İçeriğe atla

Folkeskole

Folkeskole, Danimarka'daki devlete bağlı olan ilköğretim ve ortaokul sistemidir.[1] Bir yıl hazırlık sınıfı ile birlikte toplam olarak eğitim süresi on yıldır. Danimarka'da 6-7 yaş ile 16 yaş arası herkes için eğitim zorunludur.

Genel standartlara bağlı kalındığı sürece eğitim alma şekli kişilerin tercihine kalmıştır, kişi isterse devlet okullarında, isterse özel okullarda ya da evde bireysel olarak eğitim alabilir. Zorunlu olan okul değil, eğitimdir.

Folkeskole 1814'te kurulmuştur. Bu tarihlerde çocukların 7 yıl eğitim alma hakkı vardır. Müfredatında din, yazma ve aritmetik dersleri olduğu sanılıyor. Eğitim sisteminde 5 önemli değişiklik 1903, 1937, 1958, 1975 ve 1993 yıllarında yapılmıştır. İlköğretim düzeyinde verilen eğitim-öğretimin amaçları arasında öğrencilerin bilgi ve beceri kazanmaları, ortaokul eğitimine hazırlanmaları, özgürlük ve demokrasi içeren bir toplumda öğrencileri siyasal katılım, ortak sorumluluklar, haklar ve yükümlülükler konusunda bilinçlendirilmeleri sayılabilir.

İlköğretim okulları yasası, okul ve aile arasındaki işbirliği temeline dayanmaktadır.

Folkeskole ayrıca öz güven gelişimine yardımcı olabilecek fırsatlar yaratmayı hedefler. Böylece öğrendiklerini uygulamaya geçmede gönüllü olabilirler.

Danimarka okul sisteminin amacı toplumunun mutluluğu ve refahını artırmak ekonomiyi, uluslararası sosyal ve kültürel gelişmeyi ve birleşmeyi desteklemek, modern uygarlık içerisinde ulusunu daha yaratıcı ve fark edilebilir kılmaktır.

Grundtvig

Grundtvig'e ait bir resim

Danimarkalı filozof, din bilgini, öğretmen, tarihçi ve şair olan Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872), halk okullarının babası olarak bilinir. Halk eğitimi, yaşam boyu öğrenme Danimarka geleneği ile çok yakından bağlantılıdır. Temel olarak, sadece bir meslek veya kariyer amacıyla değil, manevi tatmin içinde bireylerin yaşam boyu eğitime katılmaları gerektiği düşüncesini savunmuştur. Grundtvig, yaygın eğitimde İskandinav geleneğinin kurucusu olarak bilinir. Grundtvig'in bu konu hakkında Danimarka Kültürüne silinmez bir iz bıraktığı üzerine hiçbir şüphe yoktur.

Tabii ki bazıları eğer Grundtvig yaşamamış olsaydı tarihin akışı yine aynı olurdu diye düşünebilir. Ama Danimarka için bunu kimse söyleyemez. Eğer Grundtvig yaşamamış olsaydı Danimarka'da kültürel çevre, kilise hayatı, eğitim sistemi, siyasal kültür, atmosfer ve zihniyet kesinlikle şimdikinden daha az neşeli ve daha az eğlenceli olurdu.

Grundtvig yaptığı çalışmalarla ve ileri sürdüğü görüşlerle Danimarka'da eğitim hayatından kültürel çevreye, kilise yaşamından siyasete ve birçok alana önemli katkılarda bulunmuştur.

Okulların kilise ile ilişkisi

Hristiyanlık dersinin esas bilgi alanı Danimarka Milli Kilisesi'nin Protestan Lutherian Hristiyanlığıdır. Buna ek olarak, eski zamanlarda eğitim yabancı dinler ve hayat felsefeleri derslerini de kapsardı. Eğer istenirse, çocuğun velayetine sahip kişi okulun başöğretmenine (okul müdürü),çocuğun dini eğitiminin sorumluluğunu kişisel olarak üstlendiğine dair yazılı bir belge sunarsa, çocuk Hristiyanlık dersinden muaf tutulur.Muafiyet normalde sadece çocuk okula ilk başladığı yılda etkilidir. Eğer çocuk 15 yaşına ulaşırsa muafiyet, çocuğun kendi rızasına bırakılır.

Okul ve devlet arasındaki ilişki

  • Okul ve devlet arasındaki ilişki eğitimin her safhasında görülür. Devlet daima eğitimle iç içedir ve çoğunlukla eğitimi yönlendir. Müfredat ve ders seçimleri daima devletin onayına sunulur.
  • Devlet onay vermezse ya da ders ve müfredatta bir eksik görürse, seçilen ders kaldırılır.
  • Okul ve devlet daima iş birliği içerisindedir.

Okul ve aile arasındaki ilişki

  • Danimarka'daki devlet okullarında okul ve aile sıkı bir ilişki içerisindedir. Aileler çocuğunun gelişimin her aşamasını yakından takip eder.
  • Danimarka da iki ebeveyn de meslek sahibidir. Bu yüzden çocukların sorumluluğunu daha çok okul ve öğretmen alır.
  • Ayrıca Danimarkalı aileler okul organizasyon ve yönetimde yer alırlar. Bu sayede çocuklarının gelişimini ve sınıf içinde neler olduğunu yakından takip etme fırsatını yakalarlar.
  • Öğrencilerin neleri öğrenmeleri gerektiği okul ve ailenin sorumluluğudur.
  • Okulda sınıf ve ailelerin kendi çocukları hakkında konuşma fırsatı buldukları toplantılar düzenlenir.
  • Okul ve aileler arasındaki ilişki öğrencinin yararınadır.
  • Danimarkalı ailelerin okul hayatı içerisinde bulunmalarında oldukça fazla fırsatları vardır.

Danimarka sınıfları ve sınıf öğretmenliği sistemi

Sınıf grubu, Danimarka Folkeskole'nin başlıca ünitesidir. Genellikle bu sınıf grubunun kendi odası vardır: Ev Odası. Her okulun başında yeni 1.sınıflar kurulur. Her sınıf grubu en fazla 28 yeni başlayan öğrencide oluşur (6-7 yaşlarında ortalama yaklaşık 22 kişi). Bir sınıf öğretmenine bir sınıf verilir ve sınıf öğretmeninin bütün 9 yıl boyunca aynı sınıf grubunu alma imkânı vardır. Sınıf öğretmenin görevi birçok açıdan kapsamlıdır ve şunları içerir:

  • Konu öğretimi
  • Sosyal ve kişisel eğitim
  • Çevre bilinci

Sınıf öğretmenlerinin %95'i sınıf grupları için anadil (Danca) öğretmenleridir.Buna ek olarak sınıf gruplarına çoğu kez bir ya da iki başka ders daha öğretirler.Sınıf öğretmenlerinin ayrıca, sınıf grubuna ayrılan, okul takımı koordinatörü olması da beklenir. Sınıf öğretmenin genel olarak görevleri:

  • Rehberlik ve Danışmanlık
  • Ailelerle işbirliği sağlamak ve Dayanışma
  • Pastoral Bakım (Öğrenciyi motivasyon, cesaretlendirme, sorunlarını dinleme gibi ruhsal açıdan desteklemek)
  • Boş zaman kulüpleri, okul psikologları, özel eğitim dersleri, öğrencilere gerektiğinde bireysel veya grup desteği sağlamak.

Şüphesiz ki sınıf öğretmeni sadece bütün bu görevleri yerine getirmekle sorumlu tek kişi değildir. Sınıf öğretmeninin temel görevi, sınıf için en uygun öğrenme ortamını sağlamaktır.

Başvuru Koşulları

Danimarka'daki her çocuk bir devlet okulunda ücretsiz eğitim hakkına sahiptir. Herhangi bir giriş koşulları yoktur. Danimarka'daki devlet okullarında tüm çocuklar için eğitim sağlanır. Danimarka'da, 10 yıllık zorunlu okul eğitimi vardır. Çocuklar, altı yaşına ulaştıklarında ağustos ayında okula başlarlar. İlk yıl ana sınıfı ve ardından 10. sınıf isteğe bağlı tamamlandığı dokuzuncu sınıf gelir.Çocuk doğal olarak yaşanılan ilçedeki bir okula bağlıdır. Çocuk okul çağına geldiğinde kayıt bilgilendirilmesi ve okulu ziyaret etmek için okuldan bir mektup alınır. Bu okul veli ile temas yapmak zorunda, bu durumda farklı bir devlet okulu veya özel okul (Friskole ya da Fri Grundskole) seçilebilir.

Danimarka'da Yönetim Modeli

Ulus/Devlet düzeyinde

  • Üyeler: Parlamento, hükûmet ve Milli Eğitim Bakanlığı
  • Sorumluluk: Hedefleri belirlemek
  • Yerel / Belediye düzeyinde
  • Üyeler: Yerel belediyeler
  • Sorumluluk: Devlet okulları ile sorumlu, hedefleri belirlemek

Okul düzeyi

  • Üyeler: Okul müdürleri
  • Sorumluluk: Okul kurallarını belirlemek

Öğretmen Düzeyi

  • Üyeler: Öğretmenler
  • Sorumluluk: Okul ders planın yapmak ve aile ile iletişimde olmak

Öğrenci Düzeyi

  • Üyeler: Öğrenci ve aileler
  • Sorumluluk: Eğitim almak, Farklı alanlarda okulla iletişime geçmek

Genel Hedefleri

Okul veliler ile işbirliği içerisindedir. Böylece bilgi, beceri, yöntem ve yollarla kendilerini ifade etmeye çalışan daha bireysel kazanımları olan öğrencilere çok yönlü kişisel gelişimlerinde katkıda bulunur.

Okul yargılarını bağımsız oluşturan ve kişisel harekete geçmek için kendi olanaklarıyla bir arka plana olan güveni kazandırır. Böylece öğrencinin bilinci, hayal gücü ve öğrenme dürtüsü deneyimi gelişir. Endüstri ve emilmesi için bu fırsatları yaratmak amacıyla çaba sarf edilir. Okullar Danimarka kültürü ile öğrencileri tanımak, diğer kültürleri tanımak ve insanın doğa ile etkileşimi anlayışlara katkı sağlar. Okul özgürlük ve demokrasiye dayalı bir toplumda aktif katılım, ortak sorumluluk, hak ve görevler için öğrencileri hazırlar. Bu nedenle öğretimi okul ve günlük yaşam, entelektüel özgürlük, eşitlik ve demokrasi üzerine inşa etmeliyiz.

Danimarka'da Özel Okullar

Danimarka özel okul geleneğine sahip bir ülkedir ve bu geleneğin öncüleri N.F.S. Grundtvig ve Christen Kold' dur. Danimarka'daki öğrenciler en az 9 yıllık bir eğitim almaktadırlar ve ilkokul seviyesindeki çocukların %13'ü özel okullarda eğitim almaktadırlar. 2006 yılında 91.000 öğrenci 491 özel okulda eğitim alırken yaklaşık 1600 kadar olan devlet okuluna giden öğrencilerin sayısı 690,000'dir.

Özel okul çeşitleri:

  • 1 - Kırsal bölgelerdeki küçük bağımsız okullar
  • 2 - Kentsel bölgelerdeki büyük bağımsız okullar
  • 3 - Dinsel veya cemaat okulları
  • 4 - Aşamalı ücretsiz okullar
  • 5 - Özel eğitim amacı olan okullar, Rudolf Steiner Okulu gibi.
  • 6 - Alman azınlık okulları
  • 7 - Göçmen okulları

Özel okullarda gösterilen önemli dersler aritmetik, matematik, Danca ve İngilizcedir. Özel okulların kamu hibe sistemleri vardır ve öğrenci başına yıllık gider ücreti yaklaşık 41,000 Danimarka kronu olup, aileler tarafından ödenen hibe fiyatı ise 9000 Danimarka kronudur.

Din, politik ve etnik durumlara bakmaksızın devlet özel okullara finansal yardımda bulunur. Bazı özel okullar çok eski, bazıları oldukça yeni, bazı yeni, okullarda yapılmaya devam ediyor. Özel okullar devlet okullarından daha küçüktür.

Yasa

Danimarka parlamentosundaki bütün partiler özel okulları finansal olarak desteklemek istemektedir. Ve devlet okulları, özel okulların uzmanlık alanlarından yararlanıyor.

Devlet Okulları

Devlet okulları zorunlu olarak ilkokul ve ortaokulu içerir. Öğrencilerin yaklaşık % 85 devlet okuluna gider. %1 in den daha azı evde özel eğitim alır. 7 yaşından önce eğitim zorunlu değil. 1-9 kadar olan zorunlu eğitimin yanı sıra okul öncesi eğitimi de içerir. Çocukların %99 dan daha fazlası okul öncesi eğitime katılır. Sınıf ortalaması 19 öğrencidir. Okul 8 başlar ve ilkokul için 13:00 da biter, ortaokul için ise 14:00 ya da 15:00 biter. Folkeskole yasasına göre o öğrencilere değişik konularda uzmanlık tanımak zorundadır ve ayrıca bir sonraki eğitim için hazırlamalı ve demokratik bir toplumun vatandaşları olarak yetişmeli. Öğretmen öğrencinin ilgilerine ve ihtiyaçlarına göre organize edilmeli. Aynı zamanda öğrencinin grup çalışma yeteneklerini geliştirmeli. öğrenciler belirli aralıklarla değerlendirilmeli ve öğretmenler önceden hazırladıkları ders planlarını yazmalı. Sınavlar zorunlu. Öğrenciler haftalık proje yapmalı.

Ders türleri

Danimarka okullarında dersler iki kategoriye ayrılır. Bunlardan biri zorunlu derslerdir. Bu dersler tüm okul dönemini kapsar. İsteğe bağlı olan dersler ise 8-10 yıllarında verilir.

Zorunlu dersler

Zorunlu dersler okul sisteminin 9 yıllık sürecini kapsar. Bu zorunlu derslere tüm öğrenciler katılır. bu dersler:

  • Din dersleri: Geçmiş süreçler, formlar, diğer dinler-inançlar ve diğer felsefeci-düşünürlerin hayatını kapsar.
  • Beden eğitimi ve spor dersleri
  • İlk 10 yıl Matematik dersi
  • 1. ve 8. yıllar arasında Resim- sanat dersleri
  • 2. ve 7. yıllar arasında Müzik
  • 4. ve 10. yıllar arasında İngilizce ve tarih dersleri
  • 6. ve 10. yıllar arasında Dikiş-nakış, ağaç-metal işleme, yemek yapma
  • 7. Yıla kadar Fen bilimleri
  • 7. ve 10. yıllar arasında Sosyal alan dersleri: coğrafya, tarih
  • Trafik kuralları, sağlık, cinsel eğitim, aile planlaması, dersleri zorunlu derslere dahildir.

Seçmeli Dersler

  • 7. ve 9. Yıllar arasında ikinci yabancı dil olarak Almanca veya Fransızca seçilebilir.
  • 8. ve 10. Yıllar arasında: Dünya gelişim teknolojisi, medya, sanat, fotoğrafçılık, film, drama, müzik, el işleri, ağaç ve orman işleri, marangozluk, ev ekonomisi, motor dersleri verilir.
  • 10. Sınıfta Latince dersi alınabilir.

Folkeskole'deki Değerlendirme Düzeni

Folkeskole'de iki çeşit değerlendirme yöntemi vardır. Bunlar:

  • sürekli değerlendirme
  • sınava dayalı değerlendirme

Sürekli değerlendirme

Bu değerlendirme yöntemi öğrenciye öğretim planlamasının ileriki safhalarında rehberlik eden bir yöntemdir. Folkeskole her öğrencinin kendi kapasitelerine göre gelişimlerini desteklemekle yükümlüdür. Bu okulların çalışma yöntemleri öğrencinin olgunluk düzeyini ve öz güven duygusunu önemsemekte ve merkezi yapmaktadır. Bu durumda, düzenli olarak yılda en az iki öğrencinin kişisel ve sosyal gelişiminin yanı sıra onun salt akademik düzeyi hakkında da bilgiler verir.

Notlar öğrencinin başarısına göre 7 puan üzerinden verilmektedir.

  • 12 - mükemmel bir performans için
  • 10 - çok iyi bir performans için
  • 07 - iyi bir performans için
  • 04 - adil bir performans için
  • 02 - yeterli bir performans için
  • 00 - yetersiz bir performans için
  • -3 - kabul edilemez bir performans için
NotlarAçıklamaEski Dan sistemiAKTSTürkiye karşılığı
12Tüm konu alanları üzerinde yüksek yetkinlik: hiç ya da birkaç küçük zayıf nokta var13-11A5
10Konunun birçok alanında yüksek yetkinlik: sadece birkaç zayıf nokta var10B4
07Konunun birçok alanında iyi yetkinlik: bazı zayıf noktalar var9-8C3
04Konunun birçok alanında orta düzey yetkinlik: birkaç önemli zayıf nokta var7D3
02Kabuledilebilir en düşük yeterlilik düzeyi6E2
00En düşük yeterlilik seviyesine denk gelmiyor5-3Fx1
-3Tüm konu alanlarında kabul edilemez performans00F0
Danimarka halk okullarında kullanılan not sisteminin Amerikan ve Türk not sistemine çevrilmiş hali

Sınava dayalı değerlendirme

Sınavlar iki düzeyde yapılır.

10. ve 11. düzeyden sonra mezuniyet sınavı düzenlenmektedir. Yazılı sınav soruları orta düzeyde düzenlenmektedir. Sınavlar zorunlu değildir. Öğrenciler sınava girip girmeme konusunda özgürdürler ve istedikleri kararı verebilirler. Aynı zamanda, genel olarak % 90-95 oranında öğrenci 10. düzeyden sonra bu sınava katılır, %85-90 oranındaki öğrenci ise 11. düzeyden sonra bu sınavlara katılmaktadırlar.

Kaynakça

  1. ^ Thomas, Alastair H. (2016). Historical dictionary of Denmark (3. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1442264649. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">İlköğretim</span>

İlköğretim, eğitimin ilk aşamasıdır. Okul öncesi eğitimin ardından gerçekleştirilir.

Dârü'l-Muallimât; 1870 yılında Osmanlı Devleti’nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Lisesi</span> İstanbulda lise

Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu, İstanbul'un Karaköy semtinde bulunan 1882 yılında kurulmuş bir özel yabancı lisedir. İdari kadrosunun ve öğretmenlerinin çoğunluğu Avusturyalılardan oluşan okulda ders öğretim dili Almancadır, ancak Türkiye Coğrafyası, Türk Tarihi, Türk Kültürü ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri Türkçe olarak verilir. Ayrıca 5 yıl zorunlu İngilizce ve 4 yıl süreli seçmeli Fransızca eğitimi verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Özel İtalyan Lisesi</span> İstanbulda lise

Özel İtalyan Lisesi, İstanbul'da yabancı özel okul statüsünde yer alan bir lisedir. İtalyan Hükûmeti tarafından devlet okulu sayılan ve İtalya tarafından maddi olarak desteklenen lisedeki İtalyan öğretmenler de İtalya Hükûmeti tarafından atanmaktadır. Lise, Türk öğrencilerini liseye geçiş sınavı başarılarına göre alır.

Yabancı dil, Türkiye’de ilköğretim, lise ve üniversitede Türkçe dışında öğretilen dillere verilen genel isimdir.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Almanya'da eğitim konusunda genel olarak yetkili kurum eyalet yönetimleridir, Federal hükümetin eğitim konusunda küçük sorumluluğu vardır. İsteğe bağlı olmak üzere anaokulu eğitimi üç ve altı yaş arasındaki tüm çocuklar için sağlanmaktadır, sonrasında ise on iki yıl sürecek zorunlu eğitim hayatı başlayacaktır. Almanya'da öğrenciler birden altıya kadar olan bir sistemle notlandırırlar; bir en yüksek, altı ise en düşük veya geçersiz not konumundadır. Bir çocuğun okula devamını engelleyecek şekilde hasta veya engelli olmasının dışına Alman eyaletlerinin hiçbirinde evden eğitime izin verilmemektedir. Almanya'da kısa bir süreliğine yaşayacak olan yabancı ailelerin çocukların ev ortamında kendi dillerinde eğitime tutulmak suretiyle zorunlu eğitimden muaf tutulabileceklerine dair istisna kararlar da vardır. İlköğretim genel olarak dört yıl sürmektedir ve devlet okulları bu aşamada yer almazlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de öğretmenlik</span>

"1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 43. Maddesine göre, öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir."

<span class="mw-page-title-main">İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi</span> işitme engelli çocuklar için eğitim merkezi

İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İÇEM) Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi'ndedir. İÇEM'de işitme engelli çocuklar vardır. İÇEM'de çocuklar cihaz takarak duyabilirler, konuşabilirler. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'in müdürü Prof. Dr. Ümit GİRGİN'dir. Prof. Dr. Ümit Girgin, 33 yıldır işitme engelli çocuklarla çalışmaktadır.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ve 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında uygulamadan kaldırdığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır.

Estonya'daki örgün eğitimin tarihi manastır ve katedral okullarının kurulduğu 13. ve 14. yüzyıllara dayanır. İlk Estonca okuma kitabı 1575'te yayımlanmıştır. Estonya'nın en eski üniversitesi İsveç Kralı II. Gustaf Adolf tarafından 1632 yılında kurulmuş olan Tartu Üniversitesi'dir.

İsviçre'de eğitim sistemi İsviçre Federal Anayasasına göre kantonlara devredilmiştir ve bu yüzden büyük bir çeşitlilik gösterir. Federal devlet (konfederasyon) sadece belli temel kuralları koyar ve ihtiyaçları karşılar. Örneğin ilkokul, ortaokul ve iki yıl anaokulu zorunludur ve ücretsizdir. Genel olarak üniversite ve yüksek meslek okullarına kadar olan eğitim zorunlu ve ücretsizdir. Ayrıca konfederasyon bazı üniversiteleri finanse eder. Toplam eğitim sisteminin yüzde 90'ı kantonlar ve belediyeler tarafından finansa edilir.

Sınav Eğitim Kurumları, 1992 yılında bir aile şirketi olarak 50 metrekarelik bir mekan, 5 çalışan ve kısıtlı sermayeyle kuruldu. Günümüzde toplam 500 bin metrekareden fazla kapalı alanda, 10 bin üzeri çalışanla eğitim hizmeti vermektedir. 2019'da Türkiye Marka Ödüllerinde “Yılın Eğitim Markası” ödülünü aldı.

Fırsat eşitliği, kişilerin hayata eş imkanlarla başlaması ve mevcut fırsatlara herkesin eşit derecede sahip olması gerektiğini belirten, Amerikan ve Fransız devrimlerinin de temel yapısı olan eşitlik türü.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Özel eğitim, öğrencilerin bireysel farklılıklarına; akademik, sosyal, günlük yaşam ve benzeri yetersizliklerine hitap eden geliştirilmiş ve bireyselleştirilmiş eğitim anlayışıdır. Özel eğitim, öğrenme güçlüğü, gelişimsel yetersizlikler, iletişim bozuklukları, duygusal ve davranışsal bozukluklar, fiziksel engelli ve diğer yetersizlik sınıfında olan veya yetersizliği olmayıp özel yeteneği yani yüksek yeterliliği olan öğrencilere uygun eğitim sağlamayı amaçlar. Yetersiz veya yüksek yeterliliğe sahip öğrencilerin farklı öğretim yaklaşımları, teknoloji kullanımı, özel olarak uyarlanmış bir öğretim sınıfı, ek ders, BİLSEM, destek eğitim odası veya ayrı bir özel eğitim okulu vb gibi eğitim hizmetlerinden yararlanmaları sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilkokullar</span>

İlkokul, Amerika Birleşik Devletleri'nde 5-11 yaşları arasındaki ve anaokulu öncesi ile orta öğretim arasındaki çocuklar için ilköğretimin ana dağıtım noktası olan bir ilkokuldur.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her sene uygulanan ve sınavı kazanan öğrencilerin burs kazandığı bir sınav türüdür.