İçeriğe atla

Florentios

Florentios (Yunanca : Φλωρέντιος), Konstantinopolis'in rakip Anomoean başpiskoposuydu (c. 363–?), Antakyalı Evdoksios ile aynı zamanda ve ona karşı görevde bulunuyordu.[1]

Anomoean'lar, Ariusçuluğu aşırı bir biçimini savunan 4. yüzyıldan kalma bir Hristiyan mezhebiydi; buna göre İsa Mesih aynı doğadan (eş-özlü) ya da daha ılımlı Ariusçuların iddia ettiği gibi, Baba Tanrı ile benzer bir doğaya (hoimousian) sahip değildi.[2] Antakyalı Evdoksios'un cemaatinden pek çok kişi Konstantinopolis'te ona karşı çıkınca ve diğer mezheplerin üyeleri de benzer şekilde kendi cemaatlerini terk edince, yeni imparator Jovianus adına hareket eden Antakyalı Aetius ve Eunomios Kizikos, Ariusçuluk çıkarları için Konstantinopolis'in (Anomoean) piskoposu Paemenius (c. 363, Antakyalı Evdoksios ile aynı zamanda),[1] Philostorgius, Photius'ta, Candidus, (Anomoean), Lidya (c. 363–?) ve Arrianus, (Anomoean) İyonya piskoposu (c. 363–?) dahil olmak üzere kendi piskoposlarını yaratmak için makamlarını kullandılar. Paemenius'un ölümü üzerine Aëtius ve Eunomius, Florentius'u piskopos olarak halefi olarak atadılar.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 8, chapter 2
  2. ^ "Encyclopædia Britannica: "Anomoean"". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  3. ^ Philostorgius, Philostorgius: Church History 17 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Society of Biblical Literature, Atlanta (2007) - Google Books pg 112

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ariusçuluk</span> Ariusun geliştirdiği kuramsal öğreti

Ariusçuluk ya da Arianizm, ilk olarak İskenderiye, Mısır'dan bir Hristiyan papaz olan Arius, atfedilen kristolojik bir doktrindir. Arian teolojisi, İsa Mesih'in Tanrı'nın Oğlu olduğunu, Tanrı'nın Oğlu'nun her zaman var olmayıp içinde doğmuş olması farkıyla Baba Tanrı tarafından doğurulduğunu savunur. Baba Tanrı tarafından zaman, dolayısıyla İsa, Baba Tanrı ile birlikte ebedi değildi.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodosius</span>

I. Theodosius, Büyük Theodosius olarak da bilinir. MS 379'dan 395'e kadar Roma imparatoruydu. İmparatorluğun doğu ve batı kısımlarını birleştiren Theodosius, Doğu ve Batı Roma'nın ikisini birden yönetmiş son imparatordur. Ölümünden sonra imparatorluk ebediyen ikiye ayrılmıştır. Aynı zamanda Hristiyanlık'ı Roma İmparatorluğu'nun resmî dini yapmış olmasıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Basileios</span>

Kayserili Basil veya Büyük Basil, Ariusçu'lara karşı Kilise'nin resmî öğretilerini savunmasıyla öne çıkan Kilise Babası'dır. Kaisareia piskoposu ve Kapadokya metropoliti olmuş ve birçok kitap yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Aleksios</span> Bizans imparatoru

II. Aleksios Komninos. 1180-1183 döneminde Bizans İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Konstantinopolis Konsili</span>

Birinci Konstantinopolis Konsili, 381 yılında I. Theodosius tarafından İstanbul'da toplanan konsildir. İznik Konseyi tarafından kurulan inanç sisteminin onaylanması ve Ariusçuluk ihtilafı ile ilgilenmiştir. Aya İrini Kilisesi'nde 381 yılının Mayıs ile Temmuz ayları arasında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kıptî Ortodoks Kilisesi</span>

Kıptî Ortodoks Kilisesi veya İskenderiye Kıptî Kilisesi, Mısır'ın en büyük Hristiyan kilisesinin resmî adıdır. İskenderiye Kıptî Kilisesi, Hristiyanlığın diğer mezhepleri tarafından monofizit bir kilise olarak tanımlanır. Monofizit görüş, İnsanî ve İlâhî tabiatların katışma ve değişme olmaksızın tek bir tabiatta birleşmesi ve tek tabiata dönüşmesini savunur. 451 yılında toplanan Kadıköy Konsili bu görüşü reddetti. İskenderiye Kıptî Kilisesi, Konsil kararlarını tanımayarak Ortodoksluk'tan ayrılan kiliselerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aelia Eudoksia</span>

Aelia Eudoxia, Doğu Roma imparatoru Arcadius'un eşi.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Maria</span>

Antakyalı Maria (1145–1182), Bizans imparatoru I. Manuil'un karısı. Antakyalı Konstans ile onun ilk kocası Antakyalı Raymond'ın kızıdır. Tek çocuğu, II. Aleksios, babası Manuil'den sonra 1180 yılında imparator olmuş, ancak sadece üç yıl sonra 14 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">I. Athanasios (İskenderiye piskoposu)</span>

İskenderiyeli Athanasios, 4. yüzyılda yaşamış önemli ilahiyatçı, İskenderiye Piskoposu, Kilise Babası ve azizdir. Ortodoks Hristiyanlığın oluşumunda önemli katkıları olduğu için "ortodoksluğun babası" olarak da adlandırılır. Hristiyan teolojisi üzerinde önemli bir etki bırakmış ve Hristiyan doktrininin şekillenmesinde katkı sağlamıştır. Kıpti Kilisesi tarafından İskenderiye'nin 20. Papası kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Lukianos</span>

Antakyalı Lukianos, , hristiyan rahip, teolog ve şehit. Akademisyenliği ve münzevi adanmışlığı ile tanınır. Katolik Kilisesince Ocağın 7'sinde, Ortodoks Kilisesince Ekim'in 15'inde anılır.

<span class="mw-page-title-main">Theodora Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Theodora Komnini ya da Comnena, Bizans İmparatoru I. Manuil'un yeğeni, Kudüs Kralı III. Baudouin'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Vatikan ilişkileri</span> Vatikan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikalar

Vatikan-Türkiye ilişkileri, Vatikan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Patrologia Graeca Yunanca dilinde kaleme alınmış, bilhassa Hristiyan Kilise Babaları ve çeşitli çağdaş yazarların eserlerinin toplandığı bir koleksiyondur. 1857 ila 1866 yılları arasında 161 cilt halinde J. P. Migne tarafından Paris'te yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kilisesi</span>

Konstantinopolis Kilisesi, ilk Hristiyan kiliselerinden ve Pentarşi'nin sözde "Bizans" bileşenlerinden biriydi. 7. yüzyıldan kalma efsaneye göre, Konstantinopolis'in ilk piskoposu MS 38 civarında havari Andreas tarafından kutsandı.

Amida Aetius Bizanslı bir Yunan doktor ve tıp yazarıydı, özellikle tıp bilgisi ile öne çıkan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokyalı Babalar</span>

Kapadokyalı Babalar veya geleneksel bilinen ismiyle Üç Kapadokyalı, Kayseri piskoposu Büyük Basil (330-379); Basil'in küçük kardeşi Nissa psikoposu Nissalı Gregor (335-395); ve yakın arkadaşı, Konstantinopolis Patriği Nenizili Gregorios'dan (329-389) oluşan üç Kapadokyalı Hristiyan azizi ifade eden terimdir. Günümüz Türkiye'sindeki Kapadokya bölgesi, Pavlus'un bu bölgedeki çeşitli misyonları ile erken dönem Hristiyan tarihinin önemli bir mekanıdır.

Philostorgius, 4. ve 5. yüzyıllarda Anomoean Kilisesi tarihçisiydi.

4. yüzyıl Hristiyanlığında Anomoean'lar ve Heterousian'lar olarak da bilinir, Aetian'lar veya Eunomian'lar Ariusçuluk'un bir biçimini benimseyen, Mesih'in Baba Tanrı ile aynı nitelikte olmadığına ve Yarı-Ariusçuların ileri sürdüğü gibi, aynı doğaya sahip (homoiousçu) olduğuna inanan bir mezheptir.

Antakyalı Aetius, düşmanları tarafından "Ateist" lakabıyla anılan, Anomoeanizmnim kurucusudur, Coele-Suriye'nin yerlisidir.