İçeriğe atla

Filopoemen

Philopoemen /ˌfɪləˈpmən/ (Yunanca: Φιλοποίμην Philopoímēn; MÖ 253, Megalopolis – MÖ 183, Messini), Antik Yunan devlet adamı, asker ve generaldir. MÖ 209'da strategos yani general olarak atandığı andan itibaren Akha Birliği'nin Yunanistan'da önemli bir askerî güce dönüşmesinde kritik bir rol oynamış, Scipio ve Hannibal ile döneminin üç büyük generalinden biri olmuştur.[1][2]

Yetenekli bir lider olan Philopoemen, Yunanistan'ın düşüşte olduğu bir devirde yaşadı. Liderliği sırasında Sparta'yı Yunan devletleri birliği olan Akha Birliği'ne dahil etmeyi başardı ve Mora Yarımadası'ndaki tüm Yunan şehir devletlerini bir süreliğine birleştirdi. İsimsiz bir Romalı tarafından "Yunanların sonuncusu" olarak adlandırıldı çünkü o öldükten kısa süre sonra Akha Birliği, Roma İmparatorluğu tarafından dağıtılarak Yunanistan tamamen egemenlik altına alındı. Ayrıca uzun bir süre boyunca Yunanistan, kayda değer bir lidere sahip olamadı.[3]

Filopoemen
Philopoemen yaralıyken, David d'Angers, 1837, Louvre
DoğumMÖ 253, Megalopolis, Yunanistan
ÖlümMÖ 183 Messini, Yunanistan
BağlılığıAkha Birliği
RütbesiGeneral
Çatışma/savaşlarıMegalopolis Savaşı
Sellasia Muharebesi
Mantinea Muharebesi
Philopoemen hapisteyken
Philopoemen'in hayatıyla ilgili coğrafi konumlar

Hayatının erken dönemi

Megalopolis'li Craugis'in oğlu olan Philopoemen, babasının erken yaşta ölmesinden sonra Megalopolis'in önemli bir vatandaşı ve babasının da bir arkadaşı olan Cleander tarafından evlat edinildi.[4]

Ecdemus ve Demophanes ismindeki filozoflar tarafından eğitildi. Bu filozofların her ikisi de Megalopolis, Sicyon ve Cyrene'nin önceki tiranlarını devirmeye yardım etmiş kişilerdi. Bu sayede Philopoemen, özgürlük ve demokrasi kavramlarıyla tanıştırılmış oldu. MÖ 4. yüzyılda yaşamış olan Thebaili general ve devlet adamı olan Epaminondos'u taklit etmeye çalıştı. Ayrıca bir kamu görevlisi olarak erdemin her zaman gerekli olduğuna inandığı için hayatının geri kalanında mütevazı giysiler giymiş ve pahalı süslemeleri reddetmiştir.

Strategos olarak geri dönüşü

M.Ö. 193'te Yunan anakarasına dönen Philopoemen, Sparta Tiranı Nabis'e karşı mücadeleye liderlik etmek üzere ikinci kez strategos olarak atandı.

M.Ö. 192'de Nabis, Laconian kıyı şeridini ele geçirmeye çalıştı. Akhalılar, Sparta'nın kaybettiği toprakları geri alma konusundaki ilgisine, yardım talebi ile Roma'ya bir elçi göndererek yanıt verdi. Bu talebe karşılık Roma Senatosu, praetor (barış hakimi) Atilius'u bir donanmanın yanı sıra Flamininus başkanlığındaki bir elçilikle birlikte gönderdi.

Roma filosunun gelmesini beklemeyen Akha ordusu ve donanması, Philopoemen komutasındaki Gythium'a yöneldi. Tiso komutasındaki Akha filosu, Sparta filosu tarafından mağlup edildi. Karada, Akhalılar Sparta güçlerini Gythium dışında yenemediler ve Philopoemen'in Tegea'ya çekilmesi gerekti.

Philopoemen ikinci bir girişim için Laconia'ya yeniden girdiğinde, kuvvetleri Tiran Nabis tarafından pusuya düşürülse de Sparta kuvvetlerine karşı bir zafer kazanmayı başardı. Philopoemen'in Sparta'yı ele geçirme planları, Yunanistan'a vardıktan sonra Roma elçisi Flaminius'un isteği üzerine askıya alındı. Buna karşılık Nabis, bir süreliğine durumu kabul etmeye karar verdi.

Son yılları ve ölümü

Bu eylemleri, Philopoemen'in Sparta'daki destekçilerinin bile muhalefetine sebep oldu. Sonuç olarak Sparta'daki rakipleri, Philopoemen ve destekçilerinin reddettiği anlaşmazlıklara çözümler öneren Roma Senatosu'na başvurdu. Aslında Philopoemen ve destekçileri; Roma'nın, daha önce Akha Birliği'nin bağımsızlığını resmi bir anlaşma yoluyla tanıdığını iddia ettikleri için Akha iç işlerinde herhangi bir Roma rolünü tanımayı reddetmiştir.

Sparta ve Roma'ya yönelik bu saldırgan tutum, Akha içinde bölünmelere sebep oldu ancak Philopoemen bu meseleler çözülmeden öldü.

M.Ö. 183'te Philopoemen'e şiddetle karşı çıkan Dinokrates, Messini halkını Akha Birliği'ne karşı ayaklanmak için teşvik etti. Dinokrates'in Colonis'i ele geçireceğini açıklamasından sonra Philopoemen, 70 yaşında ve hasta olmasına rağmen bu ayaklanmayı bastırması gerektiğine karar verdi.

Takip eden savaşta, Philopoemen kendini düşman hatlarının gerisinde buldu ve kaçmak üzereyken atı onu fırlatınca düşerek Messinili isyancılar tarafından yakalandı. Daha sonra, onurlu bir ölüme sahip olmasına izin vermek için zehir içmesi teklif edildi ve Philopoemen bunu kabul etmek zorunda kaldı.

Ölümü duyulduktan sonra Akha Birliği üyeleri, onun ölümüne sebep olan isyancıları yakalamak için güçlerini birleştirdi ve isyancılara saldırarak teslim olmalarını sağladılar.

Ölümünün akabinde Philopoemen'in cesedi yakıldı ve Megalopolis'e nakledildi. Cenazesindeyken tarihçi Polibios, Philopoemen'in külleriyle birlikte semaverini taşımış ve daha sonra onun için bir biyografi yazmıştır. Günümüze 20 cildinden sadece 5'i tam olarak ulaşabilmiş olan Tarihler kitabında da bu anısını savunur. Yunan coğrafyacı Pausanias ise, Philopoemen'in ölümünden sonra "Yunanistan'ın iyi adamlar taşımayı bıraktığını" yazmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Lemprière's Classical Dictionary of Proper Names Mentioned in Ancient ... - John Lemprière - Google Libros". web.archive.org. 5 Kasım 2015. 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Philopoemen | biography - Greek general | Britannica.com". web.archive.org. 12 Eylül 2015. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Philopoemen | Greek general". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Plutarch • Philopoemen'in Hayatı". penelope.uchicago.edu. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Perikles</span>

Perikles, Atina'nın Altın Çağı sırasında yaşamış Yunan politikacı ve generaldir. Antik Atina siyasetinde, özellikle Grek-Pers Savaşları ve Peloponez Savaşı arasında, öne çıkmış ve etkili olmuştur. Dönemin tarihçisi Thukydides tarafından "Atina'nın ilk vatandaşı" olarak nitelendirilmiştir. Perikles, Delos Birliği'ni bir Atina imparatorluğuna dönüştürmüş ve Peloponez Savaşı'nın ilk iki yılında vatandaşlarına liderlik etmiştir. Yaklaşık olarak MÖ 461'den 429'a kadar Atina'ya Arkhon (yönetici) olarak liderlik ettiği dönem, bazen "Perikles Çağı" olarak adlandırılmaktadır; ancak bu terim, Pers Savaşları kadar erken veya sonraki yüzyıla kadar uzanan zamanları da kapsayabilir.

<span class="mw-page-title-main">İstefe</span> Yunanistanın Orta bölgesi, Böotya ilçesi, İstefe belediyesine bağlı kent

İstefe veya İstefa, Antik Yunanistan'da kurulan bir şehir devletidir. Atina'nın kuzeybatısındaki Böotya bölgesinde bulunmaktaydı. Tebai, Doğu Yunanistanda, Böotia'nın ortasında verimli bir yerde kurulmuştur. Tebai'nin ilk zamanlarına ait bilgiler efsanelere dayanır. Şehrin kuvvetli surlarla çevrili oluşu, buranın Böotia'nın merkezi olmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Selefkî İmparatorluğu</span> Antik Helen devleti

Seleukos İmparatorluğu, Türkçe kullanımlar ile Selefkos veya Selevkos, İskender'in ölümünden sonra Makedonya İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla İskender'in generallerinden I. Seleukos tarafından kurulan Helenistik imparatorluk. Başkentleri önce Seleukia, sonraları ise Antakya'ydı. Doğu Akdeniz'de, Irak'ta, İran'da, Türkmenistan'da, Pamir'de ve Hindistan'ın batısında bulunan topraklarda egemenliklerini sürdürmüşlerdir. Toprakları Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilinceye kadar Doğu Akdeniz'in hâkimiydiler. Seleukosların geniş toprakları 25 civarında eyalete bölünmüştü. “Strategos” veya “satrap” unvanlı valilerce yönetilen bu eyaletler Pers zamanındaki satraplıklardan daha küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Publius Cornelius Scipio (MÖ 236'da doğan prokonsül)</span>

Publius Cornelius Scipio, bilinen adıyla Scipio Africanus, diğer adlarıyla Afrikalı Scipio, Scipio Africanus-Major, Yaşlı Scipio Africanus veya Büyük Scipio, İkinci Pön Savaşı sırasında general ve Roma Cumhuriyeti'nde bir devlet adamıdır. Birisi aynı adlı Publius Cornelius Scipio olan iki oğlu vardı ki, kendisi sağlık sorunları nedeniyle politik kariyer yapamamıştır, diğer oğluysa MÖ 174'te praetor olan Lucius'tur.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Roma Yunanistanı</span>

Roma Yunanistanı, Yunan Tarihi'nin, Roma Cumhuriyeti'ne ait orduların MÖ 146 yılında Korint Muharebesi'nde Yunanlarla çarpışmasının sonrasında Yunan topraklarının Roma hâkimiyetine girmesi ve MS 330 yılında bugünkü İstanbul kentinin I. Konstantin tarafından Konstantinopolis adı ile yeniden kurulmasına kadar geçen dönemine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (antik krallık)</span> Krallık

Makedonya Krallığı veya Makedonya İmparatorluğu, Eski Yunan ve Klasik Yunan zamanlarında bulunan bir krallıktır.Ayrıca Helenistik Dönem Yunanistan'ının baskın devletiydi. Krallık başlangıçta Argead hanedanı tarafından yönetilmekteydi. Ardından Antipatrid ve Antigonif hanedanları tarafından yönetildiler. Antik Makedonlar'ın evi olarak Yunan yarımadasının kuzeydoğusunda ön krallıklardandı. Batıda Epir,kuzeyde Paenoia (devlet) ile, doğuda Trakya ile güneyde ise Teselya ile sınırlarını paylaşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nabis</span>

Nabis, Sparta Tiranıdır. Philopoemen tarafından öldürülen Makhanidas'ın yerine geçti, paralı askerler topladı ve Sparta'da zenginlerine karşı eşitlikçi bir devrim yaptı. Bu devrim sırasında zenginleri kılıçtan geçirdi, işkence etti ve mallarını yağmaladı, ayrıca kızlarını helioslarla evlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Peloponez Savaşı</span>

Peloponez Savaşı, Antik Yunanistan coğrafyasında yapılan, büyük şehir devletlerinden Atina ve onun imparatorluğunun, Sparta ve Peloponez Birliği karşısında yer aldığı savaştır. Korint ve kolonilerinden biri olan Korkyra arasındaki savaş Atina ve Sparta'nın karşı saflara geçmesiyle büyüdü ve MÖ 431'de Sparta ordusu Attika'ya yürüdü. Atina kuşatıldı. MÖ 460 yılında Atina şehrinin çevresine Pire'deki limanlarını kuşatan geniş bir sur inşa edilmiştir. Amaç donanma bağlantısının düşman tarafından kesilmesinin durdurulmasıdır. Kuşatmaya bu geniş surlarla direnmeye çalışmış ancak MÖ 430 yılındaki veba salgını, surların arkasına çekilmiş olan Atina nüfusunun üçte birini yok etmiştir. MÖ 405 Aegospotami Savaşı'nın kaybedilmesi ile yiyecek ikmali duran Atina açlıkla boğuşmaya başladı ve MÖ 404 yılında teslim olmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Akha Birliği</span>

Akha Birliği, Helenistik dönemde kuzey ve orta Peloponez yarımadasında bulunan Yunan şehir devletlerinin belli bir dönem için seçilmiş bir "strategos" ve bir federasyon meclisi tarafından yönetilen bir cumhuriyet şeklindeki konfederasyonu. Bu konfederasyon MÖ 280 ile MÖ 149 döneminde bağımsız bir devlet olarak hüküm sürmüştür. Bazen "İkinci Akha Birliği" olarak da anılmaktadır çünkü M. Ö. 5. yüzyılda aynı bölgede daha zayıf federasyon bağları bulunan şehir devletlerinden oluşmuş bir "Akha Birliği"nde hüküm sürmüş bulunmaktaydı. Bu devlet içinde bulunduğu topraklara verilen bir coğrafi bölge ismi olan Akha bölgesinden adını almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Savaşları</span>

'Sicilya Savaşları veya Antik Yunan-Pön Savaşları, MÖ 600 – MÖ 265 gibi gayet uzun süren bir dönemde Sicilya adasının ve batı Akdeniz denizler üstü ticaretinin kontrolünü elde etmek amacıyla Fenikeliler kolonisi Kartacalılar ile antik Yunanlar Magna-Grekya'da Sicilya kolonisi olan Siraküza şehir-devleti başta olmak üzere Sicilya 'da bulunan antik Yunan koloni şehir-devletleri arasında yapılan bir seri çatışma ve savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">I. Artaserhas</span> Ahameniş İmparatorluğunun Altıncı Kralı

I. Artaserhas (Antik İranca: Artaxšaça. Bu ismin antik Grek formu babasının I. Serhas ismini taşımasından ortaya çıkartılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lisandros</span>

Lisandros M.Ö. 405'te Hellespontos'ta gerçekleşen Aegospotami Savaşı'nda Atinalıları mağlup eden Sparta donanmasına komuta etmiş olan Spartalı amiraldir. Ertesi yıl Atinalıları teslim olmaya zorlayarak Peloponez Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bunun ardından Haliartus Savaşı'ndaki ölümüne kadar geçen on yıl boyunca Sparta'nın Yunanistan'a hakimiyetinde önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Korint Savaşı</span>

Korint Savaşı, MÖ 395'ten MÖ 387'ye kadar süren ve Sparta'yı Ahameniş İmparatorluğu tarafından desteklenen Thebai, Atina, Korinth ve Argos koalisyonuyla karşı karşıya getiren antik Yunan çatışmasıydı.

Cleomenes MÖ 6. yüzyılın sonları ve 5. yüzyılın başlarında Sparta'nın Agiad kralıydı. Saltanatı MÖ 519 yılında başladı. Argos şehrini yıkma amaçlı maceracı ve bazen vicdansız bir dış politika izledi. Sparta'nın hakimiyet alanını Mora'nın içinde ve dışında genişletmek amaçlı çokça girişimleri de vardır. Mora Birliği onun döneminde ortaya çıktı. Hükümdarlığı sırasında, Atina meselelerine iki kez başarılı bir şekilde müdahale etti ancak Sparta'yı İyon Ayaklanması'nın dışında tuttu. Gizemli bir şekilde hapishanede öldü. Spartalı soylular onun ölümünü cinnet geçirdiği ve intihar ettiği şekilde yorumlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Korint Muharebesi (MÖ 146)</span>

Leucapetra Muharebesi veya Lefkopetra Muharebesi olarak da bilinen Korint Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ile Yunan şehir devleti Korint ile müttefiki Aka Ligi arasında yapılan kilit öneme sahip bir muharebeydi. Muharebe, Lucius Mummius komutasındaki bir Roma ordusunun Korint'i tamamen yok etmesiyle sonuçlanmıştır. Ayrıca bu muharebe Aka Savaşı'nı sona erdirmiş ve Yunan tarihinde Roma hakimiyeti dönemi başlamıştır.

Otuz Yıl Barışı, Antik Yunan şehir devletleri Atina ile Sparta arasında MÖ 446 - MÖ 445 yıllarında imzalanan barış antlaşmasıdır. Antlaşma, Birinci Peloponez Savaşı olarak bilinen savaşı ve o zamandan beri devam eden tüm çatışmalara son verdi.

Navarhos bazı devletlerde modern amiral unvanına eşdeğer bir makam haline gelen "gemilerin lideri" anlamına gelen Yunanca bir kelime.