Körfez Savaşı veya Birinci Körfez Savaşı, kod adı Çöl Fırtınası Harekâtı 2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda, ABD öncülüğünde, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 37 ülkenin dahil olduğu koalisyon gücünün Irak'a karşı düzenlediği askerî harekât.
Kuveyt, resmî adıyla Kuveyt Devleti, Arap Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Basra Körfezi kıyısında yer alan ülkedir. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin ismi, Arapçada "su kenarındaki kale" anlamına gelen akwat kelimesinden gelmektedir. Yüzölçümü 17.818 km² olan ülkenin nüfusu 2020 tahminiyle yaklaşık 2,9 milyondur.
Asya Futbol Konfederasyonu'nun 2004 Asya Kupası finalleri Çin'de 17 Temmuz ve 7 Ağustos günleri arasında düzenlendi. Pekin'deki final karşılaşmasında Çin'nin yenen Japonya şampiyon oldu.
Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, kısaca Körfez İşbirliği Konseyi resmi adı ile Arapça: مجلس التعاون لدول الخليج العربیه, Basra Körfezi'ne kıyısı bulunan altı Arap ülkesinin ekonomik, siyasal ve sosyal hedefler ile bir araya gelmesiyle oluşturduğu bir ülkeler topluluğudur.
Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.
Irak dinarı ya da kısaca dinar, Irak'ta kullanılan para birimidir. Irak Merkez Bankası tarafından dağıtılmaktadır. Bir tane dinar 1.000 tane fils (فلس)'e bölünür, fakat enflasyon sebebiyle artık filsler kullanılmamaktadır.
Bahreyn dinarı, Bahreyn'de kullanılan para birimidir. 1965 yılından bu yana tedavüldedir. Bahreyn Dinarı uluslararası numarası 48'dir. 1 Bahreyn Dinarı 2,65 Amerikan Doları'na ve 1 Amerikan Doları da 0,376 Bahreyn Dinarı'na sabitlenmiştir ve uzun yıllardır bu seviyeden işlem görmektedir. Bahreyn Merkez Bankası tarafından basılır. Dinarın alt birimi fils (فلس) ve bir tane dinar, 1.000 tane filse bölünür. "Dinar" sözcüğü, Latince denarius sözcüğün türetiyor.
Ürdün dinarı, 1950 yılından bu yana Ürdün'de kullanılan para birimidir. Ürdün Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Bir dinar, 10 tane dirhem, 100 tane kirş ya da 1000 tane fils'e bölünür. 1 Ürdün Dinarı 1,41 Amerikan Doları'na ve 1 Amerikan Doları da 0,709 Ürdün Dinarı'na denk olacak şekilde konumlandırılmıştır.
Kuveyt dinarı, Kuveyt'te kullanılan para birimidir. Kuveyt Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Dinarın alt birimi filstir ve 1 dinar, 1.000 tane filse bölünür. 2023 yılı itibarıyla Kuveyt dinarı, dünyanın en yüksek değeri olan para birimidir ve 1 Kuveyt Dinarı - 3,26 ABD Dolarına eşittir.
Körfez Ulusları Kupası, Khaleeji olarak da bilinen ve her iki yılda bir düzenlenen bir futbol turnuvasıdır. Katılımcılar Orta Doğu ve Arap Yarımadası'ndaki körfeze yakın ülkelerin millî takımlarıdır. Normalde her iki yılda bir düzenlenmesine rağmen zaman zaman ülkeler arasındaki siyasi problemler ve organizasyon hataları yüzünden bu sürenin 3 veya 4 yıla çıktığı da olmuştur.
Arabistan genelde Irak ve Ürdün'ün bir kısmını ve Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliği ve Yemen'in tamamını kapsayan bölgeye denir.
Aşağıda 1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri kapsamında Asya bölgesinde (AFC) oynanan karşılaşmalar listelenmiştir. Elemelerin tamamı hakkında bilgi için 1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri maddesine bakınız.
2000 AFC Asya Kupası elemelerinde 42 ülke mücadele etti. Ev sahibi Lübnan ve 1996'da düzenlenen son turnuvanın şampiyonu Suudi Arabistan şampiyonaya direkt katılırken, elemeler sonucunda belirlenen 10 ülkenin takımı da turnuvaya katılmaya hak kazandı.
2002 FIFA Dünya Kupası AFC elemelerinin birinci turunda 40 Asya Futbol Konfederasyonu üyesi takım mücadele etti. Dörder takımdan oluşan ve her bir takımın, grubundaki diğer takımlarla ikişer maç yaptığı mücadelelerde; gruplarını ilk sırada tamamlayan takımlar ikinci tura yükselmeye hak kazandı. Maçlar başlamadan önce Myanmar, elemelere katılmayacağını belirterek turnuvadan çekilme kararı aldı. Bu sebepten ikinci grupta üç takım mücadele ederken, her takım sadece iki maç yaptı.
2011 AFC Asya Kupası finalleri, 7-29 Ocak 2011 tarihlerinde Katar'da yapıldı. Onbeşinci kez yapılan turnuvada Katar daha önce 1988 AFC Asya Kupası'na da ev sahipliği yapmıştı. İkinci kez ev sahipliği yaptığı bu turnuvada Japonya, Avustralya karşısında 1-0 galip gelerek kupayı kazandı ve Brezilya'da yapılacak olan 2013 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda Asya temsilcisi olarak mücadele etmeye hak kazandı.
2014 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri Üçüncü Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin üçüncü aşamasıdır.
Aşağıda 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri kapsamında Asya (AFC bölgesinde oynanan maçlar bulunmaktadır. Diğer elemeler için 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri maddesine bakınız.
1994 FIFA Dünya Kupası için olan elemelerin Asya (AFC) bölgesinde 30 takımdan 2'si direkt finale çıktı. Eleme süreci 8 Nisan 1993'te başladı ve 28 Ekim 1993'te bitti.
2015 AFC Asya Kupası, Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) üyesi ülkelerin katıldığı AFC Asya Kupası'nın 16. turnuvasıdır. Avustralya'nın ev sahipliğinde, 9-31 Ocak tarihleri arasında düzenlendi. 16 takımın katıldığı turnuvada Avustralya, organizasyon tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazandı ve Rusya'da düzenlenecek olan 2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası'na katılma hakkı elde etti. Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) üyesiyken 2006'da AFC üyesi olan Avustralya, bu şampiyonlukla birlikte iki farklı kıtasal yarışmada şampiyonluk yaşayan ilk millî futbol takımı oldu.
2022 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri ikinci Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.