fontforge/LICENSE at master · fontforge/fontforge · GitHub". GitHub. 16 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Gurdy Leete; Mary Leete (12 Haziran 2007). Microsoft Expression Blend Bible. John Wiley & Sons. s. 295. ISBN 978-0-470-05503-8. 28 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2012.  Yazar eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ Crafting Digital Media: Audacity, Blender, Drupal, GIMP, Scribus, and other Open Source Tools. 1. Berkeley, CA: Apress. 4 Aralık 2009. s. 114. ISBN 978-1430218876.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Writing scripts to change fonts in FontForge". Fontforge.sourceforge.net. 21 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  5. ^ "Writing python scripts to change fonts in FontForge". Fontforge.sourceforge.net. 2 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  6. ^ "FontForge's implementation of Adobe's Feature File syntax". Fontforge.sourceforge.net. 4 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  7. ^ "MATH typesetting information". Fontforge.sourceforge.net. 4 Ağustos 2007. 28 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  8. ^ "Building FontForge from source". Fontforge.sourceforge.net. 5 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  9. ^ "Change log for FontForge". Fontforge.sourceforge.net. 23 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  10. ^ "LuaTeX — Taco Hoekwater, July 24, TUG 2008" (PDF). 17 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  11. ^ CJKV Information Processing. Sebastopol, CA: O'Reilly. 13 Ocak 2009. s. 447. ISBN 9780596514471.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ "Spline Font Database File Format". Fontforge.sourceforge.net. 24 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  13. ^ "OSP-foundry» Blog Archive » Sans Guilt". 21 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "OSP (Open Source Publishing) →". osp.kitchen. 18 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Fontforge ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin saklanmasını amaçlar.

Web Açık Yazı Tipi 2009 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Aslında TrueType ve OpenType'ın sıkıştırılmış ve makyajlanmış bir halidir. Sıradan bir TTF 'ye göre %40 daha az yer kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Papyrus</span> Web yazı fontu

Papyrus, grafik tasarımcı, illüstratör ve web tasarımcı Chris Costello tarafından tasarlanmış yaygın olarak kullanılan bir yazı tipi.

OpenType Font ya da kısaltılmış haliyle OTF, ölçeklenebilir bir yazıtipi biçimidir. Tek bir yazıtipi içinde 65.535 glyph barındırabilen OTF, Unicode altyapısına dayanan sistematiğiyle zengin bir dil ailesine de destek sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Candara</span> 2006da Microsoft için tasarlanan sans-serif yazı tipi

Candara Gary Munch tarafından 2006'da Microsoft için tasarlanan sans-serif yazı tipi. ClearType font koleksiyonunun bir parçasıdır. Microsoft Windows Vista ile birlikte yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Önizleme (macOS)</span>

Önizleme MacOS işletim sisteminin resim görüntüleyici ve PDF görüntüleyicisidir; Kullanıcıların dijital görüntüleri ve Taşınabilir Belge Formatı (PDF) dosyalarını görüntülemesine ve yazdırmasına olanak tanır. MacOS'un kendisi gibi, NeXT'den gelen NextStep işletim sisteminde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Math Type</span>

MathType, Design Science firması tarafından oluşturulan, masaüstü ve web uygulamalarına eklenmek üzere matematiksel gösterimler oluşturmaya izin veren bir yazılım uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco (yazı tipi)</span>

San Francisco, Apple Inc. tarafından geliştirilen bir neo-grotesk sans-serif yazı tipidir. İlk olarak 18 Kasım 2014'te geliştiricilere yayınlandı. Apple tarafından tasarlanmış olan ilk yazı karakteridir. Neredeyse 20 yıl içerisinde tasarlanmıştır ve Helvetica ve DIN yazı tiplerinden esinlenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yazı dökümhanesi</span>

Yazı dökümhanesi, yazı tiplerini tasarlayan veya dağıtan bir şirkettir. Masaüstü yayıncılıktan önce, yazı dökümhaneleri, tipo baskılarda kullanılmak üzere tasarlanmış Linotype ve Monotype makineleri gibi çizgi döküm makineleri için metal ve ahşap yazı karakterleri ve matrisler üretip sattı. Günümüzün dijital yazı dökümhaneleri, kendi bağımsız dökümhanelerini işleten serbest çalışanlar veya başka bir dökümhane tarafından istihdam edilen yazı tip tasarımcıları tarafından yaratılan yazı tiplerini biriktirir ve dağıtır. Yazı tipi dökümhaneleri ayrıca özel yazı tipi tasarım hizmetleri sağlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus (yazı tipi)</span> Yazı tipi

Bauhaus yazı tipi tasarımı, Herbert Bayer'in 1925 deneysel Universal yazı tipine ve genel olarak Bauhaus estetiğine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FreeCAD</span>

FreeCAD, özgür ve açık kaynaklı genel amaçlı parametrik 3B bilgisayar destekli tasarım (CAD) modelleyici ve sonlu elemanlar yöntemi (FEM) destekli bir yapı bilgi modelleme (BIM) yazılımıdır. FreeCAD, makine mühendisliği ürün tasarımı için tasarlanmıştır; ancak aynı zamanda mimari veya elektrik mühendisliği gibi mühendislik çevresinde daha geniş bir kullanım yelpazesini kapsar. Yazılımın özgür doğası nedeniyle kullanıcılar yazılımın işlevselliği Python programlama dili kullanarak gönüllüler ve kullanıcılar tarafından genişletilebilir.

Bu, macOS bileşenlerinin bir listesidir. Bunlar mevcut Mac işletim sisteminde bulunan özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">EyeOS</span>

eyeOS, kullanıcılar arasında işbirliği ve iletişimi sağlamayı amaçlayan bulut bilişim konseptini izleyen bir web masaüstüdür. Esas olarak PHP, XML ve JavaScript ile yazılmıştır. Web tabanlı bir masaüstü arayüzüne sahip özel bir bulut uygulama platformudur. Benzersiz kullanıcı arabirimi nedeniyle yaygın olarak bulut masaüstü olarak adlandırılan eyeOS, dosya yönetimi, kişisel yönetim bilgi araçları, işbirliği araçları ve müşterinin uygulamalarının entegrasyonu ile buluttan bütün bir masaüstü sunar.

<span class="mw-page-title-main">Awesome (pencere yöneticisi)</span> X Pencere Sistemi için pencere yöneticisi

AwesomeWM, C ve Lua programlama dillerinde geliştirilmiş X Pencere Sistemi için tasarlanmış dinamik bir pencere yöneticisidir. Lua, pencere yöneticisini yapılandırmak ve genişletmek için de kullanılır. Gelişimi bir dwm çatalı olarak başladı. Son derece küçük ve hızlı olmayı, ancak kapsamlı bir şekilde özelleştirilebilir olmayı hedefliyor. Kullanıcının klavyeyi kullanarak pencereleri yönetmesini mümkün kılar.

Translate Toolkit, bir yerelleştirme ve çeviri araç setidir. Yerelleştirme dosya biçimleri ve yerelleştirme gerektirebilecek dosyalarla çalışmak için bir dizi araç sağlar. Araç seti ayrıca, üzerinde diğer yerelleştirme araçlarının geliştirilebileceği bir API sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Liberation yazı tipi ailesi</span>

Liberation, dört TrueType yazı tipi ailesinin toplu adıdır: Liberation Sans, Liberation Sans Narrow, Liberation Serif ve Liberation Mono. Bu yazı tipleri, Liberation'ın ücretsiz bir ikame olarak tasarlandığı Microsoft Windows işletim sistemi ve Microsoft Office yazılım paketindeki en popüler yazı tipleriyle metrik olarak uyumludur. Yazı tipleri LibreOffice'de varsayılandır.

dwm

dwm, xmonad ve awesome dahil olmak üzere diğer birçok X pencere yöneticisinin gelişimini etkileyen Suckless tarafından X Pencere Sistemi için geliştirilmiş minimalist bir dinamik pencere yöneticisidir. Harici olarak wmii'ye benzer, ancak dahili olarak çok daha basittir. dwm, basitliğe ek olarak performans ve güvenlik için tamamen C ile yazılmıştır ve kaynak kodunu düzenlemenin yanı sıra herhangi bir yapılandırma arayüzünden yoksundur. Projenin yönergelerinden biri, kaynak kodunun asla 2000 SLOC'yi aşmaması ve kullanıcı tarafından yapılandırılabilen seçeneklerin hepsinin tek bir başlık dosyasında yer almasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Libertine</span> Ücretsiz yazı tipi

Linux Libertine, Times New Roman gibi özel mülk yazı karakterlerine özgür ve açık alternatifler yaratmayı amaçlayan Libertine Open Fonts Project tarafından oluşturulmuş bir dijital yazı tipidir. Ücretsiz yazı tipi editörü FontForge ile geliştirilmiştir ve GNU Genel Kamu Lisansı ve SIL Open Font License altında lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vercetti Regular (yazı tipi)</span> sans-serif yazı tipi

Vercetti Regular, ayrıca Vercetti olarak da bilinen, ücretsiz bir tırnaksız yazı tipi (freeware)'dir. Ticari ve kişisel projelerde kullanılabilir. Font dosyalarını arkadaşlar ve meslektaşlarla paylaşmaya izin veren Licence Amicale lisansı altında 2022 yılında kullanıma sunulmuştur.