Fitzwilliam Müzesi
Fitzwilliam Müzesi | |
---|---|
Fitzwilliam Museum | |
Açılış | 1816 |
Konum | Cambridge, İngiltere |
Koordinatlar | 52°12′01″K 0°07′10″D / 52.20028°K 0.11944°D |
Ziyaretçi | 364,269 (2009)[1] |
Resmî site | http://www.fitzmuseum.cam.ac.uk/ (İngilizce) |
Fitzwilliam Müzesi (İngilizce: Fitzwilliam Museum), Birleşik Krallık, İngiltere ülkesinde bulunan Cambridge şehri merkezinde "Fizwilliam Sokağı"'nda konumlanan ve Cambridge Üniversitesi'ne bağlı olan bir arkeolojik eserler, antik çağlardan kalma eserler, uygulamalı sanatlar eserleri ve güzel sanatlar eserleri müzesidir. Müzeye giriş parasız olup yıllık olarak ziyaretçi yaklaşık 300.000'i aşmaktadır.
Tarihçe
Müze 1816'da 7. Fitzwilliam Viskontu'nun kendi kütüphanesini ve sanat koleksiyonunu üniversiteye miras bırakmasıyla kurulmuştur. Bu veraset güzel ve dayanıklı bir müze binasının yapılması için £100.000 nakit meblağı da ihtiva etmekteydi. Önce bu koleksiyon bir eski okul binasında (Perse Okulu) ve eski üniversite kütüphanesinde sergilenmiştir. 1837'de temeli atilıp 1848'de bitirilen "Kurucu Binası" "George Basevi" adlı bir mimarın tasarımına göre yapılmıştır ve koleksiyon buraya nakledilmiştir. Bu ana binaya sonradan çeşitli ekler yapılmıştır. Neo-klasik stilde merdivenli sütunlu giriş ve giriş salonu 1875'te yapılıp açılmıştır. 1931'de Courtaulds ailesi mirası ile finanse edilen iki katlı ek bina açılmıştır.[2] 2006'da iki yıl süren £1.5 milyon masrafla Antik Mısırlılar Galerileri renove edilip açılmıştır.
Koleksiyon
Müzede 5 departman bulunmaktadır:
- Antik çağlar eserleri: Bu deparmanda antik Mısır; antik Sudan; antik Yunanistan, antik Roma ve Romalı idaresi ülkeler eserleri; antik Romalı-Mısır eserleri, Batı Asya eserleri ve yeni galeri olarak da antik Kıbrıs sanat eserleri bulunmaktadır.
- Uygulamalı Sanatlar: İngiliz ve Avrupa seramik ve cam sanat eserleri; antik mobilya; saatler; yelpazeler; zırhlı giysiler; Çin, Japon ve Kore sanat eserleri; nakış ve hali eserleri sergilenir.
- Sikkeler ve Madalyonlar: Kolleşiyon yaklaşık 180.000 münferit parçadan oluşur. Dünyanın her tarafından ve ta antik çağlardan sikkeler bulunmaktadır. Tarihsel ve sanat değerleri yüksek madalyonlar ile askeri ve sivil devlet madalyaları örnekleri de sergilenir. Çok büyük sayıda cameo ve mücevherat da gösterilmektedir.
- Yazma ve Basma Kitaplar: Teyzin edilmiş yazma eserler; yazama edebi eserler ve müzik notaları ve nadir baskı kitaplar sergilenir. Bu deparmanda buluna 16. yüzyıl İngiliz bestecilerine ait olan el yazması müzik besteleri notaları, özellikle erken klavsenolan "virginal" için besteler notaları, yine çok geniş kapsamlı, çok nadir ve çok değerlidir.
- Tablolar, Çizgi resimler ve Gravür baskılar: Müzede tablo ve güzel sanat eserleri bulunan sanatçılara arasında Simone Martini, Domenico Veneziano, Titian, Veronese, Rubens, Van Dyck, van Goyen, Frans Hals, Canaletto, Hogarth, Gainsborough, Constable, Monet, Giambattista Pittoni, Degas, Renoir, Cézanne ve Picasso sayılabilir. Müzede çok geniş ve eşi olmayan Turner suluboya eserleri koleksiyonu bulunur. Üniversite kolejlerinin sahip oldukları çok değerli bir empresyonist ve post-empresyonist eserler koleksiyonu Müze'de sergilenmektedir. Müzede çok dolgun bir İngiliz ön-Raffaeloculuk akımı tablo koleksiyonu bulunmaktadır.
Bu departmanlarda sergilenmeyen ama müzenin merdivenlerinin duvar kenarında asılı bulunan antik İran Persepolis röliyefleri de bu müzede bulunan nadir antik eserlerdendir.
Resim galerisi
- Fitzwilliam Müzesi önünde bulunan Henry Moore "Reclining Figure (Yatan Figür)" heykeli
- Fitzwilliam Müzesi - Simone Martin (1284-1344) tarafında yapılmış bir aziz tablosu
- Fitzwilliam Müzesi - Antony van Dyck tarafından hazırlanan gravür.
- Fitzwilliam Müzesi - Pisanello tarafından hazırlanan gravür.
Kaynakça
- ^ "Visits made in 2009 to Visitor Attractions in Membership with ALVA". Association of Leading Visitor Attractions. 22 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2010.
- ^ The University of Cambridge — The Fitzwilliam Museum[], British History Online[], UK.
Ayrıca bakınız
Dış bağlantılar
- "Fitzwilliam Müzesi" resmi websitesi21 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)