İçeriğe atla

Finnmark

Koordinatlar: 70°K 25°D / 70°K 25°D / 70; 25
Finnmark
İlFinnmark
İdare
 • Vali (1998)Gunnar Kjønnøy (Ap)
Yüzölçümü
 • Toplam48618 km²
 • Kara
45.757 km² (17.666 mil²)
Nüfus
 (2008)
 • Toplam72.560
 - Sıralama19.
 • Yoğunluk2/km²
 • Değişim (10 yıl)
%−4,2
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
ISO 3166 koduNO-20
Resmi dil biçimiBokmål, Kvensk ve Sami
Resmî site
ffk.no
Alta Hava Limanı

Finnmárku (Sami dilinde) Norveç'in en kuzeyinde bulunan ve yönetim merkezi Vadsø olan eyalet. Eyalette genel olarak Sami halkı yaşar. Bu bölge Norveç'in en soğuk bölgelerinde biridir. Dil olarak en çok Sami dili konuşulur. Valisi Gunnar Kjønnøydür. Nüfus ise 72.560 dır.

Coğrafya

Arktik Okyanusu - Finlandiya sınırı - Rusya sınırı arasında uzanan ili. Adı Finlandiya sınırı anlamına gelir. Coğrafi bir parça olarak Laponya'dadır.

Şehirleri

  • Berlevåg
  • Båtsfjord
  • Gamvik
  • Hammerfest
  • Hasvik
  • Kárášjohka - Karasjok
  • Guovdageaidnu - Kautokeino
  • Kvalsund
  • Lebesby
  • Loppa
  • Måsøy
  • Unjárga - Nesseby
  • Nordkapp
  • Porsanger or Porsángu or Porsanki
  • Sør-Varanger
  • Deatnu - Tana
  • Vadsø
  • Vardø
Finnmark Şehirleri

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya</span> Kuzey Avrupa ya da diğer adıyla İskandinavya yarım adasında yer alan devlet, ülke

Finlandiya, resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüz ölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sami dilleri</span> Afro-Asyatik dil ailesinin bir alt grubu

Sami dil ailesi veya Semitik diller, Afro-Asya dil ailesinin bir alt grubudur. Orta Doğu'da yaygın olan antik dillerin çoğunu kapsar. Bunların arasında Aramice, Arapça ve İbranice en fazla konuşulan Sami dilleridir. Ayrıca Fenikece ve Akadca da Sami dil ailesinin mensubudur. Ama bu iki dil günümüzde konuşulmamaktadır. Aramice, Arapça ve İbranicenin lehçelerinden olan Süryanice de bölgede kullanılan Sami dillerine örnek olarak gösterilebilir. Sami adı Nuh'un oğlu Sam'dan gelmektedir. Maltaca, Malta Adası'nda konuşulan bir Sami dilidir.

Resmî dil bir ülkede anayasa veya yasa ile onaylanan dili tanımlamak için kullanılan terimdir. Örneğin Türkiye Cumhuriyetinin devlet dili olan Türkçe aynı zamanda Türkiye'nin tek resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">İskandinavya</span> Avrupanın kuzeyinde bir bölge

İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Laponlar</span> Kuzey İskandinavya, Karelya ve Finlandiyada yaşayan Fin-Ugor toplumu.

Laponlar ya da Samiler, Norveç ve İsveç'in Kuzey Kutup Dairesi içinde kalan bölgelerinde çok eski tarihlerden bu yana yaşamakta olan bir etnik grup. Laponların günümüzdeki sayıları 60.000 kadardır ve %70'i Ural dil ailesine bağlı Sami (Saame) dili olan Laponca konuşur.

<span class="mw-page-title-main">Afro-Asya dilleri</span> eski adıyla Hami-Sami dilleri olup; yaklaşık olarak 375 dilden oluşan bir dil ailesi

Afro-Asyatik, Afrasya veya eski adıyla Hami-Sami dil ailesi, yaklaşık olarak 300 dilden oluşan bir dil ailesi. Afroasya dilleri coğrafi açıdan Kuzey Afrika, Afrika Boynuzu, Sahel ve Güneybatı Asya'ya yayılmış olup 500 milyondan fazla insan tarafından anadil olarak konuşulmaktadır. Ailedeki en büyük ve baskın dil grubu, 313 milyon anadil konuşuruyla Sami diller kolunda yer alan Arapça değişkeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karelya</span> Kuzey Avrupada tarihi bölge

Karelya, Karelyalılar ile Finler'in yaşadığı Finlandiya, Rusya ve İsveç sınırlarında kalan bir bölgedir. Bugün bölge, Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti ve Finlandiya'nın Kuzey Karelya ile Güney Karelya bölgelerine bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kirkenes</span> Kuzey Norveçteki Şehir

Kirkenes, Norveç´te bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Fin-Ugor kavimleri</span>

Fin-Ugor halkları, bugün Kuzeydoğu Avrupa'da yaşayan ve aynı dil ailesini oluşturan halklar topluluğu. Fin-Ugor halklarının konuştuğu diller ve lehçeler Samoyed dilleri dışındaki tüm Ural dilleri değişkelerini kapsayan Fin-Ugor dilleri grubuna girmektedir. Bu kavimlerin toplam nüfusu 30 milyon civarındadır. Fin-Ugor halklarının en bilinenleri Macarlar, Finler ve Estonlardır.

<span class="mw-page-title-main">Laponya</span>

Laponya, Fennoskandiya'nın en kuzeyine verilen isimdir. Laponya; Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya tarafından paylaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vadsø</span> Norveçte belediye

Norveç'in en küzeyinde yer alan bu şehirde halk olarak genelde Samiler yaşamaktadır. Barents Denizi'ne kıyısı olan Vadsø Norveç, İsveç ve Finlandiya'ya kıysı bulunur.Bağlı olduğu eyalet Finnmark dır. Bu şehirden çıkan birkaç ünlü vardır.Vadsø şehrinin başkanı Svein Dragnes'dir.Vadsø'da Bokmål dili konuşulmaktadır.Hava genelde çok soğuktur.

<span class="mw-page-title-main">Norrbotten (il)</span>

Norrbotten ili, İsveç'in en kuzeyinde yer alan Norrbotten ve Lapland bölgeleri üzerinde kurulu olan bir ildir. İlin tek komşusu Västerbotten ili olup, ilin doğusunda ayrıca Botni Körfezi kıyıları yer almaktadır. İl ayrıca Norveç ve Finlandiya ile de komşu olup Finlandiya ile komşu olan en tek İsveç ilidir. İlin yönetim merkezi Luleå'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kemijärvi</span>

Kemijärvi, Finlandiya'nın Laponya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Laponya'nın güneydoğusunda Kemijärvi Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 3.930,91 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibarı ile 7.612'dir.

<span class="mw-page-title-main">Inari Samice</span>

Inari Samice (anarâškielâ), Finlandiya'nın kuzeyinde Laponya'da konuşulan bir Sami dilidir. Dil yaklaşık 300 kişi tarafından konuşulmakta olup çoğunluğu orta yaş ve üzerindedir ve Inari'de yaşamaktadırlar. Sadece Finlandiya'da konuşulan tek Sami dilidir. Günümüzde önemli derecede tehlike altında bir dil olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Laponya (Finlandiya)</span> Finlandiyanın en büyük ve en seyrek nüfuslu bölgesi

Laponya, Finlandiya'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Laponya'nın Finlandiya kesiminden oluşmakta olup Kuzey Ostrobotniya ve Kainuu ile İsveç, Norveç ve Rusya ile komşudur. Yüzölçümü 100,370.05 km² olan bölgenin nüfusu 30 Eylül 2017 tarihi itibari ile 178,896 olup. Finlandiya'nın en büyük ve en seyrek nüfuslu bölgesidir. Finlandiya'nın dörtte birini oluşturmaktadır ve büyük kısmı Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde kalmaktadır. Bölgenin merkezi Rovaniemi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Norveç</span>

Kuzey Norveç, Norveç'te yer alan bir coğrafi bölgedir. Bölgenin nüfusu 2002 yılı itibarıyla 462,908'tir.

"Sámiid Ædnan" Sverre Kjelsberg ve Mattis Hætta tarafından seslendirilen 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Norveç'i temsil eden şarkı. Şarkı Norveççe dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Ragnar Olsen tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.

Kuzey Sami dilinde Áillohaš olarak bilinen Nils-Aslak Valkeapää, Fin Sami yazar, müzisyen ve sanatçıydı. Finlandiya'nın Lapland eyaletindeki Enontekiö'de doğdu. Hayatının çoğunu İsveç sınırına yakın Käsivarsi'de ve ayrıca Norveç'te Skibotn'da geçirdi. Valkeapää, geleneksel ren geyiği çobanlarından oluşan bir ailede doğdu, ancak bir okul öğretmeni olarak eğitim gördü. En tanınmış uluslararası ilk çıkışı, Norveç'in Lillehammer kentinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninde sahne aldığı zamandı. 1991'de The Sun, My Father İskandinav Konseyi Edebiyat Ödülü'nü aldı.