İçeriğe atla

Flags of the World (web sitesi)

Flags of the World
FOTW'un resmi bayrağı
KısaltmaFOTW
Kuruluş1993[1]
TürTicari olmayan
AmaçBayrak bilimi
MerkezNominal olarak Wolfville, Nova Scotia, Kanada[1]
Üyeler1,126[2]
Resmî dillerİngilizce[1]
ListmasterNathan Lamm
Önemli kişilerRob Raeside, Editorial Director
Jan Mertens, Apprentice-Listmaster
ÜyelikUluslararası Veksilloloji Dernekleri Federasyonu
Personel21[3]
Resmî sitefotw.info

Flags of the World (kısaltılması FOTW veya FotW), İnternet tabanlı bir veksillolojik dernek ve kaynaktır.[4] Başlıca projesi, çeşitli bayraklar hakkında kapsamlı bilgiler[5] ve ilişkili bir posta listesi içeren, veksillolojiye adanmış internetin en büyük web sitesidir. Posta listesi yaklaşık Eylül 1993 tarihinde bir tartışma grubu olarak başlarken, web sitesi 1994 yılının sonlarında Giuseppe Bottasini tarafından kuruldu ve Rob Raeside 1998 yılında yönetmen olarak devraldı.[6] Flags of the World, 2001'de FIAV'ın 56. üyesi oldu.[5]

Flags of the World kendisini "... tek amacı veksilloloji arayışının ilerlemesi, yani bayraklar ve her türden bayrak kullanımı hakkında bir bilgi birikiminin oluşturulması ve geliştirilmesi olan bir internet grubu" olarak tanımlamaktadır.[7]

Hem web sitesi hem de posta listesi İngilizce dilinde çalışır,[5] ancak dünyanın dört bir yanından üyeler vardır ve bu nedenle birçok dilden gelen bilgiler çevrilir ve dahil edilir. E-posta listesi FOTW Listmaster tarafından izlenirken, web sitesindeki çalışmalar FOTW Yayın Yönetmeni tarafından koordine edilir.

İnternet sitesi

Ücretsiz 21 gönüllüden oluşan bir editör kadrosu,[8] (2013 itibarıyla) bayraklarla ilgili 81.000'den fazla sayfa ve 179.000'den fazla bayrak resmi içeren[9] ve ayrıca kapsamlı bir çevrimiçi veksilloloji sözlüğü içeren FOTW web sitesini yönetir ve düzenler.

Bu web sitesi haftada bir kez taze materyallerle güncellenir. Yüksek miktarda malzeme nedeniyle, FOTW'nin bazı alanlarının eski ve güncel olmayan bilgiler içermesine sebep olan bir düzenleme birikimi vardır.

Uyarı

Kendi kabulüne göre, web sitesinde yayınlanan bilgilerin kalitesi büyük ölçüde değişmektedir: yalnızca iyi bilinen ve resmi bayrakları değil, aynı zamanda yalnızca söylentilere dayanan ve buna göre belgelenen çizimleri ve katkıları da içerir. Yayınlanan katkılar açıkça özel görüş olarak beyan edilir. FOTW, yayınlanan bilgilerin doğruluğu ve doğruluğu ile ilgili her türlü sorumluluğu reddeder.[10]

Mail listesi

FOTW web sitesindeki materyallerin kaynağı, yaklaşık 100'ü aktif katkıda bulunan 1000'den fazla üyesi olan FOTW posta listesine yapılan katkılardır.[11] Posta listesinde Portekizce, Fransızca, Felemenkçe ve Rusça konuşanlardan oluşan önemli azınlıklar bulunmaktadır. Üç ücretsiz gönüllüden[8] oluşan bir personel listeyi yönetir.

İçerik

FOTW web sitesinde, Bayrak Enstitüsü tarafından yapılan tekliflerin belgeleri de dahil olmak üzere, ülke için önerilen bayraklarla ilgili alt bölümleri içeren Kuzey Makedonya gibi farklı ülkelerin bayraklarıyla ilgili bölümler bulunmaktadır.[12] Web sitesi tarafından yapılan bir diğer dokümantasyon, Fas'ın Almoravid hanedanlığından beri kullandığı semboller hakkında bilgi içeren Fas bayrağı hakkındadır.[13] 2016 yılında, web sitesinde tahmini 18000 resim içeren bayraklarda 9800'den fazla sayfa vardı.[14]

Grafik kuralları

FOTW Renk Paleti.

FOTW, standartlaştırılmış bayrak görüntülerini GIF formatında, çoğunlukla 216 piksel yükseklikte görüntüler. GIF dosya formatı 256 renk görüntüleyebilirken, sitenin standardı 32 renkten oluşan daha kısıtlı bir "FOTW paleti" gerektiriyor.[15]

Bayrak

Kuruluşun bayrağı, Mark Sensen tarafından FOTW posta listesi üyelerinden oluşan bir ankette 10'dan fazla yarışmacı seçilen ve 8 Mart 1996 tarihinde kabul edilen bir tasarımdır. O zamandan beri, 8 Mart FOTW'nin Bayrak Günü olarak kabul edildi. Sensen sembolizmini tanımladı:

Direkteki beyaz, barışı, ilerleme için anında maviyi temsil eder. Yıldızların altı rengi bayraklarda kullanılan ana renklerdir. Yıldızlar daha büyük bir sembol oluşturmaya yardımcı olur. Yıldızların birbirine bağlanma şekli interneti temsil eder.[16]

Bu yüzden bayrak, bir bayrak üzerinde internetin nadir bir temsili olarak kullanılır.

FOTW bayrakları galerisi

Kaynakça

  1. ^ a b c Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fm isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  2. ^ "Flags of the World mailing list". Yahoo! Groups. 4 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2012. 
  3. ^ "FOTW Editorial Staff". Flags of the World. 23 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2016. 
  4. ^ "Flags of the WorldDictionary of Vexillology | NAVA.org" (İngilizce). 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  5. ^ a b c "Current Members". Fédération Internationale des Associations Vexillologiques. 2016. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2016. 
  6. ^ "History of FOTW". Flags of the World. 2015. 7 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2016. 
  7. ^ Flags of the World mailing list rules, Part 4, Article 1.
  8. ^ a b "FOTW Editorial Staff". Flags of the World. 8 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2009. 
  9. ^ "Welcome to Flags of the World". Flags of the World. 17 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  10. ^ "Disclaimers and Copyright – Controversial subjects / Accuracy". Flags of the World (FOTW). 29 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2021. 
  11. ^ "FOTW mailing list". Yahoo! Groups. 19 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  12. ^ Jonovski, Jovan (22 Haziran 2021). "Македонското знаме на страниците на Флагмастер - Macedonian flag on the pages of Flagmaster". Македонски хералд - Macedonian Herald (16): 36-51. doi:10.47763/mher21160036j. ISSN 2671-3136. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  13. ^ Babas, Latifa. "Red, white and other stars… the different flags Moroccan dynasties raised in the past". Yabiladi [fr] (İngilizce). 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2022. 
  14. ^ Trinkle, Dennis A.; Auchter, Dorothy; Merriman, Scott A.; Larson, Todd E. (5 Aralık 2016). The History Highway: A 21st-century Guide to Internet Resources (İngilizce). Routledge. ISBN 978-1-315-28959-5. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  15. ^ "FOTW colour guide". Flags of the World. 2015. 31 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2016. 
  16. ^ "FOTW Official Flag". Flags of the World. 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2007. 

Harici bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı, Birleşik Arap Emirlikleri devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bahreyn bayrağı, Bahreyn Krallığı'nın resmi devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal bayrağı</span> Nepal Ulusal bayrağı

Nepal bayrağı, dünyada dikdörtgen olmayan birkaç sayılı bayraktan biridir. Kıpkırmızı bir renge sahiptir. Bayrağın kenarı mavidir. Kırmızı, savaştaki zaferlerini; mavi barışı simgeler. Nepal bayrağında hem güneş, hem de Ay vardır. Güneş sarayı, ay ise 1951 yılına kadar ülkeyi yöneten Rana ailesini temsil eder. Bayrağın kökeni 2000 yıl öncesindeki bir Hindu bayrağına dayanır. Kırmızı renk ayrıca Nepal'in millî sembolü ormangülü'nün de rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan bayrağı</span> Afganistanın ulusal bayrağı

Afganistan bayrağı, Afganistan'ın ulusal bayrağıdır. Ülke, Hotakîler tarafından kurulduğu 1709 yılındaki ilk bayrağından bu yana 25 bayrağa sahip. Sadece 20. yüzyılda Afganistan, o dönemdeki diğer tüm ülkelerden daha fazla 19 ulusal bayrak kullandı ve bunların çoğu siyah, kırmızı ve yeşil renklere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">İsrail bayrağı</span> İsral Devletinin ulusal bayrağı

İsrail bayrağı, İsrail Devleti'nin kurulmasından beş ay sonra; 28 Ekim 1948'de kabul edilen bayrak. İki yatay mavi şerit arasındaki beyaz zemin üzerine mavi bir Davut Yıldızı tasvir ediyor. İsrail bayrağının mevzuatı, resmî ölçümlerin 160 × 220 cm olduğunu belirtiyor. Bu nedenle resmî oran 8:11'dir. Varyantları ise genellikle 2:3 olmak üzere, birçok çok farklı orandır.

<span class="mw-page-title-main">Laos bayrağı</span> Ulusal bayrak

Laos bayrağı, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Pakistan bayrağı, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Makedonya bayrağı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Linux çekirdeği</span> çekirdek sürümü

Linux çekirdeği, Unix benzeri açık kaynak bir monolitik işletim sistemi çekirdeğidir. Linux işletim sistemleri ailesi bu çekirdek üzerine inşa edilmiştir. Kişisel bilgisayarlar ve sunucular gibi genellikle Linux dağıtımı kullanan geleneksel bilgisayar sistemleri; router, kablosuz erişim noktaları, set üstü kutuları, smart TV'ler gibi gömülü sistemler bu çekirdeği kullanır. Android işletim sistemine sahip olan tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı saatler de ayrıca bu çekirdeğin sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır. Kasım 2017 itibarıyla Dünya'nın en güçlü 500 süper bilgisayarı, Linux tabanlı işletim sistemi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsveç bayrağı, İsveç devletinin resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lihtenştayn Bayrağı, Lihtenştayn Prensliği'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Etiyopya bayrağı, Etiyopya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Fas bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fas bayrağı, Fas devleti tarafından kullanılan resmî bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Bayrakbilim</span> bayrakların tarihini, renklerini, sembollerini ve kullanımını araştıran bilimsel alan

Veksilloloji veya Bayrakbilim bayrakların tarihini, renklerini, sembollerini ve kullanımını araştıran bilimsel alandır. Sözcüğün kökeni Latince "bayrak" anlamına gelen vexillum ile Yunancadaki "araştırma, çalışma" eki olan -loji'ye dayanmaktadır. Bayrak tasarımlarında altın oran kullanılabilir.

Bu liste, Kuzey Makedonya topraklarında veya etnik Makedonlar tarafından kullanılmış veya halen kullanılmakta olan bayrakların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hilal ve yıldız içeren bayrakların listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Hilâl ve yıldız, günümüzde genellikle Müslüman ve Türk devletlerinin bayraklarında kullanılan bir antik sembol. Hilâl ve yıldızın ortaya çıkışı asırlar öncesine dayanmaktadır. Hilâl ve yıldız öncelikle farklı yerlerde kullanılmış, daha sonra ise bayraklaşarak ülke bayraklarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu madde ise hilâl ve yıldız içeren bayrakların listesidir.