İçeriğe atla

Fonogram

Fonogram, bir sesi ya da ses dizimini belirten yazılı biçimdir.

Örneğin alfabetik dillerde kullanılan harfler birer fonogramdır, çoğu zaman kendi başlarına ifade ettikleri bir kavram yoktur, kavramları ifade etmek için çıkarılan ses birimlerini belirlerler ve genelde başka fonogramlarla beraber anlamlı bir bütün oluştururlar. İdeogram terimi bunun zıddıdır.

Ayrıca bakınız

  • fonem

İlgili Araştırma Makaleleri

Alfabe veya abece, her biri dildeki bir sese karşılık gelen harfler dizisidir. "Abece" kelimesi, Türkçedeki ilk üç harfin okunuşundan oluşur. Benzer biçimde Fransızca kökenli “Alphabet” kelimesinden Türkçeye geçen "alfabe" sözcüğü, eski Yunancadaki ilk iki harf olan "alfa" ile "beta"nın okunuşundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hertz</span> SI birim sisteminde frekans birimi

Hertz, SI birim sisteminde frekans (sıklık) birimidir. İsmini elektromanyetik dalgaların var olduğunu ilk kanıtlayan kişi olan Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz'den alır. Hertz'in yaygın kullanım alanlarından bazıları genelde sesle alakalı uygulamalarda kullanılan sinüs dalgaları ve müzik notalarını göstermektir. Hertz bazen de foton enerji eşitliği ile enerjiyi temsil etmek amacıyla da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kiril alfabesi</span> Slav dillerinin kullanımında rol oynayan bir alfabe

Kiril alfabesi, Avrasya'da çeşitli dillerin yazımı için kullanılan alfabedir. Çeşitli Slav, Kafkas, Moğol, Ural, ve İranî dillerinin resmî alfabesidir. En eski Slav kitaplarının yazıldığı iki alfabeden biri olan Kiril yazısı, Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 9. yüzyılın ilk çeyreğinde oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yazı sistemi</span> kağıda veya başka bir ortama kaydedilmiş görsel dillerin sistemi, dilde ifade edilebilecek ögeleri temsil etmek için kullanılır

Yazı sistemi, bir dildeki unsurları ve tarif edilebilir durumları temsil etmek için kullanılan bir çeşit semboller sistemidir.

Zz, Türk alfabesinde 29. ve son harftir. Türkçede genel olarak okunuşu "ze" şeklinde iken pek çok Latin dilinde Yunan alfabesinin zeta harfiden türetilen telaffuz şekliyle ifade edilmektedir. Örneğin İngilizcede zed, Fransızcada zède, İspanyolca ve İtalyancada zeta şeklinde ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Harf</span> alfabetik bir yazı sisteminde grafem

Harf, yazı yazmak için kullanılan semboldür. Harfler, Seslerin yazı sistemlerindeki karşılığıdır. Harflerin hepsi birleşerek alfabeyi oluştururlar. Yazı harfler dışında rakam, noktalama işaretleri ya da başka semboller içerebilir ama harfler yazının en temel öğesidir.

MÜ-YAP, Türkiye'de fonogram yapımcılarının bir araya gelerek oluşturduğu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu' nun 42. maddesi gereğince kurulmuş olan bir meslek birliğidir.

MÜYAP Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği Türkiye Müzik Endüstrisi Ödülleri, 18 Nisan 2003'ten günümüze her yıl Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) tarafından verilen müzik ödülleri. Ödüller albüm satışlarına göre verilmektedir.

1080i, yüksek çözünürlüklü video modudur. Bu gösterimdeki 1080 sayısı her bir dikey çizgide yer alan piksel sayısını, i harfi ise interlaced özelliğini ifade eder. Geçmeli tarama, ilerlemeli (progressive) taramanın karşıtıdır. 1080i, yüksek çözünürlüklü HD TV video modlarından biridir. Bu mod, genellikle geniş ekran 16:9 ekran büyüklükteki televizyonlarda kullanılmaktadır.

Uluslararası Fonografik Endüstrisi Federasyonu (İngilizce: International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)) dünya genelinde müzik kayıt sanayisini temsil eden bir kuruluştur. Sekreterliği Londra'dadır. 75 ülkede küçük-büyük 1,450 müzik şirketini temsil etmektedir. Türkiye'de MÜ-YAP'ın da üye olduğu Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu'nun en büyük politikalarından biri müzikte var olan korsan satışı engellemektir. Brüksel, Hong Kong, Atina ve Moskova gibi şehirlerde resmi sekreterlikleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Ses mühendisliği</span>

Bir ses mühendisi sesin kaydı, düzenlemesi, karıştırması ve yeniden üretimi ile ilgilenir. Birçok ses mühendisi film, radyo, televizyon, müzik, elektronik ürünler ve bilgisayar oyunlarına ses üretmek için teknolojileri yaratıcı şekilde kullanırlar. Alternatif olarak, ses mühendisi terimi akustik mühendisliği alanı içinde çalışan yeni ses teknolojileri geliştiren bir bilim insanını veya mühendisi ifade edebilir.

Bundesverband Musikindustrie, kısaca BVMI, Almanya'daki müzik endüstrisinin temsilcisi. Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu'nun bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ultratop</span>

Ultratop, Belçika'nın resmî müzik listelerini oluşturup yayınlayan bir kuruluştur. Oluşturulan liste de aynı adı kullanmaktadır. Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu'na bağlı Belgian Entertainment Association tarafından hazırlanmaktadır.

Track Top-40, Danimarka'nın resmî müzik listesidir. Her perşembe gecesi hitlisten.nu adlı sitede yayınlanır. Nielsen Music Control tarafından verileri toplanır ve IFPI tarafından derlenir.

Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas (AMPROFON), Meksika'daki çok uluslu ve ulusal müzik yapım şirketlerini bütünleştiren, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. 3 Nisan 1963'te kurulan AMPROFON, Meksika'da pazarın %70'inden fazlasını temsil eden fonogram şirketlerinin ticaret birliğidir. AMPROFON ayrıca Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu'nun (IFPI) bir üyesidir.

Associação Fonográfica Portuguesa (AFP), Portekiz'in müzik endüstrisi birliği. 1989 yılında kuruldu. Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu'nun (IFPI) Portekiz grubudur.

Macaristan, Finlandiya'nın Helsinki şehrinde gerçekleştirilen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Macaristan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Magyar Televízió (MTV) tarafından Fonogram 2007 adlı Ulusal Final yöntemiyle belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Logogram</span> yazı dilinde bir kelime veya ifadeyi temsil eden yazılı karakter

Logogram, yazı dilinde bir kelime veya ifadeyi temsil eden yazılı karakterdir. Alfabe ve hece yazısı olan fonogramların aksine herhangi bir sesi veya heceyi değil doğrudan bir ifadeyi anlatırlar. En bilinen logogramlar Çince karakterler ve Japon kanjileri olup bazı Mısır hiyeroglifleri ile Çivi yazısındaki bazı sesletimler de logogramdırlar.

Uluslararası Yunanistan Fonogram Endüstirisi Birliği veya sadece IFPI Greece, Uluslararası Fonografik Endüstrisi Federasyonu'nun (IFPI) Yunanistan ayağıdır ve Yunanistan için resmî liste hazırlayan ve kayıt satış sertifikası dağıtan kuruluşudur.