İçeriğe atla

Focșani-Nămoloasa-Galaç müstahkem hattı

Focșani-Nămoloasa-Galaç müstahkem hattı, dış saldırı durumunda "Focșani Kapısı"nda güçlü bir savunma hattı oluşturmak amacıyla 1883-1885 yılları arasında inşa edilen kalıcı surlardan oluşan bir çalışmaydı.[1]

İnşaat

1882 yılında Romanya hükümeti, Genelkurmay Başkanlığı tarafından geliştirilen ve karmaşık arazi geliştirme çalışmalarının yürütüleceği 5 bölgenin sınırlandırılmasını öngören ülkenin arazi geliştirme planını kabul etti.[1] Plan, çalışmaların birkaç aşamada yürütülmesini öngörüyordu: önce "Bucuresti Kalesi", ardından Mărășești bölgesindeki Siret'te bir "köprübaşı" ve Cernavodă'da bir "köprübaşı", ardından Galaç ve Constant'taki cepheler ve bataryalar. Bu plana göre Focșani-Nămoloasa-Galați müstahkem hattının mühendislik çalışmaları kısmen gerçekleştirildi.[2]

Focșani-Nămoloasa-Galaç müstahkem hattında 676 mazgal ve 3 "güçlendirilmiş cephe" (Focșani, Nămoloasa, Galaç) vardı ve bunlar arasında 3 hat üzerinde derinlemesine düzenlenmiş zırhlı batarya grupları da vardı.

676 topun toplam Rumen topçularının neredeyse yarısını temsil ettiğini belirtmekte fayda var (Birinci Dünya Savaşı'nın başında Romanya ordusunun 1.452 topu vardı). Müstahkem hatta barış zamanında 7.000'den fazla askerden oluşan bir kuvvet hizmet veriyordu.

Kaynakça

  1. ^ a b "MATRICI DE SECURITATE/APĂRARE ALE ROMÂNIEI (1878 – 1918)". web.archive.org. 17 Ekim 2016. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2024. 
  2. ^ "Ministerul Apărării Naţionale". web.archive.org. 14 Şubat 2019. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı deniz harekâtları</span> Çanakkale Savaşındaki deniz harekâtları

Çanakkale Savaşı deniz harekâtları, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri'nin Birleşik Filo ile savunmada kalan Osmanlı İmparatorluğu kara topçusu arasında 19 Şubat 1915'ten 18 Mart 1915'e kadar Çanakkale Boğazı'nda yapılan bir dizi deniz operasyonudur. Birleşik Filo'nun Çanakkale Boğazı'na karşı yaptığı 18 Mart tarihli en geniş kapsamlı saldırı, harekâtın son operasyonudur ve birçok kaynakta 18 Mart Deniz Savaşı olarak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Battleaxe Harekâtı</span>

Battleaxe Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika Cephesi'nde, İngiliz kuvvetlerinin, Almanların Tobruk kuşatmasına yönelen ikinci saldırı operasyonudur. 15 Mayıs 1941 tarihinde gerçekleşen ve başarısız olan Brevity Harekâtı'nın ardından, 15 Haziran 1941 tarihinde başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gazala Muharebesi</span>

Gazala Muharebesi, Erwin Rommel'in komutasındaki Alman – İtalyan kuvvetlerinin, 26 Mayıs - 21 Haziran 1942 tarihleri arasında, Birleşik Krallık 8. Ordu'sunun savunduğu Gazala Hattı'na, ardından Tobruk'taki garnizonlarına yönelik saldırısı sırasında gerçekleşen muharebedir. Birleşik Krallık 8. Ordu komutanı General Neil Ritchie, Harekât Saha Komutanı ise General Claude Auchinleck'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi (Los Angeles)</span>

Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles şehrinde kurulu bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

Sinyavin Harekâtı, Kızıl Ordu'nun Leningrad Kuşatması'nı sona erdirmek için kuşatmadaki Alman birliklerine karşı giriştiği bir harekâttır. Bu harekâtla neredeyse eşzamanlı olarak uygulamaya konulması planlanan Alman harekâtı ise "Operation Nordlicht" kapalı adıyla planlanmıştır. Sovyet harekâtı Alman kuşatmasını kırmayı, Alman harekâtı ise kenti düşürmeyi hedeflemektedir. Her iki taraf da diğerinin plan ve hazırlıkları konusunda bilgi sahibi değildi ve taraflar muharebeleri, önceden hesaplamadıkları bir tarzda sürdürdüler. İlk taarruza geçen Sovyet güçleriydi ve 19 Ağustos'ta harekâta başladılar. Bu saldırı, Alman komutanlığını taarruz için hazırlanan kuvvetlerle, savunmayı takviye etmek durumunda bıraktı. Kızıl Ordu taarruzları durdurulunca da bu kez söz konusu kuvvetler karşı taarruz için kullanıldı. Sonuçta Sovyet taarruzları, kuşatmayı yarmakta başarılı olamadı. Bununla birlikte Alman tarafı da planladıkları taarruz harekâtını uygulamaya koyamadılar.

<span class="mw-page-title-main">2. Yaş-Kişinev Taarruzu</span>

2. Yaş-Kişinev Taarruzu ya da Yaş-Kişinev Stratejik Taarruz Harekâtı, Doğu Romanya'daki Yaş ve Moldova'daki Kişinev gibi iki önemli kente yönelen Sovyet genel taarruzudur. Harekât, 20-29 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Sovyet 2. Ukrayna Cephesi ve 3. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman ve Rumen kuvvetlerce gücü biçimde tutulan Kuzey Ukrayna Ordular Grubu mevzilerine taarruz ettiler. Kızıl Ordu'nun operatif hedefleri, bölgedeki Alman ve Rumen kuvvetlerini imha etmek, Moldavya'yı geri almak ve Romanya ile Balkanlar'a taarruz için uygun dayanaklar oluşturmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Debrecen Muharebesi</span> 1944 yılında SSCBnin Alman-Macar ordularına yaptığı taarruz

Debrecen Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde, Sovyet 2. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince 6 - 28 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilen Debrecen Taarruz Harekâtı'dır. Sovyetler'in Macaristan'a yönelen genel taarruzu Debrecen bölgesini hedef almış, Mareşal Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi, General Maximilian Fretter-Pico'nun Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu cephesine yönelmiştir. Bu mevzilerde, müttefiki Macaristan'ın 7. Kolordusu da mevzi almıştı. Sovyet taarruzu, bu mevzileri atmış ve Alman - Macar kuvvetlerini yer yer 160 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Odessa Kuşatması (1941)</span>

Odessa Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Odessa kentinin Mihver kuvvetlerince kuşatılmasıdır. Kuşatma, Romanya kuvvetleri ile Alman 11. Ordu'su tarafından yapılmıştır. Odessa'daki Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının, bölgedeki 9. Ordu'nun ve bu ordunun sahil grubu olarak hızla tertiplenen Bağımsız Sahil Ordusu'nun sert direnişi nedeniyle kentin kuşatılması Romanya birliklerinin 73 gününü almıştır. Rumen birlikleri hem kuşatma hem de kentin alınması için girişilen dört taarruzda toplam 93 bin zayiat verdiler.

<span class="mw-page-title-main">M1 (Ankara Metrosu)</span> Ankara Metrosu hattı

M1 Metro Hattı, Ankara'daki metro hatlarından birisidir. Kızılay'dan başlayıp Batıkent'te sona ermekte olan hat, 14,661 kilometre (9,110 mi) uzunluğa sahiptir ve 12 istasyonu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M2 (Ankara Metrosu)</span> Ankara Metrosu hattı

M2 Metro Hattı, Ankara'daki metro hatlarından birisidir. Kızılay'dan başlayıp Koru'da sona ermekte olan hat, 16,590 kilometre (10,309 mi) uzunluğa sahiptir ve 11 istasyonu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M3 (Ankara Metrosu)</span> Ankara Metrosu hattı

M3 Metro Hattı, Ankara'daki metro hatlarından biridir. Batıkent'ten başlayıp OSB-Törekent'te sona ermekte olan hat, 15,360 kilometre (9,544 mi) uzunluğa sahiptir ve 11 istasyonu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brusilov Taarruzu</span>

Brusilov Taarruzu I. Dünya Savaşı sırasında Çarlık Rusyası Ordusu tarafından 4 Haziran - 20 Eylül 1916 tarihleri arasında Doğu Cephesinde gerçekleştirilen saldırıdır. Dünya askerî tarihindeki en kanlı çarpışmalardan olan taarruz Avusturya-Macaristan İmparatorluğu birliklerini çöküşün eşiğine getirmiştir. Güneybatı Cephesi komutanı Orgeneral Aleksey Brusilov tarafından planlanan ve komuta edilen saldırı başarılı olsa da tüm cephe genelinde diğer komutanlardan beklenen koordineli saldırılar gerçekleşmeyince Çarlık Ordularında da oldukça yüksek asker kayıpları yaşanmıştır. Taarruzun başlamasıyla birlikte Romanya Krallığı, İtilaf Devletleri saflarında savaşa katılma kararı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">M6 (Ankara Metrosu)</span> Proje aşamasındaki Ankara Metrosu hattı

M6 Metro Hattı, Ankara'da yapımı planlanan metro ve tramvay projelerinden birisidir. Gar'dan başlayıp Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ne kadar metro hattı, sonrasında da Çubuk'a kadar tramvay olarak planlanarak sona ermekte olan hattın, 54 kilometre (34 mi) uzunluğunda ve 17 istasyona sahip olması planlanmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa edilecek olan hattın projelendirme çalışmaları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Köprübaşı</span>

Romanya Köprübaşı, Polonya'nın güneydoğusunda, şu anda Ukrayna'da bulunan bir alandı. 1939'da İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında Polonya'nın işgali sırasında, Polonya başkomutanı, Polonya Mareşali Edward Rydz-Śmigły, Vistül'ün doğusunda savaşan tüm Polonya birliklerine Lviv'e ve ardından 14 Eylül'de Romanya ve Sovyetler Birliği sınırlarındaki tepelere çekilme emri verdi. O sırada yaklaşık yaklaşık 20 tümen hala hali hazırda savaşmaktaydı. 17 Eylül'de ise Kızıl Ordu saldırdıktan sonra, Rydz-Śmigły tüm birimlere Romanya ve Macaristan'a çekilme emri verdi, ancak birimler arasında iletişim kesintiye uğramıştı.

<span class="mw-page-title-main">Focșani Kapısı</span>

Focşani Kapısı, Romanya'da Romanya'nın Doğu Operasyon Bölgesi olarak tanımladığı Batı Moldova'nın güney ucunda yer alan, her iki yönde bir hareketlilik koridoru rolüne sahip önemli bir bölgesel yapıyı temsil eder. Alçak irtifalı arazisi nedeniyle tankların ilerleyişini yani manevra savaşını kolaylaştırır, ancak manevralar coğrafi bağlam tarafından kullanımı pratikte zorunlu hale gelecek şekilde yönlendirilir; Askeri açıdan bakıldığında, Doğu Karpatlar'daki dağ silsilesiyle yakın bir karşılıklı bağımlılık içindedir ve işleyişi dağ geçitlerinin başarılı bir şekilde kapatılmasına bağlıdır.