İçeriğe atla

Filiz Dağ

Filiz Dağ, Türk girişimci, dijital tasarım teknolojileri uzmanı ve köşe yazarı.[1] Dağ aynı zamanda Digital Rönesans AŞ'nin kurucusu ve CEO'su,[2] Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali'nin kurucusu ve idari direktörüdür.[3][4]

Eğitim

Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi'nde, yüksek lisansını ise Yeditepe Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Fransa'da Université de Lorraine'de doktora eğitimi almış ve Haliç Üniversitesi'nde eğitim görmüştür.

Kariyeri

2023 yılında ikincisi düzenlenen US3F, bilimkurgu ve fantastik türde film festivalinin direktörlüğünü yapmıştır.[5] Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği'nin kurucu başkanlığını yapmakta[6] ve Metaverse Birliği derneğinin kurucu yönetim kurulu üyeliğini sürdürmektedir.[7][8] Dağ, Milliyet gazetesinde haftalık olarak yayınlanan Gelecek Öncesi Çağlar köşesinde yazmaktadır.[1]

Dış bağlantılar

LinkedIn'de Filiz Dağ

Kaynakça

  1. ^ a b "Filiz Dağ". Milliyet. 14 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  2. ^ "Dijital Sanatlar ve NFT Fırsatları". 7 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  3. ^ Editör (9 Eylül 2023). "2. Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Film Festivali Lansmanı". Episode. 21 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  4. ^ Habertürk. "Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, 28 Eylül'de başlayacak". Habertürk. 29 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  5. ^ "2. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, 26-29 Eylül'de düzenlenecek". Anadolu Ajansı. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  6. ^ "Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali Ulusal Jüri Üyeleri Belli Oldu". 16 Temmuz 2023. 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  7. ^ "Filiz Dağ : "Dünya, robotları, uzayı, genetiği, yapay zekayı ve dijital sanatları konuşurken, bizlerin buna seyirci ka". Güncel Kadın. 17 Ağustos 2023. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  8. ^ DEMİR (10 Eylül 2022). "Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali başlıyor - Kültür-Sanat haberleri". Sözcü. 10 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Filiz Akın</span> Türk sinema sanatçısı ve yazar

Filiz Akın veya doğum adıyla Suna Akın, Türk sinema oyuncusu, yazar ve sunucudur. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte "Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası" olarak tasvir edilmekte ve Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş önemli kadın oyunculardan biri kabul edilmektedir. Türk sinemasının "asil, modern, kentli ve zarif yüzü" olarak sinema tutkunlarının hayranlığını kazanan Filiz Akın, "beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı" gibi sıfatlarla da tanınmaktadır.

Nazlı Eray, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Damla Sönmez</span> Türk oyuncu

Tilya Damla Sönmez, Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu, seslendirmen. Gece Gündüz, Türkan, Bir Aşk Hikayesi, Güllerin Savaşı ve Çukur dizileri ile adından söz ettirmiş ve tanınırlığı artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reha Erdem</span> Türk yönetmen

Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.

Oğuz Makal, Türk sinema tarihçisi, yazar, yönetmen.

Berhan Şimşek, Türk sinema oyuncusu, yönetmen, siyasetçi ve işletme bilimcidir.

Hasan Barış Pirhasan, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu ve yazar'dir. Vedat Türkali'nin oğlu, sinema oyuncusu Deniz Türkali’nin kardeşi, sinema yönetmeni Yusuf Pirhasan'ın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birol Güven</span> Türk film yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmen

Birol Güven, Türk film yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmen. 23 Şubat 2024 tarihinde Sinema Genel Müdürü olarak atanmıştır.

<i>Abluka</i> (film) film

Abluka, Türkiye, Fransa ve Katar ortak yapımı dramatik film. Emin Alper'in yazıp yönettiği filmin başrollerini Mehmet Özgür, Berkay Ateş ve Tülin Özen paylaşıyor. Abluka, Emin Alper'in ikinci uzun metrajlı filmidir. Film Türkiye'de 6 Kasım 2015'te vizyona girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Merve Dizdar</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Merve Dizdar, Türk oyuncu. Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü başta olmak üzere çeşitli ödülleri bulunmaktadır.

Nisan Dağ, Türk senarist, film yönetmeni ve yapımcı. 2015 yılında yönetmenliğini, senaryosunu ve yapımcılığını üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi Deniz Seviyesi ile 15. Milano Uluslararası Film Festivalinde ve 21. Altın Koza Film Festivalinde En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı.

Vuslat Saraçoğlu, Türk oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kent Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kent Üniversitesi, Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından İstanbul'un Cihangir semtinde Sıraselviler Caddesi üzerinde kurulmuş vakıf üniversitesi. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Berna Yılmaz, Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü'dür.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">FABİSAD</span>

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD), Türkiye'deki bilimkurgu, fantastik ve korku türlerinin gelişimine katkıda bulunmayı, bu konuda üretkenlik gösteren kişileri bir araya getirerek bir dayanışma içinde olmayı amaçlayan dernek. FABİSAD bu amaçla düzenli olarak ödüllü yarışmalar, etkinlikler düzenlemekte ve kitaplar yayınlamaktadır.

Tufan Taştan Türk film yönetmeni, senarist ve yazar.

Hacı Orman, film yönetmeni, senarist.

Tevfik Uyar, Türk mühendis, yazar, çevirmen ve araştırmacı.

1. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, "Universal Sci-Fi & Fantastic Film Festival 2022" uluslararası adıyla, 28 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında, Filiz Dağ direktörlüğünde, Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği tarafından, Kültür Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla, Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile düzenlenen festival.