İçeriğe atla

Flora Martirosyan

Flora Martirosian
Doğum05 Şubat 1957(1957-02-05)
Ölüm20 Kasım 2012 (55 yaşında)
Los Angeles, ABD
Başladığı yerLeninakan, Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği (şu an Gümrü, Ermenistan)
Tarzlarhalk müziği
MesleklerŞarkıcı
ÇalgılarVokal
Resmî sitefloramartirosian.com

Flora (Armenian) (5 Şubat 1957 - 20 Kasım 2012) Ermeni halk şarkıcısı, "Barış İçin Sanatçılar" Vakfı kurucusu ve Never Again kültürel hareketinin başlatıcısıydı.

Flora Martirosyan 5 Şubat 1957'de Leninakan'da (şimdiki Gümrü), Ermeni SSC, Sovyetler Birliği'nde sporcu ve bir ev hanımından oluşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ses becerilerini annesinden aldı. Mardirosyan, Gümrü Müzik Okulu'nda okudu. 1973'te Garun 73 yarışmasına katılması ona birincilik ödülünü kazandırdı. Erivan Devlet Konservatuvarı mezunudur, daha sonra 1987 yılında gazeteci Hrahat Gevorgyan ile evlendi. Martirosyan ilk uluslararası ödülünü10 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1978'de Hamburg Uluslararası Festivali'nde kazandı. Şarkıcıya büyük bir ün kazandıran Tsovastghik şarkısı, 15 yıl boyunca en iyi şarkı olarak kabul edildi. Martirosyan, dünya çapında 60'ın üzerinde ülkede konser verdi. Aile 1987'de Los Angeles, California'ya taşındı ve 1997'de Erivan'a döndü. Mardirosyan, 1997-2001 yılları arasında Erivan'ın Armen Tigranyan Müzik Okulu'nun müdürüydü. Kocasının tayyini çıktıktan sonra tekrar Los Angeles'a taşındı. Martirosian, 2002 yılında Los Angeles'ta Komitas Müzik Akademisi'ni kurdu. 2007 yılında, soykırımlara karşı protesto sesini yükseltmek için "Bir Daha Asla" sloganıyla katılan, çok sayıda dünyaca ünlü şarkıcı ve Hollywood süperstarının ilgisini çeken Barış İçin Sanatçılar Vakfı'nı kurdu. Martirosyan, 2011'de Los Angeles'ta ilk konserini verdi.[1] 2005'te Los Angeles'ta "En İyi Düet" adlı bir ödül kazandı.

Şarkıcı 20 Kasım 2012'de öldü. Safra kesesi ameliyatının komplikasyonlarının ölümünün nedeni olduğu düşünülüyor.[2] Şarkıcı, 12 Aralık 2012'de Erivan'ın Komitas Şehri Pantheon'una gömüldü.

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, "gerçek milliyetçi" olduğunu belirtti.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Biography". Flora Martirosian Website. 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2012. 
  2. ^ "Famous Armenian singer Flora Martirosyan passes away". News.am. 20 Kasım 2012. 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2012. 
  3. ^ "President of Armenia expresses condolences over Flora Martirosyan's death". News.an. 20 Kasım 2012. 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Civan Gasparyan</span> Ermeni müzisyen ve besteci.

Civan Gasparyan, Ermeni duduk virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Gomidas Vartabed</span> Ermeni besteci (1869-1935)

Gomidas veya gerçek adıyla Soğomon Kevork Soğomonyan, Ermeni ulusal müzik okulunun kurucusu sayılan Ermeni papaz, müzikolog, besteci, aranjör ve koro şefi. Gomidas, etnomüzikolojinin öncülerinden biri olarak tanınmaktadır.

Arto Tunçboyacıyan, Türkiye Ermenisi müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Gümrü</span> Ermenistanın en büyük ikinci şehri

Gümrü, Şirak ilinin en büyük şehridir. Başkent Erivan'nın 120 km kuzeybatısında yer alır, Ermenistan'nın ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">İnga ve Anuş</span>

İnga ve Anuş Arşakyan ya da Arşakyan Kardeşler, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Can Can" adlı şarkıyla Ermenistan'ı temsil eden Ermeni halk müziği şarkıcısı ve besteci kız kardeşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü</span> Ermenistanda millî gün

Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü, her yıl 24 Nisan tarihinde başta Ermenistan olmak üzere Kanada, Fransa ve Ermeni diasporası'nın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Ermeni Kırımı'nda ölen kurbanları anmak için düzenlenen ulusal törenler. Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yüz binlerce insan Tsitsernakabert Soykırım Anıtı'na yürüyerek ziyaret eder ve ebedî aleve çiçekler koyar.

<span class="mw-page-title-main">Dorians</span>

Dorians, 2008 yılında Erivan'da kurulan Ermeni rock grubu. Grup; Gor Sucyan, Gagik Hodavirdi, Edgar Şahakyan, Arman Pehlivanyan ve Arman Celalyan isimli beş üyeden oluşmaktadır. Kurulduğundan bu yana bir stüdyo albümü yayınlayan grup İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı "Lonely Planet" adlı şarkıyla temsil etmiş ve 41 puanla 18. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İveta Mukuçyan</span> Ermeni şarkıcı

İveta Mukuçyan, Alman-Ermeni pop şarkıcısı ve model.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Hatisyan</span> Fransız siyasetçi (1874-1945)

Aleksander Hatisyan, Ermeni siyasetçi ve gazeteci. 28 Mayıs 1919 ile 5 Mayıs 1920 tarihleri arasında Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin başbakanlık görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgâli</span>

Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgâli veya Ermenistan'ın Sovyetleştirilmesi, Rus-Ermeni savaşı, Sovyet Rusya'nın 11. Ordusunun, Eylül ayından başlayarak 4 Aralık 1920 tarihine kadar geçen sürede, eski Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde kurulmuş olan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nde yeni Sovyet hükûmeti kurmak için gerçekleştirdiği askerî seferdir. Müdahale, Ermeni Bolşeviklerin başkent Erivan ve diğer şehirlerde çıkardıkları ayaklanma ile de eş zamanlıdır. Müdahale, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesine ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ara Şiraz</span>

Ara Şiraz Ermeni bir heykeltıraştır. Annesi ve babası şairler Silva Kaputikyan ve Hovhannes Şiraz'dı.

<span class="mw-page-title-main">Raffi Hovannisyan</span> Politikacı

Raffi K. Richard Hovannisyan Ermeni siyasetçi, Ermenistan'ın ilk Dışişleri Bakanı ve milli liberalizm ideolojisini benimseyen Miras partisinin kurucu lideri. Ülkenin ilk bağımsız araştırma merkezi olan Ermeni Ulusal ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Susanna Amatuni</span>

Susanna (Shushanik) Amatuni, bir Sovyet-Ermeni sanat eleştirmeni, müzikolog, Sanat Doktoru (1988), profesör (1997), SSCB Onurlu Öğretmeni (1966).

<span class="mw-page-title-main">Araksi Saryan-Harutunyan</span>

Araksi Saryan-Harutunyan Ermeni müzikolog, sanat tarihi adayı, Erivan Devlet Konservatuvarı profesörü. Ermenistan Onurlu Sanat İşçisi (2008). Ermenistan Besteciler Birliği üyesi (1966).

<span class="mw-page-title-main">Arpenik Nalbandyan</span>

Arpenik Nalbandyan, Sovyet-Ermeni bir sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Mariam Aslamazyan</span>

Mariam Arşaki Aslamazyan Ermeni SSC Halk Sanatçısı (1965) ve Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı (1990) olarak da tanınan Sovyet ressam.

<span class="mw-page-title-main">Medea Abrahamyan</span>

Medea Abrahamyan, Ermeni kadın çellist ve akademisyen.

Regina Tadevosi Hazaryan, bir Ermeni ressam ve halk figürüydü. Ayrıca, Stalin rejimi sırasında şairin el yazmalarının çoğunu kurtaran Yeğişe Çarents'in arkadaşı ve hayırsever olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Şahan Arzruni</span> Türkiye Ermenisi piyanist ve besteci

Şahan Arzruni veya Şahan Ardzruni Türkiye Ermenisi klasik piyanist, etnomüzikolog, akademisyen, besteci, yazar ve plak yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Karine Poghosyan</span>

Kariné Poghosyan, New York'ta yaşayan Ermeni bir piyanisttir. Orkestraya ilk çıkışını 14 yaşında Beethoven'ın 1 No'lu Piyano Konçertosu'nu çalarak yaptı. Carnegie Hall'da ilk solo çıkışını 23 yaşında yaptı ve o zamandan beri çok sayıda ödül kazanmanın yanı sıra dünyanın en prestijli konserlerinden bazılarında sahne aldı.