İçeriğe atla

Firdevs, Güney Horasan

Firdevs
فردوس
Şehristan Merkezi
[[File:|مسجد جامع تون|266px]]
[[File:|مدرسه علیا|132px]]
[[File:|هتل عماد نظام|132px]]
مدرسه علیا
مدرسه علیا
Ülkeİran İran
EyaletGüney Horasan
ŞehristanFirdevs
Rakım1.293 m
Nüfus
2006 yılında
 • Toplam32.962
Zaman dilimiUTC+03.30 (IRST)
 • Yaz (YSU)UTC+04.30 (IRST)

Firdevs (Farsça:فردوس,Ferdows), İran 'ın Güney Horasan Eyaleti'nde şehir.

Kendi adını taşıyan Firdevs şehristanı'nın yönetim merkezi olan şehrin 2006 yılı nüfusu 32.962'dir.[1] Kent, Meşhed'in yaklaşık 345 km. güneyinde ve Birjand'ın 200 km. kuzeybatısında bulunmaktadır. Horasan Eyaleti'nin 3 ayrı eyalete bölünmesinden sonra, Firdevs şehristanı ve merkezi olan Firevs kenti, ilk olarak Razavi Horasan Eyaleti'ne bağlıyken, Mart 2007'de Güney Horasan Eyaleti sınırları içinde dahil oldu.

Medler devrinde kurulan kent o zamanlar için Kaen'le birlikte bölgedeki en büyük ve gelişmiş kentti. O zamanlar ismi Tabun iken İslam devrinde Toon (Tun) olarak değiştirilmiştir. Kent, 1239'da Moğol saldırılarında tahrip edildi ve eski görkemini kaybetti. Daha sonra toparlandı ve Marco Polo'nun bu bölgeye yaptığı seyahatlerde Kaen ile birlikte adından ve görkeminden bahsettiği bir kent oldu. 1929 yılına kadar Toon veya Tabun ismini taşıyan kentin ismi bu tarihte Firdevs olarak değiştirildi. Geçen yüzyıl başlarında kent Horasan bölgesinin en önemli kentlerinden birisiydi. Hatta 1925'te Horasan'da belediye teşkilatı kurulan ilk kentlerden biri oldu. 1968 yılında geçirdiği depremden 27 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sonra ise kent eski önemini kaybetmiştir.

Firdevs'de yaz ayları serin ve yağmurlu, sonbahar ve kış ayları soğuk, ilkbahar ayları ise ılık geçer. Çöllere yakın olması nedeniyle, gece ve gündüz sıcaklık farkı yaz ve kış aylarında da yüksektir. Yağış ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğundur. En sıcak ay olan Temmuzda maksimum sıcaklık 36.7 °C, ortalama en düşük sıcaklık 21.8 °C olup en soğuk ay olan Ocakta en düşük ortalama sıcaklık -1,1 °C, ortalama maksimum sıcaklık 10.3 °C'dir.

galeri

Kaynakça

  1. ^ "World Gazetteer". 22 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Azerbaycan</span> İran eyaleti

Doğu Azerbaycan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir. İran Azerbaycanı denilen ve İran'ın 6 eyaletini kapsayan bölge içinde yer alır. Aynı zamanda İran Azerileri'nin İran içinde en yoğun bulunduğu eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Azerbaycan (eyalet)</span> İranda bir eyalet.

Batı Azerbaycan, İran'ın 31 eyaletinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında bulunan eyaletin batısında Türkiye ve Irak, kuzeyinde Nahçıvan, doğusunda Doğu Azerbaycan ve Zencan ile güneyinde Kürdistan eyaletleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">San Antonio</span>

San Antonio, ABD'nin en büyük 7. şehri ve Teksas eyaletinin en büyük 2. şehridir. Etrafındaki varoşlarıyla Metropoliten San Antonio nüfusu ABD'de 24. büyük metropoliten bölgeyi oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Puerto Williams</span>

Puerto Williams, Navarino Adası 'nın kuzey kıyısında, 2700 nüfuslu, Şili'ye ait bir askeri üs. Beagle Kanalı'nın kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kış</span>

Kış, Dünya'nın kutup bölgeleri ile Ilıman kuşak bölgelerinde yılın en soğuk mevsimidir. Çoğunlukla tropikal kuşakta oluşmaz. Her yıl, sonbahardan sonra ve ilkbahardan önce gelir. Kış, Dünya'nın eksen eğikliği sebebiyle her bir yarım küresinin Güneş'ten uzaklaşması sayesinde oluşur. Çeşitli kültürler, farklı tarihleri kışın başlangıcı olarak tanımlar ve bazıları hava durumuna dayalı bir tanım kullanırlar. Kuzey yarımkürede kışken, Güney yarımkürede yazdır ya da tam tersidir. Çoğu bölgede, kış dondurucu soğuklar ve karla ilişkilendirilir. Kış gündönümü anı, Güneş'in Kuzey veya Güney Kutbu'na göre yüksekliğinin en negatif değerinde olduğu andır. Bu durumun görüldüğü gün, en kısa gündüzü ve en uzun gecesi olan gündür ve kış gündönümünden sonraki günlerde, geceler kısalır ve gündüzler uzar. Kutup bölgelerinin dışındaki en erken gün batımı ve en geç gün doğumu tarihleri, kış gündönümü tarihinden farklıdır ve bunlar, yıl boyunca Dünya'nın eliptik yörüngesinin neden olduğu, güneş günündeki değişiklik nedeniyle enlemlere bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karasal iklim</span> Iklim türü

Karasal iklim ya da kara iklimi, deniz etkisinden uzak yerlerde görülen bir iklimdir. Kışlar soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır.

<span class="mw-page-title-main">Zencan (eyalet)</span>

Zencan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Erdebil (eyalet)</span>

Erdebil Eyaleti,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yezd (eyalet)</span>

Yezd Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye iklimi</span>

Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda iklimi, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara iklimi</span> Türkiyenin kuzeybatısında yer alan bölgenin iklimi

Marmara iklimi, Marmara Bölgesi'nin kuzey Ege'yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova şehirlerinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Köppen iklim sınıflandırması</span> iklim sınıflandırma sistemi

Köppen iklim sınıflandırması, tüm dünyada en sık kullanılan iklim sınıflandırma yöntemlerinden biridir. Bu yöntem 1900'lü yıllarda Alman klimatolog Wladimir Köppen tarafından ortaya atılmış ve 1918 ile 1936 yılları arasında yine Köppen tarafından büyük ölçüde geliştirilmiştir. Köppen'ın sınıflandırma yönetimine göre bir çevrenin doğal bitki örtüsü, o yörenin iklimini açıklamak için en iyi değerlendirme aracıdır. Bu nedenle Köppen iklim bölgelerini ayırırken bitki örtüsünün dağılışını göz önüne almıştır. Köppen sınıflandırması bir bölgenin yıllık ve aylık sıcaklık ortalaması ile yağış miktarını hesaplayarak iklim bölgelerinin sınırlarını çizer. Köppen iklim sınıflandırması, en yaygın kullanılan iklim sınıflandırma sistemlerinden birisidir. İlk olarak Alman - Rus bilimci Wladimir Köppen 1884' te Köppen tarafından, özellikle 1918 - 1936' da yapılan birkaç değişiklikle yayınlandı. Daha sonra, iklim bilimci Rudolf Geiger sınıflandırma sisteminde bazı değişiklikler yaptı ve bu nedenle bazen Köppen - Geiger iklim sınıflandırma sistemi olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Baltimore</span>

Baltimore, ABD'nin Maryland eyaletinin en kalabalık şehridir. Baltimore, 2020 nüfus sayımında 585.708 olan nüfusuyla Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık 30. şehridir. Baltimore, 1851 yılında Maryland Anayasası tarafından bağımsız bir şehir olarak belirlendi ve bugün ülkedeki en kalabalık bağımsız şehirdir. 2020 nüfus sayımı itibarıyla Baltimore metropolitan alanının nüfusunun 2.838.327 olduğu tahmin edilmektedir ve bu da onu ülkenin 20. en büyük metropolitan alanı yapmaktadır. Daha büyük Washington metropolitan alanıyla birleştirildiğinde, Washington-Baltimore birleşik istatistik alanı (CSA), 2020 ABD nüfus sayımına göre 9.973.383'lük bir nüfusa sahiptir ve ülkenin üçüncü en büyük nüfusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yedisu bölgesi</span>

Yedisu bölgesi, Orta Asya'da günümüzde Kazakistan'nın güney-doğu parçası olan bir bölgedir. İsmini, İli, Karatal, Bien, Aksu, Lepsi, Baskan ve Sarkand gibi yedi ana nehirlerden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tahran (eyalet)</span>

Tahran Eyaleti (Farsça : استان تهران; Ostān-e Tehrān), İran'ın 31 eyaletinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Sakkız</span> İranın Kürdistan Eyaletinde şehir

Sakkız, İran'ın Kürdistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Büşruye</span>

Büşruye, İran'ın Güney Horasan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Cheyenne, Wyoming</span>

Cheyenne ABD'nin Wyoming eyaletinin başkenti ve eyaletin en yüksek nüfuslu şehridir. Cheyenne aynı zamanda Laramie County'nin de yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Barik</span>

Bariq, (Arapça:بارق) Suudi Arabistan'ın, Asir Bölgesi'nde bulunan 2010 yılı sayımına göre şehiriçi 27,425, genel olarak 50,113 nüfuslu bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya iklimi</span>

Estonya ılıman iklim kuşağının kuzey kesiminde ve deniz ile karasal iklim arasındaki bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Çünkü Estonya sürekli Kuzey Atlantik Okyanusu'nun ısıl içeriği etkisinde denizel hava ile ısıtılır, kuzey enlemde yer almasına karşın ılıman bir iklime sahiptir. Baltık Denizi kıyı ve iç kesimlerinde iklim arasında farklara sahiptir. Estonya neredeyse eşit uzunlukta dört mevsimi yaşar. Ortalama sıcaklıklar Baltık adalarında 16.3 °C (61.3 °F) civarında, denizden uzak yerlerde Temmuz ayında 18.1 °C (64.6 °F), Baltık adalarında -3.5 °C'de (25.7 °F) sıcak aylar değişir ve denizden uzak yerlerde Şubat ayı 7.6 °C (18.3 °F) ile en soğuk ay olarak ölçülür.