İçeriğe atla

Fineus

Perseus, Phineus ve takipçilerini taşa çeviriyor ( Luca Giordano, 17. yüzyıl)

Yunan mitolojisinde, Phineus (Eski Yunanca: Φινεύς, Ancient: [pʰiːněws] ) Belus ve Anchinoe'nin bir çocuğudur ve böylece Aigyptos, Danaos ve Kepheos'un kardeşidir.[1]

Mitoloji

Phineus, Perseus'la evlenmeden önce, Kepheos'un kızı Andromeda ile nişanlıydı. Phineus ona karşı bir komplo kurdu ve Perseus Phienus ve yardımcılarını Medusa'nın başını göstererek taşa çevirmesine yol açtı.[2] Olay, Euripides'in kayıp oyun Andromeda'sında [3] bahsedilmiştir, ancak tek kapsamlı antik bilgi Ovid'in Metamorfozları'nda bulunmaktadır.[4]

Ovidius'un anlatımında, Cassioppeia'ya ceza olarak gönderilen deniz canavarı olan Cetus'a, bir kahinin yönlendirmesi ile Andromeda kurban edilmek istenmiştir ve Perseus, kızı onunla evlenmek şartı ile kurtarmayı teklif etmiştir.[5] Perseus başarılı olur, ancak yaptıklarını Kepheos'un sarayında anlatırken Phineus ona saldırır:

"en" ait, 'en adsum praereptae coniugis ultor;

nec mihi te pennae nec falsum'a karşı aurum Iuppiter eripiet."

"Bak," diye bağırdı, "Bakın, gelinimi kaçırmanın intikamını almak için buraya geliyorum.

Ne kanatların benden kaçmana yardım edecek, ne de Jüpiter bir yağmuru aptal altına dönüştürdü!" [6]

Phineus'un Andromeda ile evlenmek istemesindeki motivasyonu, kıza olan ilgisinden ziyade taht üzerindeki iddiasını güçlendirmekti. Kepheos, bu çıkışı için kardeşini azarladı ve kriz anında Andromeda'ya yardım etmek için hiçbir şey yapmadığını belirtti, ancak Phineus mızrağını Perseus'a fırlattı. Perseus'u vuramamasına rağmen, pek çok kişinin dahil olduğu şiddetli bir savaş başladı ve Perseus düşmanla çevriliydi, Gorgon'un başını kaldırdı ve Phineus dışındaki herkesi taşa çevirdi. Buna şaşıran Phineus, bakışlarını kaçırarak hayatı için yalvardı, ancak Perseus ona yaklaştı ve Medusa'nın başını adamın gözlerinin önünde tutarak Phineus'u taşa çevirdi.[7]

Kaynakça

  1. ^ Dräger (2007), Euripides fr. 881 Kannicht (cited at Bibliotheca 2. 1. 4 23 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. and Scholia to Aeschylus, Suppliants 317), Nonnus, Dionysiaca 3. 296–303.
  2. ^ Bibliotheca 2. 4. 3. 11 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Collard & Cropp (2008, ss. 126–7).
  4. ^ Metamorphoses 5. 1–235.
  5. ^ Ovid, Met. 4. 663–705.
  6. ^ Met. 5. 10–12, trans. A. S. Kline.
  7. ^ Met. 5. 200–49

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hrisaor</span>

Hrisaor, Poseidon ve Medusa'nın oğlu Pegasus'un kardeşi, Callirhoe'nin Kocası, Geryon'un babası, Oceanus'un damadı.

<span class="mw-page-title-main">Perseus</span> Antik Yunan kahramanı ve Mikenin kurucusu

Perseus, Yunan mitolojisindeki önemli kahramanlardan biridir. Herakles'in ataları arasında yer alan Argoslu bir kahramandır.

Yunan mitolojisinde Aegyptus, Aegyptos veya Aigyptos, antik Mısır'ın efsanevi bir kralıydı. Babası Belus'un vasıtasıyla Prenses İo'nun soyundan gelmekteydi.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Danae</span>

Danaë, Yunan mitolojisinde Argos kralı Akrisios'un ve Euryidice'nin kızıdır. Zeus'la ilişkisinden Perseus doğmuştur. Bazen Latium'un Ardea şehrini kurmakla itibarlandırılır.

Yunan mitolojisinde, Danaos Libya kralıydı. Onun efsanesi, Pelonopez'in önde gelen Miken şehirlerinden biri olan Argos'un bir kuruluş efsanesidir. Homeros'un İlyada'sında " Danaolar " ve " Argoslular " genellikle Truvalılara karşındaki Yunan kuvvetlerini belirtir.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tindareos</span> Sparta kralı

Yunan mitolojisinde, Tyndareos / Tyndareus bir Sparta kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atinalı Kreusa</span> Yunan mitolojisinde prenses

Yunan mitolojisinde, Kreusa Atinalı bir prensestir.

Merops adı Yunan mitolojisinde birden fazla karakterin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Ilus/Ilos/İlos Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Assaracus Dardanya kralıdır.

Roma ve Yunan mitolojisinde, Capys, İlyada ve Aeneid'ın geçtiği döneminde Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde Themiste, Truva prensesidir ve Throas kralı İlos'un kızıdır. Muhtemelen, Eurydice veya Leucippe annesidir. Laomedon, Tithonius ve Telecleia'nın üvey kardeşidir. Themiste, babası İlos tarafından kuzeni olan ve Assaracus ile Hieromneme'nin oğlu Capys ile evlenmiştir. Böylece, Ankhises ve muhtemelen Acoetes'in annesi olmuştur. Ankhises ise ünlü Aeneas'ın babası olurken, Acotes rahip Laocoon'un babası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Foiniks</span> Brother of Europa in Ancient Greek mythology

Yunan mitolojisinde, Phoenix veya Phoinix kaçırılan kız kardeşi Europa'yı, diğer erkek kardeşleriyle birlikte bulmak ile görevlendirilmiş prenstir ve eponim olarak Fenike'ye ismini vermiştir.

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

Yunan mitolojisinde, Cepheus ya da Kepheos Etiyopya'nın iki hükümdarının adıdır ve büyük baba ile torununa verilmiştir.

Achiroë, Anchirrhoë, Achiroe ya da Anchinoë, Yunan mitolojisinde nehir tanrısı Nilus'un kızı olan naiad'tır. Belus'un eşidir ve Aigyptos ve Danaos'un annesidir. Bazı anlatımlara göre, Kepheos ve Phineus'un da annesidir. Aksi takdirde, bu çocukların olası annesi ve Belus'un eşi, Fenike'deki Sidon'a adını veren Side'dir.

Yunan mitolojisinde, Eurydice, Argos kralı Aksirios'un karısı ve Argos kraliçesiydi. Danaë'nin annesiydi ve bu nedenle Perseus'un anneannesiydi. Onun diğer kızı muhtemelen oldu Elis'deki Pisa'nın kralı Oenomaus'un karısı Evareteidi. Eurydice, Sparta'nın efsanevi kurucuları Lacedaemon ve Sparta'nın kızıydı ve dolayısıyla Lacedaemonia kralı Amyclas'ın kardeşiydi. Bazı anlatımlarda Aksirios'un karısına Aganippe denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hippomenis</span>

Yunan mitolojisinde Hippomenes (;, Melanion olarak da bilinir, Arkadyalı Amphidamas'ın veya Onchestus Kralı Megareus'un oğlu ve Atalanta'nın kocasıdır. Chiron'un müritlerinden biri olduğu ve zorlu meydan okumalara girişme hevesiyle diğerlerini geride bıraktığı biliniyordu. Yazıtlar ondan Kalidon avcılarından biri olarak bahseder.