İçeriğe atla

Film festivali

Film festivalleri

Film festivali veya film festivalleri, genellikle bir veya daha fazla yerdeki sinemalarda gösterilen uzun metrajlı filmlerin görüntülenmesi amacıyla yapılan organizasyonlardır. Günümüzde film festivallerine tüm halka açık film gösterimleri ekleyerek filmlerin tanıtımları da yapılır. Festivallerde gösterilen filmlerin içeriği, festivalin odak noktasına bağlı olarak uluslararası filmler veya yerli film endüstrisi tarafından üretilen filmler olabilir. Bazen festival belirli bir film yapımcısına veya türe (örneğin, kara film) ya da konuya (örneğin, korku film festivalleri) odaklanarak şekillenebilir. Festivaller genelde yıllık olarak düzenlenir. Kısa film festivalleri veya festivallerde bu tür filmlere özel düzenlenen gösterimler sayesinde uzmanlaşma sağlanabilir.

Film festivallerinden en tanınmış olanı muhtemelen Cannes Film Festivali'dir. Diğer önemli film festivalleri ise Berlin ve Venedik olarak gösterilebilir.[1] Türkiye'deki en çok bilinen ve tanınan film festivalleri ise İstanbul ve Antalya film festivalleridir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "film festival (motion-picture industry) - Britannica Online Encyclopedia". Britannica.com. 16 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2012. 



İlgili Araştırma Makaleleri

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali</span> Fransanın güneyindeki Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

Türkiye'nin ilk ve tek Dağ, Doğa, Çevre ve insan temalı festivali olan Dağ Filmleri Festivali 2006 yılından bu yana aralıksız olarak izleyicisiyle buluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

New York Film Festivali, ABD'nin en önemli film festivallerinden biridir. İlk kez 1963'te New York'ta düzenlendi. Filmler Film Society of Lincoln Center tarafından seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Mardin Film Festivali</span>

Uluslararası Mardin Film Festivali diğer adıyla SineMardin, 2006 yılından itibaren Mardin'de düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Festival, Mardin Film Ofisi Derneği öncülüğünde Mardin Belediyesi ve Mardin Valiliği'nin desteği ile gerçekleştirilmekte. Festivalin düzenlendiği ilk yıl Mardin'de sinema salonunun olmaması nedeniyle film gösterimleri çadırlarda ve açık hava gösterimleri yapılarak gerçekleştirildi. 2007 yılına gelindiğinde Mardin Film Ofisi Derneği öncülüğünde 150 koltuklu bir sinema salonu açıldı ve festivalin ana gösterim merkezi konumuna geldi.

<i>Vaatler Ülkesi</i> (film) film

Vaatler Ülkesi 1975 Polonya yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı Ziemia Obiecana olan film uluslararası gösterimlerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde Land of Promise ve The Promised Land adları ile gösterime sunulmuştur. Film Türkiye'de 23 Mart 1991'de 10. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu</span>

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu, farklı ülkelerden profesyonel film eleştirmenleri ve sinema yazarlarının oluşturmuş oldukları ulusal örgütlerin aynı çatı altında birleşmeleriyle oluşmuş bir federasyondur. Kurum, Haziran 1930'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

1. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">3. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri</span>

3. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 23 Nisan - 6 Mayıs 1984 tarihleri arasında düzenlene film günleri.

<i>Hudutların Kanunu</i> Yılmaz Güneyin başrolündeki 1966 yapımı film

Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.

Sedona Uluslararası Film Festivali, geleneksel, 8 gün süren film festivali. Her sene Sedona, Arizona'da yapılan festival 1994'te başlamıştır. Sedona Film Festivali'nde sinema filmi, belgesel, kısa film, animasyon ve öğrenci filmi türündeki filmlerin gösterimleri yapılır.

Out In Africa Güney Afrika Gey ve Lezbiyen Film Festivali (OIA), Güney Afrika anayasasına bir kişinin cinsel yönelimi sebebiyle ayrımcılığa uğramasını suç sayacak maddelerin eklenmesini kutlamak amacıyla oluşturulmuş ve ilki 1994 yılında yapılan bir gey ve lezbiyen film festivalidir. Festival, Güney Afrika'da Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender ve Erdişilerin (LGBTIlerin) onyıllar boyunca sosyal ve kültürel yaşamdan dışlanmış olmasına ve onların alışılagelmiş ve dini topluluklardan uzak tutulmalarına odaklanan bir film festivali olup, LGBTIlerin yeni oluşturulmuş bu demokrasideki durumlarının tartışıldığı bir platform olma görevini üstlenmektedir.

Inside Out, kâr amacı gütmeyen kayıtlı bir vakıf olup kendisini queer sinema aracılığı ile hayatları değiştirmeye ve LGBTlere yönelik tutumlara meydan okumaya adamıştır. Kurum her yaştan, ulustan ve seviyeden lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) topluluklarını ve film yapımcılarını, LGBT filmlerinin tanıtımı, yapımı ve sunumu aracılığı ile destekler. Kurumun en çok bilinen sunumları arasında her yıl düzenlenen Toronto LGBT Film Festivali ve Ottawa LGBT Festivali yer alır. Bu iki festival her yıl toplamda 35.000'in üzerinde katılımcıyı bir araya getirir. Inside Out ayrıca yılın geri kalan dönemlerinde özel etkinlikler, topluluk inisiyatifleri, okul programları ve TIFF Bell Lightbox'ta her iki ayda bir düzenlenen film gösterimlerini de organize eder.

Durban Uluslararası Film Festivali (DIFF), her yıl Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal bölgesinde bulunan Durban'da düzenlenen bir film festivalidir. Festival ilk kez 1979 yılında oluşuturulmuş olup festivalin 35. yıldönümü 2014 yılında gerçekleşmiştir. Festival, Güney Afrika'nın en büyük film festivali olup festival bünyesinde Güney Afrika, Afrika ve diğer ülkelere ait 200'ün üzerinde film gösterilir. Festival kapsamında gösterilen filmlerin birçoğu, ülkedeki ilk gösterimlerini festival kapsamında gerçekleştirir. Festivalde ayrıca seminarlar, tartışma forumları ve diğer bazı aktivitelerin yanı sıra Güney Afrika'da sinema salonu bulunmayan yerlerde de filmlerin gösterilmesi sağlanır. Tüm bunların yanı sıra yine festival süresince Durban Yetenek Kampüsü ve Durban FilmMart ortak yapım pazarı etkinlikleri de yer alır.

Yamagata Uluslararası Belgesel Film Festivali, Japonya'nın Yamagata kentinde her iki yılda bir ekim ayında düzenlenen Asya'nın ilk uluslararası belgesel film festivali.

<span class="mw-page-title-main">54. Uluslararası Antalya Film Festivali</span>

54. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 54.'sü. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin, 21-27 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

<i>Tuzdan Kaide</i> 2018 çıkışlı film

Tuzdan Kaide, yönetmenliğini ve senaristliğini Burak Çevik'in gerçekleştirdiği sinema filmidir. Film, ilk gösterimini 68. Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirdi.

Aidiyet, Burak Çevik tarafından yönetilmiş 2019 yapımı Türk filmidir. Film, ilk gösterimini 69. Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirdi.