İçeriğe atla

Finsteraarhorn

Finsteraarhorn
Das Finsteraarhorn'un güneyden görünümü
Yükseklik:4.273 Metre
Koordinatlar:46° 32' 14" K, 8° 7' 34" D
Konum:İsviçre
Sıradağ:Alpler
İlk tırmanış:1828 Jakob Leuthold ve Johann Wahren
En kolay tırmanış Rota:oldukça zor (Güneybatı kanadı ve Kuzeybatı sırtı)

Finsteraarhorn, İsviçre 'de deniz seviyesinden 4274 m yüksekliği ile Bern Alpleri 'nin en yüksek zirvesi ve Bern Kantonu'nun en yüksek noktası, İsviçre'nin en yüksek dağı. Lötschberg ve Simplon 'un doğusunda kalır. Bütün, merkezi ve doğu İsviçre manzaralarına hakimdir.

Finsteraarhorn, göze çarpan, köpek balığı yüzgeçi tarzında bir şekle sahip olup, sırtına kuzeybatı ya da güneydoğu istikametinden bakıldığında dik bir boynuz olarak görünür. Çaptazdan ise geniş bir üçgen şeklinde görünür.

İlk olarak 16 Ağustos 1812 tarihinde Arnold Abbühl, Joseph Bortis ve Alois Volker tarafından tırmanılmıştır. Bu tırmanış tahminen, bugün büyük kısmı erimiş olan yamaç buzulları ile kaplı güneydoğu sırtının doğu kanadı üzerinden gerçekleştilmiştir. Ancak bu üçlünün hakikaten ana zirveye ulaşıp ulaşmadığı şüphe götürmektedir. Buna karşın kanıtlanmış olan, zirveye çıkışın 19 Ağustos 1828'de Jakob Leuthold ve Johann Wahren tarafından bugünkü normal yol üzerinden başarılmış olmasıdır. Bu kişiler, bir ayak yaralanması sonucu devam edemeyen, buzul araştırmacısı Franz Joseph Hugi'in dağ rehberleriydi.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cho Oyu Dağı</span> Dünyanın en yüksek altıncı dağı

Cho Oyu Dağı dünyanın en yüksek altıncı dağıdır. Cho Oyu Himalayalar'da yer alır ve Everest'in 20 kilometre batısındadır. Cho Oyu Tibetçede "Turkuaz Tanrıça" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Cilo Dağı</span> Türkiyede bir dağ

Cilo Dağı ya da Buzul Dağı, Türkiye'nin 2. en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar'ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye'nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bern</span> İsviçrenin filli başkenti; Bern kantonunun başkenti

Bern, İsviçre'nin başkenti ve en büyük beşinci büyük şehri aynı zamanda İsviçre Konfederasyonunun ve Bern kantonunun resmi başkentidir. Bern şehrinin nüfusu 2020 yılı itibari ile 143.043'tür. Çevre yerleşim bölgeleri ile birlikte Bern nüfusu 419.000 kişiye ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Jungfraujoch</span>

Jungfraujoch, İsviçre'nin Bern Alpleri'de Mönch ve Jumgfrau'nun bağlantı sırtındaki en derin nokta ve dağ geçidi. Geçit Bern ile Wallis Kantonları'nın sınırında yer alır. Geçidin bulunduğu bölge, yılın büyük bölümünde karla kaplıdır. Küresel ısınmaya bağlı olarak, bölgedeki kar kalınlığı, her yıl birkaç desimetre azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fiescher Buzulu</span>

Fiescher Buzulu, İsviçre'nin Wallis Kantonu'nda Bern Alpleri'nin güney kanadında bir vadi buzulu. 16 km uzunluğu ile Alpler 'in en uzun ikinci buzuludur. Ama bununla birlikte buzul üst kısımlarda ortalama sadece 1 km genişliğinde olup, aşağı kısımlarda hatta 500 – 700 m civarındadır. Kenar buzullarıyla beraber Fiescher Buzulu 33 km² lik bir alanı örter.

<span class="mw-page-title-main">Mont Blanc</span>

Fransızca Mont Blanc ya da İtalyanca Monte Bianco, Fransa ile İtalya sınırında yer alan, 4807 m. yüksekliği ile Avrupa Alpleri'nin ve Avrupa kıtasının en yüksek dağıdır. Avrupa'nın en yüksek zirvesi Mont Blanc mı, yoksa Rusya Kafkasları'nda 5642 m. yüksekliğindeki Elbruz dağı mı sorusunun cevabı, iç Avrasya sınırının tanımına bağlıdır. Fransa tarafından yapılan teklifle, Mont Blanc dağı 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Titlis Dağı</span>

Titlis, Orta İsviçre'de 3.238 m yükseklikteki bir dağdır. Tercih edielen bir kış sporları ve gezi bölgesi olan Titlis dağı Urn Alpleri'nde bulunur. Obwalden, Bern ve Nidwalden kantonları sınırları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Emil Theodor Kocher</span> İsviçreli doktor, araştırmacı

Emil Theodor Kocher, İsviçreli doktor, tıbbi araştırmacı. Tiroid cerrahisi, patolojisi ve fizyolojisi üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle 1909 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Thun</span> İsviçrede şehir ve belediye

Thun, {(Fransızca): Thoune} İsviçre'nin Bern (kanton)'unda bulunan belediyedir. Thun İsviçre'nin Almanca konuşulan bölgesinde bulunup aynı adı taşıyan ilçenin (Wahlkreise) merkez şehridir. Şehir yakınında buzul çağında oluşmuş Thun Gölü adlı büyük bir göl vardır. Şehir bu golün kuzey kıyısında konumludur.

Bu liste İsviçre'deki başlıca buzulları içermektedir. Liste buzulun kapladığı yüzey alanını, 1850 ve 2002'deki uzunluğunu, yüksekliğini ve akış yerini gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Bern Alpleri</span>

Bern Alpleri İsviçre'nin Bern ve Valais kantonlarında bulunan sıra dağlardır. Sıradağların bulunduğu bölgenin adı Bern Oberland'ı olmasına rağmen, sıradağların bir kısmı Valais, Fribourg ve Vaud gibi komşu kantonlara sarkar. Sıradağların en yüksek dağı 4273 metrelik Finsteraarhorn'dur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı</span>

Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı, İsviçre'nin güneybatısında, Bern ve Valais kantonları arasında bulunur. Bern Alpleri'nin doğu yakasında, Jungfrau ve Eiger'in kuzey duvarını ve batı Avrasya'daki en büyük buzul alanı olan ve Aletsch Buzulu'nu içeren dağlık bir bölgedir. Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı, Alpler'deki ilk Doğal Dünya Mirası alanıdır ve 2001'de ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de turizm</span>

Turistler, faaliyetlerin yanı sıra İsviçre'nin çeşitli manzaralarına da çekilmektedir. En ilginç olanı, özellikle kayak ve dağcılık için Alp iklimi ve manzaralarıdır.

Graubünden Kantonu İsviçre'nin en büyük ve en doğudaki kantonudur. Fransızca ismi Grisons, İtalyanca ismi Grigioni, Romanşça ismi ise Grischun'dur. İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn ile uluslararası sınırları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Thun Gölü</span>

Thun Gölü, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir göldür. Göl, İsviçre Alpleri'nde yer almakta olup adını Thun kentinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bern Oberlandı</span>

Bern Oberlandı, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir bölgedir. Bölge, kantonun Alp bölgesini ve Bern Alpleri'nin kuzey tarafını oluşturur ve aralarında hem dağ hem de kantonun en yükseği olan Finsteraarhorn'un da bulunduğu en yüksek zirvelerinin çoğu bölgeye dahildir. Bern Oberlandı, kantonun en yüksek ve en güney kısmıdır.