İçeriğe atla

Filmin Adı Yok

Filmin Adı Yok
Za sada bez dobrog naslova
YönetmenSrđan Karanović
SenaristSrđan Karanović
OyuncularMeto Jovanovski
Mira Furlan
Sonja Jačevska
Čedomir Orobabić
Boro Begović
MüzikZoran Simjanović
Görüntü yönetmeniBožidar Nikolić
Yapım şirketiBoegrad Film, Center Film
CinsiSinema filmi
RenkRenkli, 35mm
Yapım yılı1988
Süre89 dakika
ÜlkeYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya
DilSırp-Hırvatça, Arnavutça

Filmin Adı Yok (Sırp-Hırvatça: Za sada bez dobrog naslova), Srđan Karanović'in yönetmenliğini yaptığı dram türünde Yugoslavya yapımı 1988 çıkışlı sinema filmi. 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde (1989) Uluslararası Yarışma / Altın Lale ödülünü kazandı.

Konusu

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin son dönemlerinde Kosova Özerk Bölgesi'ndeki Arnavut çoğunlukla Sırp azınlık arasındaki ilişkilerin çarpıcı biçimde bozulduğu bir atmosferde geçen film, tür açısından dram, sahte belgesel ve kara komedinin bir karışımıdır.

Ünlü bir film yönetmeni Kosovalı bir Sırp işçi ile bir Arnavut kız arasındaki aşk hikâyesi hakkında belgesel çekmeye çalışmaktadır. Ancak Sırp işçinin kızın erkek kardeşleri tarafından sakat bırakılmasıyla aşk hikâyesi vahşice kesintiye uğrayarak bir kan davasına dönüşür.

Oyuncular

  • Meto Jovanovski - Reditelj
  • Mira Furlan - Glumica
  • Sonja Jačevska - Nadira
  • Čedomir Orobabić - Miroljub
  • Boro Begović - Yönetmen

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Emir Kusturica</span> Yönetmen

Emir Kusturica, Sırp yönetmen.

<i>Tabutta Rövaşata</i> Derviş Zaimin 1996 tarihli filmi

Tabutta Rövaşata, 1996 yapımı bir Derviş Zaim filmi. Başrolü Ahmet Uğurlu'nun üstlendiği film, Rumeli Hisarı'nda yaşayan evsiz barksız bir adamın hüzünlü hikâyesini konu edinir. Filmde ülkede yaşanan genel ekonomik sıkıntılar ve süregelen zorlu yaşam koşulları kentli-yoksul kesimin öncüsü olarak Mahsun karakteriyle işlenir. Tabutta Rövaşata En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ve En İyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden olmak üzere 12 ödül kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

Romeo+Juliet, Baz Luhrmann'ın yönettiği, başrollerini Leonardo DiCaprio ile Claire Danes'in oynadığı bir 1996 yapımı Amerikan romantik dram filmidir.

<i>Kader</i> (film) 2006 yapımı Türk filmi

Kader, 2006'da Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı dram filmidir. Başrollerinde Vildan Atasever, Ufuk Bayraktar, Engin Akyürek, Müge Ulusoy ve Ozan Bilen oynamıştır. Kader "En iyi film" Altın Portakal ve Altın Lale Ödüllerini kazandı.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Yüce</span> Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, senarist, yönetmen ve şair (1929–1991)

Mehmet İhsan Yüce, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

Yüksel Aksu, yönetmen, senarist, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Tomris Giritlioğlu</span> Türk sanatçı

Tomris Arcak Giritlioğlu, yönetmen, senaryo yazarı, yapımcı, proje tasarımcısı. Bir süre kanser tedavisi gören Giritlioğlu, 23 Eylül 2024 tarihinde hayatını kaybetti.

Canan (Vafi) Gerede, Türk yönetmen, oyuncu ve senaristtir. Ayrıca oyuncu ve fotoğrafçı Bennu Gerede'nin annesidir. Altın Portakal En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan ilk kadın yönetmendir (1995).

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Yavuz Özkan, Türk sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı. Yavuz Özkan, Türkiye'de "auteur sineması"nın en önemli temsilcilerinden biridir.

<i>Aşk Irmakları</i>

Aşk Irmakları 1984 ABD yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Love Streams dir.

<i>Yağmurdan Önce</i>

Yağmurdan Önce 1994 Makedonya - İngiltere - Fransa ortak yapımı dramatik savaş filmdir. Özgün adı Pred Doždot olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde Before the Rain adı ile gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

Aydın Bulut,, Türk sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı.

<i>The Hours And Times</i>

Hours and Times, 1992 yapımı biyografi-dram filmi. Hours and Times'ın yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını Christopher Münch yapmıştır.

Bosna Savaşı'nda tecavüz, kadınlara yönelik kitlesel bir şiddet politikasıydı. Tecavüzlerin büyük çoğunluğu, tecavüzü bir terör aracı olarak kullanan Sırp Ordusu ve Sırp paramiliter birimleri tarafından işlendi. Aynı zamanda tecavüzler, etnik temizlik amacıyla yapılmaktaydı. Savaş sırasında tecavüze uğrayan kadınların sayısı 10.000 ile 50.000 arasında değişmektedir. İstatistiklerin tespiti net değildir. Bildirilmeyen vakaların sayısının, rapor edilen vakaların sayısından çok daha fazla olduğuna inanılmaktadır.