İçeriğe atla

Fly Me to the Moon (şarkı)

"Fly Me to the Moon (In Other Words)"
Şarkı Frank Sinatra ve Count Basie'nin 1964'te birlikte doldurdukları "It Might as Well Be Swing" adlı albumde de yer alıyordu.
It Might as Well Be Swing albümünden Frank Sinatra ve Count Basie Pop, caz
Yayımlanma1964
Kaydedilme9 Haziran 1964
TarzPop, swing, caz
Süre2:30
ŞirketReprise Records
YazarBart Howard
BesteciBart Howard
YapımcıSonny Burke
Cover versiyonları
Johnny Mathis, Felicia Sanders, Julie London, Doris Day, Judy Garland, Diana Krall, Connie Francis, Oscar Peterson, Louis Armstrong, Tony Bennett, Nükhet Ruacan

Fly Me to the Moon Bart Howard'ın 1954 yılında sözlerini yazıp bestelediği ve Frank Sinatra'nın dünya çapında tanıttığı pop şarkısının adıdır. Şarkı ilk kez Felicia Sanders tarafından gece kulüplerinde tanıtıldığı zaman adı In Other Words idi. Birkaç yıl içinde şarkının adı sözlerinin ilk cümlesi olan "Fly Me to the Moon"a değiştirilmiştir. (Türkçe: Beni Ay'a uçur)

Şarkı hakkında

Şarkı ilk kez 1954'te Kaye Ballard tarafından plağa okundu, sonra 1956 yılında Portia Nelson'ın "Let Me Love You" albümünde yer aldı. Bunlarda şarkının adı henüz değişmemişti. Yine 1956'da Johnny Mathis şarkıyı plak yaptığında artık adı 'Fly Me to the Moon' olmuştu. Şarkıyı ilk kez tanıtan Felicia Sanders ancak 1959'da plağını yapabilmişti. 1962'de Joe Harnell şarkının enstrümantal bir versiyonunu "Fly Me to the Moon – Bossa Nova" adıyla çıkarttığında ABD single listelerinde 14.cü sıraya kadar yükseldi. Sonra Julie London'ın 1963 albümü "The End of the World" 'da farklı bir aranjmanı ile ortaya çıktı, introsu değiştirilmiş caz müziğine daha yaklaşmıştı. 1964'te ise Doris Day hayli ses getiren albümü "Latin for Lovers" da parçaya yer verdi.

Ancak Frank Sinatra, Count Basie ile birlikte doldurdukları 1964 albumü "It Might as Well Be Swing" de şarkıya yer verince kitleler tarafından tanındı. Albümde şarkının düzenlemesini Quincy Jones yapmıştı ve şarkı biraz daha 'swing' tarzına kaymıştı. Sinatra'nın parçası derhal hit oldu ve Apollo 10 astronotları tarafından ay görevleri esnasında söylendi. 1969 tarihindeki bir TV şovunda da Sinatra parçayı astronotlara adadı. Sinatra-Basie ikilisi şarkıyı 1966 tarihli "Sinatra at the Sands" ve 1994 tarihli "Duets II" albümlerinde de yeniden yorumladılar.

Bir pop şarkısı olmasına rağmen daha sonra caz şarkıcıları tarafından da çok değişik yorumları yapılmıştır. En çok coverlanan parçalardan biri olan "Fly Me to the Moon" Judy Garland'dan Diana Krall'a, Oscar Peterson'dan Louis Armstrong'a çok sayıda şarkıcı tarafından seslendirildi. Türkiye'de de ünlü caz sanatçısı Nükhet Ruacan bu parçayı en iyi yorumlayan sanatçılar arasındaydı.

Parçayı seslendirenler

  • 1954 - Felicia Sanders (canlı seslendirdi). Parçanın adı henüz "In Other Words"
  • 1954 - Kaye Ballard. İlk kez plağa alınıyor. Decca şirketi. Parçanın adı hala "In Other Words"
  • 1956 - Portia Nelson'ın "Let Me Love You" albümünde yer aldı. Parçanın adı hala "In Other Words"
  • 1956 - Johnny Mathis. Parçanın adı artık 'Fly Me to the Moon' olmuştur.
  • 1959 - Felicia Sanders. Parçayı ilk seslendiren şarkıcı bu kez plağını yaptı.
  • 1962 - Joe Harnell. "Fly Me to the Moon – Bossa Nova" adıyla enstrümantal .
  • 1963 - Julie London "The End of the World" albümünde
  • 1964 - Doris Day "Latin for Lovers" albümünde
  • 1964 - Frank Sinatra Count Basie, "It Might as Well Be Swing" albümünde
  • 1966 - Frank Sinatra Count Basie, "Sinatra at the Sands" albümünde
  • 1994 - Frank Sinatra Count Basie, "Duets II" albümünde
  • 1969 - Tony Bennett
  • 1970 - Oscar Peterson, "Tristeza On Piano" albümünde
  • 1963 - Connie Francis "Portami con te" adıyla İtalyanca ve Napoli dilinde (1964)
  • 1963 - Llévame a la luna adıyla İspanyolca söylendi.
  • Türkiye'nin ünlü caz şarkıcısı Nükhet Ruacan da değişik dönemlerde şarkıyı İngilizce olarak kendi yorumuyla defalarca seslendirdi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Swing (müzik)</span>

Swing 1930'lu yıllarda ortaya çıkan caz akımı. 20. yüzyılın en popüler caz hareketlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Frank Sinatra</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1915 – 1998)

Francis Albert "Frank" Sinatra, Amerikalı şarkıcı, oyuncu, yönetmen, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Andy Williams</span> Amerikalı şarkıcı (1927 – 2012)

Howard Andrew "Andy" Williams Amerikalı pop müzik sanatçısıdır. Andy Williams 18 Altın plak ve 3 gümüş plak çıkardı. 1962 ve 1971 seneleri arasında The Andy Williams Show isimli bir varyete televizyon şovunu sundu. Ayrıca, Branson, Missouri'de Moon River Theatre isimli tiyatronun sahibiydi. Ray Charles, Elton John, Ella Fitzgerald, Simon and Garfunkel, Mama Cass ve Michael Jackson ile düet yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Bublé</span> Kanadalı şarkıcı

Michael Bublé, İtalyan asıllı Kanadalı müzisyen, pop-caz sanatçısı, aktör. ABD'de büyük başarılar elde ediyor iken, 2003 yılında çıkarttığı aynı adlı albümü ile Kanada'da, Avustralya'da ve İngiltere'de müzik listelerinde ilk 10'a girdi. Özellikle It's Time albümü ile büyük yankı uyandırarak 2005 yılında Grammy Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Anita O'Day</span> Amerikalı caz sanatçısı (1919 – 2006)

Anita O'Day, Amerikalı bir caz şarkıcısıdır. Ella Fitzgerald ve Billie Holiday gibi caz ustalarıyla birlikte, cazın kraliçelerinden sayılır. "Beyaz tenli caz vokalistleri"nin vazgeçilmezlerindendir. Asıl adı "Anita Belle Colton"dur. "Swing" ve "bebop" zamanlarının sanatçılarındandır. Sesinin berraklığı ve tüm caz türlerinde verdiği eserler sayesinde, yaşadığı yüzyılın en büyük caz sanatçılarından biri olarak kabul görmüştür. 86 yaşında iken, "Indestructible!" adlı albümü çıkarmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ella Fitzgerald</span> Amerikalı caz sanatçısı (1917 – 1996)

Ella Jane Fitzgerald, yirminci yüzyılın en önemli Amerikalı caz vokalistlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Timbaland</span> Amerikalı müzik yapımcısı

Timbaland Amerikalı yapımcı, söz yazarı ve rap şarkıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Peterson</span>

Oscar Emmanuel Peterson, Kanadalı piyanist, caz ustası, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Sammy Davis, Jr.</span> Amerikalı şovmen (1925 – 1990)

Sammy Davis, Jr., Amerikalı dansçı, şarkıcı, müzisyen, komedyen ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Bing Crosby</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1903 – 1977)

Harry Lillis Crosby, Amerikalı şarkıcı, oyuncu. Amerikalı bir şarkıcı ve ilk multimedya yıldızı olarak kabul edilen yarım yüzyıllık bir sanat kariyeri olan bir aktördü, Bing Crosby 20. yüzyılın en çok satan ve başarılı müzikal eylemiydi, Crosby rekor satışlarında, radyo sıralamalarında ve gelirde liderdi. film dünya çapında yirminci yüzyılın en önemli ve etkili karakterlerinden birini canlandırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Bang Bang (My Baby Shot Me Down)</span>

Bang Bang (My Baby Shot Me Down) Amerikalı şarkıcı-besteci Sonny Bono'nun bestelediği ve sözlerini yazdığı pop tarzında bir şarkının adıdır. Şarkıyı ilk kez 1966 yılında Cher seslendirmişti. Parça Amerikalı şarkıcı Cher'in ikinci stüdyo albümü olan "The Sonny Side of Cher" de yer almıştı. Cher ve Sonny bundan 3 yıl sonra evlenecekler ve 7 yıl evli kalacaklardır.

<span class="mw-page-title-main">The Girl from Ipanema</span>

The Girl from Ipanema 1960'ların ortalarında Dünya çapında ünlü olmuş bir Bossa Nova şarkısının adıdır. Şarkıyı Brezilyalı müzisyen, besteci Antonio Carlos Jobim 1962 yılında bestelemişti. Özgün Portekizce sözleri Vinicius de Moraes'e ait olan şarkıya sonradan Norman Gimbel tarafından İngilizce sözler de yazılmıştır. Parça 1965 yılında "yılın plağı" Grammy ödülünü almıştı.

<i>Swing When Youre Winning</i>

Swing When You're Winning İngiliz pop şarkıcısı Robbie Williams'ın 2001'de çıkardığı stüdyo albümüdür. Great American Songbook 'taki rock müzik öncesi pop klasiklerinin adaptasyonlarından oluşan bu albüm, şarkıcının Birleşik Krallık'ta piyasaya sürülen dördüncü solo albümü ve genelde beşinci solo albümüdür. Bu albümün Robbie'nin önceki albümü Sing When You're Winningin ismi ile direkt olarak bir bağlantısı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Tony Bennett</span> Amerikalı şarkıcı (1926 – 2023)

Tony Bennett ya da Anthony Dominick Benedetto, Amerikalı popüler müzik, klasik pop ve caz şarkıcısı.

<i>Live at the Albert</i> Robbie Williamsın konser kaydı

Robbie Williams: Live at the Albert, Robbie Williams'ın Royal Albert Hall'de Swing When You're Winning albümü çıktıktan bir ay sonra 10 Ekim 2001'de verdiği konseri içeren 2001 Aralık'ında piyasaya sürülmüş konser dvdsidir. Birleşik Krallık'ta 6x Platin ve Almanya'da 2x Platin'le sertifikalandırılmıştır.

"Please Don't Talk About Me When I'm Gone", Sam H. Stept tarafından yazılmış bir şarkı.

<span class="mw-page-title-main">Anything Goes (Cole Porter şarkısı)</span>

"Anything Goes", Cole Porter tarafından Anything Goes (1934) müzikali için yazılan bir şarkı.

"It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)", Duke Ellington tarafından 1931'de bestelenen ve sözleri Irving Mills tarafından yazılan şarkı. Bir caz standardı kabul edilen şarkıyı caz tarihçisi Gunther Schuller, "artık efsanevi" ve "ileriyi gören bir parça ve başlık" şeklinde karakterize etti.

Carlos Wesley " Don " Byas Amerikalı bir caz müzisyeni ve tenor saksafon sanatçısıydı. Kariyerini daha çok Bebop ve Swing tarzları üzerine oluşturdu. Count Basie, Duke Ellington, Art Blakey, Dizzy Gillespie ve diğer birçok sanatçıyla birlikte sahne aldı. Ayrıca kendi grubunu da yöneten Byas, hayatının son 26 yılını Avrupa'da yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Lee Hazlewood</span> Amerikalı müzik yapımcısı (1929 – 2007)

Barton Lee Hazlewood, 1950'lerin sonlarında gitarist Duane Eddy ve 1960'larda şarkıcı Nancy Sinatra ile yaptığı çalışmalarla tanınan bir Amerikan country ve pop şarkıcısı, söz yazarı ve plak yapımcısıydı.