İçeriğe atla

FlightGear

FligtGear
Orijinal yazar(lar)David Murr, Curt Olson, Michael Basler, Eric Korpela[1]
Geliştirici(ler)FlightGear Geliştiricileri & Katkıcıları
İlk yayınlanma17 Temmuz 1997
Güncel sürüm2019.1.1 / 14 Mart 2019
Önizleme sürümü2020.1 / 12 Mayıs 2020
Programlama diliC++, C
İşletim sistemiWindows
Linux
macOS
FreeBSD
Solaris
IRIX
PlatformÇapraz platform
Boyut1.54 GB (ana dosyalar)
TürUçuş simülatörü
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiflightgear.org
Kod deposugit://git.code.sf.net/p/flightgear/flightgear

FlightGear Flight Simulator (genellikle FlightGear veya FGFS'ye kısaltılır) 1997'den beri FlightGear projesi tarafından geliştirilen ücretsiz, açık kaynaklı çok platformlu bir uçuş simülatörüdür.

David Murr projeye 8 Nisan 1996'da başladı. Proje ilk kez 1997'de piyasaya sürüldü ve geliştirilmeye devam etti. Microsoft Windows, macOS, Linux, IRIX ve Solaris dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemleri için özel yapılara sahiptir.

FlightGear kaynak kodu, GNU Genel Kamu Lisansı koşulları altında yayınlanır ve ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

Bazı ticari ürünler - Earth Flight Sim, Flight Pro Sim, Flight Simulator Plus, Pro Flight Simulator, Real Flight Simulator, Virtual Pilot 3D ve diğerleri - FlightGear'ın eski sürümlerinin kopyalarıdır, bkz. Ticari yeniden dağıtım. FlightGear projesi tarafından onaylanmamıştır.

Kaynakça

  1. ^ "FLIGHT GEAR FLIGHT SIMULATOR". flightgear.org. 14 Ekim 2011. 7 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">FreeDOS</span>

FreeDOS, Microsoft'un 1999'da MS-DOS'u geliştirmeyi durdurması üzerine serbest DOS'u yaşatmak için doğmuş GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında açık kaynaklı gelişmiş bir DOS tabanlı işletim sistemidir. Amacı DOS ile %100 uyumlu olmaktır ve bu hedefe neredeyse tümüyle ulaşılmıştır. Bu işletim sistemi ile yine açık kaynaklı Arachne web tarayıcısını kullanarak, çok eski bilgisayarlar ile internete bağlanmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">VATSIM</span>

VATSIM veya Virtual Air Traffic Simulation Network, dünya çapında internet üzerinden çalışan kâr gütmeyen uçuş organizasyonu. Havacılığı tüm bileşenleriyle gerçeğe en yakın şekilde bilgisayar ortamında simule etmeye çalışılır. Bu ortamda ayrıca ATC servisi de simule edilmektedir.VATSIM şimdiye kadarki en büyük online uçuş simulatörü ağıdır.VATSIM'in amacı, simülasyonu olabildiğince, gerçek hayatla benzer tutmak ve gerçek havacılık prosedürlerini belli kurallar çerçevesinde uygulatmak. 209,000'den fazla kullanıcısı vardır ve herhangi bir zamanda yüzlerce kullanıcı online durumdadır.VATSIM'de 6 ayrı bölüm vardır.Bazıları FIR, bazıları vACCS ve bazıları da ARTCCs'dir.

Metasploit Projesi, (İngilizce: Metasploit Project) güvenlik açıkları hakkında bilgi sağlayan, sızma testleri (pentest) ve IDS imza gelişmesinde yardımcı olan bir framework projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

LAMMPS, Sandia Ulusal Laboratuvarları'nın ürünü olan moleküler dinamik programıdır. LAMMPS, paralel iletişim için İleti Geçiş Arabirimi'ni (MPI) kullanır ve GNU Genel Kamu Lisansı koşulları altında dağıtılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

Microsoft Flight Simulator, Asobo Studio tarafından geliştirilen ve Xbox Game Studios tarafından Windows, Xbox Series X ve Series S için yayımlanan bir uçuş simülatörüdür. Microsoft Flight Simulator serisinin on birinci oyunu, seride Flight Simulator X'i takiben çıkmıştır. Oyun, Bing Haritalar'dan alınan dokuları ve topoğrafik verileri kullanarak tüm dünyayı simüle edebilmektedir. Arazi, ağaçlar, çimen, binalar ve su gibi dünya özelliklerinin üç boyutlu gösterimlerini Microsoft Azure teknolojisinden yardım alınarak oluşturulması sağlanmaktadır.

Macintosh yazılım listesi, mevcut macOS işletim sistemleri için dikkate değer bilgisayar yazılımları listesi.

Aces Game Studio, Redmond, Washington merkezli Amerikan video oyunu geliştiricisi. Ekip, Microsoft Flight Simulator ve Microsoft Combat Flight Simulator serisinin geliştiricisi idi.

Dovetail Games (DTG), RailSimulator.com Ltd şirketinin ticari adı, İngiliz simülasyon oyunu geliştirici ve yayımcısıdır. Şirket 2008 yılında Paul Jackson, Tim Gatland ve Charlie McMicking tarafından kuruldu. Günümüzde adı Train Simulator olan RailWorks serisi ile tanınır.

Bu liste, tüm video oyun platformları için simülasyon oyunlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tren simülasyonu</span>

Bir tren simülasyonu, demiryolu taşımacılığı operasyonlarının bilgisayar tabanlı bir simülasyonudur. Bunlar genellikle, hem ticari eğitmenler olarak uygulanan 3B sanal gerçeklik dünyasını hem de kullanıcının sanal dünyanın içine adım atarak etkileşime girmesini sağlayan oyun modlarına sahip tüketici bilgisayar oyun yazılımını modelleyen büyük ve karmaşık yazılım paketleridir. Yakın görüş modellemesi nedeniyle genellikle hızlı tren simülatörü yazılımı genellikle uçuş simülatörü programlarından çok daha karmaşık ve yazılması ve uygulanması zor bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">Jitsi Meet</span>

Jitsi Meet, açık kaynaklı ve özgür yazılım lisanslarıyla dağıtılan bir video konferans ve mesajlaşma altyapısıdır.

Açık kaynak yazılım hareketi, daha geniş açık işbirliği kavramının bir parçası olarak, yazılımların bir kısmı veya tamamı için açık kaynak lisanslarının kullanımını destekleyen bir harekettir. Açık kaynak hareketi, açık kaynak yazılım kavramını/fikrini yaymaya başlamıştır. Açık kaynak hareketi felsefesini destekleyen programcılar, yazılım geliştirme için gönüllü olarak programlama kodu yazarak ve değiş tokuş ederek açık kaynak topluluğuna katkıda bulunurlar. "Açık kaynak" terimi, hiç kimsenin düzenlenmiş kodu paylaşmayan bir gruba karşı ayrımcılık yapmamasını veya başkalarının önceden düzenlenmiş çalışmalarını düzenlemesini engellememesini gerektirir. Yazılım geliştirmeye yönelik bu yaklaşım, herkesin açık kaynak kodunu almasına ve değiştirmesine olanak tanır. Bu değişiklikler, yazılımla çalışan kişilerden oluşan açık kaynak topluluğu içindeki geliştiricilere geri dağıtılır. Bu sayede kod değişikliğine katılan tüm bireylerin kimlikleri ortaya çıkarılmakta ve kodun zaman içinde dönüşümü belgelenmektedir. Bu yöntem, belirli bir kod parçasının sahipliğini oluşturmayı zorlaştırır, ancak açık kaynak hareketi felsefesiyle uyumludur. Bu hedefler, yüksek kaliteli programların üretimini ve açık kaynak teknolojisini geliştirmek için benzer düşünceye sahip diğer insanlarla işbirliği içinde çalışmayı teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak video oyunu</span>

Açık kaynaklı bir video oyunu veya basitçe açık kaynak bir oyun, kaynak kodu açık olan bir video oyunudur. Genellikle kaynak kodu serbestçe dağıtılabilir ve bazen platformlar arası uyumludur.

Global Mobile Information System Simulator, kablosuz ve kablolu ağ sistemlerini simüle eden bir ağ protokolü simülasyonu yazılımıdır.