İçeriğe atla

Flört

Macar ressam Pal Szinyei Merse'nin Sevgililer Tablosu

Çıkma ya da flört; evlilik, nişanlılık ya da buna benzer başka bir birliktelik içinde olmayan iki birey arasında arkadaşlığın ötesinde duygusal, romantik ve/veya cinsel yakınlık içeren ilişkidir.

Genellikle bir romantik ilişkinin başlangıcında, çiftin, sık sık bir araya gelerek birbirini tanımaya çalıştığı dönemdir. Bu kavram için Türkçede kullanılan çıkma ifadesi, "birlikte sokağa çıkmak, bir yere gitmek'" sözünün bir kısaltması olarak kullanılmaktadır. Flört kelimesi ise, Fransızcada "çiçeklerle süslemek ve tatlı sözler söylemek", "boş sözler etmek" anlamlarına gelen "fleurettir" fiilinden gelmiştir.

Bu kavram, uzun süreli bir romantik ilişki, kısa süreli romantik bir ilişki, bir defaya özgü bir buluşma/ tanışma eylemi, tek gecelik cinsel bir partner, sadece bir cinsel partner, bir ve birkaç kişiyle takılmak, bir grup arkadaşla birlikte sosyalleşmek gibi biçimler alabilir. Üzerinde uzlaşılmış bir tanım yoktur. Kimileri flörtü iki kişinin kendini birbirine adadığı tek eşli bir ilişki olarak tanımlarken, bazıları adanmışlık içermeyen ilişki ya da bir kişinin aynı anda birden fazla partnerle birlikte olabileceği ilişki olarak tanımlayabilir.[1] İletişim teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak, internet ortamında veya diğer iletişim araçlarıyla, romantizme yönelik sosyalleşmek de çıkma olarak kabul edilir.

Flörtün, romantik ilişkilerde birbirini tanıma dönemi olup şiddet içermeyeceği düşünülse de bir üniversitede flört ilişkisi içindeki öğrencilerin önemli bir kısmının şiddette maruz kaldığını ortaya koyan bir araştırmanın ABD'de 1981'de yayımlanmasından sonra flört ilişkilerindeki şiddet konusu birçok araştırmacının dikkatini çekmiş ve birçok araştırma yapılmıştır.[2] Fiziksel, cinsel, psikolojik/duygusal veya ısrarlı takip gibi şiddet türlerinin flört ilişkilerinde yaşandığı pek çok araştırmacı tarafından rapor edilmiştir.[3][4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Flört şiddeti: Okul Odaklı Önlem ve Müdahalede Engeller, İhtiyaçlari Çözüm Önerileri Araştırması" (PDF). Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Mart 2019. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  2. ^ Makepeace, James M. "Courtship Violence among College Students". Family Relations, Cilt 30, No 1, Yıl:1981. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  3. ^ Aslan, Rahime; Bulut, Müge; Arslantaş, Hülya. "Flört Şiddeti" (PDF). Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 7, Sayı: 45, Nisan 2020. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 
  4. ^ "Flört Şiddeti: Okul Odaklı Önlem ve Müdahalede Engeller, İhtiyaçlar ve Çözüm Önerileri Araştırması" (PDF). Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, İstanbul, 2019. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aseksüellik</span> herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu

Aseksüellik, herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu. Bir cinsel yönelim eksikliği olarak veya karşıcinsellik, eşcinsellik ve çiftcinselliğin yanındaki dördüncü bir varyasyon olarak düşünülebilir. 2004'te yapılan bir çalışmada aseksüelliğin yaygınlığı %1 olarak belirlenmiştir.

Şiddet, bir kişi veya gruba yönelik; mağdurun bedensel bütünlüğüne, mallarına veya simgesel ve kültürel değerlerine zarar verecek şekildeki her türlü davranıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oral seks</span> ağız yoluyla yapılan cinsel ilişki türü

Oral seks, oral ilişki veya ağızdan ilişki, sertleşme hâldeki bir penis, uyarılmış bir vajina veya anüsün ağızla uyarılmasını içeren bir cinsel ilişki türüdür. Cunnilungus olarak bilinen oral seks türü vajina veya vulva üzerinde yapılırken, fellatio olarak bilinen diğer tür ise penis üzerinde yapılır. Oral seks, tarih boyunca hemen her toplumda heteroseksüel ve eşcinsel insanlar tarafından uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel istismar</span>

Cinsel istismar, kişinin başkaları tarafından cinsel olarak kötüye kullanılması, suistimal edilmesi, istemediği halde başkalarının cinsel yönelimlerine hedef olması durumudur. Her cinsiyetten, her sosyal sınıftan ve meslek grubundan kişiler cinsel istismara uğrayabilmektedir ancak genel olarak kadınların ve çocukların cinsel istismara daha çok maruz kaldıkları söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel ilişki</span> üreme, cinsel zevk veya her ikisi için gerçekleştirilen çiftleşme eylemi

Cinsel ilişki, cinsel birleşme, çiftleşme, vajinal seks veya sadece seks, bir erkeğin sertleşmiş penisinin, uyarılmış bir kadın vajinasının içine girmesini kapsayan, cinsel zevk ya da üreme amaçlı yapılan bedensel ilişkidir. Bunun yanı sıra, diğer penetrasyon tehlikesi içeren anal seks, oral seks, parmaklama, dildo kullanma gibi cinsel aktiviteler de eşcinsel veya heteroseksüel olmasına bakılmaksızın bir cinsel birleşme olarak kabul edilirler.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) veya posttravmatik stres bozukluğu (PTSD), travma yaratan bir olayın yaşanmasından sonra, o olayın günlük yaşamda veya rüyada tekrar yaşanması, o olayı hatırlatan durumlardan kaçınmaya yol açan bir aşırı uyarılmışlık, kaygı ve kolayca irkilmeyi içeren bir kaygı bozukluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Kadına yönelik şiddet</span> kadınlara yönelen cinsiyet temelli şiddet eylemleri

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Romantik aşk</span> başkalarına karşı duygusal bir sevgi veya güçlü bir çekicilik hissetme durumu

Romantik aşk veya Romantizm, başkalarına karşı duygusal bir sevgi veya güçlü bir çekicilik. Bireyin genel duygularını ve ortaya çıkan duyguları ifade etmek için gerçekleştirdiği davranışlar. Romantik aşk duyguları ve davranışları yaygın olarak cinsel çekicilikle ilişkilendirilse de, romantik duygular fiziksel beklentiler olmadan da gerçekleşebilir.

Psikolojik şiddet, failin mağduru duygusal olarak sindirmek ve aşağılamak, ona yaptırım uygulamak veya cezalandırmak için toplumdan soyutlamak üzere baskı uyguladığı bir saldırganlık ve istismar biçimidir.

Flört şiddeti, flört ilişkisinde eşlerden birinden diğerine beraberlikleri sırasında veya beraberlikleri bittikten sonra yönelen duygusal, fiziksel ve cinsel saldırganlık eylemleri.

Çevrimiçi flört uygulaması, bir cep telefonu uygulaması aracılığıyla sunulan bir çevrimiçi flört hizmetidir ve genellikle bir akıllı telefonun GPS konum özelliklerinden, her zaman elinizin altında bulunmasından ve çevrimiçi buluşmanın geleneksel doğasını geliştirmek için dijital fotoğraf galerilerine ve mobil cüzdanlara kolay erişimden yararlanır.

Rıza ya da hukuki kullanımıyla ilgilinin rızası, bir kişinin bir başka kişinin önerisini veya talebini gönüllü olarak kabul etmesini ifade eder. Hukuk, tıp ve cinsel ilişki gibi alanlarda kullanıldığı şekliyle belirli tanımları olan ortak bir konuşma terimidir. Belirli bağlamlarda rıza, günlük anlamından farklı olabilir. Örneğin, zihinsel engeli olan veya yasal olarak cinsel rıza yaşının altındaki bir kişinin bir cinsel eylemde bulunması durumunda hukuken ilgilinin rızası kavramı günlük dildeki kullanımından farklılaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest aşk</span>

Serbest aşk, evlilik veya uzun süreli ilişkiler tarafından kısıtlanmadan, seçime göre cinsel ilişki kurma düşüncesi veya uygulaması. Serbest aşka inanç, genellikle aynı anda birkaç ilişki içerisinde cinsel ilişkilerin kabul edilebilir ve iyi olduğu inancıdır.

Friends with benefits, aralarında romantik ilişki bulunmayan cinsel partnerler için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Tipik olarak, bu ilişkiler, birlikte zaman geçirmekten hoşlanan, buna ek olarak cinsel ilişki içerisinde bulunan, ancak birbirlerini baskılamayan ve birbirlerini partner olarak tanımlamayan insanlar arasında olabilir. Bu ilişkiler kısa süreli olabilir veya ciddi romantik ilişkilere dönüşebilir.

Kişilerarası ilişki, bir kişinin başka toplum fertleri ile bilişsel ve fiziksel olarak devamlı etkileşimde olması durumudur. Bu tür ilişkiler genellikle insan türünün "ait olma" içgüdüsüne paralel olarak oluşturduğu sözlü veya sözsüz ilişkiler ağını kapsar. Bu ilişkiler duygu, düşünce tarzları ve davranış tarzları ekseninde gelişme gösterir. Kişilerarası ilişkilerde ilk izlenimler kilit bir rol oynar; ilk izlenimler genellikle fiziksel çekicilik, yakınlık, benzerlik ve saygınlık başlıkları altında oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kadın teslimiyeti</span>

Kadın teslimiyeti, bir kadının cinsel partnerinin tahakkümüne boyun eğdiği veya vücudunun partneri tarafından partnerinin cinsel zevki için cinsel olarak kullanıldığı bir ilişkidir. İfade genellikle BDSM ile ilişkilendirilir, burada bu tür eylemlere boyun eğme genellikle gönüllü ve rızaya dayalıdır. Boyun eğme genellikle kadının eşine bir dereceye kadar güven duymasını içerir. Baskın partner genellikle bir erkektir, ancak başka bir kadın da olabilir veya aynı anda birden fazla baskın partner olabilir. İtaatkar kadın, kontrolü baskın bir partnere bırakıp cinsel zevk veya duygusal tatmin elde edebilir.

Üçgen aşk teorisi, Robert Sternberg tarafından geliştirilen bir aşk teorisidir. Kişilerarası ilişkiler bağlamında, "üçgen teorisine göre aşkın üç bileşeni vardır: birincisi yakınlık (arkadaşlık), ikincisi tutku ve üçüncüsü bağlılık (sadakat) bileşenidir." Sternberg, yakınlığın (arkadaşlık/samimiyet) "sevgi dolu ilişkilerde yakınlık, bağlılık ve bağlılık duyguları" anlamına geldiğini, tutkunun "sevgi dolu ilişkilerde romantizm, fiziksel çekim, cinsel birleşme ve ilgili olgulara yol açan dürtüler" anlamına geldiğini ve karar/bağlılığın (sadakatin) kısa ve uzun vadede farklı şeyler ifade ettiğini söylüyor. Bağlılık (sadakat) kısa vadede, "belirli bir kişinin diğer kişiyi sevme kararını", uzun vadede ise "kişinin bu sevgisini sürdürme taahhüdünü" ifade eder."

<span class="mw-page-title-main">Aşkın renk çarkı teorisi</span>

İngilizcesi "The colour wheel of love" olan Aşkın renk çarkı teorisi veya Aşkın renk tekerleği teorisi Kanadalı psikolog John Alan Lee tarafından oluşturulan ve aşk için kullanılan çeşitli Latince ve Aşkı tanımlayan Yunanca kelimeleri kullanarak altı aşk stilini tanımlayan, bir kuramdır. İlk olarak ''Colours of Love: An Exploration of the Ways of Loving (1973) adlı kitabında tanıtılmıştır: Lee, geleneksel renk çarkında, üç birincil, üç ikincil ve dokuz üçüncül aşk stilini tanımlayarak anlatmıştır. Üç birincil tip Eros, Ludus ve Storge, üç ikincil tip ise Mania, Pragma ve Agape'dir.

Bu liste, farklı psikoterapi yöntemlerinin bir kısmıdır.