İçeriğe atla

Film (film)

Film
Film
Film filmi afişi
YönetmenAlan Schneider
SenaristSamuel Beckett
OyuncularBuster Keaton
Görüntü yönetmeniBoris Kaufman
KurguSidney Meyers
DağıtıcıVideo Specialists International (video gösterimi)
CinsiSinema filmi
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1965, ABD
Çıkış tarih(ler)iİtalya 4 Eylül 1965 (Venedik Film Festivali)
Amerika Birleşik Devletleri 8 Ocak 1966
Süre24 dakika

Film, Samuel Beckett'in yazdığı tek senaryodan çekilen 1965 ABD yapımı filmdir. Grove Press'ten Barney Rosset'in görevlendirmesiyle yazıldı. Senaryonun yazımına 5 Nisan 1963'te başlandı ve ilk taslak dört gün içinde yazıldı. 22 Mayıs'ta hazırlanan ikinci taslağı, kırk yapraklık çekim senaryosu takip etti. Çekimler Temmuz 1964'te New York'ta yapıldı.

Beckett'in -yalnızca “O” olarak anılan- başrol için ilk tercihi Charlie Chaplin'di; ancak, senaryosu oyuncuya hiç ulaşmadı.[1] Yönetmen Alan Schneider Zero Mostel'i istedi ama, oyuncu uygun olmadı. Beckett Jack MacGowran'ı da canıgönülden destekledi ancak, sonradan o da uygun olmadı. Filmde küçük bir rol alacak olan James Karen ise, devamlı olarak 68 yaşındaki Buster Keaton'dan söz etti ve MacGowran'ın koşullarının değişmesinin ardından Keaton'ı düşünmesi konusunda Schneider'ı ikna etti.[2] Oysa Schneider, bu öneriyi yapanın Beckett olduğunu hatırlar.[3]

Filme çekilmiş versiyon Beckett'in orijinal senaryosundan farklılıklar gösterir. Ancak bu, Beckett'in onayıyla oldu, zira kendisi devamlı olarak sette bulundu ki, bu da onun ABD'yi tek ziyaretidir. Collected Shorter Plays of Samuel Beckett (Faber and Faber, 1984) kitabında yer alan senaryoda şöyle yazar:

"Bu Film'in orijinal projesidir. Tamamlanmış çalışmayla tamamıyla aynı olması yönünde herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Hatrı sayılır farklılıklardan biri, sokakta geçen açılış sahnesine ilişkindir. Bu ilk çekimdir; ancak daha sonra, yalnızca zorunlu olarak çiftin göründüğü, basitleştirilmiş bir sahneyle değiştirilmiştir. Filmin geri kalanında senaryoya sadık kalınmıştır."[4]

Film, British Film Institute tarafından Beckett'in denetimi olmaksızın Film: a screenplay by Samuel Beckett adıyla yeniden çekildi. (1979, 16mm, 26 dakika) David Rayner Clark'ın yönettiği versiyonun başrolünde Max Wall oynadı.[5]

İlk basımı Eh Joe and Other Writings (Faber and Faber, 1967) kitabında oldu.

Kaynakça

  1. ^ Grove Press Kaliforniya'ya Chaplin'e senaryonun bir kopyasını yolladığında, sekreterden şu soğuk yanıtı aldı: "Bay Chaplin senaryoları okumaz.", Talmer, J., ‘A film of few words and one Keaton’. Downtown Express, Vol. 18, Issue 52, 2006 7 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 10.4.2008.
  2. ^ FilmWest 22 7 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 'Brownlow on Beckett (on Keaton)' Erişim tarihi: 10.4.2008.
  3. ^ Schneider, A., Samuel Beckett’in 'Film'ini yönetmek üzerine 1 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 10.4.2008.
  4. ^ Beckett, S., Collected Shorter Plays of Samuel Beckett (London: Faber and Faber, 1984), s. 162.
  5. ^ FilmWest 22 7 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Genel bir değerlendirme için bkz. Journal of Beckett Studies Vol. 7 26 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 10.4.2008.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samuel Beckett</span> İrlandalı yazar, eleştirmen ve şair (1906–1989)

Samuel Barclay Beckett, İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir.

<i>Godotyu Beklerken</i>

Godot'yu Beklerken, Samuel Beckett'ın 1949 yılında Fransızca olarak yazılan ve ilk kez 1953'te Paris'te sahnelenen ünlü eseridir. Zamanla ülke çapında ün kazanıp 1954 yılında Beckett tarafından bazı değişikliklerle İngilizceye çevrilmiş ve başka ülkelerde de sahnelenmeye başlanmıştır.

<i>The Rounders</i> (film, 1914)

The Rounders (Ayyaşlar), yönetmenliği ve senaryosu Charlie Chaplin'e ait olan 1914, ABD yapımı sessiz ve kısa bir komedi filmidir. Chaplin'e dönemin en ünlü komedi oyuncularından biri olan Roscoe "Fatty" Arbuckle eşlik etmektedir. Film, Mack Sennett' in sahibi olduğu Keystone Studios çatısı altında çekilmiştir.

<i>His New Job</i> (film, 1915)

His New Job, Charlie Chaplin'in senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini yaptığı 1915 yapımı bir filmdir. Chaplin'in Essenay Studios'da çektiği ilk filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Damian Pettigrew</span>

Damian Pettigrew, Kanadalı yönetmen ve multimedya sanatçısı. Balthus ile Federico Fellini'nin sinemasal portreleriyle tanınır. En İyi Belgesel dalında Banff Rockie Award kazandı, Avrupa Film Ödülleri'nde, Prix Arte ödülüne aday gösterildi.

Denis Devlin, Samuel Beckett ve Brian Coffey ile birlikte 1920'lerin sonlarında ortaya çıkan İrlandalı modernist şairlerden biridir. Ayrıca, diplomat olarak da çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Krapp'ın Son Bandı</span> Samuel Beckett tarafından 1958 yılında yazılmış olan tiyatro oyun

Krapp's Last Tape (Krapp'ın Son Bandı), Samuel Beckett tarafından 1958 yılında yazılmış olan tiyatro oyunudur. Oyunun konusu yaşlı bir adam daha önceki band kayıtlarından kendi kendine nasıl yabancılaştığını ve eski kişiliğini artık anlayamadığını tespit eder. 1958'in yazında Barney Rosset'in kurduğu Evergreen Review 2.5 adlı edebiyat dergisinde daha sonra Krapp’s Last Tape and Embers ve Krapp’s Last Tape and Other Dramatic Pieces vs. yayınlandı. Beckett oyunu kendisi Fransızcaya çevirerek 4 Mart 1959 tarihinde Les Lettres Nouvelles yayınlarından La Dernière Bande ismiyle çıkardı.

<i>Mutlu Günler</i>

Mutlu Günler, Samuel Beckett tarafından İngilizce yazılmış, iki perdelik tiyatro oyunu. Beckett oyunu yazmaya 8 Ekim 1960'ta başladı ve 14 Mayıs 1961'de bitirdi. Daha sonra oyunu Fransızcaya çevirmeye başladı ancak Kasım 1962'de bitirdiği bu çeviride oyunun ismini değiştirdi. Verlaine’in Colloque sentimental şiirinden Oh les beaux jours dizesini bir anlık ilham ile oyunun başlığı olarak kullandı.

Söyle Joe, Samuel Beckett'in televizyon için yazdığı ilk eseridir. Yazar eseri İngilizce olarak elli dokuzuncu doğumgünü olan 13 Nisan 1965'te yazmaya başladı ve Mayıs'ın 1'inde bitirdi. "Onu altı tarihsiz daktilo metni takip etti."

Sözsüz Oyun I, Samuel Beckett'ın yazdığı bir kısa oyundur. Beckett'ın birçok eseri gibi önce Fransızca yazılmış, ardından yazarı tarafından Act Without Words I başlığıyla İngilizceye çevrilmiştir. Beckett'ın ilk mim oyunudur. Dansçı Deryk Mendel'in talebi üzerine 1956'da yazılmış ve ilk defa 3 Nisan 1957'de Londra'daki Royal Court Theatre'da, Oyun Sonu'nun bir gösterimini takiben oynanmıştır. Bu performansta kullanılan özgün müzik, Beckett'ın daha sonra radyo oyunu Sözler ve Müzik'te de birlikte çalışacağı kuzeni John Beckett tarafından bestelenmiştir.

Sözsüz Oyun II, Samuel Beckett'ın Sözsüz Oyun I'den sonra yazdığı ikinci mim oyunudur. Özgün olarak Fransızca yazılan oyun daha sonra Beckett tarafından Act Without Words II adıyla İngilizceye çevrildi. 1950'lerin sonunda yazılan oyun ilk defa Oxford'daki Calderon Press Institute'ta John McGrath yönetiminde oynandı. Oyunun Londra prömiyeri 25 Ocak 1960'ta Michael Horovitz yönetiminde Institute of Contemporary Arts'ta yapıldı. Oyun ilk defa New Departures'ın Yaz 1959 sayısında yayınlandı.

<i>Geliş ve Gidiş</i>

Geliş ve Gidiş, Samuel Beckett tarafından yazılmış, yazarın dramaticule olarak tanımladığı kısa bir tiyatro oyunudur. Ocak 1965'te İngilizce yazılan oyun, ilk defa 14 Şubat 1966'da Berlin'deki Schillertheater'de Almanca olarak sahnelenmiştir. Oyun yayıncı John Calder için yazılmış ve ona ithaf edilmiştir.

Fragment de théâtre I, Samuel Beckett oyunudur. Kısaca Tiyatro I olarak da bilinir. Orijinal dili Fransızca olan oyun, Beckett tarafından İngilizceye çevrildi. Oyun, ilk kez 1979 yılında Hamburg'daki Schiller tiyatrosunda Walter Asmus yönetiminde sahnelendi.

Hayalet Üçlüsü, Samuel Beckett'ın İngilizce yazdığı bir televizyon oyunudur. 1975'te yazıldı, Ekim 1976'da kaydedildi ve ilk defa BBC2'de 17 Nisan 1977'de Lively Arts programının Beckett'ın Shades adını verdiği bölümünde yayınlandı. Yönetmenliği Beckett'ın denetiminde Ronald Pickup ve Billie Whitelaw'la birlikte Donald McWhinnie üstlendi. Oyunun orijinal adı Tryst olacaktı. "Beckett'ın defterinde bu ismin üzerine kuvvetlice çizilmiş ve yanına yeni başlık olan Hayalet Üçlüsü yazılmıştı. Aynı el yazısıyla başlık değişikliği BBC çekim senaryosunun ilk sayfasında da görülebilir; buna göre değişikliğin son dakikada yapılmış olması gerekir."

Quad, Samuel Beckett'ın 1981'de yazdığı oyun. İlk defa 1984'te basıldı. Kitapta oyun, "dört kişi, ışık ve perküsyon için bir parça" ve "dört kişilik bir bale" olarak tanımlanır.

Nacht und Träume, Samuel Beckett'ın yazdığı ve yönettiği son televizyon oyunudur. 1982 ortalarında Süddeutscher Rundfunk için İngilizce yazıldı. Ekim 1982'de çekildi ve 19 Mayıs 1983'te gösterildi. Bu yayın, iki milyon seyirci topladı. Her iki rolü de pandomim sanatçısı Helfrid Foron oynadı.

Eski Şarkı, Robert Pinget'nin 1960 tarihli La Manivelle (Manivelâ) oyunundan Samuel Beckett tarafından serbest çeviri yoluyla yazılmış radyo oyunudur. Oyunda, Pinget'in Parisli karakterleri Toupin ve Pommard, Beckett tarafından Cream ve Gorman isimli iki Dublinliye dönüştürülmüştür.

Radyo Oyunu Taslağı I, Samuel Beckett'ın yazdığı bir radyo oyunudur. 1961'de Fransızca yazılan oyun Les Éditions de Minuit tarafından Esquisse radiophinique başlığı ile Eylül 1973'te yayınlandı. İngilizcede ilk yayınlanışı Sketch for Radio Play başlığı ile Stereo Headphones 7'de oldu. Oyun daha sonra Ends and Odds'da Rough for Radio I adıyla yayınlandı.

<i>Sahne Işıkları</i>

Sahne Işıkları, (Limelight) Charles Chaplin'in yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği 1952 yapımı bir filmdir. Müzikleri de Chaplin tarafından bestelenen filmde Chaplin başrolü Claire Bloom ile paylaşır. Ayrıca Buster Keaton da filmde rol almıştır. Filmde Claire Bloom'un dans sahnelerini onun yerine Melissa Hayden oynamıştır.

<i>Ran</i> (film)

Ran.