İçeriğe atla

Five Star Final

Five Star Final
YönetmenMervyn LeRoy
YapımcıHal B. Wallis
YazarByron Morgan
Robert Lord
UyarlamaFive Star Final
–Louis Weitzenkorn
OyuncularEdward G. Robinson
Marian Marsh
Boris Karloff
Görüntü yönetmeniSol Polito
KurguFrank Ware
StüdyoFirst National Pictures
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
Çıkış tarih(ler)i26 Eylül 1931 (1931-09-26)
Süre89 dakika
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe310.000 $[1]
Hasılat822.000 $[1]

Five Star Final, Mervyn LeRoy tarafından yönetilen ve başrollerinde Edward G. Robinson, Aline MacMahon ve Boris Karloff'un oynadığı 1931 Amerikan yasa öncesi drama filmidir.[2] Tabloid gazeteciliğin aşırılıklarını konu edinen film, Robert Lord ve Byron Morgan tarafından Louis Weitzenkorn'un 1930'da aynı adlı oyuna dayanarak yazılmıştır.[2] Başlık, gün boyunca bir dizi baskı yayınlayan, son baskısının ön sayfasını beş yıldız ve "Final" kelimesiyle işaretleyen çağdaş gazetelere atıfta bulunuyor.[2] "Beş Yıldızlı Final" de I. Dünya Savaşı sırasında kullanılmaya başlanan bir yazı tipidir ve o zamanlar gazeteler tarafından dar olması nedeniyle tercih edilmektedir.[2]

Film, 5. Akademi Ödülleri'nde (1931/1932) En İyi Film dalında aday gösterildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Warner Bros financial information in The William Shaefer Ledger. See Appendix 1, Historical Journal of Film, Radio and Television, (1995) 15:sup1, 1-31 p 13 DOI: 10.1080/01439689508604551
  2. ^ a b c d e Kuhn 2020.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

Ali Naci Karacan, Türk gazeteci ve yazar.

Yeni Yüzyıl, Türkiye'de yayımlanmış olan eski ulusal günlük gazete.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<i>Völkischer Beobachter</i>

Völkischer Beobachter, Rudolf von Sebottendorf tarafından önce Münchener Beobachter adıyla, daha sonra Alman milliyetçiliği temasını içeren bu adla yayımlanan ve akabinde Sebottendorf'un Hitler'e hibe ettiği Alman gazetesi. 1920 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) propaganda organı niteliği kazanarak haftalık olarak yayımlanmaya devam etti. 8 Şubat 1923 tarihinden itibaren günlük olarak yayımlanmaya başlanmıştı. 25 yıl boyunca nasyonal sosyalistlerin resmî yayın organı olarak çıkarılmıştır.

Mustafa Cihat Baban, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Tiraj, yayıncılıkta bir defada basılan kitap, dergi, gazete gibi basılı ürünlerin adedi. Baskı adedi hesaplanırken bir yandan talebi karşılaması diğer taraftan stoklarda aşırı birikime yol açmaması göz önünde tutulur. Birçok ülkede tiraj verileri bağımsız kurumlar tarafından saptanır.

The Jerusalem Post, Kudüs’te basılan, sadece İngilizce ve Fransızca yayınlanan bir gazetedir. 1932 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde, Gershon Agron tarafından The Palestine Post adıyla kurulmuştur ve 1950 yılında adı The Jerusalem Post olarak değiştirilmiştir. 2004 yılında, gazete, yatırımcı Eli Azur’a ait bir medya kuruluşu olan Mirkael Tikshoret tarafından satın alındı. Nisan 2014’te ise Eli Azur Maariv gazetesini satın aldı.

Daily News, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yaygın beşinci günlük gazetesidir. 13 Haziran 2009 itibarıyla günlük baskı sayısı 632.595'tir. 1919'da kurulan ve ilk kez tabloid formatında basılan gazetenin 2007 itibarıyla sahibi Mortimer Zuckerman'dır. Gazete, on kez Pulitzer Ödülü kazandı.

<i>LÉquipe</i> Fransız spor gazetesi

L'Équipe Éditions Philippe Amaury'nin sahibi olduğu Fransız ulusal günlük spor gazetesi. Gazetenin konusu olan başlıca sporlar futbol, ragbi, motor sporları ve bisiklettir. L'Équipe'in kökeni, kurulduğu dönemde araba yarışlarına olan ilgi nedeniyle L'Auto ismini almış spor gazetesine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya-Paşaeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti</span>

Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, 30 Kasım 1918 tarihinde Edirne'de kurulan Anadolu Hareketi yanlısı cemiyet.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi</span>

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, İstanbul’da Çemberlitaş’taki tarihi bir binada hizmet veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bağlı bir müzedir. Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü basın müzesidir.
1988 yılında hizmete giren müzede basın teknolojinin geçirdiği değişiklikleri göstermek üzere; taşbaskı örnekleri, düz baskı makinesi, rotatif tipo entertip, prova tezgâhları, giyotin, eski daktilolar, teleksler, telefotolar sergilenir.

Dünya gazetesi, siyasi günlük gazete olarak 1 Mart 1952'de yayın hayatına başladı. Kurucusu ve başyazarı Falih Rıfkı Atay'dı. Başlığı "Dünya-Ekonomi Politika"dır.

<i>Cimarron</i> sinema filmi

Cimarron, yönetmenliğini Wesley Ruggles yaptığı, başrollerinde ise Richard Dix ve Irene Dunne yer aldığı 1931 yapımı filmdir. Film 1931 Akademi Ödüllerinde en iyi film ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1931 FA Cup finali</span> Futbol maçı

1931 FA Cup finali, 25 Nisan 1931 tarihinde 1930-31 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Wembley Stadyumu'nda, West Bromwich Albion ile Birmingham takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. West Bromwich Albion, maçtan 2-1 galip ayrılarak FA Cup şampiyonluğuna ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Mervyn LeRoy</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni (1900 – 1987)

Mervyn LeRoy Amerikalı film yönetmeni, film yapımcısı, yazar ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">1935 Türkiye Futbol Şampiyonası</span> Futbol turnuvası

1935 Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonanın 6. sezonudur. Final grubu İstanbul'un Taksim Stadyumu'nda oynanmıştır. Finalde Altınordu'yu 3-1 yenen Fenerbahçe ikinci kez Türkiye futbol şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Giro d'Italia genel klasman</span>

Giro d'Italia genel klasman, Maglia rosa, İngilizce:Pink jersey, Türkçe:Pembe mayo, İtalya Bisiklet Turu'nda genel klasmanda en iyi zamana sahip bisikletçiye verilir. Tur'daki diğer klasmanlara göre daha önemli olarak değerlendirilir. İlk pembe mayo 1931'de verildi. 1931 İtalya Bisiklet Turu'nda mayoyu 1. etapta ilk kez Francesco Camusso giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de basın</span> Türk basınına genel bakış

Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir. Takvîm-i Vekâyi, yayın hayatı boyunca birkaç kez kapatılmış ve 1922 itibarıyla meclis tarafından Resmî Ceride ve daha sonra Resmî Gazete adıyla yayımlanmıştır. İngiliz diplomat ve gazeteci William Churchill tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan ve 1866'da kapanan Cerîde-i Havâdis, ikinci Türkçe gazetedir. 1860 yılında Osmanlı devlet adamı ve gazeteci Agâh Efendi tarafından hazırlanan Tercümân-ı Ahvâl, basılan ilk özel gazetedir. Yazarları arasında İbrahim Şinâsî ve Ahmed Vefik Paşa da yer almıştır. Sonraki yıllarda ise kurucusu Şinasî olan Tasvîr-i Efkâr yayımlanmış fakat 1866'da kapanmıştır.