
II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

Berlin Ablukası, 1948'de başlayıp 1949'da biten, Sovyetlerin Berlin'i kontrol altına almak ve Batı ittifakına gözdağı vermek için şehrin her türlü kara yolu ve demir yolu bağlantısını kesmesi olayı.

North American A-36 Apache/Invader, North American P-51 Mustang'ın yer saldırısı; pike bombardıman uçağı versiyonudur. Dikdötgen biçimde hazır bulunuyordu, toplam 500 A-36 pike bombardıman uçağı Kuzey Afrika'da, Akdeniz'de, İtalya ve Çin-Myanmar-Hindistan II. Dünya Savaşı cepheleri esnasında kullanılmıştır.
II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın As Pilotların listesidir. Diğer ülkeler için bakınız: w:en:List of World War II aces by country

Anglo-Irak Savaşı, II. Dünya Savaşı esnasında Birleşik Krallık ve Irak'ın Raşid Ali Geylani'nin asi hükûmeti arasında bir çatışmadır. 2-31 Mayıs 1941 tarihleri arasında yer almıştır. Harekât, Irak'tan sürülen Abdülillah'ı destekleyen İngiliz silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Savaş, sürgünde ki kralın Irak'a dönüşü ve tüm Irak'ın yeniden Britanya tarafından işgaliyle sonuçlandı. Bu sonuç, Britanya tarafından desteklenen Haşimoğulları monarşisine karşı Irak'ta milliyetçi direnişi daha fazla alevlendirmiştir.

Focke-Wulf Flugzeugbau AG, Alman, II. Dünya Savaşı'ndan önce ve savaş sırasında sivil ve askeri uçak üreten firma. Ürettiği başarılı savaş uçaklarının çoğunun tasarımı, Focke-Wulf Fw 190 modelinin küçük çaplı değişimlere uğramış halleridir.

Kurt Waldemar Tank, Alman havacılık mühendisi ve 1931-1945 yılları arasında Focke-Wulf tasarım bölümü test pilotu. II. Dünya Savaşı sırasında hava kuvvetleri (Luftwaffe) için Focke-Wulf Fw 190, Focke-Wulf Ta 152, Focke-Wulf Fw 200 gibi avcı ve bombardıman uçaklarının üretiminden sorumluydu. Savaştan sonraki yirmi yılını yurt dışında uçak tasarımı yaparak geçirdi. İlk olarak Arjantin'de ve daha sonra Hindistan'da çalışan Tank, 1967'de Aeronautics'ten ayrıldı. Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB) havacılık şirketinde danışman olarak görev almak için 1970'lerde Almanya'ya geri döndü. 1983'te Münih'te öldü.

Bizans ordusu veya Doğu Roma ordusu, Bizans donanmasının yanında hizmet veren Bizans silahlı kuvvetlerinin başlıca askeri organıydı.

Kawasaki Ki-45 Toryu, Kawasaki tarafından üretilen Japon yapımı bir ağır avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

Kawasaki Ki-100, Kawasaki tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, Ki-61-II-KAI avcı uçağının acil Mitsubishi yıldız tipi motorunu taşımak için adapte edilmesi sonucu ortaya çıkmış olup II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

Nakajima Ki-44 Shōki, Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, öncülü Ki-43'ten daha az manevra kabiliyetine sahipti ve pilotlar tarafından zayıf görünürlüğü sevilmemekte olup ayrıca iniş hızı ve manevrası ciddi biçimde kısıtlıydı. Yine de, Ki-44, Ki-43'e kıyasla bir savaş uçağı olarak açıkça daha üstün olduğu açıktı.

Kawanishi N1K Kyōfū veya Kawanishi N1K-J Shiden, Kawanishi tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, hem pilotları hem de düşman güçleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en iyi kara tabanlı Japon avcı uçaklarından biri olarak görülüyordu.

İlyuşin DB-3, İlyuşin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir torpido bombardıman uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1935 yılında gerçekleştirmiş olup Sovyetler Birliği tarafından II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır.

Temmuz Krizi, 1914 yazında Avrupa'nın büyük güçleri arasında I. Dünya Savaşı'nın nihai nedeni olan, birbiriyle ilişkili bir dizi diplomatik ve askeri tırmanıştı. Kriz, 28 Haziran 1914'te Bosnalı Sırp Gavrilo Princip'in Avusturya-Macaristan tahtının varisi olan Arşidük Franz Ferdinand suikast sonucu ölümüyle başladı. Karmaşık bir ittifaklar ağı, birçok liderin savaşın kendi çıkarları doğrultusunda olduğuna veya genel bir savaşın olmayacağına dair yanlış hesaplamalarıyla birleştiğinde, Ağustos 1914'ün başlarında hemen hemen her büyük Avrupa ülkesi arasında genel bir düşmanlık patlak vermesine neden oldu; Mayıs 1915'e kadar neredeyse her büyük Avrupa ülkesi dahil oldu.

Martin B-57 Canberra, 1953 yılında Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ile hizmete giren, Amerikan yapımı, ikiz jet taktik bombardıman ve keşif uçağıdır. B-57, Glenn L. Martin Company tarafından üretilen, British English Electric Canberra'nın lisanslı bir sürümüdür. İlk Martin yapımı modeller, İngiliz yapımı emsalleriyle neredeyse aynıydı; Martin daha sonra tasarımı daha büyük miktarlarda ABD kaynaklı bileşenleri içerecek şekilde değiştirdi ve uçağı birkaç farklı varyantta üretti.

HMS Ark Royal, deniz uçağı gemisi olarak tasarlanan ve inşa edilen ilk gemiydi. 1914'te, omurga inşasının başlamasından kısa bir süre sonra Kraliyet Donanması tarafından satın alındı. İnşaatın erken safhada olması, geminin tasarımının neredeyse tamamen deniz uçaklarına uyum sağlayacak şekilde değiştirilmesine izin verdi. Birinci Dünya Savaşı'nda Ark Royal, 1915'in başlarında, hava keşif ve gözlem görevlerini yürüten uçakları ile Çanakkale Savaşı'na katıldı. Daha sonra 1916'da, bölgede faaliyet gösteren tüm deniz uçakları için bir depo gemisi olarak Çanakkale'ye dönmeden önce, uçakları ile 1916'da Makedonya Cephesi'ndeki İngiliz birliklerini destekledi. Ocak 1918'de İmroz Deniz Muharebesi'nde uçakları bölgedeki Müttefik gemilerine saldırmak için Çanakkale Boğazı'ndan ayrılan muharebe kruvazörü Yavuz'u bombaladı. Gemi, güney Ege Denizi'nde denizaltı devriyesi gezen deniz uçaklarını desteklemek için yıl içinde bölgeyi terk etti.

İkinci Dünya Savaşı, jet uçaklarının savaştığı ilk savaştı. İlk başarılı jet uçağı Heinkel He 178, 1 Eylül 1939'da savaşın başlamasından sadece beş gün önce ilk uçuşunu yaptı. 2 Eylül 1945'teki teslimiyet sırasında Almanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin hepsinde turbojet ile çalışan savaş uçakları bulunmaktaydı. Japonya motorjet ile çalışan kamikaze uçağı üretmişti ancak savaş bittiği için kullanamadı. İtalya ve Sovyetler Birliği, ramjet motorlarını test etmişlerdi fakat bu uçaklar prototip olarak kaldı. Almanya, savaş sırasında jet motorlu bombardıman uçaklarını operasyonel olarak kullanan tek ülkeydi.
Refakat gemisi ya da refakat uçak gemisi, II. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması, Amerika Birleşik Devletleri Donanması, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ve Japon İmparatorluk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan küçük ve yavaş tipte bir uçak gemisiydi. Genellikle daha büyük filo gemilerinin yarısı uzunluğunda ve üçte biri deplasmanına sahip, daha yavaş, daha az uçak taşıma kapasitesi ile daha hafif silah ve zırha sahiptiler. Refakat gemileri çoğunlukla ticari bir gemi gövdesi üzerine inşa edilmeleri sebebiyle daha ucuzdu ve istenildiğinde hızlı bir şekilde inşa edilmeleri mümkündü. Bu, filo gemilerinin sayıca az olması durumunda, geçici olarak fazla sayıda görevlendirilebildikleri için bir avantajdı. Bununla birlikte, koruma eksikliği yaşanması refakat gemilerini savunmasız hale getirirdi ve bazıları bu nedenle battı. Hafif uçak gemisi, çoğu bakımdan refakat gemilerine benzer bir konseptti, ancak filo gemilerinin yanında görev yapmak için gerekli olan daha yüksek hızlara sahipti.

Filo gemisi ya da donanma gemisi, bir ülkenin donanmasının ana filosuyla çalışmak üzere tasarlanmış bir uçak gemisidir. Bu terim, II. Dünya Savaşı esnasında, filo gemisini refakat gemileri ile daha az kabiliyete sahip diğer gemilerden ayırt etmek için geliştirildi. Orta ölçekli birçok uçak gemisine ek olarak, süper uçak gemileri ile bazı hafif uçak gemileri de filo gemisi olarak sınıflandırılır.
Jagdwaffe, 2. Dünya Savaşı'nda Luftwaffe'nin avcı kuvvetiydi.