İçeriğe atla

Fitness

Tüm askerî servislerde fiziksel eğitim 'fitness' bir zorunluluktur

Fitness ([ˈfɪtnəs]), fiziksel uygunluk anlamına gelen, günlük hayatta daha çok zindelik ve fiziksel uygunluk için yapılan egzersizlerin bütünü için kullanılan terim.[1]

Fitness ile vücut geliştirme (İngilizcebody building) farklı kavramlardır. Vücut geliştirme profesyonel olarak müsabakalarda yarışmak için kas geliştirme iken fitness, zinde olmak ya da uğraşılan spora özgü fiziksel gereksinimleri sağlamak için vücudu fiziksel olarak hazırlamaktır.

Unutulmaması gereken şey fiziksel uygunluğun genel yanılgının aksine sadece kas gruplarını geliştirmekten ibaret olmadığıdır. Farklı sporlar ya da amaçlara göre fiziksel uygunluk kavramı da farklı anlamlara gelebilir. Örneğin bir futbolcunun fiziksel uygunluk, yani fitness düzeyi yaptığı iş gereği çeviklik, çabukluk, aerobik ve anaerobik enerji sistemlerinin gelişmiş olmasıyla meydana gelir.[2] Bunun yanı sıra bir sumo güreşçisinin de fiziksel uygunluk düzeyi, onun yaptığı iş gereği bir futbolcuya göre daha yağlı bir vücut gerektirir. Yani ilgilenilmek istenilen alana bağlı olarak fitness farklı anlamlar ifade edebilmektedir.

Egzersizler

Her kişiye ve belirlenen amaca göre antrenman programları farklılık arz eder. Fitness sporunda kesin bir antrenman standardından söz edilemez. Yani her yaşın, her hayat tarzının ve vücut tipinin birbirinden farklı olarak; bir uzman tarafından takip edilen çalışma programı olmalıdır. Bu spor belirli kalıp ve hedefleri olmadığından dolayı her yaşta yapılabilir. Örneğin 16 yaşında ya da 55 yaşında bu spora başlanabilir.[3]

Kardiyovasküler egzersizler

Kardiyovasküler egzersizler ya da kısaca kardiyo, yüksek kalp ritminde tekrarlayan hareketlerle yapılan egzersizlerdir. Bu tip egzersizlerde kas liflerini geliştirme ana hedef değil dolaylı şekilde ve sınırlı erişilen bir sonuçtur. Kardiyo egzersizlerinin temel hedefi kalp-damar sisteminin (kardiyovasküler sistem) performansını artırmak, aerobik ve anaerobik egzersizlerle kasların dayanıklılığını ve kondisyonunu artırmaktır. Kardiyo egzersizlerine örnek olarak yüzme, koşu, yürüyüş, bisiklet, ip atlama vb. verilebilir.

Yüksek oksijene ihtiyaç duyulan zamanlarda kardiyovasküler sistem çalışma hızını artırarak kaslara daha fazla oksijen taşımak ve kaslarda biriken karbondioksidi daha hızlı şekilde vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. Bazen (örneğin koşu yaparken) metabolizmadaki bu artış oksijen ihtiyacını karşılamaya yetmez ve kaslar yüksek oranda oksijensiz solunum yapmaya başlarlar. Bu aşamadan sonra kaslarda yorgunluk ve oksijensiz kalma gibi rahatsız edici durumlar gözlenmeye başlar. Kardiyo egzersizlerinin temel amacı kasları ve kardiyovasküler sistemin çalışma temposunu artırarak kas kondisyonunu ve dayanıklılığı artırmaktır.[4]

Ağırlık antrenmanları

Ağırlık egzersizleri ile, belirli kas gruplarının ya da bütün kasların, tek tek ya da kas gruplarıyla beraber, aletli ya da aletsiz çalıştırılmasıyla sıkılaştırılması ve güçlendirilmesi amaçlanır. Esasen bütün sporlar dallarında fitnessta kullanılan egzersizler yer alır yahut bir spor dalına özel bir egzersiz fitnessta yer alabilir. Çünkü her spor dalında vücutta ağırlıklı kullanılan kas grupları vardır. Bu kas gruplarına kondisyon kazandırılması için yapılan egzersizlerin pek çoğu fitness egzersizleri olarak da kullanılmaktadır.

Squat, bench press ve deadlift temel üç ağırlık egzersizleridir. Ağırlık idmanları bu üç ana egzersiz üzerine kurulmuştur. Bu üç ana egzersiz vücudumuzun en büyük 3 kas grubunu çalıştırmaktadır: Bacak, sırt, göğüs..

Ağırlık idmanlarında önemli olan noktalar tekrar sayısı ve setler arasındaki dinlenme süresidir. Tekrar sayısı ve dinlenme süresi doğru kas gelişimini sağlar. Kasın büyümesi, sabit kalması veya yağ yakımı bu tekrar sayısı ve dinlenme süresine de bağlıdır. Ağırlık idmanları, beslenme ile desteklenerek istenilen sonuca ulaşır.[5]

Ağırlık antrenmanları için pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bazı yöntemler ve eğitmenler vücudun kendi ağırlığını kullanırken bazıları salonlarda kullanılan makinelerle, daha izole bir çalışmayı tercih etmektedirler. Bu yöntemler arasında belirgin bir performans farkı bulunmamaktadır, seçim yapmak tamamen sporcunun kendi inisiyatifine ve imkanlarına kalmıştır.

Dikkat edilmesi gereken konular

Antrenmana başlamadan önce risklerini öğrenmek gerekir. Uygun kıyafet giyilmeli ve özellikle spor ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir. Uzman eğitmenlerin vereceği antrenman programına uyulmalıdır. Sakatlanmamak için antrenman öncesi hafif hareketler veya fonksiyonel hareketlerle adalenin ısınması gerekmektedir. Ağırlık egzersizinde hareketlerin nizami yapılması önemlidir. Yeni başlanıyorsa hafif bir antrenman uygulanmalı zamanla ağırlıklar arttırılmalıdır. Ayrıca fitness sadece antrenmana dayanmaz, düzenli bir yaşamı ve kontrollü bir beslenmeyi de gerekli kılar. Beslenme konusu fitness yapanlar için çok önemlidir ve bu sporda başarının temel ayaklarından biridir.

Kaynakça

  1. ^ "Physical fitness | health | Britannica". www.britannica.com. 16 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 
  2. ^ "Health, Nutrition & Fitness Portal | Britannica". www.britannica.com. 16 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 
  3. ^ "Fitness: What It Is, Health Benefits, and Getting Started". EverydayHealth.com. 27 Eki 2022. 16 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 
  4. ^ PAOLI, Antonio; BIANCO, Antonino (17 Mayıs 2015). "What Is Fitness Training? Definitions and Implications: A Systematic Review Article". Iranian Journal of Public Health. 44 (5): 602-614. PMC 4537617 $2. PMID 26284201. 16 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024 – PubMed Central vasıtasıyla. 
  5. ^ "Fitness Beginner Guide". 11 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fizyoloji</span> Organizmaların veya canlı sistemlerin işlevlerine ilişkin bilim

Fizyoloji (işlevbilim), canlıların mekanik, fiziksel ve biyokimyasal fonksiyonlarını ve sistemlerinin işleyişini inceleyen bilim dalıdır. Fizyolojiyle ilgilenen bilim insanlarına fizyolog denir. Fizyoloji alanında en büyük ödül Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Vücut geliştirme</span>

Vücut geliştirme, ağırlık kaldırma, kalori alımı ve diğer uygulamaların bir araya getirilmesiyle kas telciklerinin (fibers) geliştirilmesi işlemidir. Bu aktivite ile uğraşan kişiye vücut geliştirici (Bodybuilder) denir.

<span class="mw-page-title-main">Ağırlık antrenmanı</span> kas gelişimine yönelik fiziksel egzersizler

Ağırlık antrenmanı, kasların hacmini ve gücünü arttırmaya yönelik egzersiz çeşididir. Doğru uygulandığında ağırlık kaldırma yalnızca güç arttırmayı sağlamaz aynı zamanda sağlık üzerinde de olumlu etki yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jimnastik</span> Spor

Jimnastik veya cimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Denge, güç antrenmanı, esneklik, çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içerir. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü jimnastiğin kapsamına girer. Bu disiplin; erkeklerde, yer alıştırmaları, halka, halat tırmanma, kulplu beygir, paralel bar, barfiks; kadınlarda yer hareketleri, atlama masası, asimetrik bar ve denge aleti alıştırmalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşlılıkta egzersiz</span>

Yaşlanmayla birlikte bedenin fizyolojik özelliklerine uygun egzersiz programları geliştirilerek hem yaşlanmayla ve hareketsizlikle kişinin gündelik yaşamına etki eden engelleyici faktörleri ortadan kaldırmak hem de vücudun daha sağlıklı, hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamak bilimsel bakımdan mümkün görülmektedir. Bu nedenle hayatın her safhasında olduğu kadar yaşlılıkta da egzersiz önerilmektedir.

Egzersiz fizyolojisi fiziksel aktivite altında yatan fizyolojik mekanizmanın incelendiği bilim dalı. Egzersiz fizyolojisi atletlerde, spor antrenmanlarında kronik rahatsızlıkların giderilmesi, fiziksel uyumun korunması gibi alanlarla da ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Fiziksel egzersiz</span>

Fiziksel egzersiz fiziksel durumu geliştirmek veya sürdürmek ve sağlık amacıyla yapılan bazı aktivitelerin icrasıdır. Düzenli fiziksel egzersiz kalp krizi, kalp ve damar rahatsızlıkları, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri ve şişmanlığın önlenmesinde önemli bir etkendir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Van Damme</span> Belçikalı oyuncu, dövüş sanatçısı ve yönetmen

Jean-Claude Camille François van Varenberg ya da profesyonel olarak bilinen adıyla Jean-Claude Van Damme Belçikalı aktör, dövüş sanatçısı, film yapımcısı ve dövüş koreografıdır. Belçika, Brüksel'de doğup büyüdü. On yaşındayken babası onu dövüş sanatları derslerine yazdırdı ve bu da Van Damme'nin çeşitli yarışmalara katılmasına yol açtı. Oyuncu olma arzusuyla 1982'de Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve 1988 çıkışlı Bloodsport filminde başrol oluncaya kadar burada ufak tefek işler yaptı, birkaç filmde çalıştı.

Bazal metabolizma; Canlının tam dinlenme sırasında kas hareketi yapmadan, vücuttaki canlılık olaylarının sürmesi için gereken enerjiyi sağlayan metabolizmaya bazal metabolizma denir. Yemekten 12 saat sonra tam dinlenme anında vücudun sadece yaşamaya yetecek fonksiyonlarını sürdürecek kadar ihtiyacı olan enerji seviyesidir. Bazal metabolizma hızı kullanılan oksijen miktarı ve oluşan kalori ölçülerek bulunabilir. Bazal metabolizma canlının yaşına, vücut ağırlığına, cinsiyetine ve çevre faktörlerine göre değişir.

<span class="mw-page-title-main">Fitness merkezi</span> beden eğitimi ve fiziksel egzersiz yapılan yer

Fitness merkezi veya spor salonu, fitness ve spor yapıldığı alandır. Fiziksel egzersiz amacıyla egzersiz ekipmanlarını barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Yüzme Havuzları Kompleksi</span>

Atatürk Yüzme Havuzları Kompleksi, Türkiye'nin Adana kentinde bulunan bir yüzme kompleksidir. Kompleks, Seyhan ilçesinde yer almakta olup 1936 yılında inşa edilmiştir ve iki adet olimpik açık yüzme havuzu ile bir adet kapalı olimpik yüzme havuzuna ev sahipliği yapmaktadır.

Johnson Health Tech egzersiz ekipmanı üretimi ve satışı ile uğraşan çok uluslu bir şirkettir. Merkezi Taichung, Tayvan'dadır. JHT'nin ürünleri arasında koşu bandı, sabit bisikletler, eliptik eğitmenler, ağırlık antrenmanı makineleri vb. bulunur. Şirketin Şangay ve Tayvan'da üretim tesisleri ve Şangay, Tayvan ve Kuzey Amerika'da Ar-Ge merkezleri bulunuyor. İki Tayvan Mükemmellik Ödülü'nü kazandı.

Spor oyunu, exergaming veya gamercising, için kullanılan bir terimdir. Exergaming, vücut hareketini veya tepkiyi izleyen teknolojiye dayanır. Bu tür oyunlar, hareketsiz oyun klişesini hareketli bir aktiviteye çevirmek ve aktif bir yaşam tarzını teşvik etmekle itibar kazandı. Exergaming türü oyunlar, video oyunlarını daha eğlenceli hale getirmeyi amaçlayan teknolojik değişikliklerden gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Leg press</span> Spor hareketi

Leg press, kişinin bacaklarını kullanarak bir ağırlık veya direnci ileri ittiği bileşik bir ağırlık antrenmanı egzersizidir. "Leg press machine", bu egzersizi yapmak için kullanılan aparatın adıdır. Leg press, sporcunun genel alt vücut gücünü geliştirmek için kullanılabilir. Squat gücü oluşturmaya yardımcı olabilir. Doğru uygulandığında daha ağır serbest ağırlıkları kaldırmak için dizlerin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Öte yandan, ciddi yaralanmalara neden olma potansiyeline sahiptir: Egzersiz sırasında bacaklar kilitlenirlerse dizler yanlış şekilde bükülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Leg extension</span> Bacak uzatma egzersizi

Leg extension, bacaklardaki kuadriseps kasını hedef alan bir direnç ağırlık antrenmanı egzersizidir. Egzersiz, "leg extension machine" adı verilen makine kullanılarak yapılır. Çoğu spor salonu ve tesisinde bulunabilen bir makinedir.

<span class="mw-page-title-main">Egzersiz ekipmanı</span> Egzersiz ekipmanları ; vücut geliştirme , fiziksel tedavi , koordinasyon gibi birçok alanda kullanılan (çoğunlukla kasları geliştirme veya esnetme) genellikle kaslara daha fazla yük bindirmeye dayalı çalışan ağırlıklı , mekanik , esnek p

Egzersiz ekipmanı, fiziksel aktivite, egzersiz, spor, fitness, pilates yapmak için kullanılan bir cihazdır. Egzersiz ekipmanı ayrıca uygun ayakkabılar, eldivenler ve hidrasyon paketi gibi giyilebilir öğeleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kalistenik</span>

Kalistenik veya calisthenics durma, kavrama, itme gibi büyük kas gruplarını çalıştıran çeşitli hareketlerin yapıldığı bir kuvvet antrenmanı şeklidir. Bu egzersizler genellikle ritmik olarak ve minimum ekipmanla, vücut ağırlığı ile yapılır. Çekme, itme, bükme, zıplama veya sallanma gibi hareketlerle gücü, zindeliği ve esnekliği artırmaya yönelik bir antrenmandır. Kalistenik, denge, çeviklik ve koordinasyon gibi psikomotor becerilerin yanı sıra kas ve aerobik kondisyonu da geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Bench press</span> Ağırlık antrenmanı

Bench press kişinin bir ağırlık sehpası üzerinde uzanırken ağırlığı yukarı doğru ittiği bir üst vücut ağırlık antrenmanı egzersizidir. Egzersiz, pektoralis majör, anterior deltoidler ve triceps'in yanı sıra diğer dengeleyici kasları da kullanır. Ağırlığı tutmak için genellikle bir halter kullanılır, ancak bir çift dambıl da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Spor beslenmesi</span>

Spor beslenmesi, spor zamanı birinin atletik performansını iyileştirmeye yönelik beslenme, diyet çalışması ve uygulamasıdır. Beslenme, kuvvet sporlarında ve bireysel ve takım sporlarında birçok spor antrenman rejiminin önemli bir parçasıdır. Spor beslenmeleri gıda takviyesi, spor içeceği, enerji barı, protein bar, vitaminler, mineraller, organik maddeler, karbonhidratlar, proteinler ve yağlardan oluşur.

Joseph Hubertus Pilates, Almanya doğumlu bir beden eğitmeni, yazar ve mucittir. Pilates, fiziksel fitness yöntemini icat etmesi ve yaygınlaştırmasıyla tanınır. Hayatı boyunca toplam 26 aparatın patentini almıştır.