İçeriğe atla

Filo Hava Kolu

Filo Hava Kolu
Fleet Air Arm
Etkin1914
Ülke Birleşik Krallık
Sınıfı Kraliyet Donanması
Büyüklük5,000 personel
174 uçak[1]
SavaşlarıI. Dünya Savaşı
Kore Savaşı
Süveyş Krizi
Falkland Savaşı
Körfez Savaşı
Afganistan Savaşı
Irak Savaşı
Websitewww.royalnavy.mod.uk
Komutanlar
KomutanTuğamiral Martin Connell[2]
Nişanlar
Madalyon
Bayrak
Hava Araçları
SaldırıF-35B Lightning II[3]
Saldırı helikopteriAgustaWestland Wildcat HMA2
Kargo helikopteriAgustaWestland Merlin HC4[4]
Gözlem helikopteriAgustaWestland Merlin HM2[5]

Filo Hava Kolu (İngilizceFleet Air Arm (FAA)), Kraliyet Donanması'nın havacılık koludur. 13 Nisan 1912 tarihinde Kraliyet Donanma Hava Servisi adıyla kurulmuş olup 1937 yılında günümüz adını almıştır.

Kaynakça

  1. ^ Military Aircraft:Written question – 225369 (House of Commons Hansard) 26 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., parliament.uk, March 2015
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Spanair</span>

Spanair, Palma de Mallorca, İspanya merkezli bir havayolu şirketidir. SAS Group´a aittir. Nisan 2003'ten itibaren Spanair bir Star Alliance havayolu ittifakı üyesidir. 28 Ocak 2012 de iflasını vermiş, tüm uçuşlarını durdurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Donanması</span> Birleşik Krallıkta askerî örgütlenmenin denizcilik kolu

Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.

Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. İlk olarak 22 Ekim 1912 tarihinde Avustralya Uçuş Kolordusu adıyla kurulmuş olup 31 Mart 1921'de günümüz adını almıştır. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri hava üstünlüğü, hassas vuruşlar, istihbarat, gözetim ve keşif, hava dolaşımı ve insani yardım gibi bir dizi operasyonda destek sağlamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330 MRTT</span>

Airbus A330 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Airbus A330 üzerinden geliştirilmiş olup Kraliyet Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri ve Singapur Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Blackburn Skua</span>

Blackburn Skua, Blackburn Aircraft tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir uçak gemisi tabanlı pike avcı bombardıman uçağıdır. Uçak, 1930'ların ortalarında geliştirilmiş olup Filo Hava Kolu tarafından II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">S7 Airlines</span> Rus havayolu şirketi

S7 Airlines veya yasal olarak JSC Siberia Airlines, Ob, Novosibirsk, Rusya merkezli, ofisleri Moskova'da bulunan havayoludur, 2008 yılı itibarıyla ana üsleri Domodedovo Uluslararası Havaalanı ve Tolmachevo Havaalanı ile Rusya'nın en büyük iç havayolu şirketidir.

SNAS/DHL, DHL International Aviation ME olarak kurulan, Bahreyn merkezli bir kargo havayoludur. Tamamen Deutsche Post DHL'ye aittir ve grubun Orta Doğu'da Afganistan, Irak ve Pakistan dahil olmak üzere DHL Express markalı servislerini işletmektedir. Ana merkezi Bahreyn Uluslararası Havaalanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Özbekistan Hava Yolları, merkezi Taşkent'te bulunan Özbekistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirket Taşkent Uluslararası Havalimanı'ndaki havayolu bağlantı merkezinden, ülke içinde ve Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine sefer düzenlemektedir.

Ariana Afghan Airlines Co. Ltd., aynı zamanda Ariana olarak da bilinir, Afganistan'ın en büyük havayolu şirketi ve ülkenin bayrak taşıyıcı havayoludur. 1955 yılında kurulan Ariana, Afganistan'ın en eski havayolu şirketidir. Şirketin ana üssü Kabil Uluslararası Havaalanı'dır; bu havaalanından ülke uçuşlar ve aynı zamanda Afganistan'ın Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bağlantısını sağlayan uluslararası uçuşları düzenler. Hava yolunun merkezi Shāre Naw, Kabil olup tamamen Afgan hükûmetine aittir. Ariana Afghan Hava Yolları Ekim 2006 Avrupa Birliği'nde uçması yasaklanan hava taşıyıcıları listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

Luxair şirket ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda olan Lüksemburg'un bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu'daki hava limanlarına tarifeli seferler düzenlemenin yanı sıra charter uçuşlar ve dönemsel hizmetler de sağlamaktadır. Lüksemburg'un düzenli, charter olmayan seferler düzenleyerek yolcu taşıyan tek hava yolu şirketidir.

Air Botswana Corporation, merkezi Gaborone'de bulunan Botswana'nın devlete ait ulusal bayrak taşıyıcı havayoludur. Sir Seretse Khama Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden tarifeli yurt içi ve bölgesel uçuşlar gerçekleştirmektedir. Air Botswana birkaç yıldır zarar etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hava aracı bakım kontrolleri</span>

Hava aracı bakım kontrolleri, tüm ticari ve sivil hava araçlarında belirli bir sürede veya kullanımdan sonra yapılması gereken periyodik muayenelerdir.

HMS <i>Ark Royal</i> (1914)

HMS Ark Royal, deniz uçağı gemisi olarak tasarlanan ve inşa edilen ilk gemiydi. 1914'te, omurga inşasının başlamasından kısa bir süre sonra Kraliyet Donanması tarafından satın alındı. İnşaatın erken safhada olması, geminin tasarımının neredeyse tamamen deniz uçaklarına uyum sağlayacak şekilde değiştirilmesine izin verdi. Birinci Dünya Savaşı'nda Ark Royal, 1915'in başlarında, hava keşif ve gözlem görevlerini yürüten uçakları ile Çanakkale Savaşı'na katıldı. Daha sonra 1916'da, bölgede faaliyet gösteren tüm deniz uçakları için bir depo gemisi olarak Çanakkale'ye dönmeden önce, uçakları ile 1916'da Makedonya Cephesi'ndeki İngiliz birliklerini destekledi. Ocak 1918'de İmroz Deniz Muharebesi'nde uçakları bölgedeki Müttefik gemilerine saldırmak için Çanakkale Boğazı'ndan ayrılan muharebe kruvazörü Yavuz'u bombaladı. Gemi, güney Ege Denizi'nde denizaltı devriyesi gezen deniz uçaklarını desteklemek için yıl içinde bölgeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Air</span>

Atlas Air, Inc., Atlas Air Worldwide Holdings'in tamamına sahip olduğu bir iştiraki olup, New York'un Harrison ilçesindeki Purchase'ta bulunan bir kargo havayolu, yolcu charter havayolu ve uçak kiralayıcısıdır. Havayolu, adını Yunan mitolojisinde bir Titan olan Atlas'tan almıştır. Uçaklarının kuyruğundaki sembol, altın bir dünya taşıyan altın bir adamdır. Toplam 55 Boeing 747 uçağından oluşan birleşik filosuyla Atlas, bu filo türünde dünyanın en büyük operatörüdür. Havayolunun 2019 yılı sonu itibarıyla 3.587 çalışanı vardır ve 119 ülkede 425 destinasyonda faaliyet gösteriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky S-92</span>

Sikorsky S-92, Sikorsky Aircraft tarafından sivil ve askeri helikopter pazarları için inşa edilmiş bir Amerikan çift motorlu bir helikopterdir. S-92, Sikorsky S-70 helikopterinden geliştirilmiştir ve uçuş kontrolü ve rotor sistemleri gibi benzer parçalara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, ilk olarak 1913 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Yeni Zelanda unsurlarından kuruldu ve 1923'te bağımsız bir kuvvet ve 1 Nisan 1937 tarihinde bağımsız bir kol haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Fairey Spearfish</span>

Fairey Spearfish, İkinci Dünya Savaşı esnasında İngiliz Fleet Air Arm için Fairey Aviation'dan Birleşik Krallık tarafından sipariş edilen, İngiliz taşıyıcı tabanlı, tek motorlu, torpido bombardıman uçağı / pike bombardıman uçağıydı. Savaş sırasında tasarlanan bu prototip Temmuz 1945'e kadar uçurulmadı. Önceki deniz torpido bombardıman uçaklarından çok daha büyük olan bu uçak, savaştan sonra iptal edilen Malta sınıfı uçak gemisinde kullanılmak üzere tasarlandı. Yedi prototip sipariş edildi, ancak bunlardan yalnızca beşi üretildi ve üretimi gerçekleşen uçakların dördü uçuruldu. Son Fairey Spearfish uçağı 1952'de hurdaya çıkarılana kadar bu uçaklar üzerinde deneysel çalışmalar gerçekleştirildi.