İçeriğe atla

Filiz Nurullah

Kontrol Edilmiş
Filiz Nurullah
Filiz Nurullah, soldan 2. sırada
Doğum adıAli Nurullah Hasan
Doğum1870
Karaali, Bulgaristan
Ölüm1912 (41-42 yaşlarında)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Profesyonel güreş kariyeri
Takma ad(lar)ıFiliz Nurullah
Boyu2,18 m (7 ft 2 in)
Kilosu175 kg (386 lb)
EğitenKoca Yusuf

Filiz Nurullah, asıl adı Ali Nurullah Hasan, (d. 1870, Karaali, Şumnu - ö. 1912, İstanbul), Türk güreşçi.[1]

2,18 metre boyu ve 175 kilo ağırlığı nedeniyle Filiz lakabıyla anılıyordu. Ününü Osmanlı'da yaydıktan sonra, 1900 yılında Fransa'ya giderek Paris'te düzenlenen altın kemer turnuvasına katıldı. Avrupa'nın en önemli güreşçilerinin yer aldığı bu turnuvada şampiyon olduktan sonra ABD'ye, daha sonra da 1902 yılında İngiltere'ye geçti. Londra'da bir ay içinde yaptığı kırka yakın karşılaşmayı tuşla kazanıp, Macarların ünlü güreşçisi Çaya'yı da yendikten sonra, 1911 yılında güreşi bıraktı. İstanbul'a döndükten bir yıl sonra 1912'de öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ "OSMANLI KÜLTÜRÜNDE HUZUR GÜREŞLERİ". Turk Dunyasi Arastirmalari. 2012. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 
  2. ^ "DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMANİYYE'DE GÜREŞ SPORUNDA İZ BIRAKAN SULTANLAR: SULTAN ABDÜLAZİZ HAN" (PDF). Spor Bilimlerinde Farklı Fikirler. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şumnu</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir; ülkedeki Türk topluluğunun merkezi

Şumnu, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Deliorman bölgesinde bulunan il (oblast) ve bu ilin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Yağlı güreş</span> geleneksel bir Türk sporu

Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Müsabakalar “Er Meydanı” denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur.

Deliorman ya da Deli Orman, Aşağı Tuna Ovası'nda yer alan; Rusçuk, Razgrad, Silistre, Şumnu, Eski Cuma ve Dobriç şehirlerini de kapsayan geniş bir bölgedir. Bu bölge hâlâ Türklerin yoğun olarak oturdukları yerlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Grekoromen güreş</span>

Grekoromen, ayaklara dokunmadan icra edilen güreş şeklidir. Rakipler biribirlerinin ayak ve bacaklarına dokunmadan güreşirler.

<span class="mw-page-title-main">Koca Yusuf</span> Türk güreşçi

Koca Yusuf, gerçek adıyla Yusuf İsmail veya ring adıyla Korkunç Türk, Türk güreşçi, Kırkpınar başpehlivanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamza Yerlikaya</span> Türk grekoromen güreşçi

Hamza Yerlikaya, FILA tarafından "Asrın Güreşçisi" unvanı verilmiş Türk grekoromen güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Güreş</span> Boğma türü tekniklerini içeren dövüş sporu formu

Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir dövüş sporu türü. Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir ve zamanla farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Güreş genellikle dövüş sanatları arasında değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span> Geleneksel yağlı güreş festivali

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, geleneksel Türk yağlı güreş turnuvası. Her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne'de düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler. Son gün yapılan finallerde her boyun (kategorinin) birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir. Bunlardan en önemlisi başpehlivandır. Güreşler esnasında Kırkpınar Festivali düzenlenir ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. Osmanlı Devleti'nin her yerinde düzenlenen panayırların hepsinde güreş yapılır ama bunların içinde yalnız Kırkpınar’da “baş”ı kazanan pehlivan, gelecek senenin Kırkpınar güreşlerine kadar “başpehlivan” bilinirdi. Bu düşünce günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Profesyonel güreş</span> fırlatma, atlama, boğuşma ve vurma tekniklerinin kullanımına izin veren profesyonel sporcularla dövüş sanatları etkinlikleri

Profesyonel güreş veya Amerikan güreşi, bir güreş türüdür. Tohumları Avrupa'da atılmış, sektörel atılımını ABD'de tamamlamıştır. Günümüzün en fazla tanınan profesyonel güreş organizatörü World Wrestling Entertainment (WWE) isimli ticari kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Kurtdereli Mehmet Pehlivan</span>

Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Türk güreşçi. Kurtdereli, Fransız kaynaklarda "Cour-Derelli" olarak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Folies Bergère</span> Pariste konser salonu

Folies Bergère, 1890'lardan 1920'lere kadar şöhretinin doruklarında olan bir Paris müzikholü. Günümüzde de faaliyet göstermektedir. Binası ilk olarak opera binası olarak inşa edilmiş ve 2 Mayıs 1869'da Folies Trévise adıyla açılmıştır. 13 Eylül 1872'de adı Folies Bergère olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adalı Halil</span> Türk pehlivan

Adalı Halil, uzun süre Kırkpınar başpehlivanlığı da yapmış Türk pehlivan.

Karakucak güreşi, Oğuz kökenli Türklere özgü yağsız güreşlerdir. Bu güreşler Başta Kahramanmaraş ve ilçeleri olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde Festival Organizasyonu olarak düzenli olarak müsabakalar yapılmaktadır.

Dünya Güreş Şampiyonası Dünya Güreş Birliği tarafından organize edilmektedir. Erkekler grekoromen turnuva 1904 yılında başladı. Erkekler serbest turnuva 1951 yılında başladı ve kadın şampiyonası ilk 1987 yılında başlandı.

Ahmet Ayık, Türk millî güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda altın ve 1964 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanmıştır. 2 kez dünya (1965,1967) ve 2 kez Avrupa (1967,1970) şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Katrancı Mehmet Pehlivan</span>

Katrancı Mehmet Pehlivan, 1859 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda -bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan- Deliorman bölgesinin Şumnu şehrinin bir köyünde doğmuş efsanevi Türk güreşçidir. Diğer Osmanlı İmparatorluğu başpehlivanları gibi onun da Deliorman bölgesinde doğup büyümesi, pehlivan olmasının önünü açmıştır. Tıpkı Koca Yusuf gibi Evlad-ı Fatihan mensubu bir Şumnulu olup, 1453 sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından Balkanlar'a yerleştirilen bir Türk aileden gelmektedir ve 93 Harbi olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı öncesi, Anadolu topraklarına göç ederek, Balkanlar'daki memleketine benzettiği Karacabey Ovası'nda bulunan Susurluk'un Göbel beldesine yerleşmiştir.

Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri, 1352 tarihinden itibaren düzenlenen spor turnuvası. Türkiye'nin Antalya şehrinin Elmalı ilçe belediyesi tarafından Elmalı Yeşilyayla'da Recep Gürbüz Güreş Sahasında düzenlenmektedir. Her yıl ağustos, eylül aylarında yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Özbege</span> Türk kadın güreşçi

Ayşegül Özbeğe, Türk kadın güreşçi.

2020 Yaşar Doğu Güreş Turnuvası, 10-12 Ocak 2020 tarihleri arasında Türkiye'nin İstanbul kentinde düzelenen bir güreş yarışmasıdır. 2020 yılında 48'incisi düzenlenen Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası İstanbul Bağcılar Olimpik Spor Salonunda gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 5841 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 3 Haziran 2022 tarihli ve 31855 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Aşırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Karakucak Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş spor dallarında faaliyet göstermektedir.