İçeriğe atla

Filistin gazetelerinin listesi

Bu liste, Filistin'deki veya Filistin hakkındaki önemli gazetelerin listesidir.

  • Al-Ayyam (Ramallah), Filistin'in ikinci en büyük tirajlı günlük gazetesi.[1][2]
  • Falastin, 1911 ile 1967 arasında faaliyet göstermiş Yafa merkezli bir gazeteydi.[3]
  • Felestin, Gazze Şeridi'nin en büyük tirajlı günlük gazetesi.[4]
  • Gazze Haftalık Gazetesi , Gazze dışında faaliyet gösteren haftalık gazete.
  • Al-Hayat al-Jadida, Filistin Ulusal Yönetimi'nin resmi günlük gazetesi.[5]
  • Al-Hurriya, Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi'ne bağlı gazete.[6]
  • Filistin – İsrail Gazetesi, bağımsız, kâr amacı gütmeyen, Kudüs merkezli, üç ayda bir yayınlanan gazete.[7][8]
  • The Filestine Telegraph , Gazze Şeridi'ndeki ilk çevrimiçi gazete.[9]
  • Palestine Times, 2006 ile 2007 arasında, İngilizce yayın yapan günlük gazeteydi.[10]
  • Filistinde Bu Hafta, Filistin'deki kültürel, sosyal ve siyasi konuları ele alan aylık dergi.[11]
  • Al-Quds, Kudüs merkezli günlük gazete.
  • Al-Quds Al-Arabi, Filistinli milliyetçi gurbetçiler tarafından Londra'da yayınlanan bağımsız günlük gazete.[12]
  • Mir'at al-Sharq, Kudüs'te 1920'lerde yayınlanmış olan politik gazete.[13]

Kaynakça

  1. ^ "The Palestinian press". BBC News. 13 Aralık 2006. 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  2. ^ "Middle East press uncertain on Palestinian unity deal". BBC News (İngilizce). 7 Şubat 2012. 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  3. ^ Beška (2016). "From Ambivalence to Hostility: The Arabic Newspaper Filastin and Zionism, 1911–1914". Studia Orientalia Monographica, Volume 6. Bratislava: Slovak Academic Press. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  4. ^ felesteen.ps. "فلسطين.أون.لاين". فلسطين أون لاين - الموقع الالكتروني لصحيفة فلسطين (Arapça). 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  5. ^ "الحياة الجديدة". www.alhaya.ps. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  6. ^ Helena Cobban. The Palestinian Liberation Organisation: People, Power and Politics, Cambridge University Press, p. 142. 0-521-27216-5
  7. ^ http://unesdoc.unesco.org/images/0014/001484/148428e.pdf 17 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Letter to UNESCO, 16 November 2006, Accessed 4 April 2018
  8. ^ "Palestine - Israel Journal of Politics, Economics and Culture". www.pij.org. 6 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  9. ^ "Directory of Palestine Online Newspapers". Palestine Online Newspapers. 20 Haziran 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  10. ^ "New Palestinian paper hopes to win Israeli readers". Ynetnews (İngilizce). 28 Kasım 2006. 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  11. ^ "Homepage - This Week in Palestine". This Week in Palestine (İngilizce). 5 Kasım 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  12. ^ "Press blasts US foreign policy" (İngilizce). 11 Eylül 2006. 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 
  13. ^ Foster (2016). ""Arabness, Turkey and the Palestinian National Imagination in the Eyes of Mir'at al-Sharq 1919-1926," Jerusalem Quarterly 42 (2010): 61-79". Jerusalem Quarterly – Academia.edu vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arap-İsrail savaşları</span> Arap ülkeleri ve İsrail Devleti arasındaki savaşlar

Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri ve İsrail arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir. Modern Arap-İsrail savaşlarının kökenleri, 19. yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan Siyonizm ve Arap milliyetçiliğine dayanır. Yahudiler tarafından tarihi anavatan olarak adlandırılan toprakları, Pan-Arap hareketi, Filistinli Araplara ait olarak görür ve Pan-İslamist bağlamda ise, bu toprakların, Müslümanlara ait olduğuna inanılır. Filistinli Yahudiler ve Araplar arasındaki savaş; 20. yüzyılın başlarındaki Nebi Musa ayaklanması (1920), Jaffa ayaklanması, 1929 yılında Filistin ayaklanması ve 1947 yılında büyük bir sivil savaşa dönüşen ve 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırışıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Gazze</span> Filistinde bir şehir

Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bindir.

Tiraj, yayıncılıkta bir defada basılan kitap, dergi, gazete gibi basılı ürünlerin adedi. Baskı adedi hesaplanırken bir yandan talebi karşılaması diğer taraftan stoklarda aşırı birikime yol açmaması göz önünde tutulur. Birçok ülkede tiraj verileri bağımsız kurumlar tarafından saptanır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti</span> Batı Asyada yer alan bir ülke

Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

Filistin mutfağı, Filistin bölgesindeki Araplara özgün olan ya da Araplar tarafından sıkça yenilen yemeklerden oluşur. Filistin mutfağı, özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan, sonra Farslar'dan etkilenmiş olan Abbasiler ve onun ardından Osmanlı Türklerin varışıyla gelen Türk mutfağının bıraktığı derin etkileriyle biten İslam döneminde Filistin'e yerleşen uygarlıkların kültürlerinin yayılmasıdır. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfakları dahil olmak üzere diğer Levant mutfaklarına benzer.

Bani Süheyla, Gazze Şeridi'ndeki bir şehirdir. Filistin Ulusal Yönetimi'nin Han Yunus valiliğinde bulunur. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre şehrin nüfusu 1945'te 8,220 iken 2006 yılının ortalarında 32,800'e yükselmişti.

Filistin Otoritesi pasaportu 1993 Oslo Anlaşması kapsamında Filistin Yönetimi'nin 2 Nisan 1995 yılından bu yana uluslararası seyahat amacı ile Filistin topraklarında yaşayan Filistin vatandaşları için Filistin Otoritesi tarafından verilen seyahat belgesidir. Sadece Batı Şeria'daki Filistin vatandaşlarına verilir. Filistin Otoritesi pasaportu, Filistin'de doğduğunu gösteren bir doğum belgesi ibraz eden herkes tarafından kullanılabilir. Kudüs'te yaşayan Filistinliler ancak Ürdün'den alınan geçici pasaport ve İsrail'den geçici alınma seyahat belgesi taşıyabilmektedirler. Filistin dışında doğan Filistinliler için pasaportun geçerli olup olmadığı hâlen net değildir. Bununla birlikte, pasaport verilmesi İsrail hükûmeti tarafından getirilen ek kısıtlamalara tabidir. İsrail, Geçici Anlaşma uyarınca güvenlik ihtiyaçları için gerekli olduğunu kabul etmektedir.

Filistin Yahudileri, tarihin herhangi bir anında Filistin'de yaşamış Yahudilere denir. İsrail devleti kurulmadan önce Filistin Yahudilerine "Yahudi cemaati" anlamına gelen Yişuv denmekteydi. 1881'de Yahudilerin Filistin'e olan göçleri başlamadan önce bölgede yaşayan Yahudilere "Eski Yişuv", 1881'den sonra göç edenlere "Yeni Yişuv" denmeye başlandı. Modern İsrail devleti 1948'de kurulduktan sonra, Filistinli Yahudiler İsrail vatandaşı olduğundan, "Filistinli Yahudi" terimi kullanılmamaya başlandı.

Filistin'de İslam, Filistin nüfusunun çoğunluğunun dinidir. Batı Şeria nüfusunun % 85'ini Müslümanlar oluşturur, geri kalanını da, İsrail yerleşimcilere aittir.Gazze Şeridi nüfusunun % 99 Müslümandır. Filistinli Müslümanlar genellikle Sünni İslam'ın bir kolu olan Şafidirler.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Güvenlik Kuvvetleri</span> Filistin Devletinin paramiliter silahlı kuvvetleri

Filistin Ulusal Güvenlik Kuvvetleri,, Filistin Devleti'nin paramiliter silahlı kuvvetleridir. İsmi tüm ulusal güvenlik birimlerini kapsıyor gibi görünse de İç Güvenlik Kuvvetleri, Devlet Başkanlığı Muhafızları ve Genel İstihbarat dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık</span>

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık (FHKC-GK), Suriye merkezli bir Filistin örgütüdür. Örgüt, 1968'de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden ayrılan Ahmed Cibril tarafından kuruldu. 1970 ve 1980'lerde Güney Lübnan'daki Filistin ayaklanmasına katıldı ve İsrail hedeflerine karşı birçok saldırı düzenledi. Suriye İç Savaşı'nda ise örgüt hükûmet güçleri yanında savaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin başbakanları listesi</span>

Flag of Palestine.svg Filistin arması Filistin başbakanı, Ortadoğu'da bulunan ve kısmen tanınan Filistin Devleti'de 2013 yılından bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Filistin'de turizm Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki turizmi ifade eder. 2010 yılında, 2009'daki 2.6 milyona kıyasla 4.6 milyon kişi Filistin topraklarını ziyaret etti. Bu rakamdan 2.2 milyonu yabancı turist, 2.7 milyonu yerli idi. 2012'nin son çeyreğinde, Batı Şeria otellerinde 150.000'den fazla turist konakladı; % 40'ı Avrupa, % 9'u ABD ve Kanada'dan geliyordu. Büyük seyahat rehberleri "Batı Şeria seyahat etmek için en kolay yer değil ama yapılan gayretler zengin bir şekilde ödüllendirilir" şeklinde yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin'deki hastaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Filistin Devleti'ndeki hastanelerin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülbari Etvan</span>

Abdülbari Etvan Arap dünyası dijital haber ve fikir sitesi Rai al-Youm'un yazı işleri müdürüdür. 1989'da gazetenin kuruluşundan Temmuz 2013'e kadar Londra merkezli Pan-Arab gazetesi Al Quds Al Arabi'nin genel yayın yönetmenliğini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Filistin toprakları</span> Orta Doğudaki topraklar

"Filistin toprakları" terimi, 1967'den beri İsrail'in işgal ettiği bölgeler olan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni tanımlamak için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'dan "İşgal Altındaki Filistin Toprakları" olarak bahsetti ve bu terim UAD tarafından verilen Temmuz 2004'teki kararda yasal tanım olarak kullanıldı. 1999'dan bu yana, Birleşmiş Milletler (BM) resmî terminolojisinde, işgal edilmiş Filistin toprakları giderek diğer terimlerin yerini almıştır. Avrupa Birliği (AB) de bu kullanımı benimsemiştir. "İşgal Altındaki Filistin Bölgesi" terimi, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından Ekim 1999 ile Aralık 2012 arasında Filistin Ulusal Yönetimi tarafından kontrol edilen alanlara atıfta bulunmak için kullanıldı. AB, aynı dönemde ara sıra "Filistin Yönetimi toprakları" gibi paralel bir terim de kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Es-Saike</span> Filistinde bir siyasi parti

Es-Saike - resmi olarak Halk Kurtuluş Savaşı için Öncü - Yıldırım Kuvvetleri olarak bilinir - Suriye tarafından oluşturulan ve kontrol edilen Filistinli Baasçı siyasi ve askeri bir gruptur. Suriye liderliğindeki Baas Partisi'nin Filistin şubesiyle bağlantılıdır ve artık örgütte aktif olmasa da Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) bir üyesidir. Genel Sekreteri Dr. Muhammed Keys'dir.