Finlandiya, resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüz ölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.
Porvoo, Finlandiya'nın Uusimaa bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Helsinki'nin 50 km doğusunda Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 664.53 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 50,203'tür.
1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.
Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.
Åland, Güneybatı Finlandiya'da Ahvenanmaa Özerk Bölgesi'ni (maakunta) oluşturan takımadalar. Botni Körfezi girişinde, Aland Denizi'nin doğusunda, İsveç kıyılarının 25 mil açığındadır. Yalnızca 80 ada üzerinde yerleşme vardır; bunun dışında 6 bin ada ıssızdır. Alçak kayalıklarla birlikte yüzölçümü 1.481 km²dir.
I. Aleksandr, , Rusya imparatoru. Ayrıca ilk Romanov mensubu Polonya kralı, Litvanya ve Finlandiya grandüküydü.
Mariehamn, Finlandiya'ya bağlı Åland Adaları'nın başkentidir. Şehir, 1861 yılında kurulmuş olup adını zamanın Rus İmparatoru II. Aleksandr'ın eşi Mariya Aleksandrovna'dan almıştır. Yüzölçümü 11.80 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile 11,658'dir. Şehirde Åland halkının %40'ı yaşamakta olup, halkın %88'inin anadili İsveççedir.
Yarımada Savaşı veya İspanyol Bağımsızlık Savaşı, Napolyon Savaşları'nın İber Yarımadası'nda geçen bölümüdür. Fransız ordusu dağlık İber Yarımadası'nda modern savaş taktiklerinden mahrum savaşmış, düzenli ordular yerine gerillalara karşı savaşıldığı için yoğun kayıplar vermişlerdir. Bu sebeple Fransızlara karşı İngiliz, İspanyol ve Portekiz kuvvetleri arasında geçen savaş, Napolyon'un ordusunu yavaş yavaş tüketmiş ve devrilmesinde etkili olmuştur.
Finlandiya, 1856 yılından itibaren kullanım için posta pullarını üretti.
1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.
IV. Gustav Adolf, 1792'den 1809'a kadar İsveç kralıdır. Kendisi, III. Gustav'ın ve Sophia Magdalena'nın en büyük oğludur.
Kvarken,, Botniya Körfezi'nde, Botni Körfezi ile Bothnian Denizi'ni ayıran dar bölgedir. İsveç anakarasından Finlandiya anakarasına olan mesafe yaklaşık 80 km, en uzaktaki adalar arasındaki mesafe ise sadece 25 km'dir. Kvarken bölgesindeki su derinliği 25 metre (82 ft) civarındadır. Bölge ayrıca yılda yaklaşık 10 mm'lik olağan dışı glasiyoizostazi oranına sahiptir.
Friedland Muharebesi Napolyon Savaşları ve Dördüncü Koalisyon sırasında, I. Napolyon tarafından yönetilen Fransa İmparatorluğu ordularıyla Kont von Bennigsen liderliğindeki Rus İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşen büyük bir savaş. Napolyon ve Fransızlar, savaşın sonunda Alle Nehri'ne düzensizce geri çekilmesine neden olan Rus ordusuna karşı kesin bir zafer elde ettiler. Savaş, Rusya'nın Pravdinsk kasabası yakınlarında günümüzdeki Kaliningrad Oblastı'nda gerçekleşti.
Kvarken ili ya da Kvarken Bölgesi Orenburg Oblastının 35 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Kvarkenodır Nüfus: 26079 (2010). 19 yüzyılda yönetim merkezin idare eden Orenburg Guberniyası memurları merkezin adını Kvarken Boğazı'nda bir zafer onuruna verdiler. 1809 kışında Barclay de Tolly başlığında, Finlandiya Savaşı sürecinde Rus birlikleri Åland Adaları'ndaki İsveçlileri yendi. Diz derinliğinde kar ve şiddetli don olayında, askerler Kvarken Boğazı'nı geçerek adalara saldırdı.
Rövanşizm, genellikle bir savaş veya toplumsal hareketin ardından bir ülkenin uğradığı toprak kayıplarını tersine çevirme iradesinin siyasi tezahürüdür. Bir terim olarak, rövanşizm, Fransa-Prusya Savaşı'ndaki Fransız yenilgisinin intikamını almak ve kaybedilen Alsas-Loren'ni geri almak isteyen Fransa'daki Fransız milliyetçiler tarafından ortaya atıldı.
Åland sözleşmesi, Åland Adaları'nın askerden arındırılması ve tarafsızlaştırılmasıyla ilgili iki sözleşme ile alakalıdır.
- 1856 Åland sözleşmesi, Åland Savaşı'ndan sonra İngiltere ve Fransa'ya karşı Kırım Savaşı'nda Rusya'nın yenilgisinin ardından 30 Mart 1856'da imzalandı. Rusya, Paris Antlaşması (1856) ile onaylanan Åland Adaları'nı askerileştirmemeyi kabul etti.
Åland askerden arındırılmış bölgedir. Bu adada askeri varlığın olmadığı ve Adaların tahkim edilemeyeceği anlamına gelir. Åland bir savaş durumunda nötralize edilmeli ve savaşın dışında tutulmalıdır. Ancak, Finlandiya Sınır Muhafızları Mariehamn ve Kökar'daki karakollarda faaliyet göstermektedir, bir kriz durumunda bu birimler içişleri bakanlığından savunma bakanlığına devredilerek ordunun bir parçası haline gelebilmektedir. Şu anda içişleri bakanlığının bir parçası oldukları için askeri bir güç teşkil etmiyorlar ve Åland'ın askerden arındılmış bir bölge olmasını ihlal etmiyorlar.
Alte Veste Muharebesi, Otuz Yıl Savaşları'nın önemli bir muharebesidir.
Bender Kuşatması ve seferi, 1738'de Osmanlı Devleti ve Rusya arasında yapılıp, Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferi ile sonuçlanan muharebenin adıdır.
Sveaborg kuşatması, Helsingfors (Helsinki) açıklarındaki Sveaborg deniz kalesinin Rus İmparatorluk kuvvetleri tarafından kuşatılmasıydı; o zamanlar Finlandiya İsveç Krallığının bir parçasıydı. 1808 baharında Finlandiya Savaşı sırasında gerçekleşti. "Kuzeyin Cebelitarık'ı" olarak müthiş bir üne sahip olmasına rağmen kale, iki aylık kuşatmanın ardından teslim oldu. Teslimiyetin ardından başka yerlerdeki İsveç direnişinin hızla çökmesi ve sonuçta Rusya'nın Finlandiya'yı fethetmesi takip ettiğinden, kuşatma genellikle savaşın belirleyici muharebesi olarak kabul edilir.