İçeriğe atla

Flora ve Zephyr (Bouguereau)

Flora ve Zephyr
Sanatçı William-Adolphe Bouguereau
Yıl 1875
Tür Kanvas üzeri yağlıboya
Boyutlar 185 cm (73 in)
Konum Musée des Beaux-Arts de Mulhouse, Mulhouse

Flora ve Zephyr (Fransızca: Flore et Zéphyr), Fransız sanatçı William-Adolphe Bouguereau tarafından 1875 yılında yapılmış bir tablodur. Fransa'nın Mulhouse şehrindeki Musée des Beaux-Arts'ın en ünlü tablolarından biridir. Envanter numarası D.75.1.50'dir.[1][2][3]

Dairesel resimde (tondo), Yunan batı rüzgarı tanrısı Zephyr'i Yunan mitoloji perisi Chloris'i nazikçe öperken tasvir eder. Chloris'in Roma'daki eşdeğeri çiçek tanrıçası Flora'dır. Zephyr'in kelebek kanatları vardır ve stratejik yerleştirilmiş mavi duvak dışında tamamen çıplaktır. Flora'nın alt yarısı kırmızı bir perde ile örtülüdür. Ressam yalnızca kumaşların değil, aynı zamanda tenlerin de renk zıtlığını ustalıkla geliştirmiştir.[1]

Tablo 1875 Paris Salonunda, ardından 1879'da Mulhouse Salonu'nda gösterildi ve burada müze kökenli Société industrielle de Mulhouse koleksiyonu için satın alındı.[1] 2009'da İtalyan sanatçı Filippo Panseca tarafından Başbakan Silvio Berlusconi ve bakanı Mara Carfagna'nın parodisini yaptı. Erkek, narin kelebek kanatları yerine devasa baykuş kanatlarla tasvir edildi ve vücudu inceden tıknaz hale getirildi. Baş dışında dişinin görünüşü değişmedi.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Dubois-Brinkmann, Isabelle (November 2019). Musée des Beaux-Arts de Mulhouse. Œuvres choisies. Musée des Beaux-Arts de Mulhouse. ss. 42-43. ISBN 978-2-36701-186-8. 
  2. ^ "Collections". Musée des Beaux-Arts de Mulhouse. 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022. 
  3. ^ "Zéphire et Flore". The British Museum. 28 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022. 
  4. ^ "Italy abuzz over artwork of half-naked premier". nbcnews.com. 22 Nisan 2009. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jean-Léon Gérôme</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1824 – 1904)

Jean-Léon Gérôme, Fransız ressam, heykeltıraş ve öğretmen.

William-Adolphe Bouguereau Fransız akademik ressamıydı. Klasik konuların modern yorumlarını kadın vücudunu vurgulayarak resim yaptı. Gerçekçi tür resimlerinde mitolojik konuları kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

Henri Fantin-Latour, Fransız ressam ve grafiker. Tam ismi Ignace Henri Jean Théodore Fantin-Latour olan ressam Grenoble'da dünyaya geldi ve Paris'te École des Beaux-Arts'ta okudu. Sanatçı, çiçek tabloları ve Parisli ressam ve yazar arkadaşlarının grup portreleri ile ünlendi.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fernand Léger</span> Fransız ressam (1881 – 1955)

Fernard Léger, 20. yüzyıl Paris Ekolü sanatçılarından başta gelen ressam, heykeltıraş, seramikçi ve film yapımcısıdır.

<i>Sokratesin Ölümü</i> Sokratesin ölümüne ilişkin bir yağlı boya tablosu

Sokrates’in Ölümü, Fransız ressam Jacques-Louis David’in 1787 yılında yaptığı bir yağlı boya tablodur. Bazı Atinalılara karşı düşüncelerini ifade etmesi ve gençlerin ahlakını bozma suçlamaları sonucunda baldıran zehri içirilerek ölüme mahkûm edilen Yunan filozof Sokrates’in ölüm sahnesini temsil eder. Tablo aynı zamanda yatağın ucunda keder içinde oturan Platon’u ve Sokrates’in dizini kavrayan kişi olarak ise Kriton’u tasvir eder. Sokrates sürgüne gitme seçeneğine sahiptir ya da baldıran zehri içerek ölüme mahkûm edilecektir. Sokrates ölümü seçmiştir. Bu tabloda, kırmızı elbiseli bir öğrencisi baldıran zehrinin bulunduğu kupayı kendinden emin olan Sokrates’e uzatır. Sokrates’in göğü işaret eden eli, onun tanrılara duyduğu derin saygıyı ve ölümüne karşı korkusuz duruşunu gösterir.

<span class="mw-page-title-main">École des Beaux-Arts</span>

École des Beaux-Arts tam adıyla École Nationale Supérieure Des Beaux-arts Paris'te 1671 yılında Académie Royale d’Architecture adıyla Jean-Baptiste Colbert tarafından kurulan güzel sanatlar okulu. 1793 yılında Académie Royale de Peinture et de Sculpture okuluyla birleştirilmiştir. Okul çizim, resim, heykel ve mimarlık gibi güzel sanat alanlarında eğitim vermektedir. 1935'ten itibaren okulun müfredatı Alman müfredatına yakınlık göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Henri-Paul Motte</span> Fransız ressam (1846 – 1922)

Henri-Paul Motte, tarihi resim ve tarihsel türde uzmanlaşmış Fransız ressamdır.

Jules Joseph Augustin Laurens veya yaygın olarak bilinen adıyla Jules Laurens, resim ve taş baskı alanında eserler vermiş Fransız sanatçıdır. Oryantal eserleriyle tanınmaktadır.

Fabius Brest Fransız oryantalist ressam.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bettannier</span> Fransız ressam (1851 – 1932)

Nicolas Albert Bettannier Üçüncü Fransız Cumhuriyeti döneminde yaşamış ressam.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Carrière</span> Fransız ressam (1849 – 1906)

Eugène Anatole Carrière, Fin de siècle döneminde eser vermiş Fransız sembolist ressam ve taşbaskı sanatçısı. Kahverengi tonlarda monokrom tablolarıyla bilinir. Heykeltıraş Auguste Rodin'in yakın arkadaşı olmuştur. Monokrom tarzıyla, Picasso'nun özellikle mavi dönemini etkilediği düşünülmektedir.

Auguste Charpentier ya da Philippe Auguste Cazier- Charpentier, 29 Ocak 1813'te Paris'te doğdu ve 15 Mayıs 1880'de Paris'te öldü. Kendisi Fransız ressam, oymacı ve tasarımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">François-Guillaume Ménageot</span> Fransız ressam (1744 – 1816)

François-Guillaume Ménageot, dini sahneleri ve Fransız tarihi sahnelerini resmeden Fransız ressamdı. François Boucher'ın (1703–1770) öğrencisiydi. Roma Grand Prix'sini kazandı ve Roma'daki Fransız Akademisi'nin bir yöneticisi, bir akademisyen ve bir Enstitü üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Albert Marquet</span> Fransız sanatçı (1875 – 1947)

Albert Marquet, Fauvist hareketiyle ilişkili bir Fransız ressamdı. Başlangıçta Fauve ressamlarından biri ve Henri Matisse'in ömür boyu arkadaşı oldu. Marquet daha sonra daha natüralist bir tarzda, öncelikle manzaralar, aynı zamanda birkaç portre ve 1910 ile 1914 arasında birkaç çıplak kadın resmini çizdi.

<span class="mw-page-title-main">Jules Bastien-Lepage</span> Fransız ressam (1848 – 1884)

Jules Bastien-Lepage . Fransız ressam. En çok Saman Tarlası gibi kırsal yaşamın duygusal sahneleriyle ve Fransa ve İngiltere'de yaygın olarak taklit edilen rustik dış mekan türü sahneleri ile tanınır. Aynı zamanda bir portreciydi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Lebasque</span> Fransız ressam (1865 – 1937)

Henri Lebasque Fransız post-empresyonist ressam. Champigné'de doğdu. Çalışmaları, özellikle Angers, Cenevre, Lille, Nantes ve Paris başta olmak üzere çeşitli Fransız müzelerinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Delaroche</span> Fransız ressam (1797 – 1856)

Hippolyte-Paul Delaroche, tarihi sahneleri resmederek büyük başarılara imza atan Fransız bir ressamdı. Sık sık İngiliz ve Fransız tarihinden konuları tasvir eden melodramatik tasvirleriyle Avrupa'da ünlendi. Delaroche'un resimlerinde vurgulanan duygular Romantizm'e hitap ederken, eserinin detayları ve tarihi figürlerin küçümsenmiş tasviri Akademisyenlik ve Neoklasizm eğilimlerini takip etmektedir. Delaroche konularını ve tarihini pragmatik gerçekçilikle tasvir etmeyi amaçladı. Yaratılışlarında popüler idealleri ve normları dikkate almadı, bunun yerine Marie-Antoinette gibi tarihi figürler, Hıristiyan figürleri veya Napolyon Bonapart gibi zamanının insanları olsun, tüm konularını aynı ışıkta resmetti. Delaroche, Antoine-Jean Gros'un önde gelen öğrencilerinden biriydi ve daha sonra Thomas Couture, Jean-Léon Gérôme ve Jean-François Millet gibi bir dizi önemli sanatçıya danışmanlık yaptı.