İçeriğe atla

Film Yapımcıları Meslek Birliği

Film Yapımcıları Meslek Birliği
Kuruluş23 Ağustos 2005
TürMeslek Birliği
MerkezAnkara, Türkiye
Konum
  • Atatürk Bulvarı Ata Apt. No.231/10 06680 Kavaklıdere - Ankara / Türkiye
Üyeler28 üye
Resmî dillerTürkçe
LiderMetin Tunçtürk
Resmî sitehttp://www.fiyab.org.tr/

Film Yapımcıları Meslek Birliği veya kısaca FİYAB, Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5101 sayılı kanunlara dayanılarak 28 üye tarafından kurulmuş meslek birliğidir.[1] FİYAB, Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu üyesidir.[2]

Amaç ve faaliyetleri

Amacı Türkiye'de sinema sektörünün gelişmesi ve üst platformlara taşınmasıdır. Bu nedenden dolayı başta telif hakları olmak üzere film yapımcılarını bir araya getiren birlik, yasalarla film yapımcılarına tanınan hakların takibini de yapar. Yapımcıların kamuoyu tarafından tanınması ve film endüstrisinin geliştirilmesi için gerekli tedbirleri alır ve film ticareti ile ilgili konularda üyelerine yardımcı olur.[3] Birliğin Ankara merkezi dışında İstanbul'da da şubesi bulunmaktadır.

Türkiye'de FIAPF'nin koordinasyonunda Uluslararası İstanbul Film Festivali ile Antalya Altın Portakal Film Festivali başta olmak üzere film festivallerinin organizasyonlarını da düzenler. Ayrıca yurt dışında Türkiye'nin tanıtılması amacıyla film etkinlikleri gerçekleştirir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Hakkımızda". fiyab.org.tr. 11 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 
  2. ^ "Uluslararası Meslek Kuruluşları". telifhaklari.gov.tr. 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. Türkiye’de Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu’nun üyesidir. 
  3. ^ "Sinema arşivi ve müzesi geliyor". haber3. 19 Nisan 2013. 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 
  4. ^ "Macaristan Türk Film Haftası". fiyab.org.tr. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Tunç Okan ya da doğum adıyla Mehmet Celal Kulen, Türk sinema yönetmeni, oyuncu ve diş hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Yılmaz</span> Türk yönetmen, yapımcı ve senarist (1926–2006)

Atıf Yılmaz Batıbeki Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist ve akademisyendir.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinema Yazarları Derneği</span>

Sinema Yazarları Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan ve 1977 yılında sinema eleştirmeni Atilla Dorsay öncülüğünde kurulan dernektir. Sinema Yazarları Derneği, her yıl Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'ni dağıtır. SİYAD ayrıca, Türkiye'yi temsilen FIPRESCI'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

MÜ-YAP, Türkiye'de fonogram yapımcılarının bir araya gelerek oluşturduğu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu' nun 42. maddesi gereğince kurulmuş olan bir meslek birliğidir.

Vecdi Sayar, Türk eleştirmen, yazar, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Birol Güven</span> Türk film yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmen

Birol Güven, Türk film yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmen. 23 Şubat 2024 tarihinde Sinema Genel Müdürü olarak atanmıştır.

Türkiye'nin En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü başvuruları; Türkiye'nin, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından Akademi Ödülleri kapsamında verilen En İyi Uluslararası Film Ödülü için gerçekleştirdiği başvuru süreçleridir. Ödül; çoğu İngilizce dışında olan, Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen ve uzun metrajlı sinema filmlerine verilmektedir. Uzun metrajlı bir filmin süresi, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından "40 dakika ve üzeri" olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu</span>

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu, farklı ülkelerden profesyonel film eleştirmenleri ve sinema yazarlarının oluşturmuş oldukları ulusal örgütlerin aynı çatı altında birleşmeleriyle oluşmuş bir federasyondur. Kurum, Haziran 1930'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası İşçi Filmleri Festivali</span>

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali veya İşçi Filmleri Festivali, Türkiye'de 2006 yılından itibaren her yıl, 1 Mayıs İşçi Bayramı'ndan başlayarak 8 Mayıs'a kadar devam eden bir film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">32. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

32. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 30 Mart-14 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<span class="mw-page-title-main">FIAPF</span>

FIAPF 1933 yılında oluşturulan Paris merkezli, görsel ve işitsel üretimde önde gelen 27 ülkeden, 30 üye derneğin oluşturduğu kuruluştur. FIAPF dünyanın en önemlileri de dahil olmak üzere uluslararası film festivalleri, düzenlenlenmesinden de sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Film festivali</span> filmlerin gösterildiği etkinlik

Film festivali veya film festivalleri, genellikle bir veya daha fazla yerdeki sinemalarda gösterilen uzun metrajlı filmlerin görüntülenmesi amacıyla yapılan organizasyonlardır. Günümüzde film festivallerine tüm halka açık film gösterimleri ekleyerek filmlerin tanıtımları da yapılır. Festivallerde gösterilen filmlerin içeriği, festivalin odak noktasına bağlı olarak uluslararası filmler veya yerli film endüstrisi tarafından üretilen filmler olabilir. Bazen festival belirli bir film yapımcısına veya türe ya da konuya odaklanarak şekillenebilir. Festivaller genelde yıllık olarak düzenlenir. Kısa film festivalleri veya festivallerde bu tür filmlere özel düzenlenen gösterimler sayesinde uzmanlaşma sağlanabilir.

AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali veya daha yaygın olarak !f İstanbul olarak bilinen tüm dünyadan bağımsız filmlere adanmış, her yıl bir defaya mahsus Şubat ayında düzenlenen ve 11 gün süren uluslararası film festivali. Festival ilk yıllar İstanbul'da AFM Sinemaları'nda yapılmıştır. Ayrıca festival 2004 yılından beri Ankara'da ve 2012 yılından itibaren de İzmir'de İstanbul ayağının sona ermesinin hemen ardından gerçekleştirilmektedir.

Nilüfer Güngörmüş Erdem, Türk senarist, yazar, editör, çevirmen, psikanalist.

Melik Saraçoğlu, yönetmen, senarist, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">36. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

36. Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından "Kaldır kafanı!" temasıyla 5 - 16 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivalidir. Festival, İstanbul Maslak'taki TİM Show Center'da 4 Nisan 2017 tarihinde yapılan törenle açıldı. Sunuculuğunu Cem Davran'ın gerçekleştirdiği gecenin onur konuğu ise İngiliz oyuncu Ian McKellen oldu.