İçeriğe atla

Firuz Kazemzadeh

Firuz Kazemzadeh

Firuz Kazemzadeh (Farsçaفیروز کاظم‌زاده; d. 27 Ekim 1924 – ö. 17 Mayıs 2017),Rusya doğumlu Amerikalı tarihçidir. Yale Üniversitesi'nde tarih alanında profesörlük yapmıştır.

Firuz Kazemzadeh 27 Ekim 1924'te İran Azerisi babasının İran büyükelçiliği görevini yaptığı Moskova'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Moskova'da tamamladıktan sonra 1944 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve Stanford Üniversitesi'ne girdi, 1946'da iyi dereceyle mezun olduktan sonra (Phi Beta Kappa) adlı 1947'de sanat alanında yüksek bir lisans daha kazanmıştır. 1950'de Kazemzadeh doktorasını Harvard Üniversitesi'nden Rus tarihi üzerine vererek mezun oldu.

Kazemzadeh, Harvard'da 1954-1956 yıllarında öğretmenlik yaptı ve daha sonra Yale'ye taşınarak 1992'de emekli olana kadar tarih profesörliği yaptı. Yale'de iken Davenport Koleji'nde Yüksek Lisans eğitiminide talamlamıştır.

Kendisi Rusya ve İran tarihi hakkında birçok kitap yazmış, ortak yazarlığı yanı sıra, yetkili bilimsel yayınlar için sayısız makale ile inceleme yayınlamıştır.

Kazemzadeh, 15 Mayıs 1998 ile 14 Mayıs 2003 tarihleri arasında Birleşik Devletler Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nda bir Komisyon üyesi olarak görev yapmış ve ilk olarak 1998 yılında ABD Başkanı Bill Clinton tarafından bu göreve atanmış ve 2001'de ABD Senatosu çoğunluk lideri Thomas Daschle tarafından yeniden seçildi.[1][2]

Kazemzadeh, Bahailik inancına bağlıydı ve 1963-2000 yılları arasında, Birleşik Devletler Bahaileri Milli Ruhani Mahfilinin bir üyesi olarak hizmet etmiştir[3] ve 17 Mayıs 2017'de 92 yaşında ölmüştür.

Eserleri

  • The struggle for Russian Azerbaijan, 1918-1920, Stanford Üniversitesi (1947)
  • The Origin and Early Development of the Persian Cossack Brigade, "American Slavic and East European Review" 15 (1956)
  • Russia and Britain in Persia, 1864-1914: A Study in Imperialism, "Yale Russian and East European studies" 6 (1968)
  • Russian penetration of the Caucasus [w:] Russian Imperialism from Ivan the Great to the revolution, Rutgers Üniversitesi Basımevi (1974)
  • The Baha'i Faith: A Summary Reprinted from the Encyclopedia Britannica (1977)
  • Russian penetration of the Caucasus [w:] The Caucasus Region and Relations with the Central Government. Occasional papers (1979)
  • The struggle for Transcaucasia, 1917-1921, Hyperion Basımevi (1981)
  • Iranian relations with Russia and the Soviet Union, to 1921 [w:] From Nadir Shah to the Islamic Republic. The Cambridge History of Iran, Cambridge Üniversitesi Basımevi (1991)

Kaynakça

  1. ^ University of Haifa, Department of Middle Eastern History (11 Haziran 2001). "Firuz Kazemzadeh" (PDF). Lectures in Baha'i Studies. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2008. 
  2. ^ United States Commission on International Religious Freedom (11 Haziran 2001). "Kazemzadeh, Stith Named to Commission". 13 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2008. 
  3. ^ "Firuz Kazemzadeh: A Life Well Lived". cfr.org. 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Emirliği</span>

Kafkasya Emirliği veya Kafkas Emirliği veya Kafkasya İslam Emirliği, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ardılı kabul edilen, 31 Ekim 2007 tarihinde eski Çeçenistan lideri Dokka Umarov tarafından ilan edilen devlettir. Devlete bağlı askeri birlik Kafkasya Cephesi'dir. Kafkasya Emirliği'nin toprakları Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan, Karaçay-Çerkez, Kabardin-Balkar, Doğu Osetya (İriston) ve Stavropol eyaletidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan hanlıkları</span> Güney Kafkasyada fiilen bağımsız olan Türk kökenli hanedanlarca yönetilen hanlıklar

Azerbaycan hanlıkları, Güney Kafkasya'da 1747-1844 yılları arasında fiilen bağımsız olan ve çoğunlukla Türk (Azerbaycanlı) kökenli hanedanlarca yönetilen hanlıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Norman Ramsey</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2011)

Norman Foster Ramsey, Jr, Amerikalı fizikçi. 1947 yılından beri Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörlüğü görevini yürütmektedir. Ramsey, aynı zamanda NATO ve ABD Atom Enerjisi Komisyonu gibi devlet ve uluslararası kuruluşlar ile çeşitli görevlerde bulunmuştur. Kendisinin atom saatleri yapımında önemli çalışmaları vardır. 1989 Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü Hans G. Dehmelt ve Wolfgang Paul ile paylaşmıştır.

Leopold Henri Haimson, tarihçi ve Columbia Üniversitesi profesörü.

Himmet Partisi, Himmet Sosyal-Demokrat Müslüman Teşkilatı veya kısaca Himmet, Azerbaycan'ın ve tüm İslam Dünyasının ilk sosyal demokrat nitelikteki siyasi partisi. Sol kanadı 1920 yılında Bakü'deki komünist Adalet Fırkasıyla birleşerek, Azerbaycan Komünist Partisi'ni kurdu. Himmet Gazetesi adında yayın organları vardı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Vasilyev (tarihçi)</span> Amerikalı tarihçi (1867 – 1953)

Aleksandr Aleksandroviç Vasilyev 20. yüzyılın ortalarında Bizans tarihi ve kültürünün en önde gelen otoritesi olarak kabul edilir. Bizans İmparatorluğu'nun Tarihi, Edward Gibbon ve Fyodor Uspenskiy tarafından yazılanlarla aynı olacak şekilde tüm Bizans tarihinin birkaç kapsamlı anlatımından biri olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Ermenistanı</span> 1828den 1917e kadar Ermeni tarihi

Rusya Ermenistanı, 1828’den itibaren Rus İmparatorluğu yönetimi altında Ermeni tarihi dönemidir. Doğu Ermenistan, İran'ın 1826-1828 İran-Rus Savaşı'ndaki kaybını müteakiben Rusya ile imzaladığı Türkmençay Antlaşması ile Rus İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi. Doğu Ermenistan, Rus İmparatorluğu'nun 1917'deki çöküşüne kadar bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi</span> Askeri harekât

Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi, 1918 yılında Rus İç Savaşı sırasında başlatılan çok uluslu bir askerî harekâttır. Ana hedefler, Çekoslovak Lejyonuna yardım etmek, Rus limanlarındaki mühimmat ve silah tedarikini sağlamak ve Doğu Cephesini yeniden kurmaktı.

Louis Fischer Yahudi-Amerikalı gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da İslam</span>

Rusya'da İslam, ülkenin en yaygın ikinci dinidir. Rusya, Avrupa'daki en fazla Müslüman nüfusa sahip, Hristiyan çoğunluklu ülkedir; 2024 yılında yapılan ülke çapındaki bir ankete göre, Rusya'daki Müslümanlar toplam nüfusun 14 milyonu veya %10'unu oluşturuyor.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Kuşatması (1804)</span> kuşatma

Erivan Kuşatması, Rusya-İran Savaşı (1804-13) sırasında Temmuz-Eylül 1804 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Zor bir ilerlemenin ardından Pavel Tsitsianov komutası altındaki Ruslar, Erivan'ı kuşatmışlardır. Erivan kalesinin içindeki İran kuvvetleri Rusların doğrudan saldırı yapmasını engellerken kalenin dışındaki güçler, Rusları kuşattı ve işgalcilerin tedarik hatlarını kesti. Veliaht Prens Abbas Mirza ve Kral Feth Ali Şah komutasındaki İran güçleri, şehri başarıyla savunmuş ve Rus saldırılarını engellemiştir. Tsitsianov, itibarını korumak için suçu birçok kişi ve meseleye atarak kendi hatalarını görmezden gelmiştir.

Anti-Azerizm, Azeri karşıtlığı, Azerbaycan Türklerine yönelik karşıtlık veya Azerbaycanofobi, Azerbaycan Türkleri'ne ve Azerbaycan'a karşı nefret ve korku olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">1905-1906 Ermeni-Tatar katliamları</span>

Ermeni – Tatar katliamları, 1905-1906'da Rus Kafkasyası'nın tamamında Ermeniler ve Azerbaycan halklarını ve daha sonra gelen halklar arasındaki kanlı etnik çatışmaları ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rus karşıtlığı</span>

Rus karşıtlığı veya Rus düşmanlığı, Rusya'ya, Ruslara ve onların kültürlerine karşı ön yargı, korku veya nefreti tanımlar. Rusofili, tersine, Rusya'ya ve Ruslara yönelik olumlu duyguları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da Azerbaycan karşıtlığı</span>

Ermenistan'da Azerbaycan karşıtlığı veya Ermenistan'da Azeri karşıtlığı, Azerbaycan halkına karşı hoşgörüsüzlük ve ırkçılıktır. 2013 yılında yapılan bir ankette, Ermenilerin %63'ü Azerbaycan'ı "Ermenistan'ın en büyük düşmanı" olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">São Tomé ve Príncipe-Türkiye ilişkileri</span>

São Tomé ve Príncipe-Türkiye ilişkileri, São Tomé ile Príncipe ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Gabon'un başkenti Libreville'daki Türk büyükelçisi aynı zamanda São Tomé ve Príncipe'a da akreditedir. São Tomé ve Príncipe'ın Portekiz'in Lizbon kentindeki büyükelçiliği de Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Rusya ilişkileri</span>

Hindistan-Rusya ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Soğuk Savaş boyunca Hindistan ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güçlü bir stratejik, askerî, ekonomik ve diplomatik ilişki sürdürüldü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, SSCB'nin Hindistan ile yakın ilişkilerini miras aldı; bu da iki ülke arasında özel bir ilişkinin paylaşılmasına yol verdi. Hem Rusya hem de Hindistan bu ilişkiyi "özel ve öncelikli bir stratejik ortaklık" olarak nitelendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Girs</span> Rus siyasetçi (1820-1895)

Nikolay de Girs ya da Giers III. Aleksandr döneminde, 1882-1895 yılları arasında Rusya Dışişleri Bakanlığı yapmıştır. Daha sonra Üçlü İtilaf'a dönüştürülen Rus-Fransız İttifakı'nın mimarlarından biriydi, Rusya'nın karmaşık ve tehlikeli diplomatik durumlarla başa çıkmada barışçıl bir ortak olarak imajını destekledi, ancak bu başarının çoğu Çar Aleksandr'a gitti.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nun Orta Asya'yı işgali</span>

Rus İmparatorluğu'nun Orta Asya'yı işgali, 18. ve 19. yüzyıllarda Rus İmparatorluğu'nun Orta Asya topraklarını bünyesine katmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Norman Naimark</span> Amerikalı profesör

Norman M. Naimark, Amerikalı bir tarihçidir. Stanford Üniversitesi'nde Robert ve Florence McDonnell Doğu Avrupa Çalışmaları Profesörü ve Hoover Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacıdır. Modern Doğu Avrupa tarihi, soykırım ve bu bölgedeki etnik temizlik üzerine yazmaktadır.