İçeriğe atla

Florence Owens Thompson

Dorothea Lange'in Göçmen Anne adlı fotoğrafı Büyük Buhran ile anıldı, 1936

Florence Owens Thompson doğum adıyla Florence Leona Christie (1 Eylül 1903, Oklahoma – 16 Eylül 1983, Scotts Valley), Dorothea Lange'in Büyük Buhran'ın ikonik bir görüntüsü olarak kabul edilen 1936 tarihli Göçmen Anne fotoğrafına konu olan Amerikalı kadın.

Florence Leona Christie, 1 Eylül 1903 tarihinde günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nin Oklahoma eyaleti sınırları içindeki Kızılderili Toprakları'nda doğdu. Ebeveynlerinin ikisi de Çeroki kökenli olduğunu ileri sürdü. Babası Jackson Christie'nin, annesi Mary Jane Cobb'u o doğmadan önce terk etti ve annesi 1905 baharında Çoktav kökenli Charles Akman ile evlendi. Ailesi ile Tahlequah'ın dışındaki Kızılderili Topraklarında küçük bir çiftlikte yaşadı. Mary Jane Cobb, 27 Mayıs 1894'te Christie ile olan evlilik kaydında Çeroki olduğunu iddia etti, ancak daha sonra Dawes Komisyonu önünde her iki ebeveyninin de beyaz olduğuna yemin etti. Annesi Christie, Detroit, Michigan'daki federal bir hapishanede üç yıl görev yaptı.

17 yaşındaki Thompson, 14 Şubat 1921'de Missouri eyaletinin Stone County şehrinden bir çiftçinin 23 yaşındaki oğlu Cleo Owens ile evlendi. Kısa süre sonra ilk kızları Violet, ardından ikinci kızları Viola ve oğulları Leroy (Troy) dünyaya geldi. Florence, daha sonra kocasının ailesiyle birlikte Kaliforniya'nın Oroville kentine göç etti ve yakınlardaki Sacramento Vadisinde kereste kesimi ve çiftlik işlerinde çalıştılar. 1931 yılının sonlarında kocası Cleo veremden öldüğünde, Forence, altı çocuğu ve karnındaki bebeğiyle tarlalarda ve restoranlarda çalışmaya başladı. 1932 yılında yedinci çocuğunu dünyaya getirdi ve bir süreliğine ailesinin yanına Oklahomaya döndü. Daha sonra ailesi ile birlikte Kaliforniya'nın Bakersfield şehrinin kuzeyindeki Shafter kasabasına göç etti. Burada, üç çocuğu olan Jim Hill ile tanıştı.

1930'larda aile, Kaliforniya'daki ve zaman zaman Arizona'daki mahsulleri takip eden göçmen tarım işçileri olarak çalıştı. Thompson, 1979 yılında NBC'den Bob Dotson'a verdiği röportajda o dönemleri anlatırken şu ifadelere yer verdi: "Çocuklarımla birlikte çadırlarda kaldık, bambu evlerde yaşadık, kısacası yaşamımızı sürdürebileceğimiz her yerde yaşadık. Pamuk topladım, hastanelerde çalıştım, barlarda çalıştım, aşçılık yaptım, tarlada çalıştım, çocuklarımı besleyebilmek için yapabileceğim her şeyi yaptım." Aile ile birlikte 1945'te Kaliforniya'nın Modesto kasabasına yerleşti. II. Dünya Savaşı'ndan çok sonra, Thompson hastane yöneticisi George Thompson ile tanıştı ve evlendi. Bu evlilik ona daha önce sahip olduğundan çok daha fazla finansal güvence sağladı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John Steinbeck</span> Amerikalı yazar (1902 – 1968)

John Steinbeck, Amerikalı gerçekçi yazardır. İrlanda asıllıdır. Eserlerinde genellikle işçi yaşamını ve toplumsal sorunları dile getirdi. Gençliğinde bir zamanlar çalıştığı Salinas Vadisi, onun eserleri için vazgeçilmez bir mekândır. Yazdığı eserlerin her biri kült olmuş, çoğu sinemaya aktarılmıştır. Bir ailenin Oklahoma'dan Kaliforniya'ya göçünü anlattığı Gazap Üzümleri eseri ile Pulitzer ve Ulusal Kitap Ödülü'nü kazandı. Ayrıca edebiyat alanında verdiği katkılardan dolayı 1962'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Ün kazandığı diğer eserleri arasında Al Midilli, İnci, Fareler ve İnsanlar gibi kitapları yer alır.

<span class="mw-page-title-main">William Godwin</span> İngiliz düşünür ve yazar

William Godwin İngiliz gazeteci, politik filozof ve yazardır. Faydacılığın ilk taraftarlarından ve felsefi anarşizmin ilk modern destekçilerinden biri olarak kabul edilir. Godwin en çok bir yıl arayla yazdığı iki kitabıyla ünlüdür: Politik kuramlara bir saldırı olan Politik Adalet Üzerine Bir İnceleme ve aristokratik ayrıcalıklara karşı çıkan Oldukları Gibi Şeyler ya da Caleb Williams'ın Maceraları. Bu iki kitabının başarısı üzerine Godwin 1790’lerde Londra’daki radikal çevrelerde önemli biri hâline geldi. Daha sonraki yıllarda Godwin İngiliz radikalizmine karşı ortaya çıkan muhafazakâr tepkilerin hedefi hâline geldi. Bu tepkiler kısmen öncü feminist yazar Mary Wollstonecraft ile olan evliliğinden (1979) ve onun ölümünden sonra yazdığı dürüst biyografisinden kaynaklanıyordu. Çocukları Mary Goldman Frankenstein’ı yazdı ve şair Percy Bysshe Shelley ile evlendi. Godwin hayatı boyunca çeşitli türde romanlar; tarih ve demografi üzerine kitaplar yazdı. Mary Jane Clairmont ile yaptığı ikinci evliliğinden itibaren Shakespeare’den Hikâyeler ile birlikte yayımladığı çocuklar için İncil'e ve klasik tarihe giriş kitapları yazdı. Godwin’in İngiliz edebiyatına ve edebiyat kültürüne de önemli etkileri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Billie Joe Armstrong</span>

Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt ile birlikte kurduğu pop punk/punk rock grubu olan Green Day'in vokalist, birincil söz yazarı ve gitaristidir. Ayrıca Pinhead Gunpowder isimli punk rock grubunun gitarist ve vokalisti, Green Day'in yan projeleri olan The Network, Foxboro Hot Tubs, The Longshot ve The Coverups'ın vokalistidir. Armstrong, eleştirmenler tarafından tüm zamanların en büyük punk rock gitaristlerinden biri kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Elizabeth</span> İngiltere ve İrlanda Kraliçesi (1558–1603)

I. Elizabeth, 17 Kasım 1558'den 1603'teki ölümüne kadar İngiltere ve İrlanda kraliçesi idi. Bakire Kraliçe olarak da bilinen Elizabeth, Tudor Hanedanı'nın beş hükümdarının sonuncusudur.

<i>Örümcek Adam</i> (film, 2002) 2002 yapımı Amerikan süper kahraman filmi

Örümcek-Adam, aynı adlı Marvel Comics karakterine dayanan 2002 Amerikan süper kahraman filmidir. David Koepp'in senaryosundan Sam Raimi tarafından yönetilen, Raimi'nin Örümcek-Adam üçlemesinin ilk filmidir ve başrolde Willem Dafoe, Kirsten Dunst, James Franco, Cliff Robertson ve Rosemary Harris ile birlikte baş karakter olarak Tobey Maguire yer almaktadır. Film, Örümcek-Adam'ın kökenlerini ve erken süper kahraman kariyerini anlatmaktadır. Genetiği değiştirilmiş bir örümcek tarafından ısırıldıktan sonra, dışlanmış genç dahi Peter Parker, örümcek benzeri insanüstü yetenekler geliştirir ve New York'ta suç ve adaletsizlikle savaşmak için maskeli bir kimliğe bürünür; bu süreçte kötü Yeşil Cin ile karşı karşıya gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Emma Thompson</span>

Dame Emma Thompson ; Emmy, BAFTA ve Akademi ödüllü Britanyalı oyuncu ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Henry</span> 1509dan 1547ye kadar İngiltere Kralı

VIII. Henry, 22 Nisan 1509'dan 1547'deki ölümüne kadar İngiltere kralıydı. Henry, yaptığı ilk evlilik olan Aragonlu Catherine ile yaptığı evliliği iptal ettirme çabalarıyla tanınır. Papa VII. Clemens ile böyle bir fesih konusunda yaşadığı anlaşmazlık, Henry'nin İngiliz Reformasyonu'nu başlatmasına ve İngiltere Kilisesi'ni papalık otoritesinden ayırmasına yol açtı. Kendisini İngiltere Kilisesi'nin Yüce Başkanı olarak atadı ve papa tarafından aforoz edildiği manastırları feshetti.

<span class="mw-page-title-main">Bo Derek</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Mary Cathleen Collins Amerikalı aktris, manken ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">I. Mary</span> İngiltere ve İrlanda Kraliçesi

I. Mary İngiltere'nin ilk hükümdar kraliçesidir. Tahta geçtiğinde İngiltere Protestanlığın etkisi altındaydı lakin İngilizler hâlâ büyük ölçüde Katolik idi. Kraliçe katı kurallar uygulayarak protestanları idam ettirdi hatta canlı canlı yaktırdı ve koyu katolik olan İspanya kralı II. Felipe ile evlendi, hiç çocuğu olmadı. II. Felipe ile evlenerek Habsburg ve Tudor hanedanları birleşmiştir ve I. Mary ve II. Felipe şu unvanları kullanmışlardır: "Philip ve Mary, Tanrının lütfuyla, İngiltere, İspanya, Fransa, Napoli, Kudüs, İrlanda ve Sicilya Kralı ve Kraliçesi, inancın Savunucuları, Avusturya Arşidük ve Arşidüşesi, Burgunya, Milano ve Brabant Dükü ve Düşesi, Habsburg, Flandre ve Tirol Kontu ve Kontesi". Protestanları idam ettirmesinden ve Protestan propagandasından dolayı Kanlı Mary olarak anılır. I. Elizabeth döneminde geliştirilen birçok yeniliğin temeli, Mary'nin hükümdarlığında başlamıştır.

<i>Gazap Üzümleri</i> (film) 1940 ABD yapımı 2 oscar ödüllü dramatik film

Gazap Üzümleri, 1940 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı The Grapes of Wrath'tır. John Steinbeck'in 1939 yılında yazdığı, kendisine Pulitzer Ödülü'nü getiren aynı adlı romanından senaryosunu Nunnally Johnson'ın uyarlayıp yazdığı filmi John Ford yönetmiştir. Yapımcılığını Darryl F. Zanuck'un üstlendiği filmin siyah beyaz görüntüleri Gregg Toland'a aittir. Başlıca rollerinde Henry Fonda, Jane Darwell ve John Carradine oynamışlardır. Filmde 1930'lu yıllarda ABD'de hüküm süren Büyük Ekonomik Buhran sırasında fakirleşen Oklahoma'lı bir ailenin kuraklığın da etkisi ile verimsiz hale gelen topraklarını terkederek mevsimlik işler için Kaliforniya'ya doğru çetin şartlarda yola çıkmaları anlatılmaktadır. Film 1941 yılında 7 dalda aday gösterildiği Oscar ödüllerinden ikisini aldı; En İyi Yönetmen Akademi Ödülü John Ford'a, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü de Jane Darwell'a verildi. Ayrıca film çeşitli yarışmalarda 5 ödül daha kazanmıştır. Kongre Kütüphanesi'ne bağlı Ulusal Film Arşivi'nin ilk kez olarak 1989 yılında seçmeye başladığı "korunma altına alınması gereken filmler" arasında "Gazap Üzümleri" de vardı. "Gazap Üzümleri" nin John Ford'un en iyi filmi olduğu söylenmektedir. Aynı zamanda uyarlandığı edebiyat eserinden daha üstün olan ender Hollywood filmlerinden biridir, bu fikre romanın yazarı John Steinbeck de katılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Weston</span> Amerikalı fotoğrafçı (1886 – 1958)

Edward Henry Weston bir 20. yüzyıl Amerikan fotoğrafçısı. Weston, Amerika'nın en etkili ve yenilikçi fotoğrafçılarından biri ve 20. Yuzyilin fotograf ustalarindan biri olarak anılmaktadır. Kırk yıllık kariyeri boyunca Weston; manzara, natürmort, portre, tarz sahnelerini fotoğraflandı. Söylenir ki onun kadrajinda Batı Amerika'nın insanları ve mekanlarinin bulunmasiyla o modern fotoğrafçılığa özünde Amerikan hatta Kaliforniyalı bir yaklaşım getirmiştir. 1937 yılında Weston, Guggenheim Bursunu alan ilk fotoğrafçı oldu ve iki yıl içinde 8x10 görüşlü fotograf makinesiyle 1,400 civarında negatif uretmistir. Onun en ünlü fotoğraflarından bazıları uzun yıllar yaşadığı yere yakın olan Point Lobos, Kaliforniya'daki, ağaçlar ve kayaların fotoğraflaridir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılderili savaşları</span> Kuzey Amerika yerlilerinin beyaz yerleşimciler tarafından boyunduruk altına alınması

Kızılderili savaşları ya da ABD Kızılderili savaşları, Yeni Dünya'da Kuzey Amerika'nın yerlisi ABD Kızılderilileri ile Eski Dünya'dan gelen Avrupalı göçmen yerleşimciler arasında patlak veren ve 1622-1924 yıllarında aralıklı olarak asırlara yayılan Amerikan Bağımsızlık Savaşı öncesi ve sonrası bir dizi çatışmalar silsilesidir. Savaşın ana sebebi, keşfedildiği andan itibaren Amerika kıtasını doğudan işgal etmeye başlayan Avrupalı sömürgecilerin sürekli artması ve bu artış sonunda yerlileri batıya sürmeleridir. Bu savaşlar Amerika kıtasının doğu kıyısından batı kıyısına kadar genişlemenin mukadder olduğunu ifade eden Kader Manifestosu gibi ideolojiler tarafından teşvik edildiği gibi, politik kaygıyla zorla ya da antlaşmalarla Kızılderili Tehciri gibi etnik temizlik hareketleri de savaşların tetikleyici unsurlarıdır. Bu savaşlar sırasında ABD Kızılderili katliamları da görülür.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Schawlow</span> Amerikalı fizikçi (1921 – 1999)

Arthur Leonard Schawlow Amerikalı fizikçi. Schawlow lazerler ile ilgili yaptığı çalışmalar ile tanınır. Bu çalışmaları sayesinde 1981 yılında Nicolaas Bloembergen ve Kai Siegbahn ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nellie Bly</span> Amerikalı gazeteci (1864 – 1922)

Nellie Bly,, Amerikalı gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">William Wallace Campbell</span> Amerikalı gökbilimci (1862 – 1938)

William Wallace Campbell, spektroskopi alanında uzmanlaşmış Amerikalı astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Wes Studi</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Wesley Studie Çeroki halkından olan Amerikan Yerlisi dizi ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ben Johnson (oyuncu)</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1918 – 1996)

Francis Benjamin " Ben " Johnson Jr. Amerikalı sinema ve televizyon oyuncusu, dublör ve dünya şampiyonu olmuş bir rodeo kovboyu idi. Uzun ve yapılı Johnson, binicilikteki uzmanlığıyla Western filmlerindeki birçok role özgünlük getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Belle Starr</span>

Myra Maybelle Shirley Reed Starr ya da bilinen adıyla Belle Starr, ölümünden sonra ulusal düzeyde ün kazanmış Amerikalı bir kanun kaçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Rutherford</span>

Dame Margaret Taylor Rutherford,, İngiliz tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu.

<i>Göçmen Anne</i>

Göçmen Anne, 1936'da Nipomo, California'da Amerikalı fotoğrafçı Dorothea Lange tarafından, Yeni Düzen döneminde Amerika'da bulundukları bölgede geçim sıkıntısı çeken kırsal veya kentsel alandaki ailelerin federal hükûmet tarafından yeni bölgelere yerleştirilmesinden sorumlu birim, Yeniden Yerleşim İdaresi'nde çekilmiş bir fotoğraftır. O zamandan beri fotoğraf Büyük Buhran'ın bir simgesi haline gelmiş ve kamuya açık olduğu için reklam ve daha farklı amaçlara hizmet etmek üzere yeniden üretilmiştir. Bugün, Lange'nin çalışmaları, Amerikan sanatının ve uluslararası fotoğrafçılığın klasik kanonunun bir parçası olarak kabul ediliyor. 28.3'e 21.8 cm jelatin gümüş baskı fotoğraf, endişeyle uzaklara bakan annelerine yüzlerini gömmüş iki çocuğu tasvir ediyor. New York'taki Modern Sanat Müzesi'nde bir baskısı sergileniyor.