İçeriğe atla

Fire OS

FireOS 7.3.1.7

Fire OS, Amazon'un teknolojik cihazları içerisinde kullanılan Android tabanlı bir mobil işletim sistemidir. Fire OS, Android'in özelleştirilmesi ve Amazon tarafından kişiselleştirilmesiyle oluşturulmuş ve Kindle Fire tabletler, Fire Phone akıllı cihazlar başta olmak üzere birçok ürününde kullanılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekran görüntüsü</span>

Ekran yakalama görüntüsü, çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir. Ancak aynı zamanda ekranın video çıkışını kesen bir kamera veya bir cihaz tarafından yapılan bir yakalama olabilir. Çeşitli programlar vasıtası ile yapılabilir Görüntü o andaki bilgisayar ekranındaki resminin kaydedilmesi için print screen klavye tuşu ile de yapılabilir. Herhangi bir anda bu tuşa basılıp daha sonra Windows işletim sisteminde bulunan paint veya word gibi bir programda resim dosyası olarak düzen yapıştır menüsünden eklenerek kullanılabilir.

<i>Grand Theft Auto: Liberty City Stories</i> 2005 Video Oyunu

Grand Theft Auto: Liberty City Stories, Rockstar North tarafından geliştirilen, Rockstar Games tarafından 2005 yılında Grand Theft Auto serisinin dokuzuncu bölümü olarak PlayStation Portable (PSP)'da yayımlanan bir aksiyon video oyunu.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Root (Android)</span> İşletim sistemindeki kısıtlamaların bazılarını kaldırmaya yarayan yazılımsal işlem

Rootlama, Android cihaz kullanıcılarının genellikle akıllı telefonlar ve tabletler olmak üzere cihazın çeşitli alt sistemleri üzerinde ayrıcalıklı yetki elde edebilmeleri işlemidir. Android, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü temel aldığından, bir Android cihazının "rootlanması", Linux'ta, FreeBSD'de veya macOS gibi bir Unix benzeri işletim sisteminde olduğu gibi yönetim (root) izinlerine benzer erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Google I/O</span>

Google I/O, Google tarafından San Francisco, Kaliforniya'da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik bir toplantıdır. Google I/O, Google ve Android, Chrome, Chrome OS, Google API'leri, Google Web Toolkit, App Engine gibi açık kaynak kodlu web teknolojileriyle ortak olarak geliştirilen web ya da mobil tabanlı uygulamaları konu alan teknik birçok sunum ve tartışmadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Android Lollipop</span> Android işletim sisteminin 5. ana sürümü

Android Lollipop veya Android 5.0-5.1.1 Lollipop Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 12. versiyonu olan mobil işletim sistemidir. Google yeni sürüm hakkında bilgileri Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 yılında açıkladı. Genellikle Google yeni sürümlerinin kod isimlerini latin alfabesinin seri harfleri ile isimlendiriyor ve yeni sürüme bu harfle başlayan yiyecek adını veriyor. Bu kez yaratılacak yeni sürümün kod adı A,B,C,D,E,F,G,H,İ,J,K harflerinden sonra "Android L" idi. Sürüm, dahili olarak "Lemon Meringue Pie" kod adını aldı. 15 Ekim 2015 yılında Google yeni sürümün isminin "L" harfine uygun olarak dünyanın en popüler şekerlemelerinden biri "Lolipop" olacağını ilan etti. Sürümün 5.0 versiyonu 28 Ekim 2015 yılında kullanıcılara tanıtıldı. Sürüm Linux kernel 3.16.1 bazında yaratıldı. Yeni sürüm ilk kez olarak "over-the-air" (OTA) aracılığıyla güncellemeye sunuldu. Onun kaynak kodu 3 Kasım 2014 yılında kullanıma verildi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Band</span>

Microsoft Band, Microsoft tarafından oluşturulan ve geliştirilen akıllı saat ve aktivite takipçisi türüdür. 29 Ekim 2014 tarihinde ilan edildi. Microsoft Bant spor izleme ve sağlık odaklı yeteneklerini birleştirir ve Windows Phone, iOS ve Android sistemli akıllı cihazlarla Bluetooth bağlantısı üzerinden entegre olur. Yerini daha sonra Microsoft Band 2 aldı.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

Android Things, Google I/O 2015'te ilan edilen, Google'nin Android tabanlı bir gömülü işletim sistemi platformudur. Genellikle farklı Mikrodenetleyici platformlarından inşa edilen Nesnelerin İnternet'i (IoT) cihazlarının düşük güç tüketimi ve bellek kısıtlı Internet'le kullanılması hedeflenmektedir. Bluetooth düşük enerji ve Wi-Fi'yi destekleyecekdir. Google, Brillo'nun yanı sıra, bu cihazların diğer cihazlarla iletişim kurmak için kullanacağı ve diğer IoT işletim sistemleri tarafından benimsenmesini umduğu Weave protokolünü de tanıttı.

Amazon Alexa, Amazon tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli sanal asistan çözümü. İlk olarak Amazon Echo ve Amazon Lab126 tarafından geliştirilen akıllı hoparlör Amazon Echo Dot'ta kullanıldı. Sesli etkileşim, müzik çalma, yapılacaklar listesi oluşturma, alarm kurma, podcast akışı açma, sesli kitap okuma gibi özelliklerinin yanı sıra hava durumu, trafik, spor ve haber gibi gerçek zamanlı bilgileri aktarma görevlerini yerine getirme yeteneğine sahiptir. Alexa'nın bir başka işlevi de çevrimiçi yemek sipariş edebilmenizdir. Bunlara ek olarak ev otomasyon sistemi olarak kendisine bağlanan birçok akıllı cihazı da kontrol edebilir. Kullanıcılar Alexa'nın yeteneklerini üçüncü taraflarca geliştirilen "becerileri" tanımlayarak geliştirebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Gboard</span> google tarafından sunulan IOS ve Android için emoji ve gif bakımından zengin, Akılı Telefon klavyesi.

Gboard, Google tarafından yerel Android ve iOS cihazlar için geliştirilmiş bir sanal klavye uygulamasıdır. İlk olarak Mayıs 2016'da iOS'ta piyasaya sürüldü. Ardından Aralık 2016'da Android'de yayınlanan ve Android'de zaten kurulmuş olan Google Klavye uygulamasında büyük bir güncelleme olarak tanıtıldı.

YouTube TV, 85'ten fazla televizyon ağından canlı TV, istek üzerine video ve bulut tabanlı DVR sunan bir Amerikan üst düzey internet televizyonu hizmetidir. Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube'a aittir ve kendisi de Alphabet Inc.'in bir yan kuruluşudur. YouTube TV dizisi ABC, CBS, NBC, PBS, Fox, FX, AMC, CNN, Fox News, TBS, Discovery, Comedy Central ve ESPN gibi büyük ABD ağlarını içerir. Smart TV, Android TV, Android Auto, mobil cihaz ve bilgisayarlarda uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A8 Star</span>

Samsung Galaxy A8 Star; Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak Samsung Electronics tarafından üretilmiş ve pazarlanmış, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz; Haziran 2018'de Güneydoğu Asya pazarları yani Kore, Çin ve Hindistan için duyurulmuştur. Cihaz, Çin'de Samsung Galaxy A9 Star adıyla satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Silk</span>

Amazon Silk; Kindle Fire, Fire Phone, Echo ve Fire TV cihazlarında kullanılmak üzere Amazon tarafından geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">OnePlus 5T</span>

OnePlus 5T; OnePlus tarafından üretilmiş, satışa çıkarılmış ve pazarlanmış; Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, 16 Kasım 2017'de YouTube'dan canlı yayınlanan basın etkinliğinde tanıtılmıştır. Cihaz, 21 Kasım 2017'de satışa çıkmıştır. Cihaz, sadece 5 ay önce tanıtılmış selefi OnePlus 5'in güncellenmiş halidir. Cihazdaki dikkat çeken değişikliklerden bazıları; daha büyük ekran, daha ufak olan çerçeveler ve parmak izi okuyucusunun ön taraf yerine arka panele konumlandırılmasıdır. OnePlus 6, 17 Mayıs 2018'de OnePlus 5T'nin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

<span class="mw-page-title-main">OnePlus 5</span>

OnePlus 5, OnePlus tarafından üretilmiş bir akıllı telefondur. Cihaz, 2016'da satışa çıkarılan OnePlus 3T'nin halefidir. OnePlus 5, 20 Haziran 2017'deki bir program sırasında resmi olarak tanıtılmış ve ilk olarak 20 Haziran 2017'de satışa çıkarılmıştır. Cihaz satışa çıktıktan beş ay sonra 21 Kasım 2017'de cihazın yerini OnePlus 5T almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Redmi 1S</span>

Xiaomi Redmi 1S, armani HM 1S kod adlı, Çinli şirket Xiaomi Inc. tarafından geliştirilmiş ve Mayıs 2014'te satışa çıkarılmış bir akıllı telefondur. Cihaz, Redmi akıllı telefon serisinin bir parçasıdır ve Redmi 1'in halefidir. Görsel olarak selefine benzeyen cihazda 4.7 inç ekran, 1.6 Ghz hızında 4 çekirdekli Cortex-A7 işlemcisi bulunan yongada sistem ve Xiaomi'nin kendi kullanıcı arayüzü MIUI v5 bulunan ve MIUI v9 bulunan Android KitKat'a güncellenebilen Android Jelly Bean işletim sistemi bulunur. Daha sonra yerine Redmi 2 geldi.

<span class="mw-page-title-main">Android Debug Bridge</span>

Android Debug Bridge, Android tabanlı cihazlarda hata ayıklamak için kullanılan bir programlama aracıdır. Android cihazındaki arka plan programı, ana bilgisayardaki sunucuya USB veya TCP üzerinden son kullanıcı tarafından kullanılan istemciye bağlanan TCP üzerinden bağlanır. 2007'den beri Google tarafından Apache Lisansı altında açık kaynaklı yazılım olarak sunulan özellikler arasında bir kabuk ve yedekleme yapma imkanı bulunmaktadır. adb yazılımı; Windows, Linux ve macOS ile uyumludur. Botnet'ler ve RSA kimlik doğrulaması ve cihaz beyaz listeye alma gibi azaltıcı etkenlerin geliştirildiği diğer kötü amaçlı yazılımlar tarafından kötüye kullanılmıştır.