İçeriğe atla

Flamanlar

Flamanlar
Vlamingen
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 Belçika6,450,765[1]
 Fransa187,750[2]
 Kanada13,840–176,615[3]
 Güney Afrika55,200[2]
 Avustralya15,130[2]
 Brezilya6,000[2]
Diller
Din
Tarihsel:
Katoliklik çoğunluk
Protestanlık azınlık

Flamanlar (Felemenkçe: Vlamingen), Belçika'da Felemenkçenin lehçesi olan Flamanca'yı konuşan Flandre'ye özgü bir Cermen etnik grubu. Bunlar Belçika'daki iki ana etnik gruptan biridir, diğeri Fransızca konuşan Valonlar'dır. Flaman halkı Belçika nüfusunun çoğunu oluşturuyor (yaklaşık %60). Tarihsel olarak, Orta Çağ'da Flandra Kontluğu'nun tüm sakinleri, konuşulan dilden bağımsız olarak "Flamanlar" olarak adlandırılmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Structuur van de bevolking – België / Brussels Hoofdstedelijk Gewest / Vlaams Gewest / Waals Gewest / De 25 bevolkingsrijke gemeenten (2000–2006)" [Structure of the population - Belgium / Brussels-Capital Region / Flemish Region / Walloon Region / The 25 populated municipalities (2000-2006)] (Felemenkçe). Belgian Federal Government Service (ministry) of Economy – Directorate-general Statistics Belgium. 2007. 3 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2007. 
  2. ^ a b c d "Vlamingen in de Wereld". Vlamingen in de Wereld, a foundation offering services for Flemish expatriates, with cooperation of the Flemish government. 5 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2007. 
  3. ^ "2011 Canadian Census". 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017. 
  4. ^ La Flandre Wallonne aux 16e et 17e siшcle suivie... de notes historiques ... - Lebon - Google Livres. Books.google.fr. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Felemenkçe</span>

Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundan dil. Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri vardır, bunlar özellikle yazılı dilde birbirine oldukça yakındır. Felemenkçe ve lehçeleri; Hollanda, Belçika ve Surinam'da resmî dil konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Brüksel</span> Belçikanın başkenti

Brüksel veya resmî adıyla Brüksel Başkent Bölgesi, Belçika'nın başkenti ve üç federal bölgesinden biridir. Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir. Brüksel büyükşehrine bağlı 19 belediyenin toplam nüfusu 1.191.604'tir (2017). Büyükşehrin bir parçası haline gelmiş civar belediyelerin nüfusu ve gün içinde işleri için Brüksel'e gelenlerin miktarı da göz önüne alındığında toplam kapsamlı nüfusun birkaç milyona çıktığı hesaplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1987 Eurovision Şarkı Yarışması</span> 32. Eurovision Şarkı Yarışması

1987 Eurovision Şarkı Yarışması, 32. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1986 yarışması'nı kazanmasından dolayı 3 Mayıs 1986 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Palais du Centenaire'de yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Viktor Lazlo yapmıştır. Belçika ilk kez yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

Clouseau, Belçikalı bir pop müzik grubudur. 1980'li yılların ikinci yarısında Bob Savenberg öncülüğünde kurulmuştur. Belçika'nın Flaman Bölgesi'nin bir grubu olup, şarkıları genelde Felemenkçedir. Daar gaat ze 1990'da Hollanda'da hit seçilmiştir. Passie ise ("Passion"), 1995'te Hollanda'da hit seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tervuren</span> Flaman Brabant iline bağlı belediye (Belçika)

Tervuren, Belçika'nın Flaman Bölgesinde bir kasaba. 1 Ocak 2006 itibarıyla 20.636 nüfusu olan Tervuren'in resmi dili Felemenkçe'dir. Fransızca konuşan azınlığın yanı sıra; Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve daha birçok ülkenin vatandaşlarının bulunduğu Tervuren'deki bu çeşitliliğin sebebi, Avrupa Birliği, NATO ve uluslararası şirketlerde görev yapmakta olan gurbetçiler ve onların aileleridir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika tarihi</span>

Belçika tarihi günümüzde Belçika Krallığı'nın sınırı içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">RWDM Brussels FC</span>

FC Brussels, Belçika'da bulunan bir futbol kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika</span>

Belçika, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1956 yılında, VRT ve RTBF isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Lüksemburg ile birlikte yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur. Belçika yarışmaya en fazla katılan dördüncü ülkedir. İlk üç ülke Almanya (61), Birleşik Krallık (60) ve Fransa (60)'dır. Belçika 1994, 1997 ve 2001 yılları olmak üzere üç kez yarışmaya katılmamıştır. Katılmamasının nedeni ise kurallar gereği bir önceki yılda aldığı kötü sonuç almasıdır. Belçika 1986 yarışması'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Verbiest</span>

Ferdinand Verbiest Qin Hanedanlığı sırasında Çin'de bulunmuş olan Flaman Cizvit misyoner, rahip.

Etnokrasi, ülke yönetiminin baskın olan etnik grubun kontrolünde olduğu ve bu kontrolün yönetimdeki grubun çıkarlarını ilerletmek için kullanıldığı sosyolojik, siyasal veya toplumsal sistemdir. Bu yönetime sahip ülkelerde yönetim organları orantısız bir şekilde baskın grubun kontrolü altındadır ve azınlık grupların çıkarları ile çatışmalar meydana gelmesi olasıdır. Bu durum sadece tek bir etnik grup ile olabileceği gibi, bazı ülkeler "poli etnokratik" olarak sınıflandırılmıştır. Bu çoklu etnokrasi durumunda genellikle iki etnik grup yönetimde baskın olurken, yönetici kişinini etnik kimliği aynı zamanda politik kimliğinin göastergesi olmaktadır. Politik sistemde Valonyalı Fransızca konuşan Valonlar ile Flandreli Felemenkçe konuşan Flamanlar gibi sadece iki grubun baskın olduğu ve bu politik sistemin iki grup arasında şekillendiği Belçika gibi ülkeler poli etnokrasi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Belçika ilişkileri</span>

Belçika Krallığı, 31 Aralık 1991'de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdı. Azerbaycan, 20 Şubat 1992'de Belçika ile diplomatik ilişkiler kuran ilk eski Sovyet ülkesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Alexander De Croo</span>

Alexander De Croo Flaman liberal bir politikacı, ekonomist ve iş adamıdır. Belçika Başbakan Yardımcısı ve Maliye ve Kalkınma İşbirliği Bakanı olarak görev yapmıştır. 2009'dan 2012'ye kadar (Açık Flaman Liberalleri ve Demokratları parti lideriydi. 30 Eylül 2020'de, Sophie Wilmès'in yerine Belçika Başbakanı görevini devraldı.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Belçika'daki en büyük ikinci dindir. Belçika'daki Müslümanların kesin sayısı bilinmemektedir, ancak çeşitli kaynaklar ülke nüfusunun %4,0 ila %6,5'inin İslam'a inandığı tahmin etmektedir. Belçika'da İslam'ın ilk tescilli varlığı 1829'da gerçekleşmiştir, ancak Belçikalı Müslümanların çoğu 1960'lardan sonra gelen birinci, ikinci veya üçüncü nesil göçmenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Flaman Hareketi</span>

Flaman Hareketi, Flandre bölgesindeki çeşitli ayrılıkçı siyasi grupları kapsayan bir genel terimdir. Terim, ideolojik olarak Flamanların kültürel haklarını savunan grupların yanı sıra Flaman Bölgesi için özerklik ve bağımsızlık isteyen ya da bölgenin Hollanda ile birleşmesini isteyen grupları da kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'nın belediyeleri</span>

Belçika'nın belediyeleri, Belçika'nın dördüncü düzey idari bölümleridir. Belediyeler, Brüksel ile Belçika'nın ilçelerinin alt bölümleridir.

Nina Derwael, Belçikalı artistik jimnastikçidir. Asimetrik paralelde 2020 Olimpiyat şampiyonu, iki kez Dünya şampiyonu iki kez Avrupa şampiyonu, denge aletinde 2019 Avrupa Oyunları şampiyonu ve iki kez Belçika bireysel genel toplam şampiyonudur.. Dünya Şampiyonalarında madalya kazanan ilk Belçikalı jimnastikçi, ilk Dünya şampiyonu ve ilk Avrupa şampiyonu olan kişidir. 2016 Yaz Olimpiyatları'nda ve 2020 Olimpiyatları'nda Belçika'yı temsil etti. 2020 Olimpiyatları'nda Belçika'yı ilk kez ülke olarak takım finaline götürdü. Ayrıca, bireysel genel sıralamada 6. olarak tamamladı. Asimetrik paralelde aldığı altın madalya Olimpiyat Oyunlarında bu sporda Belçikalı bir kadınının aldığı ilk madalyaydı.

<span class="mw-page-title-main">Flaman Topluluğu</span>

Flaman Topluluğu, Belçika'nın üç kurucu anayasal dil topluluğundan biridir. Topluluk, genel olarak Flandre olarak adlandırılan Flamanca konuşulan bölgenin topraklarını ve başkent Brüksel'in iki dilli bölgesini kapsamaktadır. Topluluğun başkenti aynı zamanda Belçika'nın da başkenti olan Brüksel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'da konuşulan diller</span> Belçikada Konuşulan Diller

Belçika Krallığı'nın üç resmî dili vardır: Felemenkçe (Flamanca), Fransızca ve Almanca.

<span class="mw-page-title-main">Flandre bayrağı</span>

Vlaamse Leeuw veya leeuwenvlag olarak adlandırılan Flandre bayrağı, Belçika'daki Flaman Topluluğu'nun ve Flaman Bölgesi'nin bayrağıdır. Bayrak, Hollanda Kültür Topluluğu Kültür Konseyi tarafından 1973 yılında ve daha sonra 1985 yılında halefi Flaman Parlamentosu tarafından resmen kabul edildi. 1990 yılında arması da resmi bir sembol olarak kabul edildi.