Finansal muhasebe
Finansal muhasebe, bir işletme ile ilgili finansal işlemlerin özeti, analizi ve raporlanması ile ilgili muhasebe alanıdır. Bu, kamuya açık mali denetim ve mali bilanço'ların hazırlanmasını içerir.[1] Hissedarlar, taşeron'lar, bankalar, çalışanlar, devlet dairesi, işletme sahipleri ve diğer paydaşlar, karar verme amacıyla bu tür bilgileri almak isteyen kişilere örnektir.[2]
Mali muhasebe hem yerel hem de uluslararası muhasebe standartlarına tabidir. Genel Olarak Kabul Edilen Muhasebe İlkeleri (GAAP), herhangi bir yargı alanında kullanılan finansal muhasebe için standart yönergeler çerçevesidir.[3] Bu, muhasebecilerin, finansal tabloların kaydedilmesi, özetlenmesi ve hazırlanmasında izlediği standartları, sözleşmeleri ve kuralları içerir. Öte yandan, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS), belirli işlem türlerinin ve diğer olayların finansal tablolarda nasıl raporlanması gerektiğini belirten bir dizi muhasebe standardıdır.[4] IFRS, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından yayınlanır.
Finansal muhasebenin hedefleri
- İşlemlerin sistematik kaydı: Muhasebenin temel amacı, ticari işlemlerin finansal yönlerini sistematik olarak kaydetmektir (yani muhasebe tutmak).[5] Bu kayıtlı işlemler, finansal raporların hazırlanması, analizi ve yorumlanması için sınıflandırılır ve mantıksal olarak özetlenir.[6]
- İşletmenin finansal durumunu belirleme: İş adamı sadece belirli bir dönem için kâr veya zarar şeklinde işletme sonucunu bilmekle kalmaz, aynı zamanda üçüncü şahıslara ne kadar borcu (pasifler) olduğunu ve belirli bir tarihte neye sahip olduğunu (aktifler) bilmek ister.[7][8][9]
- Yukarıda belirtilen kayıtlı işlemlerin sonucunu belirleme: Muhasebeci, belirli bir dönem için ticari işlemlerin sonucunu öğrenmek için kâr ve zarar hesabı hazırlar. Giderlerin gelirlerden fazla olduğu durumlarda işletmenin zararla çalıştığı söylenir. Kâr ve zarar raporu, yönetime ve çeşitli paydaşlara rasyonel kararlar almada yardımcı olur.[10] Örneğin, işletmenin kâr getirmediği kanıtlanırsa, yönetim durumu düzeltmek için bu durumu araştırabilir.[11]
- Rasyonel kararlar almak için kullanıcılara bilgi sağlama: Muhasebe, "iş dünyasının dili" olarak, çeşitli paydaşlara işletmenin finansal sonuçlarını finansal raporlama yoluyla iletir. Muhasebe, karar verici kişilerin finansal bilgi ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar ve onlara rasyonel karar alma sürecinde yardımcı olur.[12][13]
- Ödeme gücü durumunu öğrenme: Bir bilanço hazırlayarak yönetim, işletmenin sahip olduğu ve borçlu olduğu şeyleri açıklamakla kalmaz, aynı zamanda grubun vadesi geldiğinde yükümlülüklerini kısa vadede ve uzun vadede yerine getirme yeteneğine dair bilgileri de sağlar.
Ayrıca bakınız
- Kosten- und Leistungsrechnung
- Vergi muhasebesi
- Sosyal muhasebe
- Maliyet muhasebesi
- Muhasebe analisti
- Kayıt tutma
Kaynakça
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021.
- ^ https://www.freshbooks.com/hub/accounting/financial-accounting#:~:text=Financial%20accounting%20is%20the%20process,the%20statement%20of%20retained%20earnings 21 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021.
- ^ "What Is The Primary Goal Of Accounting". livewell.com. 22 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.
- ^ "Accounting – Meaning and its Basic Concepts". www.taxmann.com. 17 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.
- ^ "Profit and Loss Accounting". www.educba.com. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.
- ^ "Financial Accounting". unibee.dev. 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.
- ^ "How to Determine the Financial Position of a Company". www.invensis.net. 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.
- ^ "Income Statement". accountingcorner.org. 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.
- ^ "Understanding an Income Statement". www.bench.co. 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.
- ^ "Accounting As A Management Tool For Decision Making". uniprojects.net. 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.
- ^ "What is Accounting? Definition, Objectives, Scope, Need, Basics". investortonight.com. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024.