İçeriğe atla

Flip atlayışı

Flip atlayışı bir artistik buz pateni atlayışıdır.

Uluslararası Paten Birliği (ISU), flip atlayışını "patenin arka iç kenardan çıkan ve karşı ayağın arka dış kenarına inen bir atlayış türü" olarak tanımlar.[1] Serbest ayağın ucundan yardım alınarak yapılır.[2] Yazar Ellyn Kestnbaum flip atlayışını "çoğu patenci için loop atlayışından biraz daha zordur. Salchow veya toe-loop atlayışından ise çok daha fazla zordur" olarak tanımlar,[3] çünkü dengesiz iç kenar üzerinde kayarken kendini hizalamak ve atlayışın zamanlaması ayarlanmak için hassasiyet gerekir.[3] Sonuç olarak, ESPN'nin belirttiği gibi, dörtlü flip atlayışları "nadiren" görülür.[4] Kestnbaum ayrıca, patencinin kayarken patenin kenarının (edge) çok derin olmamasının, bunun yerine neredeyse düz bir çizgi oluşturmasının çok önemli olduğunu belirtiyor.[5] Flip atlayışının varyasyonları, yarım flip ve split flip içerir. Yarım flip genellikle bir adım dizisi sırasında basit bir geçiş hareketi ve diğer yarım atlamalar için bir kalkış hareketi olarak kullanılır. Split flip ise patencinin havadaki pozisyonunun zirvedeyken ayaklarının tam ayrıldığı bir pozisyona sahip tek bir flip atlayışıdır.[3]

Yarışmalarda tekli flipin taban değeri 0,50'dir; bir ikili flipin temel değeri 1.80'dir; üçlü flipin temel değeri 5,50'dir; ve dörtlü flipin temel değeri 11.00'dir.[6] Amerikalı profesyonel patenci Bruce Mapes tarafından yaratıldığı düşünülse de flip atlayışının kökenleri tam bilinmemektedir. Ayrıca flip yapan ilk erkek patencinin kaydı yoktur. Bunu uygulayan ilk kadın patenciler , 1981 Avrupa Şampiyonasında Doğu Almanya'dan Katarina Witt ve Batı Almanya'dan Manuela Ruben idi.[1] İlk dörtlü flip atlayışı, 2016 Team Challenge Cup'ta Japonya'dan Shoma Uno tarafından yapıldı;[7][8] 2019–20 Grand Prix Artistik Patinaj Finalinde dörtlü flip yapan ilk kadın Alexandra Trusova idi.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b Media Guide, p. 13
  2. ^ "Skating Glossary". Skate Canada. 2015. 26 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2019. 
  3. ^ a b c Kestnbaum, p. 289
  4. ^ "Takahashi is first Japanese man to win". ESPN.com. Associated Press. 25 Mart 2010. 22 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2019. 
  5. ^ Kestnbaum, pp. 288–289
  6. ^ "Communication No. 2168: Single & Pair Skating". Lausanne, Switzerland: International Skating Union. 23 Mayıs 2018. s. 2. 12 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2019. 
  7. ^ Media Guide, p. 14
  8. ^ Hoang (23 Nisan 2016). "Uno lands historic quad flip at Team Challenge". Golden Skate.com. 30 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2019. 
  9. ^ Griffiths (6 Aralık 2019). "As it happened: Wins for Kostornaia and Chen on last day of competition in Turin". Olympic Channel. 10 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miki Ando</span> Japon artistik patinajcı (d. 1987)

Miki Ando Japon buz patenci. 2007 Dünya şampiyonu, 2004 Dünya Gençler şampiyonu ve 2004-2005 Japonya Ulusal şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni</span>

Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Buz dansı</span>

Buz dansı, müzik eşliğinde buz zeminde yapılan figüratif buz pateni türü. 1952 yılında Dünya Artistik Patinaj Şampiyonaları kapsamına alınmış; fakat Kış Olimpiyat Oyunları içinde 1976 yılından beri yer almaktadır. Çiftlerde olduğu gibi bir kadın ve bir erkek sporcu ile yapılır. Kaldırışlarda ve dönüşlerde olan kural farklılıkları ve atlayışların olmaması gibi konularda çiftlerden ayrılır. Bu şampiyonalarda sporcular 3 değişik program sunmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yuna Kim</span> Aslen Güney Koreli olan ve birden fazla Şampiyonluğu olan buz patenci.

Kim Yu-Na 2010 Olimpiyat şampiyonu, 2009 Dünya şampiyonu, 2009 Dört Kıta şampiyonu, 2006 Dünya Gençler ve 2006 Grand Prix Finalleri şampiyonu Güney Koreli buz patenci.

2008-2009 ISU Grand Prix ISU Grand Prix yarışmaları serisinin 2008-2009 sezonunda düzenlenen yarışması. Artistik Buz Pateni sezonun ilk yarısında yapılır. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalara katılır. Seride 6 yarışma vardır ve sporcular bu yarışmalardan en fazla 2'sine katılabilir. Patenciler her yarışma sonunda aldıkları derecelere göre puan alır ve en fazla puanı toplamış olan 6 sporcu/takım kendi disiplinlerinde Grand Prix Finali'ne gitme hakkı kazanır. Bu sezonda Final Seul, Güney Kore'de 10 Aralık-14 Aralık 2008'de düzenlenecektir. Serinin tarihinde ilk defa Junior Grand Prix Finali ve Grand Prix Finali aynı yerde ve aynı tarihte düzenlenecektir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Smirnov</span>

Aleksandr Viktoroviç Smirnov Rus buz patenci. Yuko Kawaguchi ile birlikte kaymaktadır. Çift 2008 ve 2009 yılında Rusya şampiyonu olmuş, 2009 Avrupa şampiyonasında gümüş,2009 Dünya şampiyonasında bronz madalya almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yukari Nakano</span> Japon artistik patinajcı

Yukari Nakano Japon buz patenci. 2008 Dünya dördüncüsü ve 2007 & 2008 Japonya üçüncüsüdür. Tarihte uluslararası yarışmalarda üçlü axel atlayışı yapabilen 5 kadın sporcudan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Denis Ten</span>

Denis Yuriyevich Ten Kazak buz patenci. 2014 Olimpiyat üçüncüsü, 2013 Dünya ikincisi olmuştur.

ISU Puanlama Sistemi (ayrıca Code of Points (CoP) veya New Judging System (NJS) olarak da bilinir), 2004'ten bu yana artistik buz pateni yarışmalarında (kadınlar, erkekler, çiftler, buz dansı ve senkronize buz pateni) kullanılan puanlama sistemidir. Uluslararası Paten Birliği (ISU) tarafından tasarlanmıştır.

2009–2010 ISU Grand Prix ISU Grand Prix serisinin 2009–2010 buz pateni sezonunda düzenlenmiş olanıdır. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalara katılır. Seride 6 yarışma vardır ve sporcular bu yarışmalardan en fazla 2'sine katılabilir. Patenciler her yarışma sonunda aldıkları derecelere göre puan alır ve en fazla puanı toplamış olan 6 sporcu/takım kendi disiplinlerinde Grand Prix Finali'ne gitme hakkı kazanır. 2009–2010 Grand Prix Finali bu yıl Tokyo, Japonya'da yapılacaktır.

2010–2011 Artistik Patinaj ISU Grand Prix ISU Grand Prix serisinin 2009–2010 buz pateni sezonunda düzenlenmiş olanıdır. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalara katılır. Seride 6 yarışma vardır ve sporcular bu yarışmalardan en fazla 2'sine katılabilir. Patenciler her yarışma sonunda aldıkları derecelere göre puan alır ve en fazla puanı toplamış olan 6 sporcu/takım kendi disiplinlerinde Grand Prix Finali'ne gitme hakkı kazanır. 2010–2011 Grand Prix Finali bu yıl Pekin, Çin'de yapılacaktır..

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni kaldırışları</span>

Artistik buz pateni kaldırışları, çiftlerde ve buz dansında programda yer alması gereken zorunlu elemanlardır. Çiftlerde ve buz dansında kaldırışların özellikleri farklıdır. Buz dansında patenciler partnerlerini omuz seviyesinin üzerine tamamen çıkaramaz. Kaldırışlar senkronize kayma'da da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Twist kaldırışı</span>

Twist kaldırışı artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Bel düzeyinden tutuşla yapılan bir kaldırış çeşididir. Erkek sporcu kadın sporcuyu havaya kaldırır ve kadın sporcu havada bir ya da birden fazla dönüş yapar. Erkek sporcu daha sonra kadın sporcuyu havada yakalar ve tek ayak üzerinde inmesini sağlar. Bu teknik eleman hız, kadın sporcunun havadaki pozisyonu, kaç tur attığı, iniş ve çıkıştaki yumuşaklık ve düzgünlüğe gibi birçok duruma göre değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Loop atlayışı</span>

Loop atlayışı artistik patinaj atlayışlarından biridir. İlk kez Alman Werner Rittberger tarafından 1910'da yapıldığı için onun adıyla da (Rittberger) bilinir. Atlayışa loop ismi, loop zorunlu figürüne benzediği için verilmiştir. ISU Puanlama Sistemi'nde Lo simgesi ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Lutz atlayışı</span>

Lutz 1913 yılında bu atlayışı ilk kez yapan Avusturyalı patenci Alois Lutz'dan esinlenerek ismi verilmiş bir Artistik patinaj atlayışıdır. Ayağı buza vurup güç alarak yapılan (toepick-assisted) bir atlayıştır. Atlayışa girişte geriye dış kenar kullanılır ve inişte ise diğer ayakla geriye dış kenara inilir.

<span class="mw-page-title-main">Alissa Czisny</span> Amerikalı artistik patinajcı

Alissa Czisny Amerikalı buz patenci. 2010–2011 Grand Prix Finali şampiyonu ve iki kez ABD Ulusal şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Polina Korobeynikova</span>

Polina Alexandrovna Korobeynikova Rus buz patenci. 2011–12 Junior Grand Prix Finali üçüncüsüdür.

2018 Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası 22-28 Ocak 2018 tarihlerinde Chinese Taipei'nin Taipei şehrinde gerçekleştirildi. Tek erkekler, tek kadınlar, çiftler ve buz dansı disiplinlerinde madalyalar verildi.

<span class="mw-page-title-main">Anna Şerbakova</span> Rus artistik patinajcı

Anna Stanislavovna Şerbakova, Rus buz patencidir. Kadınlar kategorisinde 2022 Kış Olimpiyatları şampiyonu ve 2021 Dünya şampiyonudur. 2020 Avrupa şampiyonasında gümüş madalya almış ve üç kez Rusya ulusal şampiyonu (2019-21) olmuştur. 2020-21 artistik patinaj sezonunun ardından Uluslararası Paten Birliği sıralamasında dünyada ilk sırada yer alan kadın patencidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandra Trusova</span> Rus artistik patinajcı

Aleksandra "Saşa" Vyaçeslavovna Trusova, Rus buz patencidir. 2022 Kış Olimpiyatları ikincisi, 2021 dünya üçüncüsü, 2020 ve 2022 Avrupa şampiyonası üçüncüsü, 2019 Grand Prix Finali üçüncüsüdür. Üç kez Rusya ulusal şampiyonasında madalya kazanmıştır. Ekim 2021 itibarıyla Trusova, Uluslararası Paten Birliği sıralamasında dünyada ilk sıradadır.