İçeriğe atla

Foliate (yazılım)

Foliate (yazılım)
İlk yayınlanma26 Mayıs 2019 (5 yıl önce) (2019-05-26)
Güncel sürüm2.6.4 / 13 Ocak 2022 (2 yıl önce) (2022-01-13)
Programlama diliJavaScript
İşletim sistemiLinux
Erişilebilirlik12 dil[1]
Diller listesi
Chinese, Czech, Dutch, French, German, Indonesian, Italian, Portuguese, Putonghua, Russian, Spanish, Swedish
Resmî sitesijohnfactotum.github.io/foliate/ Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Foliate, masaüstü Linux sistemleri için hazırlanmış ücretsiz bir e-kitap okuma uygulamasıdır.

Özellikler

Foliate, okumaya odaklanır ve özel bir kütüphane görünümüyle kitap yönetimini destekler.[2] Yeniden şekillendirilebilen metin içeren tipik e-kitap biçimlerini destekler: EPUB (birincil odak), Mobipocket, AZW (3) ve PDF desteği düşünülse de sabit yerleşimli biçimler yoktur.

Özelleştirilebilir ve tema tabanlı kullanıcı arayüzü, taşınabilir e-okuyucu donanım cihazlarından esinlenmiştir. GNOME standartlarını takip eder ve farklı ekran formatlarına otomatik olarak uyum sağlar. Dikkat dağıtmayan okuma için akıcı hale getirilmiştir ve diğer ücretsiz masaüstü uygulamalarından daha hoş ve daha gösterişli olarak tanımlanıyor. Kitaplar, ekran boyutuna bağlı olarak çift sayfa veya tek sayfa görünümü ile sayfalandırılmış bir görünümde veya özelleştirilebilir yazı tipi, boşluk/kenar boşlukları, parlaklık ve boyut/yakınlaştırma ile sürekli kaydırma görünümünde görüntülenir. Kontrol öğeleri, otomatik bir solma efektiyle gizlenirken, gizli kontrollerle temel gezinme, sayfalara veya ok tuşlarına tıklayarak/dokunarak hala mümkündür. Değiştirilebilir bir gezinme kenar çubuğuna sahiptir, bölüm işaretleyicileri olan bir ilerleme kaydırıcısı ile bir okuma süresi tahmini görüntüleyebilir ve kıstırma yakınlaştırma gibi çoklu dokunma hareketlerini destekler. Tam ekran modu ve isteğe bağlı geleneksel başlık çubuğu etkinleştirilebilir. Skeuomorfik modda, Foliate geleneksel bir kağıt kitap görünümünü taklit eder.

Foliate, Project Gutenberg'in OPDS arşivine, Standart Ebooks ve Feedbooks göz atabilir ve bu kaynaklardan telifsiz e-kitapları otomatik olarak indirebilir.[2] Diğer OPDS kaynaklarını elle eklemek de mümkündür.

Foliate, içerik dilinin otomatik olarak algılanmamasına rağmen eSpeak, eSpeakNG veya Festival kullanarak konuşma sentezini destekler. Foliate'de Google'ın metinden konuşmaya hizmetini kullanmak da mümkündür.[3] Tam metin araması (ayrıca ek açıklamalar için), kelime araması (Wikipedia ve Vikisözlük'te veya bir dictd arayüzü aracılığıyla çevrimdışı sözlüklerde) ve Google Çeviri entegrasyonu mevcuttur.

Uygulama, kitap başına bir JSON dosyası kullanarak okuma ilerlemesini, yer imlerini ve açıklamaları merkezi bir dizinde saklar. Bunlar, diğer okuma yazılımlarıyla hemen çalışmayan bir format kullanmasına rağmen, diğer cihazlarla senkronize edilebilir. Ayrıca ek açıklamalardaki yazım hatalarını kontrol edebilir ve bunları Markdown olarak dışa aktarabilir. E-kitapları bir donanım okuyucu cihazla senkronize edemez.

Teknoloji

Uygulama JavaScript yorumlayıcısı GJS, epub.js kitaplığı, oluşturma motoru WebKit ve kullanıcı arayüzü için GTK 3 temel alınarak JavaScript ile yazılmıştır. Ek açıklamaların yazım denetimi için isteğe bağlı olarak gspell kullanılabilir. Kindle biçimleri (mobi, azwX) desteği bir Python modülüne dayanmaktadır. Kaynak tüketimi düşüktür.

Dağıtım

Foliate, sürüm 3 veya sonraki sürümlerde GNU Genel Kamu Lisansı koşulları altında Özgür Yazılım olarak ve dolayısıyla eksiksiz bir şekilde kaynak koduyla birlikte yayınlanır. İlk olarak 26 Mayıs 2019'da GitHub'da yayınlandı.[4] İkili dosyalar, öncelikle flathub aracılığıyla Flatpak paketleri olarak dağıtılır. Bunlar, yerleşik araçlar kullanılarak birkaç büyük Linux dağıtımına kurulabilir. Fedora, Arch ve OpenSUSE dahil olmak üzere birçok dağıtımın varsayılan paket havuzlarına dahil edilmiştir. Ek olarak, ek mağaza aracılığıyla kullanılabilen Snap paketleri ve Debian tabanlı dağıtımlar için Ubuntu ve kardeşleri altında bir Kişisel Paket Arşivi aracılığıyla da kurulabilen ve güncellenebilen bir .deb dosyası vardır. Ayrıca Termux ve VNC kullanılarak bir Android telefona da kurulabilir.

Harici bağlantılar

Kaynaklar

Kaynakça

  1. ^ "Foliate". 4 Ekim 2021. 
  2. ^ a b "Foliate Makes Finding Free eBooks Easier, Adds Support for Comics". OMG! Ubuntu! (İngilizce). 1 Haziran 2020. 12 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 
  3. ^ "Is it possible to change Foliate's TTS client? · Issue #723 · johnfactotum/foliate". GitHub (İngilizce). 13 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 
  4. ^ "Initial commit · johnfactotum/Foliate@d6af4f0". 

İlgili Araştırma Makaleleri

Elektronik kitap, E-kitap veya e-Kitap, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların düz panel ekranında okunabilen metinden oluşan dijital biçimde sunulan bir kitap yayınıdır. Bazen "basılı bir kitabın elektronik versiyonu" olarak tanımlansa da, bazı e-kitapların basılı bir eşdeğeri yoktur. E-kitaplar, özel E-kitap okuyucu cihazlar, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere kontrol edilebilir bir görüntü aygıtına sahip herhangi bir cihazda okunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2008</span>

Pardus 2008, Pardus Linux dağıtımının 27 Haziran 2008 tarihinde çıkan kararlı sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Maxthon</span> Çinde Microsoft Windows ve MacOSX için geliştirilmiş ücretsiz web tarayıcısı

Eski adı MyIE2 olan Maxthon web tarayıcı yazılımı, yüksek derecede özelleştirilebilir arabirime sahip, güçlü sekmeli bir tarayıcıdır. Kendi sayfa işleme motoruna sahiptir; özgün yapılandırılmış WebKit ve Trident çekirdeği kullanır. Kullanıcılar, istedikleri tarama motoru ile internette gezinebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sabayon Linux</span> Gentoo tabanlı bir linux dağıtımı

Sabayon Linux veya Sabayon, Gentoo tabanlı bir linux dağıtımıdır. Gentoo'dan farklı olarak, Sabayon önceden derlenmiş olarak kurulur. x86 ve x86 64 işlemci mimarilerini desteklemektedir.

iBooks

iBooks Apple'ın yayınladığı e-kitap programıdır. iPad sürümü 27 Ocak 2010 tarihinde duyurulmuştur ve 2010'un ortalarında iOS 4 ile iPhone ve iPod Touch versiyonları da yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Kitaplar</span>

Google Play Kitaplar, önceki ismi Google eBookstore olan Google'nin sahibi olduğu e-kitap satış mağazasıdır. Sitede 5 milyondan fazla e-kitap bulunduğu belirtiliyor. 6 Aralık 2010 tarihinde açılan hizmet ücretli kitaplar için şu anda sadece Amerika'da hizmet veriyor. Uluslararası kullanımda ücretsiz kitaplar bulunuyor, ücretli kitaplar için destek ise yakın zamanda hedefleniyor. Site ile, Android cihazlar, iOS temelli cihazlar, web tarayıcısı ve Adobe eBook destekli e-kitap okuyucular olmak üzere farklı platformlarda kitaplara erişilebiliyor. iOS ve Android sistemleri için özel uygulamalar mevcut. Google kullanıcı hesabıyla eşleşen e-kitaplar diğer platformlardan da erişilebiliyor. Kullanıcılar beş milyondan fazla e-kitabı sunan Google Play'den e-kitap satın alıp indirebilir ve Google dünyanın en büyük e-kitap mağazası olduğu belirtir. Kullanıcı ayrıca, Google Play Kitaplar hesap bulut depolama alanına PDF veya EPUB biçiminde olan 1.000'e kadar e-kitap yükleyebilir ve bunları birden fazla cihaz arasında senkronize edebilir. Google Play Kitaplar dışında satın alınan dijital haklar yönetimi (DRM) korumalı e-kitaplarının yüklenmesi desteklenmiyor. Google Play Kitapların kullanımı için bir Google hesabı gerekir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Dream</span> HTC üretimi android cep telefonu

HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.

Pisi Linux; PiSi paket yönetim sistemini içeren Pardus 2011 sürümünü taban alan, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, bilgisayar kullanıcılarına kurulum, yapılandırma ve kullanım konusunda büyük kolaylık sağlayan ve onların başlıca masaüstü gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan, son kullanıcı odaklı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Anka takımı tarafından geliştirilme süreci devam eden Pisi Linux, 10 Temmuz 2015'te 1.2 sürümü yayımlandı. İçerisinde 6000'den fazla güncellenmiş paketi bulunan 1.2 sürümü sonrası ise büyük değişimler getirecek olan 2.1 sürümü ile tüm paketler yeni sürümlerine geçirildi ve birçok hata giderildi, bu sayede Pisi Linux'un hızı ve stabilitesi artırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Aperture</span>

Aperture , Apple Inc. tarafından OS X işletim sistemi için geliştirilen, ilk önce 2005 yılında piyasaya sürülen ve şimdi Mac App Store'dan çıkarılan bir Rötuş ve Dijital değer yönetimi bilgisayar programıdır. Yazılım, görüntü dosyalarını içe aktarma ve düzenleme, düzeltici ayarlamalar uygulama, slayt gösterilerini görüntüleme ve fotoğraf yazdırma gibi post-prodüksiyon çalışmalarında sıkça görülen bir takım işleri halleder.

SpringBoard iOS ana ekranını yöneten standart bir uygulamadır. Diğer görevler arasında WindowServer'in başlatılması, uygulamaları başlatma ve önyükleme ve başlangıçta bazı aygıt ayarlarının yapılması sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sigil</span>

Sigil, EPUB biçimindeki e-kitaplar için özgür, açık kaynak bir düzenleme yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Mega</span>

Samsung Galaxy Mega, Samsung Electronics tarafından üretilmiş ve satışa sunulmuş Android tabanlı bir phablettir. Cihaz, 11 Nisan 2013'te duyurulmuştur. Cihazın orijinal modelinde 6.3 inçlik (16 cm) bir ekran bulunurken cihazın yenilenmiş modeli, 5.8 inçlik (15 cm) bir ekranla satışa sunulmuştur. Cihaz; 1280x720 çözünürlükte ekrana, 1.7 Ghz hızında çift çekirdekli bir işlemciye ve 8 megapiksel kameraya sahiptir. Cihaz, TouchWiz arayüzü ve Android Jelly Bean yazılımıyla çalışır ve cihazın dahili depolama alanı 8 veya 16 GB'dir.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">FBReader</span>

FBReader, Linux, Microsoft Windows, Android ve diğer platformlar için tasarlanmış bir e-kitap okuyucudur.

<span class="mw-page-title-main">Rainmeter</span>

Rainmeter, Windows için GNU GPL v2 lisansı altında yayınlanan özgür ve açık kaynaklı bir masaüstü özelleştirme aracıdır. Kullanıcıların, bilgileri görüntüleyen "dış görünümler" adı verilen, kullanıcı tarafından oluşturulan özelleştirilebilir masaüstü widget'ları veya uygulamaları oluşturmasına ve görüntülemesine olanak tanır. Kullanıma hazır dış görünüm koleksiyonları indirilebilir ve "süitler" olarak bilinen paketlere kurulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Redox (işletim sistemi)</span>

Redox, güvenlik, kararlılık ve performansa odaklanan Rust programlama dilinde yazılmış Unix benzeri bir mikro çekirdek işletim sistemidir. Redox güvenli, kullanılabilir ve özgür olmayı amaçlar. Redox, SeL4, MINIX, Plan 9 ve BSD gibi önceki çekirdeklerden ve işletim sistemlerinden esinlenmiştir. GNU ve BSD'ye benzer, ancak bellek açısından güvenli bir dilde yazılmıştır. MIT Lisansı altında dağıtılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">LightDM</span>

LightDM, hafif, hızlı, genişletilebilir ve çoklu masaüstü olmayı hedefleyen özgür ve açık kaynaklı bir X ekran yöneticisidir. Greeters olarak da adlandırılan Kullanıcı Arayüzünü çizmek için çeşitli ön uçlar kullanabilir. Ayrıca Wayland'ı da destekler.

scrcpy

scrcpy, bir Android cihazın bir Windows, MacOS veya Linux masaüstü bilgisayardan kontrol edilmesini sağlayan özgür ve açık kaynaklı bir ekran yansıtma uygulamasıdır. Yazılım şu anda bir Android öykünücüsü olan Genymotion'u geliştiren Genymobile tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Subsystem for Linux</span> Linux için Windows Alt Sistemi

Windows Subsystem for Linux (WSL), Windows 10, Windows 11, Windows Server 2019 ve Windows Server 2022 üzerinde yerel olarak Linux ikili yürütülebilir dosyalarını çalıştırmak için kullanılan uyumluluk katmanıdır.